Järki käteen ja opintotuki myös uuteen tutkintoon

  • Veronika Honkasalo

Eduskunta hyväksyi eilen äänin 95-91 hallituksen pöyristyttävän esityksen: opintotukea myönnettäisiin jatkossa vain yhteen samantasoiseen korkeakoulututkintoon. Tästä kärsivät kaikki, erityisesti nuoret.

Nykyinen opintopolku on jo nyt täynnä pakotteita. Opintoväylä on valittava peruskoulussa usein puutteellisen opinto-ohjauksen turvin. Kellään ei ole takeita siitä, mitkä alat ovat tulevaisuuden työllistäjiä. Kuinka moni peruskouluaan päättävä tietää, millainen työ itselle sopii? Tutkintonimekkeitäkin on satoja - harva aikuinenkaan tietää, mitä tekee limnologi.

Samalla joka tuutista painotetaan nopean valmistumisen merkitystä: opintonsa keskeyttävät tai opintolinjaa vaihtavat ovat pahemman luokan syrjäytymisvaarassa. Tutkintonsa tunnollisesti suorittanut nuori saattaa jo 22 -vuotiaana olla täysin väärällä alalla.

Maailma kuitenkin muuttuu, eikä yhdellä hetkellä imevien alojen työllistämispotentiaalia takaa kukaan. Olisi täysin järjetöntä vaikeuttaa huonosti työllistävältä alalle valmistuneilta ihmisiltä mahdollisuus hankkia uutta tutkintoa etenkin, kun työura jatkuvasti pitenee. Tulevaisuuden menestyjä opiskelee itselleen uuden ammatin, jos työpaikat omalta alalta katoavat. Tämä koskee myös korkeakoulutettuja osaajia.

Jatkossa on varmasti yhä enemmän tarvetta myös korkeakoulutetuille moniosaajille, kuten juristin koulutuksen hankkineille sosiaalityöntekijöille tai insinöörintutkinnon suorittaneille lääkäreille. Ilmastonmuutoksen aikakaudella hassumpi ei olisi luonnontiedekoulutettu yhteiskuntatieteilijäkään. Hallituksen esityksen mukaan opiskeleva ei kuitenkaan saisi tukea kuin ensimmäiseen ammattikorkeakoulututkintoa, kandidaatintutkintoa tai maisterintutkintoa koskevaan valintaansa.

Myös ihminen muuttuu. 18-vuotiaana sopivalta vaikuttanut ala ei 30-vuotiaana ehkä olekaan se kaikkein paras. Lastentarhanopettaja voi huomata, että menestyy paremmin vanhuksien toimintaterapeuttina. Kulttuurintuottajana silpputyöllistetty humanisti voi löytää itsestään kemistin.

Suomi menettää monta huippuosaajaa - ja saa monta loppuun palanutta varhaiseläkeläistä, jos se estää ihmisen mahdollisuudet siirtyä alalle, jossa osaamispotentiaali tulee parhaiten hyödynnettyä. Ymmärtääkseni koko elämän jatkuva oppiminen, muutoskyky ja joustavuus ovat tämän päivän ja tulevaisuuden menestyjän ominaisuuksia.

Muutos myös asettaisi nuoret eriarvoiseen asemaan. Varakkailta vanhemmilta voi hyvinkin liietä muutama satanen kuukaudessa jälkikasvun uudelle uralle. Useimmissa perheissä tällainen investointi on sula mahdottomuus - toisissa sitä ei osata edes ajatella. Opintotuki on mahdollistanut ihmisen taustasta riippumattomat mahdollisuudet edetä elämässä myös silloin, kun kotoa saadut resurssit ovat niukat tai puuttuvat kokonaan.

Kaikkien kannalta olisi järkevintä, että kaikki nuoret löytäisivät – vaikka mutkankin kautta - heille sopivimman työn. Työn, jossa he voivat käyttää osaamispotentiaaliaan parhaalla mahdollisella tavalla. Ihminen opiskelee itseään varten: löytääkseen tehtävän, jossa hän voi kehittyä, tuntea onnistumisen iloa ja tienata elantonsa. Samalla ihminen opiskelee yhteiskuntaa varten: kantaakseen kortensa kekoon, tuottaakseen hyvinvointia ja ylläpitääkseen yhteiskunnan rakenteita. Niin yksittäisen ihmisen kuin koko yhteiskunnan kannalta on kaikin tavoin perusteltua turvata valmistuminen kussakin elämän- ja maailmantilanteessa sopivimmille aloille.

Kirjoitettaessa soi Oppimisen ylistys

8 kommenttia

Oikea päätös

11.3.2015 19:58

Jos jotain haluaa voi omalla rahalla opiskella, tietenkin. Jos on valtava palo uudelle alalle niin iltatöitä ja opiskelua, tietenkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ei näin

12.3.2015 11:45

Mutta kaikki ei jaksa opiskella ja tehdä töitä samaan aikaan.....

Juhhuu

11.3.2015 20:37

Mistä sinä säästäisit/kiristäisit 10,5 miljoonaa vuodessa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

"säästö"

11.3.2015 23:06

Aika paljon yli 10 miltsiä tulee kulumaan syrjäytyneiden ja työttömien tukemiseen. Opiskelija on kuitenkin halvempi ylläpidettävä kuin vaikkapa työtön tai pitkäaikaissairas. Lisäksi opiskelijalla on näitä kahta muuta paremmat mahdollisuudet työllistyä ja siirtyä veronmaksajaksi. Koulutus on kannattava sijoitus yhteiskunnalle.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jyri Lehtonen

11.3.2015 23:48

Mielestäni opintotukia olisi pitänyt hieman nostaa. Mutta muuttaa järjestelmää sillä tavoin, että opiskelijan paikallaoloprosentti menee joka kuukausi suoraan KELALLE. Eli jos opiskelija on pois ilman lääkärintodistusta tai ennalta sopimista (pätevä syy), hän menettää rahaa. esim Jos linsaa 20% kuukauden tunneista, saa tukea 300€:n sijaan 240€.

No maksaisihan tälläinen koulujen ja kelan välinen toimiva järjestelmä suomessa luultavasti valtavasti. Mutta nykyaikana ei pitäisi olla mikään ongelma.
En ole lukuja tutkinut, mutta uskoisin, että säästettäisiin paljon enemmän kuin tällä nykyisellä tempauksella.
Kannattaisihan tuo tutkia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Borneolainem etana

12.3.2015 04:04

Aika paljon tulee kuluja tuosta seuraavista välivuosista, kun nuoret eivät uskalla hakea siihen toiseksi parhaaseen vaihtoehtoon vaan puskevat mieluummin hanttihommia pitääkseen unelman elossa. Tai sitten - pappa betalar.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaukaa viisas

12.3.2015 16:29

Niin ja kun opintotukea ei tipu niin on helppo kävellä sosiaalitoimistoon koska Suomessa on kaikilla oikeus toimeentuloon. Tällä hetkellä toimeentulotuki on huomattavasti opintutkea isompi, joten mistähän näitä säästöjä oikeasti sitten kertyy? Lisäksi jos ei töitä ole eikä uudelle alalle voi kouluttautua voi myös jäädä työttömäksi, tämähän tuo myös lisää säästöjä valtiolle eiku....

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hjdhv

19.4.2015 11:34

Työpahoinvoinnin vuosittainen kulu: 41 miljardia, joista 18 miljardia ennenaikaisesta eläköitymisestä ja sairauslomista.c

Alkoholiongelmien vuosittainen kulu: 14,5 miljardia.

Jos aloitettaisiin näistä kahdesta. Kuusi miljardia, jota joissakin tahoissa vaaditaan kiristettäväksi, saadaan helposti kasaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi