• Eija-Riitta Korhola

Jos edes puhuttaisiin oikeilla sanoilla

Nyt pää kylmäksi poliitikot, jotka vietätte aikaanne somessa. Jos pitkällekantavia päätöksiä tehdään sosiaalisessa mediassa kiehuneiden tunteiden pohjalta, mitäs sitten kun tunne muuttuu ja yhden totuuden hetki on ohi ja vaihtunut toiseksi totuudeksi? Teidän pitää uskaltaa ajatella pitkäjänteisesti, perustellusti, itsenäisesti ja kirkkaasti.

Nyt turvapaikkapolitiikkaamme vaivaa sumeus, käsitteitä myöten.

Sanon nyt heti alkuun, että hädänalaista ihmistä tulee auttaa. Kun minusta tuli aikoinaan nuori äiti, jotain sydämessä repesi. Kaikkien lasten kohtalot kaikkialla maailmassa alkoivat kastella tyynyjäni, kun tajusin, mikä olento lapsi on. Siitä syystä halusin töihin avustusjärjestöön, auttamaan maailman kärsiviä.

Kokemus kehitysyhteistyöjärjestössä opetti nopeasti näkemään suuren eron eri tavoissa auttaa. Humanitaarinen apu oli katastrofeissa välttämätöntä ensiapua, mutta jokainen ammattilainen tajusi, että sillä ei ratkaista mitään. Siitä ei saa tulla järjestelmää, joka ruokkii olemassaoloaan. Pitää ennaltaehkäistä ongelmia; sitä tarkoittaa korkeatasoinen kehitysyhteistyö. Ihmisiä autetaan siellä missä he ovat, ja tavalla, joka nostaa autettavan omille jaloilleen tehden avun tarpeettomaksi. Olen ollut vuosikymmenten ajan tehokkaasti auttavien järjestöjen työn kannattaja. Esimerkiksi yhteisöllinen kummilapsityö on saanut luottamukseni. Apu menee perille eikä juutu korruption tai tehottomuuden rattaisiin. Itkuni vähenivät kummasti kun tiesin, että jotain järkevää voi tehdä. Unettomuuteni tai kyyneleeni ei auta, fiksut teot auttavat. Itse nostaisin välittömästi kehy-määrärahoja mutta samalla katsoisin hyvin tarkkaan, millainen apu tehoaa.

Olen seurannut huolestuneena nyt syntyvää tilannetta pakolaiskriisin kanssa. On viimeinen hetki ratkaista ongelmia ennen kuin ne ovat ratkaisemattomia. Mielessäni on monia kysymyksiä, tajutaanko nyt, mitä on tapahtumassa. Arvostan ihmisten sydämellisyyttä ottaa vastaan turvapaikanhakijoita, mutta yhtälö on tällä hetkellä pelottava. Tilanne on synnyttänyt vetovoimatekijän, ja ruokkii toivoa väärin perustein.

Tuo ihmisvirta ei lopu ennen olot ovat tasaantuneet niin, että tänne on syntynyt sama tilanne, jota paetaan. Älypuhelinten, parantuneen liikkuvuuden ja sosiaalisen median vuoksi elämme aivan erilaista aikaa kuin ennen. Tilannetta ei voi verrata aiempiin kansainvaelluksiin tai ylipäätään mihinkään. Somessa leviävä tieto ystävällisistä vastaanottajista käynnistää miljoonien ja miljoonien ihmisten muuttoliikkeen paremman sosiaaliturvan ja terveydenhuollon piiriin. Jos siihen sisältyy taustaoletus, että elämisen maksaa joku toinen, kyseessä on kestämätön väärinkäsitys.

Otan hirveän riskin kirjoittaessani tätä. Joku taatusti leimaa minut rasistiksi. Tiedän hyvin, etten ole. Yritän vain perätä hallittuja toimia, jotta ei kävisi niin, että vainoa pakenevat saavat vainoojat kannoilleen. On kysyttävä kysymyksiä, joihin päättäjien on vastattava ennen kuin on liian myöhäistä.

Yksi sellainen kysymys on, miten voimme varmistaa, ettemme ota taka-askeleita ihmisoikeuksissa? Yhteiskuntamme suojelee lasten ja naisten oikeuksia, eikä niistä voi tinkiä. Meillä ei voi muodostaa yhteisöjä, jossa vaikkapa sharia-laki nousee maamme lakia korkeammaksi. Olen itse pitänyt sylissäni lasta, joka on raiskattu uskonnollisin perustein, halannut naista, joka on saanut kuolemantuomion jumalanpilkan perusteella, tavannut naisen, joka on saanut tuomion raiskatuksi tulosta ja alaikäisen, joka on pakotettu naimisiin, kuunnellut muslimiveljeskunnan jäsentä, joka puolusti ajatusta vaimon lyömisestä kunhan sen tekee ulkoisia vaurioita aiheuttamatta.

Uskon, että olemme kaikki yksimielisiä siitä, että tämä ei saa tapahtua Suomessa. Moni on tullut Eurooppaan pakoon näitä käytäntöjä. Nyt ei saa tapahtua niin, että nämä käytännöt tulevat perässä vain siksi, että tilanne on hallitsematon ja että tilanteen kyseenlaistaminen saa ison joukon heiluttamaan rasismi-korttia. Muuten Eurooppaa ja eurooppalaisia arvoja ei ole.

Viime keväänä silloinen sisäministeri Päivi Räsänen puhui pontevasti sitä vastaan, että EU lähtisi kiintiöimään ja jakamaan turvapaikanhakijoita eri jäsenmaille. Räsänen perusteli, että yksikään jäsenmaa ei kannata ideaa. Hän sanoi, että systeemi syrjii niitä, jotka ovat hädänalaisimmassa asemassa, eli YK:n luokittelemia kiintiöpakolaisia, joiden hätä on arvioitu. Kolmanneksi se luo vetovoimatekijän, joka palkitsee turvapaikanhakijoiden ympärillä olevaa rikollista toimintaa ja räjäyttää turvapaikanhakijoiden määrän kasvuun. Hän ennusti oikein.

No onko tuo ongelma? On, jos tässä tunnelmassa ja syntyneissä paineissa ei ole enää lupa toimia harkitusti.

Nyt kukaan ei yksinkertaisesti ehdi pitää huolta laillisuudesta. Kun jäsenmaat ovat alkanet rikkoa kansainvälisen oikeuden turvapaikanhakijoita koskevia periaatteita, ja kun turvapaikanhakijan kriteereistä on tingitty laillisuuden kustannuksella, on astuttu arvaamattomaan maailmaan.

Professori Timo Vihavainen totesi taannoisessa blogissaan, että on syntynyt tilanne, jossa “asyylioikeutta käytetään maahanmuuton välineenä, mikä ei tietenkään ole sen tarkoitus. Pakolaisia vastaanotettaessa ei edes yritetä sitouttaa heitä palaamaan sinne, mistä olivat lähteneet sitten kun se on turvallista. Nykyään sellaista kai pidettäisiin aivan sopimattomana. Pakolaisuus on yksinkertaisesti muuttunut siirtolaisuudeksi ja potentiaalisia tulijoita on enemmän kuin koko läntinen maailma koskaan pystyisi vastaanottamaan, vai mitä on sanottava siitä, että pelkästään Afrikan väkiluvun ennustetaan kasvavan neljään miljardiin.”

Jos meillä olisi käytössämme edes oikeat nimitykset, järkevä käytös olisi huomattavasti helpompaa. Siirtolaisia ei tule kutsua pakolaisiksi. Siirtolaisuutta ei tule tuomita, mutta meidän tulee päättää, onko meillä varaa ja onko meillä velvollisuus antaa siirtolaisille uusi kotimaa ja maksaa heidän elinkustannuksensa. Ne jotka haluavat tätä, niiden tulee maksaa se itse eikä sälyttää asiaa lastemme maksettavaksi lisävelanotolla. Pahinta on, että tästä hallitsemattomasta tilanteesta kärsivät ne oikeat pakolaiset, jotka täyttävät pakolaisuuden kriteerit ja ovat oikeutettuja suojaan. Nyt on tullut esiin esimerkiksi, että rikolliset myyvät Syyrian passeja ihmisille, jotka eivät ole koskaan olleet Syyriassa.

Kristillinen lähimmäisenrakkaus on hyvän elämän perusta. Näkemäni auttamisenhalu herättää paljon toivoa. Muukalaista ja orpoa tulee auttaa, kärsivää armahtaa. Valtion vastuu on kuitenkin ennen muuta oikeudenmukaisuuden, turvallisuuden ja laillisuuden takaaminen. On poliitikkojen tehtävä pitää huolta, ettei sitä nykytoimin murenneta.

42 kommenttia

Waka Wanha

19.9.2015 18:06

Jälleen erinomainen kirjoitus E-RK!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Natiivi

21.9.2015 12:36

Täyttä asiaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sepuli

21.9.2015 13:30

Erittäin osuvasti kirjoitettu, en juurikaan ole eri mieltä asioista.

On kuitenkin kaksi asiaa, jotka tulee ratkaista: väestönkasvu ja siihen oleellisesti liittyvät uskonnot. Jos pakolaisia tuottavat maat eivät sitoudu väestönkasvun hillintään ja (YK:n) ihmisoikeuksiin, meidän ei tule auttaa ketään vaan entistä tiukemmin vetää rajat kiinni. Jos jollekin olemme jotain velkaa, niin tämän verran olemme velkaa maailmalle...

Jos uskonto katsotaan, kuten suurimmassa osassa islamilaista maailmaa, tärkeämmäksi kuin ihmisoikeudet, en näe mitään syytä auttaa heitä, joita ei voi auttaa. ISIS täytyy pysäyttää, nyt ennen kuin se on myöhäistä. Mikään määrä apua ei riitä myöskään silloin kun esim. ehkäisy on kiellettyä. Tai abortti. Tai ettei naisella ole oikeutta omaan kehoonsa. Tähänhän on siis syyllistynyt myös katolinen kirkko:)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viracocha

21.9.2015 15:34

Ällistyttävää, että näin järkevä kirjoitus on päässyt läpi sensuurista! Juuri tätä tarvitaan, rehellistä keskustelua! Tavallisilta kansalaisilta tätä ei julkaistasi ikinä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kiitos!

21.9.2015 21:16

Varmaankin paras kirjoitus jonka olen tästä aiheesta lukenut. En muuttaisi mitään. Arvostan, että kirjoitat vaikka joku leimaisi rasistiksi. Tiedät kuitenkin olevasi juuri oikealla asialla, joten huolet pois. Kiitän suuresti, koska tämä helpotti myös omaa oloani!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eija-Riiita

21.9.2015 22:11

Kiitos teille kaikille rohkaisevasta palautteesta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nimimerkki-Erkki

21.9.2015 23:47

Harmillista että E-R.K ei mennyt vaaleissa läpi, fiksuimpia naispolitiikkoja (Ja fiksumpi kuin moni miespolitiikko) mitä Suomessa on ollut.
Kirjoitti nytkin täyttä asiaa ja myös tuosta rasistiksi leimaamisesta, on se vaan ihme miten tiedostavat piirit leimaavat kaiken, omia mielipiteitään,toiveitaan ja visoitaan kritisoivat mielipiteet, jopa faktat rasismiksi tai jopa fasismiksi...Se kertoo paljonkin näiden ihmisten kyvystä hahmottaa maailmaa ja sen menoa, surkeinta kuitenkin on että nämä mielikuvillaan meuhkaavat pyrkivät päättämään asioista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sepuli

29.9.2015 16:25

Mielestäni sukupuolella ei ole (tässäkään) asiassa mitään merkitystä.

Maksaja

22.9.2015 00:55

Tätä olen itsekin sanonut vuosia ja olen täysin samaa mieltä kanssasi, joka asiasta. Kumpa meillä olisi vain luku- ja ymmärryskykyisiä päättäjiä jotka eivät sokeutuisi nykytilanteesta ja keräisi irtopisteitä sekä hyvää oloa yrittämällä pelastaa koko maailmaa suomalaisten tulevaisuuden kustannuksella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kiitollinen!

22.9.2015 01:05

Kiitos tästä hyvästä kirjoituksesta! Jos sinut rasistiksi leimataan niin,tervetuloa joukkoon! Meitä alkaa ollakkin melkoinen määrä,olkaamme siitä ylpeitä,kun se tarkoittaa oman kansan turvasta huolehtimista. Ei näin saa olla,että oman kansan etuja ja turvallisuutta poljetaan! Kiitos vielä rohkeudestasi!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huolestunut

22.9.2015 06:24

Erittäin asiallinen kirjoitus ja samoin ajattelen näistä asioista itsekin. Toivottavasti tälle asialle tehdään pikaisesti jotain !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

GolgatanOlga

22.9.2015 06:29

Toivottavasti asian vakavuus vihdoin ymmärretään laajemmin. Hallitsematon maahantulo on lopetettava heti! Jos emme me aikuiset omista selkänahoistamme välittäisi, emme voi laittaa lapsiamme näin julmaan ahdinkoon. Nyt järki käteen, siirtolaistulva poikki jotta saadaan turvallinen elämä mahdollistettua Suomessa vastedeskin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JKSTHPR

22.9.2015 09:50

Minä olen juuri sellainen vihervassari. Ei tämä kirjoitus ole ollenkaan kaukana omasta ns. vasemmistolaisesta ajatusmaailmasta. Näinhän se pitää mennäkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huolestunut äiti

22.9.2015 09:58

Erinomainen kirjoitus, vastaa täysin omaa ajatusmaailmaa! Kiitos tästä! Toivottavasti on myös päättäjiä kuulolla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JnsAte

22.9.2015 15:31

Näinhän se on. Ja eihän tuossa ole mitään rasismiin vivahtavaakaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Oikeudenmukaisuus

22.9.2015 17:44

Nuo pari viimeistä kirjoituksen riviä on kyllä päässyt hallitukselta unohtumaan

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hjenna

22.9.2015 17:55

Kirjoitus ei ollut mitenkään rasistinen vaan lähinnä ihan asiaa. Tosin siitä en ole samaa mieltä, että ihmisiä leimataan turhaa rasisteiksi. Olen kahlannut läpi ihan älyttömät määrät netti keskusteluja asiaan liittyen ja mielestäni rasistiksi huutelua on aika vähän ja erityisesti turhaa sellaista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

VanHouten

22.9.2015 19:22

Loistava kirjoitus! Näinä epävarmoina ja huolen täyteisinä aikoina tällainen kirjoitus ilahduttaa ja valaa vankempaa uskoa ihmisyyteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Auttavainen

22.9.2015 22:24

Erinomainen ja asiallinen, mutta kantaaottava kirjoitus. Osasit kirjoittaa omat ajatukseni sanoiksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Suvakki

