Bioninen ihminen on todellisuutta – Roboproteesit auttavat amputoituja merkittävästi

Robotiikka saa raaja-amputoitujen ihmisten arjen rullaamaan sutjakkaammin.

Mielellä ohjailtava proteesi tuo suunnatonta iloa käyttäjälleen.
Mielellä ohjailtava proteesi tuo suunnatonta iloa käyttäjälleen. Kuva: Kuvakaappaus Freethink

Monissa saattavat robotit ja kaikenlainen teknologian supernopea kehitys aiheuttaa paniikinkin tunteita, mutta robotiikasta on monessa apua. Tehdastyössä robotit hoitavat jo erilaisia toistoa vaativia tehtäviä ja varastoissa ne nostelevat raskaita tavaroita hyllyille. Tulevaisuuden näkymissä robotit jättävät ihmisille enemmän aikaa ajattelulle ja luovalle työlle. Kunnes tekoäly vie senkin ilon. Mutta tämä ei ole juttu siitä.

Proteesit ja robotiikka ne yhteen sopivat. Futurism.com kertoo artikkelissaan Johnny Mathenysta, joka elää mielellä ohjattavan robottikäden kanssa. Matheny sai proteesin joulukuussa ja testaa sitä nyt tulevat vuodet. Kätensä hän menetti syövälle vuonna 2005. Proteesia on testattu aiemminkin, mutta Matheny on ensimmäinen ihminen, joka varsinaisesti elää proteesin kanssa jokapäiväistä elämäänsä. Autolla ajamista ja proteesin kastelua lukuunottamatta Matheny voi rauhassa kokeilla uuden raajansa rajoja.

Muusikko Jason Barnes menetti kätensä 22-vuotiaana työtapaturmassa. Tämä “cyborgi-rumpali” takoo proteesilla rumpuja ihmisille mahdottomaan tahtiin. Myös hän testaa mielellä ohjattavaa proteesia. Teknologia mahdollistaa motoriikan palauttamisen aivojen neuroaktiivisuudella.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi