Naistennaurattaja

  • Mirja Wuokko

Mimmit eivät hämmästy yhdysvaltalaistutkimusten tuloksista, joiden mukaan naiset ovat yhtä huumorintajuisia kuin miehet. Ja yhtä hyviä tuottamaan hauskoja juttuja, jotka naurattavat molempia sukupuolia, varsinkin jos miehet eivät tiedä naisen keksineen sketsiä.

Seurasin paria nettikeskustelua, joista yksi alkoi ”Miksei naisilla ole huumorintajua?” -kysymyksellä. Vastaukset vasta hauskoja olivatkin. Ja valaisevia. Jotkut naiset kertoivat, ettei poikaystävä kestänyt heidän kykyään saada jengi hohottamaan. Kundikaverin huono itsetunto, kateus tms. oli johtanut eroon.

Vielä useampi nainen kirjoitti, ettei miesystävä ehkä hirveesti tykkää rääväsuisuudesta (naisystävässään), mutta vielä pahempia mulkaisuja tulee muilta naisilta. Naiset eivät kestä naista, joka saa miehet nauramaan. Mikä se luulee olevansa? Änkee keskipisteeksi, vie meiän miehet jne.

Melkein kaikki (9/10) toivovat huumorintajuista kumppania. Elämä on ankeaa ilman iloa ja naurua. Naiset haluavat hauskan miehen myös siksi, että huumori indikoi älyä, luovuutta ja ehkä myös sosiaalisia taitoja - kaikki ominaisuuksia, joilla hankitaan muita resursseja.

Naisen on nautittava miehen huumorista, muuten ei yhteiselo luista. Murjottava nainen ei arvosta miestä, tämän älyä ja kekseliäisyyttä - tai ei viitsi vaivautua silottelemaan arjen kupruja. Mies on nimittäin vastuussa huvittamisesta pokausvaiheessa, nainen parisuhteessa (ks. City 22/ 2010/ Suhteet).

Ja siitä sukupuolimatsista vielä: kumpi on parempi, Beavis ja Butt-Head vai Ponille kyytiä? Joskus naisten mielestä miesten huumori on keskenkasvuista, miesten mielestä naisten jutut taas ovat kiusallisia. Tutkijoiden mukaan valmiit vitsit ja pissakakkajutut ovat alkeellista huumoria ja älylliset itseironiset tilannekomikkaa hyödyntävät joket taas kehittynyttä hauskaa.

Minä ja 17-vuotiaat pojat katsomme Ketosta ja Myllyrinnettä.

Scientific American Mind 2/ 2010.
Suvi-Jonna Mykkänen: Naiskomiikka: huumorista stand upiin, naurusta valtaan, Stadia 2006.

Kirjoitettaessa soi Lapinlahden linnut: Lipputangon nuppi

10 kommenttia

Anonyymi

14.11.2010 13:46

Naistennaurattaja ei todella kestä sitä, jos nainen viekin porukan naurattamisessa pidemmän korren. Kokemusta on. Se kai ottaa tosiaan liikaa itsetunnolle - tai sitten mies on ainoastaan kuvitellut olevansa huumorintajuisempi kuin onkaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dia

14.11.2010 14:50

Mulla on parikin kokemusta "miehistä", jotka eivät kestäneet jäädessään edes hetkellisesti tyt(t)ö(ystävä)n(sä) huumorin varjoon. Porukassa kuin porukassahan nimenomaan miehen piti saada olla Se Suuri ja Taitava Kaikkien Naurattaja, niin kotona tuli sitten kuunneltua ripitystä, vaikkei olisikaan mitään väärää tehnyt. Heikko itsetunto, totesin itsekseni ja laitoin äijät kiertoon.

Huumorintajua on niin monenlaista, että ihan turha lähteä etsimään yhtä pätevää standardia. Itse tosin yritän vältellä mustaa kyynistä sarkasmia, koska sen osuma satuttaa yleensä jotakuta muuta tahallisesti ja vahvasti. Myös ehe ehe öhö öhö -puujalkahuumori ei uppoa, vaikka olisin miten väsynyt.

Tilannehuumori, jossa ei loukata ketään, on mielestäni laadukkainta. Samoin esim. poliittinen satiiri, tosin hyvällä maulla tehty sellainen. En myöskään pyri jakamaan huumoriosaajia sukupuolen mukaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.11.2010 15:59

Aika monessa deitti-ilmoituksessa naiset etsivät miestä joka saa tämän nauramaan. Miehet taas tuntevat itsensä enemmän miehiksi, jos naiset (tai muut miehet) nauravat heidän jutuilleen. Kaikki hakevat sitten huumorintajuista kumppania, mutta huumorin ilmenemismuodoissa voim olla melkoisia näkemyseroja.

Liekö tämä nyt sitten synnynnäistä vai kulttuurin luomaa, mutta asetelman kääntäminen päälaelleen aiheuttaa kaikissa hämmennystä.

Ketosen ja Myllyrinteet sketsit ovat jotenkin liian aikuismaisia, jos verrataan vaikka Monty Pythoniin tai Kummeliin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

14.11.2010 17:55

Heti tuli mieleen Kummelin "Normipäivä", hehehee.

Kaikenlainen huumori, tosi simppelikin, voi olla hauskaa, jos se on jotenkin ylättävää tai oivaltavaa tai vähän oudosta vinkkelistä tulevaa. Välillä naureskelen joillekin tosi typerille mainosvitseille, jotka on selvästi tarkoitettu kakarahuumoriksi, muttei hirveesti nolota, koska nauraminen on vaan niin hauskaa.

Paperiversiossa näkyvä psykologian tohtori Paavo Kerkkäsen kommentti miehistä on mielenkiintoinen (psykoanalyysi). Naisten astuminen seuraelämässä miehen reviirille, naurattajiksi, aiheuttaa useimmissa miehissä kilpailutilanteen kokemuksen. Kilpailijaksi ei koeta naurattajanaista, vaan muut miehet jotka nauravat naisen jutuille, kertoo huumoritutkija Kerkkänen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

15.11.2010 01:34

Niin, miehen pitää naurattaa kaikkia, naisen vain miestä itseään. Noin niin kuin kiteytettynä. Miksi? Koska mies joka naurattaa kaikkia antaa alitajuisen viestin johtajauroksesta koska kaikki kuuntelevat miehen juttuja ja jaksavat nauraa niille. Vastaavasti nainen samassa tilanteessa antaa alitajuisen viestin siitä että on kaikille miehille tarjolla. Nainen ei pariutumisnäkökulmasta katsottuna oikeastaan koskaan hae miesten huomiota millään näkyvällä tavalla ellei halua olla tarjolla. Ihmisten naurattaminen on sen huomion hakemista. Sanotaan nyt vaikka sitten massaflirtiksi.
Nyt kun kohta joku nainen kohta huutaa vääryyttä, suosittelen muistelemaan tai kuvittelemaan sellaisen tilanteen jossa tämän naisen parempi puolisko nauratti laumaa oman seksuaalisen suuntautumisensa määrittämän kohderyhmän jäseniä ja sitä kuinka paljon se otti päähän.

Ihmiset haluavat omistaa toisensa. Naisten silmissä mies joka saa paljon naisia mutta on vain hänen kanssaan on yleensä arvokas kumppaniehdokas. Miesten silmissä arvokas nainen tarjoaa itseään vain hänelle (koska on ihan yleistä tietoa että naisella on useampia ehdokkaita tarjolla, tiesi hän sitä tai ei). Jos siis haluaa pitää naisensa tyytyväisenä niin naurattaa kaikkia muttei koske kehenkään muuhun naiseen ja vastaavasti naisena ei naurata muita miehiä (tai naisia jos sattuu olemaan homoseksuaali ja suhteen feminiinisempi jäsen).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pipboy81

15.11.2010 10:24

Ponille kyytiä, Kätevä emäntä ja Todella upeeta ovat kaikki tosi hauskoja sarjoja mutta tulos on silti 3-100 naisten ja miesten välisessä sarjaottelussa.

Yhtään hyvää nais stand uppaajaa ei tule mieleen. Ehkä olen vain tyhmä...

Ja sitten ne omakohtaiset kokemukset tutuista naisnaurattajista... No kovaan moni koittaa osoittaa omaa koomisuuttaan, mutta ei se äänen kovuus auta vielä mihinkään. Päinvastoin. Ja mitään totista kilpailua ei mun tuttavapiirissä synny. Ei meillä tarvi kenenkään todistella tai esittää mitään kun kaikki tuntevat toisensa muutenkin.
Sitäpaitsi meidän poppoossa ei arvoteta toisia hauskuuden perusteella. Se on vaan kiva boonus jos sattuu olemaan sellanenkin lahja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

15.11.2010 11:05

Toi sukupuolimatsi oli vähän niin kuin vitsi, tai kuitti miehille, jotka väittävät, ettei naisilla ole huumorintajua. Evoluutiobiologit nimenomaan pähkäilevät syytä tälle ilmiölle, jossa miesten tehtävä on naurattaa ja naisten nauraa. Olisiko syynä jotakin mistä on ollut vuosisatoja (tuhansia) hyötyä lisääntymisbiologiassa jne.

USA:ssa on tehty vuosikymmeniä huumoritutkimusta ja tulokset kertovat yksiselitteisesti, että naiset ja miehet tuottavat muiden mielestä yhtä hauskaa kuvaa ja tekstiä, että naiset ja miehet ymmärtävät esim. sarjakuvahuumorin samalla tavalla ja yhtä nopeasti. Eli varsinainen taipumus tai kyky huumoriin ei ole sukupuolisidonnainen. Samaan aikaan tiedetään, että deitti-ilmoituksissa naiset etsivät naurattajaa ja miehet naurajaa. Roolit eivät siis johdu huumorieroista vaan biologisista ja/ tai kulttuurisista syistä.

Ainakaan urbaaneissa ympyröissä naisnaurattaja ei ole ihme.

Eikö elämä ole vähän köyhää tai vähintään yksipuolista, jos kategorisesti ei ymmärrä naisia, "naisten huumoria", tai ei koskaan lue naisten kirjoittamia kirjoja (joita löytyy kyllä laidasta laitaan)?

nimimerkillä veljen Korkeajännityksiä ja Mustanaamiota joskus lukeneena...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.11.2010 13:08

"Nyt kun kohta joku nainen kohta huutaa vääryyttä, suosittelen muistelemaan tai kuvittelemaan sellaisen tilanteen jossa tämän naisen parempi puolisko nauratti laumaa oman seksuaalisen suuntautumisensa määrittämän kohderyhmän jäseniä ja sitä kuinka paljon se otti päähän."

Väärin meni (taas), Shiwan8. Itse vitsiniekan naineena voin kertoa, että olen suunnattoman YLPEÄ naisten (joskin miestenkin) -naurattaja-aviomiehestäni. Olen ylpeä siitä, että mies kuuluu minulle. Ja silti voi naurattaa muita ihan sydämensä kyllyydestä. Muitten naisten silmistä voi lukea kateutta, ovatpa jotkut joskus yrittäneet 'varastaa' miehen minulta. Ei toimi, mies pistää itse nauraen yrityksille stopin.

Sulla on ihan päteviä teorioita mutta et sä kyllä naisista paljon mitään ymmärrä ;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

17.11.2010 12:37

^ logiikkavirhe sinulta. Mikä toimii yksilöön on kokonaisuutta tarkastellessa yhdentekevää. Tavan nainen haluaa kyllä että moni nainen haluaa hänen miestään mutta ei halua miehen tiedostavan tai kykenevän käyttää tätä tietoisesti edukseen koska se luo kilpailuasetelman naiselle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

IfTheyOnlyKnew

30.5.2020 02:21

Miehet eivät vaan ymmärrä että naiset nauravat heille,mutta ei niinkään siksi että olisivat hyviä vitsinkertojia tai muuten hauskoja,vaan ihan siitä syystä että ovat miehiä ja luulevat itsestään liikoja. En pelkää myöntää nauravani miehille mutten myöskää koskaan tule heistä kiinnostumaan siinä mielessä. Miehiä vituttaa joka kerta,viimeistään sitten kun kerron miksi olen nauranut. Onneksi nauran pääsääntöisesti sisäisesti,hauskaa minulle mutta miestä vituttaa. Eikä miehen torjuminenkaan ole koskaan ollut vaikeaa. Ei,en ole lesbo.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi