Pudasjärven valtuusto päätti eilen kannattaa Kollajan tekoaltaan rakentamista. Luonto hävisi hanketta aggressiivisesti lobbaavan PVO:n työn tuloksena yhdellä äänellä.
Suomi pitää hallussaan kyseenalaista maailmanennätystä. Olemme tuhonneet yli 90 prosenttia vaelluskalajoistamme padoilla. Viimeisten vapaiden koskien säilyttämiseksi säädettiin koskiensuojelulaki. Tämä laki syntyi valtaisan kamppailun tuloksena. Ihmiset nousivat barrikaadeille voimayhtiöitä vastaan. Kollajan allashanke edellyttää koskiensuojelulain purkamista. Tämä sytyttää koskisodan uudelleen.
Vuosikymmenten ajan vapailla koskilla tai luonnossa lisääntyvillä kalakannoilla ei katsottu olevan Suomessa mitään arvoa. Kalat kasvatettiin kasvattamoissa ja laskettiin järviin tai mereen, jotta kalastajat voisivat kalastaa ne sieltä. Luonnonvaraisten vaelluskalakantojen annettiin kuolla sukupuuttoon. Viimeisten parin vuoden aikana on tapahtunut suuri muutos. Luonnonsuojelijat ja vapaa-ajan kalastajat ovat aktiivisuudellaan haastaneet vanhat toimintatavat. Yksikään koskiensuojelua vastustava puolue ei tule selviämään uudesta koskisodasta ehjin nahoin.
WWF julkaisi eilen päivitetyn kalaoppaansa, jossa arvioidaan kalakantojen tilaa. Itämeren alueen villien lohikantojen tilanne on hiljalleen parantumassa kalastusrajoitusten myötä. Vahvimmat lohikannat kestävät nykyisen kalastuksen, mutta suurin osa villeistä lohikannoista on vielä turvallisten rajojen alapuolella. Kantojen elpyminen kestävälle tasolle voi viedä vuosia ja se edellyttää kalojen kutujokien avaamista. Eli jo olemassa olevien patojen purkamista.
Koskiensuojelu ei ole kysymys ainoastaan Pohjois-Suomessa. Helsingin läpi virtaa joki, jota me olemme kohdelleen todella pitkään todella huonosti. Vantaanjokeen on vuosisatojen kuluessa rakennettu monia patoja ja jokea on käytetty enemmän viemärinä kuin arvokkaana vesistönä. Luontaisesti lisääntyvät alkuperäiset vaelluskalakannat ovat tuhoutuneet ja vesi on ollut pahimmillaan hirvittävässä kunnossa.
Nyt Vantaanjoki on kuitenkin paranemassa. Joen rannoille on rakennettu vedenpuhdistamoita, turhia patoja on purettu ja vedenlaatu on saatu paranemaan. Lukuisat vapaaehtoiset ovat kunnostaneet kalojen kutupaikkoja. Uhanalainen meritaimen on jälleen palannut jokeen.
Joella on kuitenkin iso ongelma: Vanhankaupunginkosken voimalaitos. Pato on merkityksetön sähköntuotannon kannalta, mutta se on osa kulttuurihistoriallisesti arvokasta ympäristöä. Pato estää monien kalakantojen nousemisen jokeen.
Kysymys kuuluukin, miksi me asetamme suuremman historia-arvon padolle kuin sille luonnonkoskelle, jonka pato aikoinaan tuhosi? Kosken historiallisesta merkityksestä kertoo paljon Helsingin ruotsinkielinen nimi Helsingfors (fors: koski). Vantaanjoki voidaan palauttaa sellaiseksi koskiparatiisiksi, joka se on joskus ollut.
Muualla maailmassa patojenpurkutalkoot ovat jo käynnissä, USAssa puretaan jopa 200 patoa vuosittain. Meidänkin pitäisi oppia tehdyistä virheistä. Meidän on purettava patoja, ei rakennettava niitä lisää.
2 kommenttia
Työllisyyttä
20.3.2015 15:07
Vantaanjoen kaikkien patojen purkamisen puolesta:
Vastaa kommenttiinVantaanjoen lohta ei kukaan muista onko sellaista ollut, mutta siellä on meritaimen. Esimerkin vuoksi Ounasjokeen nousi lohi vuoteen 1945 asti, mutta vuonna 1946 Kemijokisuuhun rakennettiin vesivoimalaitos, jolloin lohennousu loppui ja viimeiset lohet pyydettiin vuonna 1948. Koko Kemijoen lohisaalis oli noin 160 tonnia vuodessa. Arvion mukaan Ounasjoen poikastuotantokyky on 250.000 poikasta vuodessa (arvio vuodelta 1983).
Spekulointia: jos vuonna 2014 Vantaanjokeen nousi noin 3.000 meritaimenta, niin paljonko vapaaseen jokeen voisi nousta? 6.000-15.000 taimenta? Poikastuotto voisi olla 50.000-100.000 kpl vuodessa. Se tekisi kalastuksessa 30.000-70.000 kg. Urheilukalastuksessa hinta kaikki kulut mukaan lukien voisi olla 20-100 euroa/kg. Lisäksi tulisivat muut kalat: vaellussiika, toutain, vimpa, ankerias jne. Vantaanjoen kalastuksen arvo voisi olla arvioni mukaan 600.000-5.000.000 euroa vuodessa. Lisäksi kanootti- ja kajakkimatkailu jokea pitkin, missä olisi myös aikamoisia mahdollisuuksia. Tuossa olisi aikamoinen työllistäjä eri palvelualoilla Vantaanjoen valuma-alueella.
Katsokaa surullinen tarina menetetystä lohesta sekä siitä kuinka jo vuonna 1983 tiedettiin, kuinka asiat olisi voitu tehdä oikein Ruotsin ja Norjan mallien mukaan:
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/16/kun-lohi-loppui-joesta
Vastaa kommenttiin
licence27
22.3.2015 09:39
Onko se Vanhankaupunginkosken voimalaitos sellainen ettei sen ohi voisi rakentaa toimivia lohiportaita? Luulisi että uuteen voimalaitokseen lohiporras vaaditaan rakennettavaksi samalla kun pato rakennetaan.
Milläs siellä USA:ssa vastataan kasvavaan energian kysyntään?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin