Suosi nuoria miehiä, lapsirakas nuori nainen

  • Mirja Wuokko

Miesten hedelmällisyydestä saadaan koko ajan uutta tietoa. Yhä useampi tutkija on kääntänyt katseensa lapsettomuuden syiden etsinnässä naisista miehiin.

Arviolta kolmasosa lapsettomuudesta johtuu vain miehestä, kolmasosa naisesta ja kolmasosa molemmista.

Monissa kehittyneissä maissa miesten sperman laatu on romahtanut. Fysiologian professori Jorma Topparin mielestä syy saattaa piillä kemikaaleissa. Turun yliopisto tutkii nyt nuorten suomalaismiesten spermaa.

Vaikka näyttää siltä, että suomalaismiesten sperman laatu on laskenut vasta viime vuosikymmeninä, saattavat syypäitä sperman heikkouteen olla myös isoisät ja isoisoisät. Raamatun uhkaus isien pahojen tekojen kostamisesta aina kolmanteen tai neljänteen polveen voi olla täyttä totta.

Yksi uusista mieskuntoa tuhoavista löydöistä on ibuprofeeni. Jo parin viikon särkylääkekuuri sai nuorten miesten kivekset vanhuksen kaltaisiksi, ja hedelmällisyys ja seksuaalinen halukkuus romahtivat. Päiväannos oli 1 200 mg ibuprofeenia, mikä ei edes ole kyseisen lääkkeen vuorokausimaksimiannos (3 200 mg vaikeissa kiputiloissa).

Naisia hoputetaan alati lapsentekoon nuorena. Lisääntyminen kannattaisi aloittaa alle 30-vuotiaana. Miehen ikää ei juuri oteta huomioon. Kuvitellaan että miehet voivat Sauli Niinistön tapaan siittää lapsia vaikka miten vanhana.

Tämä ei ole totta, ainakaan kaikkien kohdalla. Toki historia tuntee lukuisia ikämiehiä, jotka ovat saaneet lapsia. (Ihan kaikki eivät ehkä ole biologisesti omia jälkeläisiä.)

Jorma Topparin mukaan alle 30-vuotiaalla naisella on keskimäärin 73 prosentin mahdollisuus synnyttää elävä lapsi, jos tuleva isä on 30-35-vuotias. Jos isä on sen sijaan 40-42-vuotias, on onnistumisprosentti enää 46!

Vasta nelikymppisenä isäksi tulo alkaa olla trendi. Samaan aikaan lasten hankkiminen käy yhä harvinaisemmaksi Suomessa. Moni ei tule ajatelleeksi, että lasten saaminen vasta keski-iässä ei ole helppoa edes miehille.

Suomalaisparit joutuvat yhä sankemmin joukoin hakemaan apua hedelmöityshoidoista. Joka kahdeskymmenes lapsi on jo nyt saanut alkunsa lääketieteen avulla.

Nuorten naisten painostus lisääntymiseen ei selvästikään tepsi. Lapset tehdään yhä vanhempana.

On aika muuttaa strategiaa ja vaihtaa propagandan kohderyhmää. Pitäisikö armeijan ottaa opetusohjelmaansa terveys- ja hedelmällisyyskasvatus, vai missä miehille voitaisiin kertoa, että kiire vanhemmaksi ei koske vain naisia?

3 kommenttia

Tuuli.hattu801

4.2.2018 12:47

Kokemukseni mukaan osalla miehistä myös potenssi hiipuu nejänkympin jälkeen. Eli kyvyt huononevat lapsentekoon miehiltä luonnollisin keinoin siinä missä naiset tulevat vaihdevuosiin tai jo sitä ennen hedelmättömiksi. Kukapa viagran voimin lapsia haluaisi tehdä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

4.2.2018 19:15

Mistä lieenee saanut aikansa trendi että ensin 20 vuotta kaikin keinoin pyritään ehkäisyyn ja sit onkin jo aika kaikin keinoin yrittää hankkia lapsia tai pysyä lapsettomana...

Ei se painostaminen mitään hyvää tee, mut jos noin vakavissaan pitäisi edistää väestönkasvua niin netti ja TV pois toiminnasta 10 h vuorokaudessa ja jonkinlaiset takeet siitä että 50 vuoden päästä lapsilla on puhdasta ilmaa mitä hengittää, kotimaista ruokaa mitä syödä, järkevät asumiskustannukset, koulutusta ja vastaavia työpaikkoja muuallakin kuin kasvukeskuksissa.

Niin ja tietty naisten intti ja kutsunnat. Tuskin sen avulla suurta vuorovaikutusta saadaan aikaan, mutta vieroitus pelikoneista, oppikirjoista ja tietokoneista voisi auttaa muodostamaan pysyviä pareja jo ennen työelämää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

19.2.2018 04:39

Aiempien ehdotusten lisäksi suosittelisin itse panostamaan kulttuurilliseen kehitykseen nimenomaan sukupuolten välisen kanssakäymisen osalta. Nyt meillä on käyttäytymissääntöjä käytännössä vain miehille mikä näkyy aika räikeästi tämän hetken 30+ ikäisissä naisissa. Ei niin, että pitäisi olla pullantuoksuisena kotona samaan tyyliin kuin vaikka 100 vuotta sitten, mutta luultavasti kestäviä pariskuntia saisi paremmin aikaan molemminpuolisella kunnioituksella.

Tämä on tosin enemmän kaupunkilaisten ongelma. Hiukankin syrjemmässä ihmisillä sukupuoleen katsomatta tuppaa olemaan järjellisempiä käytösmalleja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi