Yhä harvempi nuori mies ostaa seksiä

  • Mirja Wuokko

Naisten ja miesten käsitykset seksuaalisuudesta ovat lähentyneet toisiaan. Yksi ero jakaa sukupuolia edelleen selvästi: miehet suhtautuvat prostituutioon selvästi naisia myönteisemmin.

FINSEX-tutkimuksessa esitettiin maksulliseen seksiin liittyviä kysymyksiä vuosina 1992, 1999, 2007 ja 2015. Enemmistö miehistä hyväksyy seksuaalisten palvelujen kaupan.

Vuonna 2015 miehistä 61 prosenttia hyväksyi seksin myymisen ja 25 prosenttia ei hyväksynyt sitä. Naisista 23 prosenttia hyväksyi prostituution ja 58 prosenttia ei hyväksynyt.

Lähes puolet miehistä kannatti ilotaloja vuonna 2015, ja noin kolmannes vastusti niitä. Naisista bordelleja kannatti viidennes ja vastusti 56 prosenttia. Myönteisimpiä ovat keski-ikäiset miehet ja kielteisimpiä iäkkäät naiset.

Maksullisen seksin kysyntää mitattiin kysymyksellä ”Onko teitä joskus suostuteltu sukupuoliyhteyteen tarjoamalla rahaa tai vastaavia taloudellisia etuisuuksia?”

Vuonna 2015 naisista 16 ja miehistä 12 prosenttia oli joutunut suostuttelun kohteeksi. Nuorten naisten kohdalla tarjoukset ovat harventuneet vuodesta 1992, mutta keski-ikäisten naisten kohdalla ne ovat yleistyneet. Miesten houkuttelu seksiin on lisääntynyt aiemmasta.

Miehistä 12,1 prosenttia kertoi ostaneensa maksullista seksiä joskus elämänsä aikana. Naisista vain 0,3 prosenttia kertoi tehneensä näin. Miesten seksin ostaminen on hieman vähentynyt vuodesta 1999.

Vuonna 2015 yhä harvempi alle 35-vuotias mies kertoi ostaneensa seksiä. 90-luvulla Suomessa oli maksullisen seksin buumi. Ulkomailta virtasi prostituoituja maahamme, ja seksin ostoon suhtauduttiin suopeasti. Nyt nuorempi polvi pitää asiaa selvästi aiempaa nolompana.

Eniten maksullista seksiä harrastavat erillissuhteessa olevat miehet. Kakkosena tulevat sinkkumiehet. Naisen kanssa asuvista miehistä vain prosentti oli ostanut seksiä vuoden 2015 tutkimuksessa.

Suomalaisten miesten käyttämistä prostituoiduista 80 prosenttia oli ulkomaalaisia. Lähes neljä viidestä miehestä kertoi käyttäneensä kondomia, nuorista miehistä peräti 90 prosenttia.

Maksullista seksiä ostavista miehistä suurin osa on seksuaalisesti aktiivisia. He rakastuvat helposti, käyttävät paljon pornoa ja myös harrastavat itsetyydytystä usein. Prostituutioon nuivasti suhtautuvista miehistä joka toinen ei ollut harrastanut masturbaatiota viimeisen vuoden aikana. Kolmannes prostituutiota vastustavista miehistä ja naisista oli harrastanut seksiä vain yhden kumppanin (puoliso) kanssa koko elämänsä aikana.

Maksullisen seksin ostaja on aloittanut seksin harrastamisen nuorena ja hän juo itsensä muita useammin humalaan. Hän ei tunne itseään kovinkaan onnelliseksi, ja hän saattaa kokea olevansa samalla lailla poikkeava kuin prostituoidut.

Maksullinen seksi leimaa sekä myyjän että ostajan, kirjoittaa tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliiton sivuilla.

2 kommenttia

4545453

5.3.2018 10:33

Olen 26v ja ei todellakaan ole varaa kalliiseen suomi huoraan joka veloittaa 200e/h. Kyrpäkin toimii miten sattuu niin emt kiinnostaako edes nussia huoraa. Nussin tossa ihan ilmaista lutkaa ja eihän se miltään tuntunut kun tiesi et tää ämmä on joka miehen kanssa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

10.3.2018 14:26

Verrattuna siihen millainen suosio seksiturismilla on naisten keskuudessa voidaan aika helposti todeta, että naiset vastustavat kyseisten palveluiden tarjolla olemista käytännössä vain siksi, että se haittaa heidän kilpailuasemaansa. Aiemmin mainittu 200€/h on noin niin kuin parisuhteeseen verrattuna vielä halpa hinta miehelle, eikä jälkiseuraamuksia tai ylimääräistä stressiä ole sen seurauksena tiedossa. En kuulu asiakaskuntaan, mutta olen sen verran vannoutunut rehellisyyden kannattaja, että koen tässäkin asiassa sen olevan varsin aiheellista.

Toki naisten näkökulmasta ongelma poistuu heti kun he alkavat kohtelemaan vastakkaista sukupuolta asiallisesti. Mies ei käy huorissa jos ei ole tarvetta eikä ilmeisesti yleensä edes kun on tarvetta. Jos kotona on tiedossa hyvää seksiä ja parishde ei tyypillisesti (kaupunkilaisessa kontekstissa) ole pelkästään kiukuttelevan prinsessan paapomista seksin tai edes kotirauhan toivossa niin kyllä se mies valitsee sen suhteen "irtonumeroiden" tai maksullisten sijaan 100/100 kerrasta. Jos taas kotona odottaa joku jonka kanssa oleminen minkään sortin toimivassa kuviossa on valtavan työmäärän takana ja kaikista virheistä rangaistaan kohtuuttomasti, niin kynnys lähteä parisuhteeseen nousee korkeaksi (miksi lähteä jos tiedossa ei ole mitään hyvää) ja vaihtoehdot saavat huomiota.

Nämä ovat näitä "niin makaa kuin petaa" juttuja. Tutkimusten mukaan noin 2/3 miehestä käy vieraissa jossain vaiheessa elämäänsä. Monikohan noista olisi jäänyt tekemättä, jos kotona olisi ollut jotain sellaista jonka takia olisi kannattanut jättää se tekemättä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi