Toiminimiyrittäjäksi

Blogissa kerrotaan uuden toiminimiyrityksen alkutaipaleesta ja yrittäjyyteen kuuluvasta byrokratiasta.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on yrittäjyys.

Huh, miten "halpa" yrityslaina – kokemuksia yrittäjän arjesta!

Niinhän siinä sitten kävi, että hommat verstaalla ehtivät edetä vain parisen viikkoa, kunnes Saksasta isolla rahalla vuonna 2002 tilattu sähköhiomakone sanoi sopimuksensa irti.

Voihan peijoona sentään!

Ripeä vilkaisu firman pankkitilille ei suuria riemunkiljahduksia herättänyt, joten Fiatin nokka kääntyi nopeasti kohti paikallisen pankin konttoria. Konsulttifirmaa pyörittävällä yrittäjätoverilla oli hyviä kokemuksia yrityslainan hakemisesta ja hän olikin saanut halpaa yrityslainaa ilman vakuuksia vain muutama viikko sitten.

Tarkoituksenani oli peesata kaveria ja hakea viiden tonnin edestä edullista lainaa yritykselle. Tuleepahan samalla uusittua hiomakoneen lisäksi veistoraudat ja muutkin härpäkkeet.

Vaan kuinkas kävikään. Itselle ei herunut kuin lämmintä kättä ja syistä ei ottanut hullukaan tolkkua. Luottotiedoissa oli pientä häikkää kymmenen vuotta sitten, mutta velat on kyllä maksettu viimeistä penniä myöten.

Konttorin mies mutisi partaansa ja kehotti hakemaan yrityslainan sijasta starttirahaa. Eipä tainnut tietää, että sitä ei aloitettuun yritystoimintaan saa. Firma on ollut rekisterissä jo kuukausia.

Ei muuta kuin nokka kohti kotia.

Ei sujunut rahoitusreissu pankkiin niinkuin Strömsössä.
Ei sujunut rahoitusreissu pankkiin niinkuin Strömsössä.

Katse kääntyi nettiin ja vakuudettomiin yrityslainoihin. Kauppalehdestä luin jokunen viikko takaperin, että halpaa yrityslainaa ei verkosta järjesty ja kyllä omat kokemukset siihen myös ensi alkuun viittasivat. Ilman vakuuksia kun haetaan niin kyllä se hinnoissa näkyy.

Hakemiseen ei onneksi hirveästi minuutteja tuhraantunut. Hakemukset sai kuhunkin paikkaan sisään muutamassa minuutissa ja toiminimiyrittäjä kun olen, niin toki erilaisia sähköisiä liitteitä piti toimittaa hieman tarkemmin kuin osakeyhtiöillä, joiden tiedot ovat poimittavissa helposti julkisista asiakastietorekistereistä.

Yrityslainaa netistä järjestyi lopulta helpommin kuin pankista, mutta pakko sanoa että melkoisia korkopommeja oli joukossa. Viiden tonnin lainasta kuluja pahimmillaan yli pari tonnia vuodessa.

Voi turkasen tuhat pippuria sentään!

Muutama inhimillisellä lainalla varustettu toimija oli kuitenkin joukossa, ja lopulta yrityslaina järjestyi kohtalaisen järkevällä hinnalla kolmen kuukauden laina-ajalle. Eiväthän nämä toki mitään halpoja pankkilainoja ole mutta ainakin rahat sai tilille heti ja pääsin heti laittamaan tilaukseen uudet vekottimet. Enää ei lähdetty Saksaan, vaan nykyään halvimmat vempaimet sorvaukseen löytyvät Aasiasta.

Tässä ilmainen neuvoni: jos etsit halpaa yrityslainaa verkosta, pyydä aina tarjoukset mahdollisimman monesta eri paikasta. Ja onhan näitä muitakin muistettavia vinkkejä lainan hakijalle.

No mistä minulle sitten edullinen yrityslaina järjestyi? Sillä ei ole väliä, eihän tämä mikään mainospalsta sentään ole! Pointti oli se, että muistahan kilpailuttaa lainat, otit niitä sitten mihin tahansa tarkoitukseen.

Erilaisia yritysten laina- ja rahoitusvaihtoehtoja on esitelty erittäin kattavasti muun muassa tässä yrityksen rahoitusoppaassa. Kuten huomaat, niin vastikkeettomia tukiakin on Suomessa tarjolla yllättävän paljon kunhan tietää mistä etsiä.

Mutta nyt pitää jo rientää, eläkeläisten bridge-ilta on alkamassa kansalaistalolla. Kiitos ja näkemiin!

Jos sinulla on kokemuksia yrityslainoista tai olet saanut jostain halpaa yrityslainaa ilman vakuuksia, jätä toki vinkkisi alle. Tiedänpähän sitten jatkossa vieläkin paremmin, mistä yrityslaina kannattaa ottaa!

Ilmainen vinkki: muistahan aina kilpailuttaa!


Toiminimen perustaminen - 6 asiaa, jotka tulivat puun takaa!

Niinhän siinä sitten kävi, että vuosien miettimisen jälkeen yrityksen perustaminen tuli itselleni ajankohtaiseksi vasta, kun eläkepäivät koittivat. Kun kalenteriin vapautuu yhtäkkiä ylimääräistä aikaa noin nelisenkymmentä tuntia viikossa, tunnit pitäisi saada tuhlattua johonkin.

Rakkaasta käsityöharrastuksesta syntyi lopulta sivutoiminen yritys, kun toiminimen perustaminen meni kaupparekisterissä läpi muutaman päivän odottelun jälkeen. Nyt nikkarointi autotallissa jatkuu Y-tunnuksen tuomien hyötyjen turvin, ja tilauksia antiikkihuonekalujen entisöinnistä on jo tullut mukava määrä.

Millaisia kokemuksia minulla sitten on toiminimen perustamiseen liittyen?

Ennen oman yrityksen perustamista olin lukenut kymmenittäin kauhutarinoita siitä, kuinka uuden firman perustaja saa taistella tuntikausia viranomaisvelvoitteiden ja muiden pakollisten paperiasioiden kanssa. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan niin kuin olin kuvitellut. Alla kuusi asiaa, jotka yritystä perustaessani panin merkille ja joista voisi olla apua samaa miettiville.

1) Oho, yrityksen perustaminen verkossa oli näinkin nopeaa!

Hieman nuorempi, mutta kuitenkin jo viisissäkymmenissä oleva kaverini perusti niinikään toiminimen muutama kuukausi takaperin. Hän päätti hoitaa rekisteröintiasiat wanhan liiton tyyliin paperitse. Ei olisi kannattanut, sillä käsittelyssä kesti lopulta lähes kolmisen viikkoa. Netissä tehtynä paperiasiat saa reilaan jopa parissa päivässä. Ja onhan se toki halvempaakin: toiminimen perustamisen hinta vuonna 2021 on verkossa vaivaiset 60 euroa.

2) Ole tarkkana yrittäjän eläkevakuutuksen kanssa

Itseäni asia ei (yllätys yllätys) enää koske, mutta yrittäjän eläkevakuutukseen tuntuu liittyvän yksi yleinen harhakäsitys. Varsin monilla suosituilla verkkosivustoillakin kerrotaan oikoen, että YEL-vakuutus olisi hyvä hankkia, jos sivutoiminen yrittäjä tekee myyntiä yli YEL-rajan eli noin 8000 euron verran. Tämähän ei pidä täysin paikkaansa, vaan vakuutuksen ottamisen määrittää YEL-työtulo, jonka yrittäjä saa itse määritellä.

3) Verottaja onkin ystävä!

Vaikka toisin kuvittelin, Verohallinnon uusille yrittäjille suunnatusta palvelunumerosta (ja jopa chatista!) sai mukavan selkokielistä opastusta sivutoimisen toiminimen verotusasioihin. Kaikki meni kaaliin, vaikka verotusasiat eivät niin sanotusti sydäntä lähellä olekaan. Eläköön digitalisaatio!

4) Toiminimen perustaminen ei tarkoittanutkaan paperiviidakkoon hukkumista

Luin ehkä yrityksen perustamisesta etukäteen liikaa, jolloin minulle syntyi hyvin sekava kuva koko perustamisprosessista. Toiminimen rekisteröinti oli lopulta hyvin suoraviivainen operaatio, joka vei verkossa aikaa noin 20 minuuttia ja yrittämisen sai aloittaa heti.

Netti on onneksi pullollaan hyviä oppaita, joissa koko perustamislomake käydään kohta kohdalta läpi. Hyvät ohjeet toiminimen perustamiseen löytyy esimerkiksi täältä.

Autotallissa nikkaroidessa aika sujuu kuin siivillä.
Autotallissa nikkaroidessa aika sujuu kuin siivillä.

5) Mieti toiminimellesi myös varanimivaihtoehdot

Luin vasta jälkikäteen, että perustamislomaketta täytettäessä omalle toiminimelle kannattaa miettiä heti myös varavaihtoehdot. Tämä johtuu siitä, että toiminimen rekisteröinti voi viivästyä, jos ensimmäinen nimiehdotuksesi ei kelpaa Patentti- ja rekisterihallitukselle. Syy voi olla esimerkiksi se, että samalla toimialalla on jo yritys, jonka nimi muistuttaa hieman omaa toiminimeäsi. Perustamislomakkeen kaikki nimeä koskevat kohdat kannattaa siis täyttää, näin varmistat ettet saa lomaketta bumerangina takaisin!

6. Starttirahaa ei herukaan kaikille!

Kuvittelin jotenkin lukemani perusteella, että starttirahan hakeminen olisi täysi läpihuutojuttu. Mutta TE-toimistosta kerrottiin suunnilleen heti puhelun alussa lista ammattinimikkeistä ketkä eivät saa starttirahaa ainakaan kovin helposti.

Tässä kaikki tällä kertaa. Seuraavassa kirjoituksessa käsittelen niitä asioita, joita sivutoimisen toiminimen perustamisen yhteydessä pitää huomioida kirjanpitoon ja verotukseen liittyen.

"Yrittäminen on kaunein tapa ottaa vastuu omasta elämästä" -Pauli Vahtera
Millaisia kokemuksia sinulla on toiminimen perustamisesta? Kommentoi alle!