
Olet varmasti laittanut merkille, kuinka suuren muodonmuutokset television kykyjenetsintäkisojen yritteliäät, mutta vihreät laulajanalut käyvät? Kuka esimerkiksi muistaa Jenni Vartiaisen luomuhenkisen koelaulun Popstarsissa 2002. Pääset katsomaan videon tekstin lopusta. Tyyli on sekä artistin että yritysvaikuttajan käyntikortti. Tämän tiesi jo WASPin Blackie Lawless sovitellessaan sirkkelinterällä varustettuja alasuojia 80-luvulla.
Populaarimusiikin maailmassa musiikki määrittelee pukeutumisen ja tyylin, mutta miten homma toimii yritysmaailmassa? Löydätkö vastinetta Kurt Cobainin nukkavierulle olemukselle tai Lady Gagan pekonipuvulle? Vai tuleeko mieleesi joku yrityselämän Starchild tai Buckethead? Monesti silmiinpistävän erilaiset brändilähettiläät luovat tyylillään omaa henkilöbrändiään, jonka tuki itse yritykseen ja tuotteeseen on hankalasti todennettavissa.
Artistien pukeutuminen ja harkitut tyyliseikat otetaan itsestäänselvyyksinä – tottakai yleisön edessä elantonsa tienaavan pitääkin panostaa, ja moni tekeekin itsestään kävelevän performanssin tyyliin Andy McCoy. Bisnespuolella tällainen on hieman harvinaisempaa, tai näistä tyylivalinnoista ei puhutakaan niin avoimesti. Tiestikö, että esimerkiksi Steve Jobsin tavaramerkiksi muodostunut musta poolo oli muotisuunnittelija Issey Miyaken käsialaa? Miyake myös valmisti Jobsille näitä paitoja sellainen pinkan, että ne varmasti riittivät hänelle loppuelämäksi.
Populaarimusiikissa puhutaan aina kokonaisvaltaisesta kokemuksesta artistin tai bändin musiikissa. Tämä kokemus muodostuu sisällöstä (musiikki), tyylistä (artisti tai bändin jäsenet), performanssista (esiintymistilaisuus) ja graafisesta ilmeestä (logo, levyt, julisteet, fanituotteet ja muu kaupallistaminen). Vaikka bränditöihin käytetään satoja tunteja aikaa ja yritysten ilmeet suunnitellaan millin tarkasti, jättää yritysmaailma liian monesti huomiotta juuri tyylin ja performanssin. Tämä näkyy hajanaisina myyntipuheina, sekavina powerpointpurkauksina ja likaisina kauluspaidan kalvosimina.
Ajattele omaa tapaamistasi tai myyntitilaisuuttasi vaikka ”keikkana”, johon asiakkaasi on panostanut aikaa ja sitä myöten myös taloudellisia resursseja. Millaisen fiiliksen haluat jättää jälkeesi? Muistetaanko sinut vaisusta kenkien tuijottelusta vai roikutaanko hihassasi tunnin jälkeen encoren toivossa. Ainahan voit miettiä mieti mitä Petter Stordalen tekisi?
Tämän tekstin hoksaukset:
- Millainen tyyli erilaistaa sinut kilpailijoista, mutta ei vie huomiota asiantuntijuudeltasi?
- Mieleenjäävät yksityiskohdat ovat aina harkittuja. Aina.
- Jätä yleisösi vaatimaan encorea.
Teksti: Jukka Aminoff & Petri Matero
Kuva: Petri Matero