“En käsittele tässä ohjelmassa köyhyyttä tai lapsiperhearkea, sillä mulla ei ole niistä kokemusta” – sanoo yrittäjä ja tv-kasvo Ronja Salmi

Uusi tv-ohjelma etsii kysymyksiä ja löytää vastauksia.

Ronja Salmen nimeä kantava tv-ohjelma “Mitä mietit, Ronja Salmi?” on ollut hänelle vuosien ajan mielessä pyörinyt unelma, joka on vihdoin totta. 25-vuotias Salmi on syystäkin tyytyväinen työtilanteeseensa, sillä hänet valittiin hetki sitten Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtajaksi ja hän on pyörittänyt kolme vuotta omaa yritystään.

“En ole koskaan viihtynyt joutilaisuudessa. Olen teinistä asti järkännyt itselleni tekemistä. Nautin runsaudesta, vaikka välillä aikataulut onnistuu paremmin ja joskus huonommin”, Salmi kertoo.

Tiiviit kuvaukset ovat ohi ja nyt Salmi tekee ohjelman sosiaalista mediaa ja podcastia. Tulevien kirjamessujen suunnitteleminen vie häneltä jo nyt aikaa, sillä ohjelmaa suunnitellaan kovaa vauhtia. Salmi on järjestelmällinen ajankäyttäjä ja merkitsee kalenteriin tarkkaan työt ja muut menot, jotta ehtii tehdä kaiken.

“Mä oon aika hyvä toimimaan paineen alla. Tärkeintä on vahtia omaa stressitasoansa. Jos alkaa ruokahalu mennä tai olla univaikeuksia, niin siinä vaiheessa on loman tarpeessa. Mä yritän rajaa asioita pois mun kalenterista ja huolehtia siitä, että on aikaa itsensä kanssa”, Salmi sanoo.

Yrittäjänä Salmi nauttii vapaudesta. Näin hän pääsee myös vaikuttamaan siihen, mitä tekee ja kenen kanssa. Huonoiksi puoliksi yrittäjyydessä Salmi mainitsee yksinäisyyden. Joskus ei ole ketään, jonka puoleen kääntyä haastavissa tilanteissa. Salmi ymmärtää, että yksinäisyys kuuluu yrittäjyyteen ja huolehtii, että hänen työntekijänsä eivät tuntisi sitä.

“Mä oon ollut tällainen tyyppi tosi pitkään. Osalla ihmisistä on sellaisia kasvupyrähdyksiä ja ne kertoo, että oli teininä vaikkapa tyhmiä ja aivan erilaisia ihmisiä. Mä oon ollut pitkään aika kokonainen ja isoilta asioilta muuttumaton. Mulla ei oo ollut sellaista etsikkoaikaa, että olis ollut vitun lost”, Salmi sanoo.

Keskeneräisyyden tiedostaminen

Salmen tv-ohjelmassa pohditaan vastauksia kysymyksiin ja löydetään selityksiä. Siinä etsitään uusia ja parempia kysymyksiä, jotka voivat olla pieniä tai isoja. Kolmannen jakson kysymys on, että mitä tapahtuisi Helsingissä, jos syttyisi sota. Toisessa jaksossa taas puhutaan pillusta. Monet sarjan kysymyksistä kumpuavat Salmen omista elämän havainnoista.

“Se on persoonavetoinen sarja ja mä elän nuoren kaupunkilaisen naisen elämää. En ole lähtenyt käsittelemään köyhyyttä tai lapsiperhearkea, sillä mulla ei ole niistä omakohtaista kokemusta”, Salmi kertoo.

Televisiossa pyörii useita sarjoja, joissa nuori nainen käsittelee jotakin ajankohtaista aihetta. Vielä puoli vuotta sitten tilanne oli toinen. Salmi pohtii, että feminismi ja naistarinat ovat nyt muotia. Se on hänestä hyvä asia, että nuoret naiset ovat äänessä. Hän on itse neljännen polven feministi, eikä hän ole kokenut sen suhteen herätystä tai uskoontulemisen hetkeä.

“Feminismi on oppimista, enkä mä ole mitenkään täydellinen. Me ollaan kaikki keskeneräisiä feministejä ja se on sallittua. Tv-sarjassa mä käytin termiä naisen sukupuolielin ja siitä huomautettiin, että kaikilla naisilla ei ole pillua. Korjasin asian ohjelman teon aikana. Olisi tosi surullista, jos sä voisit toimia feministinä vasta, kun sä tiedät kaiken sorrosta ja rakenteista”, Salmi sanoo.

Kovasta työtahdistaan huolimatta Salmi pitää lomaa useita kuukausia vuodessa. Hän lähtee yleensä ulkomaille rakkaan harrastuksensa, surffaamisen pariin. Tosin lentäminen ahdistaa häntä ilmastonmuutoksen takia niin paljon, että surffailu saattaa jäädä kokonaan.

“Lukeminen on ollut mulle tosi merkityksellistä läpi elämän. Siihen liittyy empatian kokemista ja muiden, erilaisten ihmisten ymmärtämistä. Pidän aivoistani kun luen. Se on kuin mielen hellimistä, se rauhoittaa ja laskee verenpainetta. Ajatukset järjestyy”, Salmi kertoo.

Tällä hetkellä Salmea mietityttää moderni rakkaustarina. Monet tarinat kertovat siitä, että joku löytää kumppanin ja elokuvat päättyvät aina häihin. Todellinen haaste on se, että miten pysyä saman kumppanin kanssa pitkään, sillä esimerkiksi suomalaisen elinajanodote on nykyään lähemmäs kahdeksankymmentä. Näinkin suuriin kysymyksiin Salmi pyrkii etsimään uusia näkökulmia.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi