Sori15

Tässä blogissa tutustutaan yrittäjänaisten elämään, arkeen ja niihin asioihin, jotka jarruttelevat matkaamme. Me haluamme työllistyä ja antaa työpaikkoja. Seuraa keskustelua Twitterissä hästagilla #sori15

Näytetään kirjoitukset helmikuulta 2015.
Seuraava

Näistä syistä en palkkaa enää ketään  82

Näin vaalien alla on meillä pienyrittäjällä paljon ystäviä joka puolueessa. Kauniita ajatuksia yrittämisen tukemiseksi on runsaasti, mutta kuten viime vaalikaudella nähtiin, ovat tulokset jääneet kovin laihoksi. Uskon kuitenkin, että nyt on tullut se aika, että asioiden on kehityttävä, jotta lamasta voidaan nousta.

Todellisuus on kuitenkin se, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat ainoita, jotka pystyvät tällä hetkellä työpaikkoja luomaan. Lainsäädäntömme on tehty kuitenkin isojen yritysten ehdoilla ja haluaisin vihdoin nähdä, että tähän tulisi muutosta.

Olemme kaikki varmasti yhtä mieltä siitä, että työpaikkojen luominen maahamme on nyt se tärkein prioriteetti. Olemme omalta osaltamme yrityksessämme sitä tehneet ja luoneet lähes kymmenen työpaikkaa. Nyt olen kuitenkin päättänyt, että en palkkaa enää ketään. Jos tarvitsemme lisää työvoimaa, tulemme tästä lähtien käyttämään alihankintaa ja mahdollisesti vuokratyövoimaa. Kerron tässä nyt ne syyt, miksi olen tämän päätöksen tehnyt. Jos IHAN OIKEASTI halutaan tähän maahan lisää työpaikkoja, on näihin asioihin tultava muutosta. Tiedän, että en ole yksin ajatusteni kanssa.

5 syytä, miksi en palkkaa enää ketään

1. Sivukulut
Palkkojen sivukulut ovat ihan hurjan suuret. Palkan saa kertoa lähes kahdella, jotta päästään todellisiin palkkakustannuksiin. Voin kertoa, että kamalasti ei mieltä lämmitä, kun Tyel lasku postiluukkuun putoaa. Meidän pienessä firmassamme on Tyel maksu kuukaudessa yli 5000 euroa. Sen lisäksi on tietysti vakuutusmaksut ja mm. työterveysmaksut. Nämä tekevät ison menoerän yrityksen kassaan kaikkien muiden menojen lisäksi.

Jos sivukuluja ei haluta leikata, olisi syytä harkita muita keinoja pienyritysten talouden parantamiseksi. Yksi asia olisi alv:n alarajan nostaminen esimerkiksi 50 000 euroon. Tämä jo yksinään toisi varmasti paljon uusia työpaikkoja Suomeen.

2. Palkkaamisen riski
Koskaan et voi olla varma minkälaisen työntekijän saat, kun palkkaat. Let’s face it; ei kaikki ihmiset ole hyviä työntekijöitä. Meillä on ollut onni, että olemme saaneet ihan loistavat työntekijät ja meillä ei ole pienintä ajatustakaan irtisanoa heitä, jos töitä vaan riittää. Kuitenkin aina ei mene näin nappiin työntekijän valinta ja silloin olisi oikeus ja kohtuus, että tällaisesta työntekijästä ei tule yritykselle taakka (taloudellisesti ja henkisesti). Irtisanomisen helpottaminen ei ole epäluottamuslause työntekijöitä kohtaan, päinvastoin. Sillä taattaisiin, että ne, jotka oikeasti haluavat tehdä töitä, saisivat työpaikat. Myös koeaikaa olisi pidennettävä. Jos työntekijä tekee työnsä hyvin, ei edelleenkään ole syytä häntä irtisanoa koeajalla. Esimerkiksi kuuden kuukauden koeaika näyttäisi kuitenkin jo sen, millainen työntekijä oikeasti on.

3. Sairaspoissaolojen kustannukset
Ihmisellä on totta kai oikeus sairastaa. Kulut sairastumisista kaatuvat kuitenkin aina työnantajalle ja nämä ovat pienissä yrityksissä asioita, jotka saattavat heilauttaa yrityksen taloutta nopeastikin huonoon suuntaan. Esimerkki: meillä sairastui viime kesänä kaksi työntekijää samaan aikaan. Meillä oli siis 25% työntekijöistä sairaslomalla. Samaan aikaan pari työntekijää oli kesälomalla. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että maksoimme 50% työntekijöistä täyttä palkkaa ilman, että töitä teki heistä kukaan. Yrittäjä itse joutui tekemään todella pitkää päivää, jotta työt saatiin edes osittain tehtyä ja töissä olevat työntekijät joustivat upeasti. Töistä selvittiin jotenkin, mutta yrityksen talous joutui sairas- ja kesälomapalkkojen takia niin pahaan tilanteeseen, että olimme oikeasti lähellä tilannetta, jossa olisimme joutuneet irtisanomaan työntekijöitä.

En ole ikinä voinut ymmärtää, että miksi työnantaja joutuu maksaman palkkaa sairaslomalta, jos työntekijä vaikkapa humalapäissään kaatuu ja katkaisee jalkansa. En keksi yhtään järkevää syytä, miksi sairaslomien kustannukset kaatuvat yrityksen maksettaviksi.

Fakta sairaslomissa on se, että ne eivät aina ole ihan totuudenmukaisia. Uskon, että suurin osa on, mutta totuus on se, että sairaslomia haetaan myös valheellisista syistä. Kyseenalaistaisin myös lääkäreiden etiikkaa tässä: onko potilas oikeasti sairas? Myös määrättyjen sairaslomien pituudet ovat joskus pöyristyttäviä. Eräskin lääkäri oli todennut työntekijälle, että ”kirjoitan nyt suoraan varmuuden vuoksi kaksi viikkoa sairaslomaa, jotta ei tarvitse sitten uudestaan tulla.” Kukaan ei tullut ajatelleeksi, että tämä maksaa työnantajalle.

4. Liian korkeat lähtöpalkat
Nuorisotyöttömyys on iso ongelma. Ongelma ei johdu siitä, että yrityksillä olisi jotakin nuoria vastaan, päinvastoin. Me olemme palkanneet nuoria ja haluaisimme palkata enemmänkin, mutta talous ei kestä. Valitettavasti esim. suoraan koulusta tullut nuori tuo tällä lähtöpalkkatasolla yritykselle tappiota. Yrityksellä menee ½ vuotta – vuosi siihen, että nuori on oppinut työt ja pystyy tuottamaan yritykselle tulosta. TES:n lähtöpalkat pitäisi saada selvästi nykyistä alemmaksi, jotta nuoria pystyttäisiin työllistämään. Hyvälle työntekijälle toki maksamme mielellämme hyvää palkkaa, mutta hommat on ensin opittava, ennen kuin parempiin palkkoihin pääsee. Jos TES on liian pyhä kajottavaksi, tulisi palkoista pystyä sopimaan työntekijän ja työnantajan kesken joustavammin.

5. Työnantajan vastuut
Työnantajana olemme vastuussa hyvin monesta asiasta. Meidän tulee mm. kouluttaa työntekijöitä säännöllisesti, pitää huolta työturvallisuuteen liittyvistä asioista, järjestämme työterveydenhuollon jne. Ei siinä mitään, kaikki tärkeitä asioita varmasti. Työnantajan pitäisi kuitenkin nykyään olla asiantuntija niin monessa asiassa ja tuntea lakia, jotta kaikki mahdolliset vastuut tulisi täytettyä pilkulleen. Tähän kaikkeen menee todella paljon aikaa (ja rahaa) ja kaikki se työ on tuottamatonta yritykselle.

Tässä on viisi syytä, miksi en palkkaa enää ketään. En tee tätä pahuuttani, olen vain väsynyt kaikkeen vastuuseen ja jatkuvaan löysässä hirressä roikkumiseen taloudellisesti. Taakka työntekijöistä on raskas ja sitä pitää keventää, jos työpaikkoja tähän maahan halutaan. Tarjoaisin mielelläni töitä, mutta näillä raameilla en aio sitä enää tehdä.

Saija Hakonen - pienyrittäjä
Twitter: Saiiah77


Seuraava