Toiminimen perustaminen - 6 asiaa, jotka tulivat puun takaa!

  • Erkki-Eno

Niinhän siinä sitten kävi, että vuosien miettimisen jälkeen yrityksen perustaminen tuli itselleni ajankohtaiseksi vasta, kun eläkepäivät koittivat. Kun kalenteriin vapautuu yhtäkkiä ylimääräistä aikaa noin nelisenkymmentä tuntia viikossa, tunnit pitäisi saada tuhlattua johonkin.

Rakkaasta käsityöharrastuksesta syntyi lopulta sivutoiminen yritys, kun toiminimen perustaminen meni kaupparekisterissä läpi muutaman päivän odottelun jälkeen. Nyt nikkarointi autotallissa jatkuu Y-tunnuksen turvin, ja tilauksia antiikkihuonekalujen entisöinnistä on jo tullut mukava määrä.

Millaisia kokemuksia minulla sitten on toiminimen perustamiseen liittyen?

Ennen oman yrityksen perustamista olin lukenut kymmenittäin kauhutarinoita siitä, kuinka uuden firman perustaja saa taistella tuntikausia viranomaisvelvoitteiden ja muiden pakollisten paperiasioiden kanssa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan niin kuin olin kuvitellut. Alla kuusi asiaa, jotka yritystä perustaessani panin merkille ja joista voisi olla apua samaa miettiville.

1) Oho, yrityksen perustaminen verkossa oli näinkin nopeaa!

Hieman nuorempi, mutta kuitenkin jo viisissäkymmenissä oleva kaverini perusti niinikään toiminimen muutama kuukausi takaperin. Hän päätti hoitaa rekisteröintiasiat wanhan liiton tyyliin paperitse. Ei olisi kannattanut, sillä käsittelyssä kesti lopulta lähes kolmisen viikkoa. Netissä tehtynä paperiasiat saa reilaan jopa parissa päivässä. Ja onhan se toki halvempaakin: toiminimen perustamisen hinta vuonna 2018 on verkossa vaivaiset 75 euroa.

2) Ole tarkkana yrittäjän eläkevakuutuksen kanssa

Itseäni asia ei (yllätys yllätys) enää koske, mutta yrittäjän eläkevakuutukseen tuntuu liittyvän yksi yleinen harhakäsitys. Varsin monilla suosituilla verkkosivustoillakin kerrotaan, että YEL-vakuutus olisi hyvä hankkia, jos sivutoiminen yrittäjä tekee myyntiä yli 7656 euroa vuodessa. Tämähän ei pidä lainkaan paikkaansa, vaan vakuutuksen ottamisen määrittää YEL-työtulo, jonka yrittäjä saa itse määritellä.

3) Verottaja onkin ystävä!

Vaikka toisin kuvittelin, Verohallinnon uusille yrittäjille suunnatusta palvelunumerosta (ja jopa chatista!) sai mukavan selkokielistä opastusta sivutoimisen toiminimen verotusasioihin. Kaikki meni kaaliin, vaikka verotusasiat eivät niin sanotusti sydäntä lähellä olekaan. Eläköön digitalisaatio!

4) Toiminimen perustaminen ei tarkoittanutkaan paperiviidakkoon hukkumista

Luin ehkä yrityksen perustamisesta etukäteen liikaa, jolloin minulle syntyi hyvin sekava kuva koko perustamisprosessista. Toiminimen rekisteröinti oli lopulta hyvin suoraviivainen operaatio, joka vei verkossa aikaa noin 20 minuuttia ja yrittämisen sai aloittaa heti.

Netti on onneksi pullollaan hyviä oppaita, joissa koko perustamislomake käydään kohta kohdalta läpi. Hyvät ohjeet toiminimen perustamiseen löytyy esimerkiksi täältä.

Autotallissa nikkaroidessa aika sujuu kuin siivillä.
Autotallissa nikkaroidessa aika sujuu kuin siivillä.

5) Mieti toiminimellesi myös varanimivaihtoehdot

Luin vasta jälkikäteen, että perustamislomaketta täytettäessä omalle toiminimelle kannattaa miettiä heti myös varavaihtoehdot. Tämä johtuu siitä, että toiminimen rekisteröinti voi viivästyä, jos ensimmäinen nimiehdotuksesi ei kelpaa Patentti- ja rekisterihallitukselle. Syy voi olla esimerkiksi se, että samalla toimialalla on jo yritys, jonka nimi muistuttaa hieman omaa toiminimeäsi. Perustamislomakkeen kaikki nimeä koskevat kohdat kannattaa siis täyttää, näin varmistat ettet saa lomaketta bumerangina takaisin!

6. Starttirahaa ei herukaan kaikille!

Kuvittelin jotenkin lukemani perusteella, että starttirahan hakeminen olisi täysi läpihuutojuttu. Mutta TE-toimistosta kerrottiin suunnilleen heti puhelun alussa lista ammattinimikkeistä ketkä eivät saa starttirahaa ainakaan kovin helposti.

Tässä kaikki tällä kertaa. Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen niitä asioita, joita sivutoimisen toiminimen perustamisen yhteydessä pitää huomioida kirjanpitoon ja verotukseen liittyen.

"Yrittäminen on kaunein tapa ottaa vastuu omasta elämästä" -Pauli Vahtera
Millaisia kokemuksia sinulla on toiminimen perustamisesta? Kommentoi alle!

Kirjoitettaessa soi Martti Servo & Napander - Ufo tarjosi kaakaon

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.