22.9.2015 23:33

Pakolaisille on turha alkaa järjestää mitään kalliita kieli kursseja ym. meidän kultuuriimme liittyviä koulutuksia. Parempi, kun pitävät oman kultuurinsa ja tapansa. Asutetaan samaan paikkaan maanmiestensä kanssa ja järjestetään heille sinne mahdollisuus harrastaa omia kultuurisia menojaan. Palauttaminen on siten helpompaa, kun tilanne sen kotimaissaan sallii. Siirtolaisia heistä ei kannata tehdä. Se on yksi vetovoima tekijä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Samaa mieltä

23.9.2015 00:34

Täyttä asiaa. Ihmettelen miksi mm. ylen ja hesarin taholta ei käsitellä asioita koskaan objektiivisesti ja asian toiseltakin kantilta. Luulen, että suurella osalla suomalaisesta mediasta on niin kova tarve tehdä pesäeroa rasisteina ja juntteina pitämiinsä persuihin, että he julkaisevat vimmatusti täysin vastaikkaisia mielipiteitä jota perussuomalaiset ovat tuoneet esiin.

Tämä ilmiö, että ei tunnusteta tosiasioita, ikäviäkin sellaisia, herättää valtaosassa kansaa suurta raivoa, ja loppujen lopuksi vain lisää rasismia ja negaatioita tässä maassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mateki

23.9.2015 07:51

Hyvä, kyllä ymmärrän oikeasti hädässä olevat , etenkin lapset ja naiset ja luulen, että niin moni muukin, mutta en tosiaan ymmärrä näitä parikymppiisiä nuoria miehiä. Ja näitä tuskin kannattaa ruotsin ministerin verrata suomen sotalapsiin !! aika kaukana ovat siitä !
Tyttäreni ( 17 ) asuu oulussa rautatieasemaa vastapäätä opiskelija- asunnossa ja kysyin häneltä viimeksi eilen, onko ollut rauhallista ja ovatko häirinneet. kertoi yrittävänsä ehtiä asunnolle aikaisin illalla, ennen myöhäisiä iltajunien tuloa , silloin kuulema parveilevat ja miehet ovat huudelleet perään. koki tämän ahdistavana ja pelottavana. oli jotain sumutinta jo vailla. Niin että eikait tämän homman näin pitänyt mennä ???

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sisu&Sissi

23.9.2015 10:03

Hyvä kirjoitus, kiitos! Sitä kohtaa en vain ymmärtänyt, että kirjoittaja ajattelee leimautuvan rasistiksi. Miksi? Hänhän on vain realisti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Paljon puhetta

23.9.2015 22:36

En nähnyt kirjoituksessa mitään ratkaisuehdotuksia ongelmaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eläkeläinen

24.9.2015 01:07

Jumalan kiitos on tällaisia ihmisiä. Kiitos Eija-Riitta. Toivon hartaasti, että saat nämä asiat juuri noilla ajatuksilla eteenpäin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Espoon Isä

24.9.2015 06:52

Kiitos, Korhola. Meidän pystyttävä rationaalisesti ajattelemaan koko yhteiskuntaamme koskevista rajuista muutoksista. Kun irakilaisten naisten työllisyysaste on keskimäärin 1.6% Suomessa, kantasuomalaisten 42%, ero on valtava. Tällä hetkellä keskustelu on polarisoitunut niin, että ensin päätetään mielipide ja haetaan niille perustelut. Voiko todella huoltosuhde parantua, jos akateemisia huippuasiantuntijoita on työttömänä? Voiko huoltosuhde parantua, jos toistaiseksi irakilaisten työllisyys-% on keskimäärin 13%? Tuleeko irakilainen mies hoitamaan vanhuksia, koska joka kuudeskymmenes irakilainen nainen käy Suomessa töissä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Veronmaksaja

24.9.2015 12:30

Hyvä kirjoitus, mutta yksi väite ei ilman perusteluja ole mielestäni pitävä:
"Ne jotka haluavat tätä, niiden tulee maksaa se itse eikä sälyttää asiaa lastemme maksettavaksi lisävelanotolla."
Aivan samoin voi perustella esimerkiksi suomalaisten sosiaaliturvan eväämistä. En halua olla maksamassa nykyistä määrää tukia Suomen vähävaraisille, eikä mielestäni kenelläkään ole oikeutta asua yksin yksiötä suuremmassa asunnossa sosiaaliturvan varassa (kuten nyt on mahdollista). Maailman vähäosaisten ja Suomen vähäosaisten elintasoero on äärimmäisen suuri. Suomalaisen tai muualta tulleen ihmisen ihmisarvo on kuitenkin sama. Jos minun pitää maksaa hädänalaisten lasten avustukseni itse, kuuluisi eri mieltä olevien maksaa omien mummojensa sairaanhoitokulut itse. On absurdia, että vain yksi tulonsiirtojen muoto jätettäisiin vapaaehtoisuuden varaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

shiwan8

25.9.2015 05:54

Ja minä kun luulin, että täällä kirjoittelevat vain äärivasemmistolaiset satusedät ja -tädit joiden kosketus todellisuuteen on vähintäänkin häilyvää. Tämä oli piristävää vaihtelua,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nipa K

25.9.2015 10:22

Loistava kirjoitus

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sanni88

25.9.2015 12:43

Siis ensimmäinen järkevä kriittinen kirjoitus, jonka olen lukenut pakolaiskriisiin liittyen. Itse olen myös miettinyt paljon juuri naisten ja lasten oikeuksia aiheeseen liittyen ja miten tilanne voi Suomessakin muuttua. Iloitsen ennen kaikkea siitä, että tässä ei etsitty syntipukkia tai vihollista, jota heitellä kivillä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ruåtsi

25.9.2015 14:52

Juuri tuo naisten oikeudet on asia, jota tulee pitää vahvasti esillä keskusteluissa ja uutisoinnissa. Täällä Ruotsissa on Euroopan korkein raiskausprosentti ja asiasta ei puhuta koskaan yhdessäkään mediassa. Jokainen hiemankin objektiivista ajattelukykyä omaava ihminen tietää asian taustan, mutta asia selitetään pois esim. matalalla ilmoituskynnyksellä ja itse asiaan ja syihin kukaan ei uskalla tarttua. Toivottavasti vältätte Suomessa tämän kehityksen, mutta rehellisesti sanottana Suomen polku näyttää hyvin samanlaiselta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

veepeehoo

26.9.2015 00:34

Täyttä asiaa.Samalla myös hieman pelottavaa koska E-R tietää mistä puhuu.
Eikä missään tapauksessa rasistista vaan realistista

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

IAP

27.9.2015 21:42

E_R: Korhola haluaa, että pidetään pää kylmänä somen tunneliisterissä ja esittää tyypillisen väitteen, "ettei ole rasisti, mutta..." Kuitenkin tässä kirjoituksessaan hän kuvaa näkemiään äärimmäisiä kielteisiä tunteita herättäviä tilanteita, joissa osallisina olivat meille vieraan kulttuurin ihmiset. Hän ikään kuin antaa meidän ymmärtää, että nämä tilanteet ovat tavanomaisia, maallisen lain sallimia tai ainakin noissa kulttuureissa yleisesti hyväksyttyjä, ja pelkeää, että ne leviävät meillekin pakolaisten mukana. Tämä on minusta kyseenalaista rasismia keneltä tahansa vaikutusvaltaiselta ihmiseltä, varsinkin poliitikolta. Omassa kulttuurissamme riittää raportoitavaksi kauheuksia. Toivottavasti kaikki te, jotka hurraatte tälle kirjoitukselle, ajattelette uudestaan, sydän lämpimänä, mutta pää kylmänä. Seuraavassa tarkoittamani pätkä tekstistä: "Yksi sellainen kysymys on, miten voimme varmistaa, ettemme ota taka-askeleita ihmisoikeuksissa? Yhteiskuntamme suojelee lasten ja naisten oikeuksia, eikä niistä voi tinkiä. Meillä ei voi muodostaa yhteisöjä, jossa vaikkapa sharia-laki nousee maamme lakia korkeammaksi. Olen itse pitänyt sylissäni lasta, joka on raiskattu uskonnollisin perustein, halannut naista, joka on saanut kuolemantuomion jumalanpilkan perusteella, tavannut naisen, joka on saanut tuomion raiskatuksi tulosta ja alaikäisen, joka on pakotettu naimisiin, kuunnellut muslimiveljeskunnan jäsentä, joka puolusti ajatusta vaimon lyömisestä kunhan sen tekee ulkoisia vaurioita aiheuttamatta." Ja nyt, laskekaa kolmeen ja miettikää.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei jihadismille

6.10.2015 22:51

"esittää tyypillisen väitteen, "ettei ole rasisti, mutta...""
Se on ennakointia odotettavissa olevalle razzikortin pöytään hakkaamiselle. Jota sinä nyt teet.

"Hän ikään kuin antaa meidän ymmärtää"
Ei hän anna ymmärtää, vaan toteaa tosiasioita.

"että nämä tilanteet ovat tavanomaisia"
Jos jotain tapahtuu koko ajan, se on tavanomaista, vaikka sitä ei joka hetki tapahdu joka kadunkulmassa.

"maallisen lain sallimia tai ainakin noissa kulttuureissa yleisesti hyväksyttyjä"
Eivät ne välttämättä ole maallisen lain sallimia, mutta niitä usein katsotaan sormien läpi. Joka maassa poliisi ei ole ystävä, kuten Suomessa. Islamilaisissa maissa monet ikävät puuhat voivat olla ihan laillisiakin. Esimerkki: sharia-lakiin pohjaten raiskauksesta syytteen nostavalla naisella pitää olla miespuolinen todistaja raiskaukselle tai naisen katsotaan itse syyllistyneen haureuteen ja hän voi saada siitä vankilatuomion. Naistodistajia pitää sharian mukaan olla neljä.

Kunniamurhat, vääräuskoisten raiskaaminen ja muu pahoinpitely jne. ovat islamilaisissa kulttuureissa yleisesti hyväksyttyjä.

"pelkeää, että ne leviävät meillekin pakolaisten mukana."
Ei pelkää, vaan on aiheellisesti huolissaan. Ihmiset kantavat ajattelu- ja käyttäytymismalleja mukanaan. Jos ja kun syntyy tiettyjen maahanmuuttajien alakulttuureita, jotka eristäytyvät omille asuinalueilleen eroon yhteiskunnasta, ne ajattelu- ja käyttäytymismallit eivät muutu. Silloin hyvin todennäköisesti tapahtuu tiettyjä tekoja.

"Tämä on minusta kyseenalaista rasismia"
Olet väärässä. Siinä ei puhuta rodusta mitään, vaan kulttuurista eli ajattelu- ja käyttäytymismalleista.

"Omassa kulttuurissamme riittää raportoitavaksi kauheuksia."
Kun puhutaan maahanmuuton vaikutuksista Suomeen, "han-suomalaisten" teoilla ei ole mitään merkitystä, koska he asuvat täällä joka tapauksessa. Ihmisten tänne tuleminen taas ei ole mikään luonnonlaki.

"Ja nyt, laskekaa kolmeen ja miettikää."
Siis mitä? Että olet trolli tai höpsö? Ei sitä tarvitse miettiä, kun sen näkee heti.

Eija-Riitta Korhola

7.10.2015 23:42

Ongelma on näköjään, se ettet tiedä tarpeeksi. Nämä valitettavasti jokainen OLIVAT esimerkkejä, jotka olivat hyvksyttyjä ja tavanomaisia, kulttuurin sallimia. Maallinen laki ei niitä salli, mutta käytännössä vallitseva laki sallii eli viranomaiset sallivat, kyllä. Nostin ne esiin siksi että MIKÄÄN niistä ei ole yksittäistapaus vaan niille on runsaasti rinnakkaisesimerkkejä ja niiden olemassaolo johtiuu juuri siitä että ne käytännössä sallitaan.

rog

30.9.2015 08:25

Hyvää ja järkevää tekstiä, kyllä. Mutta.
"Uskon, että olemme kaikki yksimielisiä siitä, että tämä ei saa tapahtua Suomessa."
Ei tietenkään haluta sharia-lakia Suomeen. Mutta kaikkea tuota naisille ja lapsille kuvailemaasi pahaa tapahtuu jo Suomessa, ilman sitä sharia-lakia, eikä vain muslimien toteuttamana. Oletko halannut niitä lapsia ja naisia? Minä olen. On tekopyhää ajatella, että pahojen tekojen taustalla olisi vain uskonto (vaikka sitäkin on Suomessa omasta takaa, mitään liikettä demonisoimatta huom. ;) ). Kyllä suomalainenkin (mies?) valitettavasti kykenee pahaan, kuului hän sitten mihinkään kirkkokuntaan tai ei.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pahaa tapahtuu

6.10.2015 23:11

Yli puolet törkeästä parisuhdeväkivallasta Suomessa tekevät naiset, samoin suurimman osan lapsiin kohdistuvasta väkivallasta . Kun puhutaan maahanmuuton vaikutuksista Suomeen, "han-suomalaisten" teoilla ei ole mitään merkitystä, koska he asuvat täällä joka tapauksessa. Se, että jotain ikävää jo nyt tapahtuu, ei ole mikään syy hankkia maahan lisää sitä ikävää.

"mitään liikettä demonisoimatta huom. ;) "
Sano vaan suoraan lestadiolaiset... Tuon liikkeen eri suuntauksiin kuuluu Suomessa yli satatuhatta ihmistä. Siinä on tiettyjä piirteitä, jotka mahdollistavat hyväksikäytön ja sen salailun. Joitain tapauksia on ollutkin. Asian käsittely julkisuudessa on vaikuttanut liikkeen toimintatapoihin.

Lahden kaupungissa on Wikipedian mukaan n. 104 000 asukasta. Montakohan raiskausta ja muuta pahoinpitelyä Lahdessa tapahtuu vuodessa?

Maassapysyjä

30.9.2015 15:32

Eniten raivostuttaa siirtolaisvastaisuuden leimaaminen rasismiksi (esim. Jari Tervo blogeissaan). Eihän rasismilla (rotusyrjinnällä) ole asian kanssa mitään tekemistä! Minulle on ihan sama mitä rotua siirtolainen on.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sosiaslityöntekijä

1.10.2015 20:38

Kiitos kirjoituksesta, Eija-Riitta Korhola. Olet rohkea ja selkeäsanainen. Olen kanssasi täydelleen samaa mieltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eija-Riitta Korhola

6.10.2015 09:59

Kiitos kaikille kommenteista. Pari kommenttia havaitsemiini kysymyksiin.
Nimimerkki Paljon puhetta. En esittänyt mitään uutta ratkaisuehdotusta vaan tuin ehdotuksia jotka ovat esittäneet sekä edellinen sisäministeri Päivi Räsänen että presidentti Sauli Niinistö. He kumpikin olisivat panneet etusijalle maahantulijoiden ottamisen kiintiöpakolaisten joukosta eli pakolaisleireiltä, jolloin taustat olisi kyetty tsekkaamaan ja estetty paremmin se mahdollisuus että tänne tulee niitäkin jotka eivät tarvitse oikeaa asyylioikeutta vaan käyttävät tilannetta hyväkseen. Räsänen varoitti tästä jo etukäteen, ja olen varma siitä että tilanteemme olisi toinen jos hän olisi saanut jatkaa sisäministerinä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eija-Riitta Korhola

6.10.2015 10:06

Rog. Kyllä. Olen halannut niitäkin naisia. Yksilöt kykenevät aina pahaan, se on selvä. Kyseessä on vain yksi ero jota et ota huomioon, ja jonka minä tiedän. Noissa maissa, joissa olen vieraillut ja joista puhun, on syntynyt sellainen halllintokulttuuri, ettei tähän pahaan reagoida. Se sallitaan yleisesti, viranomainen ei esimerkiksi ole kiinnostunut selvittämään vähemmistöuskonnon, erityisesti kristittyyn naiseen kohdistuvaa raiskausta tai rikosta.
Ja nyt Ruotsissa on jo alueita, jonne poliisi ei mene. Siellä vallitsee sama laki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Puurahainen

18.4.2017 12:53

Tosiaan hyviä näkökulmia.

Mielestäni tässä kuitenkin jää huomiotta se, mikä on näiden ilmiöiden taustalla. Miksi ihmiset pakenevat? Olen ehkä naiivi ja ajatukseni utopistinen, mutta eikö viisainta olisi yrittää hoitaa niitä syitä?

Tämänkaltaisissa lähestymistavoissa ei ehkä ole kyse rasismista sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta jotain perverssiä on aina siinä, kun länsimainen hyvinvoiva henkilö asettaa itsensä auttajan asemaan suhteessa muuhun maailmaan. Jos yhtään miettii asioita siirtolaisilmiön taustalla, kyse on nimenomaan kapitalismin uhrien vaelluksesta pois tavalla tai toisella kelvottomista olosuhteista. Ihmiset lännessä eivät ymmärrä sitä, että juuri näiden ihmisten kelvottomat elinolosuhteet ovat meidän elintasomme tae. On kolikon kaksi puolta tässä. Terrorismin kaksi puolta.

Olemme täysin riippuvaisia halvasta öljystä ja eri mineraaleista, mitä Lähi-Idästä ja Afrikasta saadaan. Luuletteko, että Irak tai Afganistan olisivat nykyisenkaltaisessa jamassa ilman noita luonnonvaroja? Luuletteko, että ketään kiinnostaisi mitä siellä tapahtuu?

Arabimaat olivat vahvoja vielä noin kolmekymmentä vuotta sitten. Elintaso oli Eurooppaan verrattavaa tasoa Irakissakin. Yliopistoissa oli naisia. Monissa maissa naisetkin saivat pukeutua miten halusivat, esim Egyptissä. Irak romautettiin länsimaiden toimesta, mikä synnytti terrorismin ja minkä seurauksena esim Isis syntyi, koska heidän kulttuurissaan on olemassa aivan ne samat elementit kuin meidänkin kulttuurissamme ovat näkyvissä nyt, kun hyvinvointi romuttuu: mahdollisuudet ääriliikkeiden voimistumiseen poikkeusolosuhteissa.

Olen keskustellut näistä asioista erään ihmisen kanssa, joka on itse Lähi-Idästä päin. Hän puhuu paljon siitä, että okei jos jossain olikin ehkä diktatuuri, silloin ihmisillä oli kuitenkin hyvä elämä. Nämä maat oli ihania, vauraita, ihmisiä autettiin. Esimerkiksi Libyassa valtio tarjosi kaikille terveydenhuoltoa, opiskelua, rahaa uuteen kotiin jne... aivan yhtälainen ellei parempikin sosiaaliturva kuin Euroopassa. Tämä siksi, että muslimin uskossa toisten auttaminen on aivan keskeistä. Samalla diktaattorit pitivät villit kurissa, yhteiskunnan ei annettu päästä epätasapainoon. Mutta kun hallinnot romahtivat, ihmisten hulluus pääsi valloilleen. Länsimaissa olisi pitänyt ymmärtää se, että kaikille kansoille demokratia ei kerta kaikkiaan toimi, etenkään jos se toteutetaan niin, että romautetaan koko valtio kehitysmaan tasolle, jätetään sitten ihmiset tappamaan toisiaan ja katsotaan kuka voittaa. Silloin voittaa kaikkein hulluimmat. Kenen etu se on? SIinä on hyvä kysymys.

Koko ajan Idän ja lännen välillä kulkee tavaraa. Me tavikset emme edes tiedä, mitä kaikkea kulkee sinne ja sieltä tänne. Millä kauppaa käydään. Kuka toimittaa mitä kenellekin. Mutta sen tietävät ne sotilaat, jotka siellä ruohonjuuritasolla osaltaan tomivat terrorismia vastaan. Se kone vaan on niin valtava, ettei sitä pysäytä mikään.

En väitä, että Arabikevät ja muut kaaokset ovat länsimaiden syytä. Tilanne kriisiytymiselle oli otollinen siksikin, että islamin yhteisössä on pitkään ollut käynnissä kristinuskon uskonpuhdistusta vastaava tilanne ja muuttuvassa maailmassa liberaalius ja konservatiivisuus ajautuvat vastakkainasetteluun, aivan samoin kuin Euroopassakin nyt. Tulevaisuuden suuntaa etsitään, ei siinä mitään uutta ja ihmeellistä ole. Muistanemme kaikki, miten jonkin aikaa sitten katoliset ja protestantit riehuivat Euroopassa. Kyllähän se oli ihan hirveää. Suomen kansalaissota oli ihan hirveää. Miettikää jos näihin sotiin olisivat yhtyneet arabimaat, jotka halusivat valtaa Euroopassa... Jos Irak olisi vaalinnut puolensa ja lähettänyt omia ohjuksiaan pommittamaan Pariisia, Lontoota, Tamperetta...

Lähteeni mukaan, joka on eräs yksityishenkilö joka on omistanut elämästään usean vuoden Koraanin tutkimiselle, muslimeilla ristiriita rakentuu seuraavalla tavalla: Koraani on Jumalan profeetta Mohemmedille sanelema uskonsisältö ja laki. Siellä on oikeasti hyviä asioita, naisen asema on paremmin turvattu kuin kristinuskossa. Ristiriita syntyy siitä, että Muhammed itse oli sotilas ja valtiomies. Hän ei halunnut omasta elämästään kirjoitettavan, koska hänen elämänsä ei ollut pyhimyksen elämää. Hän halusi vain Jumalan sanan eli Koraanin muslimeille ohjeeksi. Jos joku kirjoitti hänestä, se henkilö pääsi saman tien hengestään. Mutta noin 300 vuotta Mohammedin kuoleman jälkeen ihmiset kirjoittivat hänestä, sotasankarista. Siitä sai alkunsa Islamin uskon sisäinen ristiriita. Muslimit jakaantuivat eri suuntauksiin.

Voidakseen mitenkään kritisoida tai esittää mitään korjausehdotuksia, tulisi ymmärtää se, mikä todellinen ongelma on ja mitä siellä taustalla on, mitkä ne kulttuuriset tekijät ovat. Ongelma ei tietenkään ole uhreissa. Meidän näkökulmastamme ongelma on ensisijassa meidän edustamamme elintapa, johon maapallon resurssit eivät yksinkertaisesti riitä. Ongelma on kaikilla elämä tasoilla se, että emme halua jakaa vaan haluamme omistaa (liiallinen kulutus, eriarvoisuus). Ongelma on se, että me emme ole halukkaita toimimaan yhteistyössä erilaisten kulttuurien kanssa vaan haluamme jatkaa kolonalisaation perinnettä, missä sitten asetamme itsellemme pyhän hyväntekijän asemaan julistamalla sitä, miten me hyväosaiset oikeasti haluamme auttaa kaikkia maailman hätää kärsiviä, haluamme vain tehdä sen meille parhaiten sopivalla tavalla. Kunnioitus muita kulttuureja kohtaan puuttuu.

Samalla kun leikimme ihmisoikeusleikkiämme, kaikki mitä kaupasta ostamme, on poljettujen ihmisoikeuksien tulos. Meidän vaurautemme ei riittäisi maksamaan sitä hintaa, mikä kaikkien osallisten ihmisoikeudet huomioiden tuotetun materian hinta olisi. Paljonko maksaisi reilun kaupan kännykkä, vaate tai muu krääsä. Ei monellakaan suomalaisella olisi varaa. Mutta totta kai, samaa sortoon osallistuvat muutkin. Intiassa kännykän saa todella paljon halvemmalla kuin täällä. Siellä on paljon väkeä, ketä voi orjuuttaa.

Hirveintä on se, että tässä muutosvaiheessa, tässä historian kohdasssa, pidämme halpuutta itsestäänselvyytenä ja ostovoimaamme oman työmme tuloksena. Miettikääpä jos tilaisi saman tuotteen suomalaiselta, kotimaisista raaka-aineista valmistettuna. Siinä selviää ihmisoikeuksien arvo rahassa.

Totta kai voi olla niinkin, että ihmisoikeudet on kerta kaikkiaan jo vanhaksi jäänyt ideologinen huuhaa uusliberaalissa maailmassa, ihmisoikeudet kun eivät mitenkään palvele globaalia kapitalismia sellaisena kuin se on teollistumisen myötä syntynyt. Mutta itse uskon, että on löydettävissä uudenlaisia talouspolitiikan muotoja vastaamaan jälkiteollisen nykymaailman tarpeita. Löytyy aivan uudenlaista ansaintaa ja arvopohjaa. Voimme toimia globaalisti yhteistyössä eri kulttuurien kanssa, tasa-arvo on mahdollista. Täytyy vaan osata päästää irti jo opitusta ja omaksua uutta. Se on ihmisille usein sietämättömän vaikeaa, niin kuin tässäkin kirjoituksessa näkyy.

Tekopyhää hurskastelua tuollainen ylläoleva kirjoittaminen on, minun mielestäni. Mutta se on yksi näkökulma tässä maailmassa ja sinänsä arvostuksen arvoinen. Onhan se tämän kirjoittajan elämä ja jokaisen ihmisen tarina on yhtälainen totuus, vaikkei olisikaan objektiivisesti perusteltu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi