Tampereen gastropubkulttuurin voi aistia keväisenä perjantai-iltana kaupungilla kävellessä. Kaupungin olueen ja pubiruokaan luottava ravintolakenttä näkyy vahvasti myös SYÖ!-viikoilla, missä mukaan on saatu useampi alan edustaja.
Yksi tamperelaisen ruokakulttuurin nousua edustava paikka on The Bull. SYÖ!-viikot avaavana perjantaina ravintola on täynnä ja keittiössä kiirettä riittää. Siihen on onneksi osattu varautua aiempien vuosien kokemusten perusteella.
“Heti, kun saamme ilmoituksen, että olemme mukana, pitää varata työvoimaa. Ei siinä hirveästi ainakaan keittiön pojat pääse vapaita pitämään”, sanoo The Bullin ravintolapäällikkö Joni Ahola.
The Bullin kattauksesta SYÖ!-viikoilta löytyy burgeria, pihviä ja burritoa. Burgerin pihvi on jauhettu paikan päällä ja hampurilaisen aioli omatekoista. Grillipihvi saa päälleen chili-bbq-maustevoita ja burritojen väliin voi valita chili con carnen tai pavut.
“Me on tällä kertaa käyty hieman pohjustamaan meidän listaa, joka vaihdetaan kesäksi”, Ahola kertoo.
Aholan mukaan Tampereen ravintolakenttä ottaa askeleita oikeaan suuntaan.
"Porukka tekee hyvin paljon yhteistyötä lähialueen toimijoiden kanssa. Siinä mielessä hyvä, ettei kasveta vain määrässä, vaan laatu edellä."
Viime SYÖ-viikoilla katselimme kristallipallostamme tämän vuoden ruokatrendejä ja nostimme listalle mm. kiinnostavat aasialaiset fuusiot kuten sushiburritot.
Ravintola Soman ovella huomaakin, että tätä mestaa on todella hypetetty yhdessä jos toisessakin kanavassa. Pieni ravintola on lounasaikaan ääriään myöten täynnä ja jono kiemurtelee ulos asti.
Baja Fuji ja Drunken Sake Cowboy
Sushiburrito on ruoka, jonka makua on vaikea kuvitella etukäteen.
Jos sushin suuri ystävä kuvittelee saavansa vain tavallista suuremman makirullan, tulee eteen varmasti pettymys. Jokainen omanarvontuntoinen japanilainen sushikokki saisikin varmasti slaagin nähdessään Soman linjastolla valmistuvan valtavan mötkylän, jolla ei ole oikeastaan mitään muuta yhteistä sirojen sushipalasten kanssa kuin merilevä ja riisi.
Kun mielikuvan sushista jättää sikseen, on yllätys kuitenkin hämmentävän positiivinen. Testitiimi koeajoi mm. jättiravun pyrstöä, inkivääriguacamolea ja sinistä perunaa sisältävän Baja Fujin, sekä Drunken Sake Cowboyn, joka oli täytetty mm. paistisuikaleilla, limemajoneesilla, porkkanalla ja kurkulla.
Annosten hinnat vaihtelevat välillä 10,50-15,50€, lisäksi parilla-kolmella eurolla saa luomulimupullon (inkivääri-appelsiini on todettu hyväksi) tai paikan päällä tehtyä jääteetä.
Burrito on niin iso, että pienempään nälkään siitä riittäisi hyvin kahdelle. Tosin ensitreffeillä tiukkapipon kanssa rullaa ei kannata lähteä jakamaan, sillä varsinkin syömisen loppupuolella on täytettä satavarmasti lattialla, paidalla ja tarttuneena partakarvoihin.
Lounasaikaan Soma on täynnä
Rullan koko vaikuttaa myös makuun. Yhdellä puraisulla on mahdotonta saada suuhun kaikkia elementtejä samalla kertaa, joten jokainen haukkaus luo erilaisen elämyksen. Kaikki kastikkeista lähtien on itse tehtyä ja makuja on yhdistelty kiinnostavalla, ennakkoluulottomalla tavalla. Kehuja saavat kastikkeiden lisäksi molemmista testiburritoista löytyvät vähän riisikakkuja muistuttavat riisichipsit, jotka toimivat koostumukseltaan ja maultaan kokonaisuudessa todella hyvin.
Testitiimi on ruokaan tyytyväinen, mutta ennen kaikkea Ravintola Soma saa pisteet kotiin ainutlaatuisuudestaan. Vaikkei sushiburrito olisikaan kaikkien mieleen, se on silti jotain mitä Helsinki ei ole koskaan ennen nähnyt. Papukaijamerkki napsahtaa myös siitä, että sushiburritot sopivat lähes kaikille erikoisruokavalioille kasvissyöjistä keliaakikkoihin.