Toptaste

Tervetuloa ihmettelemään ruokatrendejä, tapaamaan mielenkiintoisia ravintola-alan ihmisiä, viihtymään ja nauttimaan herkullisista ruokakuvista. Tämä on Toptaste.fi blogi, joka asustaa nyt myös täällä Cityn ytimessä.

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on Villa Wesset.

Pärnun ravintolaviikko – laatua arvostavalle ruokamatkaajalle  1

Tallinnasta kahden tunnin bussimatkan päässä oleva Pärnu on suomalaisten keskuudessa tunnettu kauniista hiekkarannastaan. Mitä kovin moni ei tiedä on se, että Pärnun pienen keskustan alueelta löytyy kokoonsa nähden valtava määrä ravintoloita, vieläpä hyviä sellaisia. Ravintolavalikoima vaihtelee fine diningista pizzapaikkoihin. 25 näistä ravintoloista on mukana Pärnun ravintolaviikolla, joka käynnistyy tulevana lauantaina 1.4. Edullisesta ravintolalaskusta haaveilevan kannattaa miettiä muutaman päivän reissua tosissaan, sillä kaksi ruokalajia saa kympillä ja kolme ruokalajia hintaan 18€. Suomessa moisesta laskusta voi vain haaveilla.

Sain kutsun paikan päälle tutustumaan sekä kaupunkiin että sen ruokatarjontaan. On myönnettävä, että tykästyin molempiin. Näin kevätaikaan kaupunki on hiljainen, hotellihuoneita löytyy reiluun hintaan, rannalla ei ole tungosta, eikä ravintoihin useinkaan tarvitse varausta.

Pärnun keskusta
Pärnun keskusta

Tutustuimme kolmen päivän reissun aikana neljään eri ravintolaan: Lime Lounge, Villa Wesset, Raimond sekä Rannahotell. Jokaisen näiden ravintolan taakse kätkeytyi tarinoita ja intohimoinen keittiömestari.

Mielenkiintoinen kokki ja tarina löytyi muun muassa Rannahotellin ravintolasta. Herkki Ruubel johtaa keittiötä rautaisella kokemuksella. Kokemuksella, joka on saatu työskentelemällä Gordon Ramsayn Hell’s Kitchenissä ja maailman parhaaksi ravintolaksi tituleeratussa Nomassa. Maailmalta tuotiin tuliaisina ruokaoppien lisäksi show-elementtejä. Amuse bouche kätkeytyi savukuvun alle piiloon ja jäätelöön sekaan sujautettiin sieniä. Niille, jotka miettivät miltä sienijäätelö maistuu kerrottakoon: hyvälle, todella hyvälle.

Herkki Ruubel
Herkki Ruubel
Sienijäätelö
Sienijäätelö
Pitkään kypsytettyä lohta ja kampasimpukkaa
Pitkään kypsytettyä lohta ja kampasimpukkaa

Yksi omista suosikeistani oli ehdottomasti Villa Wesset. 27-vuotias kunnianhimoinen keittiömestari ja ravintolan osakas Mart Kukk on ehtinyt tehdä töitä keittiössä jo lähes kymmenen vuotta. Kymmenessä vuodessa ajatus ruoasta on ehtinyt muovautua monta kertaa. Nykyään painoarvoa saavat lähituoteutut puhtaat raaka-aineet. Asiakkaan kuuluu saada tietää mitä annoksessa on, joten ruokalista on hyvin selkeä. Kaiken pitää olla tunnistettavaa, mutta yllätyksellisyydelle pitää jättää aina hieman tilaa. Yllätyksellisyyttä löytyi, kuten Mart lupasi. Alkuruokaa syödessäni haarukkaan osui aina erilaisia makuyhdistelmiä, jotka menivät maaliin kerta toisensa jälkeen. Annokset olivat kertakaikkisen kauniita.

Villa Wesset
Villa Wesset
Ankeriasta ja sillinmätiä
Ankeriasta ja sillinmätiä
Villisikaa ja linssejä
Villisikaa ja linssejä
Tuorejuustokakku
Tuorejuustokakku

Juteltuani pärnulaisten kanssa muutamaan otteeseen, yksi nimi nousee jatkuvasti esiin. Lime Lounge. Kuulostaa perinteiselle aasialaiselle. Todellisuudessa kyseessä on 10 vuotta täyttävä tyylikäs parikymmenpaikkainen ravintola. Oveen on liimattu mainintoja lukuisista palkinnoista. Ruokalistalta löytyy annoksia savustetusta ankeriaasta ankanfileeseen. Ehkä juuri listan monipuolisuus on paikan salaisuus. Kaikki löytävät jotain itselleen sopivaa. Koko reissun upein jälkiruoka, lämmin raparperileivos vanilja-inkiväärikermajäätelö, löytyi myös Lime Loungesta.

Lime Loungen jälkkäri: Lämmin raparperileivos vanilja-inkiväärikermajäätelö
Lime Loungen jälkkäri: Lämmin raparperileivos vanilja-inkiväärikermajäätelö

Ravintola Raimond kätkeytyy kolme vuotta vanhaan Hedon Spa -boutique-hotelliin. Upean näköinen ravintola on jo itsessään kutsuvan oloinen. Fine dining -paikaksi Raimond on kuitenkin yllättävän rento. Näkymä avautuu terassineen yhdessä nuoren sisarravintolan, ravintola Akordin kanssa, suoraan Pärnun hiekkarannalle. Myös Raimondissa annetaan arvoa lähiruoalle. Kalat tulevat Pärnu Kalamajakasta ja hampun siemenet Tammejuure Talusta, mainitakseni muutaman. Ja kyllä, sanoin hamppu. Kuka olisi arvannut, että hampunsiemenet sopivat niin loistavasti kakkuihin. Auringonlaskua ihastellessa suuhun sujahtaa kannabiskakun ja liekitetyn kerman lisäksi miedosti suolattua savusiikaa ja hanhen rintafileetä. Savusiika oli hetkeen paras kala-annos, jonka olen syönyt. Vegaaneille myös tiedoksi: teitä varten löytyy Raimondista täysin oma menu.

Ravintola Raimond
Ravintola Raimond
Miedosti suolattua savusiikaa
Miedosti suolattua savusiikaa
Hanhen rintafileetä ja sokerihernepyreetä
Hanhen rintafileetä ja sokerihernepyreetä
Liekitettyä kermaa, hamppukakkua ja kurkkusorbettia
Liekitettyä kermaa, hamppukakkua ja kurkkusorbettia

Ravintolavisiittien lisäksi eniten reissullani nautin aamuista. Rakastan pitkiä aamupaloja. Pärnussa ne tarjoillaan usein kuohuvan kanssa. Näkymä aamiaiselta on suoraa rannalle. Otin kahtena aamuna kahvin mukaan ja kuljeskelin ihastellen rantamaisemaa. En muista milloin viimeksi kaikki olisi tuntunut niin rauhalliselta kuin silloin, vaikka kahden päivän suursyönti hieman painoikin vatsassa.

Hedon Span aamupala
Hedon Span aamupala
Pärnun ranta
Pärnun ranta

On todettava, ettei illoissakaan mitään vikaa ollut. Päinvastoin. Tämä kuva olkoon todisteena siitä.

Auringonlasku Pärnun hiekkarannalla
Auringonlasku Pärnun hiekkarannalla

-Reetta / Toptaste

*Toteututtu yhteistyössä Visit Estonian ja Pärnun ravintolaviikkojen kanssa.