Helsingin kirjamessut kielsivät äärioikeistolaisen kustantamon osallistumisen – "Siellä on rasistisia ajatuksia, joita esitetään faktoina"

Timo Hännikäisen Kiuas Kustannuksella ei ole asiaa tänä vuonna Messukeskukseen.

Helsingin kirjamessut keräävät vuosittain suomalaisen kirjallisuuden saman katon alle Messukeskukseen.
Helsingin kirjamessut keräävät vuosittain suomalaisen kirjallisuuden saman katon alle Messukeskukseen. Kuva: Messukeskus Helsinki

Helsingin kirjamessut lähestyvät ja osanottajalista lyheni juuri yhdellä kustantamolla, kun kirjamessut linjasivat, ettei äärioikeistolaisesta Sarastus-lehdestä tuttu ja äärioikeiston mielenosoituksissa esiintynyt Timo Hännikäinen ole tervetullut paikalle Kiuas Kustannuksensa kanssa. 

Tiistaina päivällä toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja aktivisti Veikka Lahtinen kyseenalaisti Kiuas Kustannuksen osallistumisen omassa Facebook-päivityksessään. Hän tyrmäsi Hännikäisen kustantamon osallistumisen avaamalla Hännikäisen yhteistyötä natsien kanssa ja vetoamalla turvallisuuden tunteeseen messuilla.

“Kirjamessuilla on mukana huomattavan monia ryhmiä, joita Hännikäisen edustama uusfasistinen ajattelu uhkaa. Fasismi, misogynia ja rasismi eivät ole "tavallisia" mielipiteitä, vaan ne uhkaavat muiden ryhmien mahdollisuuksia ilmaista itseään ja elää. Sen takia niiden yhteiskunnallisen tilan ei saa antaa kasvaa”, Lahtinen kirjoitti.

“En henkilökohtaisesti koe messuille osallistuvana henkilönä oloani turvalliseksi, mikäli Kiuas-kustantamon osallistuminen sinne sallitaan. Tämän kokemuksen epäilemättä jakavat monet vähemmistöjen edustajat, jotka ovat tulossa messuille. Vetoankin messuorganisaatioon, että he käyttävät järjestäjän vapauttaan evätä Kiuas-kustantamon osallistuminen kirjamessuille. Olen toimittanut saman viestin kirjamessujen organisaatiolle.”

Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ronja Salmi vastasi tiistai-iltana Lahtiselle messujen kuulleen huolen ja selvittävän asiaa. Tuntia myöhemmin Salmi palasi asiaan ja kertoi, että Kiuas Kustannuksen osallistuminen on peruttu, koska toiminta ei vastaa Kirjamessujen arvoja.

Hännikäinen ei ollut päätöksestä mielissään ja Kirjamessujen sähköpostit käyvät sen seurauksena todennäköisesti kuumana.

“Kirjamessujen edustaja soitti ja ilmoitti, että Kiukaan osallistuminen täytyy perua "kirjamessujen arvojen vastaisena". Vastasimme, että peruutus on sääntöjen vastainen ja asia ei jää tähän.”

Hännikäisen taustoihin kuuluu muun muassa flirttailu kansanmurhalla sekä Sarastuksen sivuilla että juhlapuheissa, naisia tukevien järjestöjen ahdistelu ja jäsenyys kansallismielisessä Suomen Sisussa.

Toimittaja ja aktivisti Suvi Auvinen avaa omassa blogissaan päätöksen taustoja Ronja Salmen kommenttien kera. Salmen mukaan asia on loppuunkäsitelty.

“Näytteilleasettajia Helsingin Kirjamessuilla on aina loppupelissä satoja, ja tässä on tehty virhe Kirjamessujen osalta, että kustantamo jonka toiminta ei vastaa Kirjamessujen arvoja on mennyt läpi tästä seulasta. Meille tuli eilen tieto millaisesta tahosta on kyse ja sen jälkeen aiheesta on keskusteltu Kirjamessujen organisaation sisällä. Perumisen syynä ovat arvosyyt: Kustantamon toiminta ei vastaa Helsingin Kirjamessujen arvoja, joihin kuuluvat kaikki ihmisoikeudet. Erityisesti Sarastus-lehdessä, jonka kustantamiseen ja toimittamiseen Kiuas osallistuu, on sisältöä jota Kirjamessujen arvonäkökulmasta ei voi hyväksyä. Siellä on rasistisia ajatuksia, joita esitetään faktoina. Kirjamessut ei halua osaltaan olla tukemassa tätä toimintaa”, ohjelmajohtaja Salmi kommentoi Auvisen blogille.

Auvinen nostaa esiin Göteborgin kirjamessut, joiden yhteydessä on käyty vastaavaa keskustelua. 2016 äärioikeistolainen Nya Tider -lehti aiheutti keskustelua kirjamessujen roolista ja velvollisuudesta esitellä kaikenlaista kirjallisuutta. Nya Tiderin osallistuminen vuoden 2017 messuille aiheutti useiden kirjailijoiden boikotin tapahtumasta. Salmi kertoo Auviselle olevansa tietoinen Göteborgin tapahtumista, mutta päätöksen olleen Helsingin kirjamessujen oma. 

"Tämä päätös on tehty niiden vallitsevien olosuhteiden valossa, jotka täällä Suomessa ovat ja sen toiminnan perusteella, mitä kyseinen kustantamo toteuttaa.”

Salmi esittää myös huolensa mahdollisesta mediahuomiosta tapausta kohtaan. Hän toivoo medialta pelisilmää asian käsittelyssä ja painottaa messujen ohjelmaa ja monipuolista kirjasyksyä, johon kuuluvat muun muassa Riikka Pulkkisen, Kari Hotakaisen, Jari Tervon, Anja Snellmanin ja Katja Ketun kirjat ja esiintymiset.

Hännikäisen kustantamo saa jatkaa kustantamistaan, vaikka julkaisemallaan sisällöllä herättääkin kysymyksiä sananvapauden rajoittamisen ja ennakkosensuurin tarpeellisuudesta. Siitä ei kuitenkaan ole kyse, kuten Veikka Lahtinenkin huomauttaa päivityksensä kommenteissa.

"Se, että Kirjamessut ei halua fasismiin monilla tavoin kietoutunutta toimijaa näytteilleasettajaksi on messujen päätettävissä. Messut voi asettaa tietyt reunaehdot, esimerkiksi etnisen syrjinnän vastaisuuden, jonka perusteella se valitsee näytteilleasettajansa. Tämä ei liity juridiseen eikä valtiollisesti valvottuun sananvapauteen mitenkään."

Helsingin kirjamessut, 25.-28.10.2018

7 kommenttia

Sensuuri

18.10.2018 08:13

Raskauttavaa Sarastuksen kannalta on nähtävästi se, että se on uskaltanut julkaista norjalaisen Hege Storhaugin teoksen Islam - yhdestoista vitsaus. Siitä huolimatta, että kirjasta on tullut bestseller Norjan lisäksi monessa muussakin maassa, yksikään suomalainen kirjakauppa (nettikauppoja lukuunottamatta) ei ole ottanut sitä valikoimiinsa. Kertoo paljon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sensuuri

18.10.2018 19:54

Kiuas ei ole äärioikeistolainen kustantamo.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sensuuri

18.10.2018 19:56

Suvi Auvinen on sitä vastoin tunnetusti äärivasemmistolainen aktivisti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tgrvr

21.10.2018 21:15

enemmän taitaa kertoa tämä juttu vasemmanlaidan totalitärisistä taipumuksista moraaliposeerauksen piirikunnallisissa. Taitaa äärivasemmisto olla tulevaisuuden uhka sananvapauden kaventumisen, tribalismiin johtavan identiteettipolitiikan ja taitavasti piilotellun totalitarismin muodossa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Islamisaatio

23.10.2018 23:05

Tutustukaa Hege Storhaugin ajatuksiin Arto Luukkasen haastatteluohjelmassa Alfa-tv:ssä.
Mielenkiintoista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

El Torspo

24.10.2018 09:33

Jotenkin arvattavissa oli, että ns. oikealla oleva aines aktivoituu, kun näin julmasti kielletään ihmisoikeudet. Sillä mitä väliä niillä ajatuksilla on, joita kirjoissa esitellään? Faktoina. Mielipiteitä siis.
Onhan siinä oma logiikkansa, kun tarpeeksi monta kertaa toistetaan asiaa ja ympärillä on vain samaa mieltä olevia, voi helposti alkaa pitämään mielipiteitä tosiasioina.
Onhan noita lietsojia ollut ennenkin, eikä yksikään niistä ole saanut mitään hyvää aikaan. No, okei Saksan Autbahnit, mutta niidenkin rakentamisesta päätettiin jo ennen kuin the lietsoja sai jytkynsä.
Voi olla, että härökirjojen kirjoittajilla on omat syynsä kirjoittaa kirjojaan. Olisiko elämä kohdellut heikosti ja lääkkeenä siihen löydetään syyllinen kaikkeen niistä heikommista. Potkitaan niitä. Okei, voidaan tehdä heittoja "eliitistä", mutta koskaan ei voida yksilöidä ihmisiä tai ryhmiä, jotka kuuluvat tähän "eliittiin". Halpoja heittoja siis. Ja niistä lukija tykkää. Huutelua puskista. Kaikki on aina muiden vika.
Ja jos on syyt intoutua kirjoittamaan sitä mitä kirjoittaa, niin on sillä myös seurauksensa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ihmisoikeus&koiranp-

8.11.2018 18:12

Selvästi et tiedä mitään siitä, millaisia kirjoja pieni Kiuas-kustantamo julkaisee ja millaisia ei. Sarastus-lehti on Kiuas-kustantamosta erillinen media. Timo Hännikäinen kyllä työskentelee molemmissa, se on julkista tietoa. Yksittäiseltä ihmiseltä ei (ainakaan vielä) voi fiilispohjalta kieltää pääsyä julkiselle paikalle. Siksi kiusanteko suunnattiin kustantamoon, joille kirjamessut ovat tärkeä myynninedistämistapahtuma.

Hännikäinen osallistui Eugen Schaumanin muistotilaisuuteen. Se oli kaikille avoin tilaisuus, joten paikalla oli joitain neonassejakin. (Schauman ampui Suomeen kohdistuvia tsaarinvallan sortotoimia johtaneen kenraalikuvernööri Bobrikoffin.) Hännikäinen oli mukana järjestämässä itsenäisyyspäivän soihtukulkuetta. Sekin oli kaikille avoin tapahtuma, ja taas oli joukossa muutama nassekin. Itsenäisyyspäivänä Helsingissä on kymmeniä vuosia järjestetty myös ylioppilaiden soihtukulkue, ihan vastaava tapahtuma. Mutta näköjään jonkun mielestä voi olla väärällä tavalla sortoa vastaan, olla väärällä tavalla isänmaallinen ja väärällä tavalla kävellä kadulla.

Taannoin eräänä kesäyönä Hännikäinen meni juovuksissa nettiin. Kuten itse kullekin on käynyt, alkoholi synnytti mahtavalta tuntuvan idean. Ja kuten yleensä, känniväläys oli oikeasti umpiälytön. Hännikäinen kirjoitteli ja lähetteli kännimölinää muutamaan paikkaan. Ilmeisesti erinäiset tahot ottivat nokkiinsa ja jäätiin vaanimaan paikkaa kostaa. Kapinallinen ja sortajat -teema kehittyy…

Sananvapaus on ihmisoikeus. Sanavapaus turvaa erityisesti (jonkun mielestä) väärää, typerää ja vastenmielistä ilmaisua. Sillä kukapa samaa mieltä olevia hiljentäisi… Kirjaroviomessujen tekemä Kiuas-kustantamon syrjiminen oli mielipidevainoa. Ei ole erikseen mitään tavallisia mielipiteitä ja erikoismielipiteitä.

On lähinnä tyhmyyttä verrata suomalaista pienkustantamoa natsi-Saksaan, ja sitä suomalaiseen puolueeseen. Natsi-Saksa oli aikansa johtavia maita, paitsi moottoritieverkon rakentamisessa, myös luonnonsuojelualueiden perustamisessa, eläinsuojelulaeissa, rokottamiskampanjoissa, teräsbetonirakentamisessa, ilmailuliikenteen kehittämisessä, yhteiskunnan tarjoamassa lastenhoidossa, työttömyyden poistamisessa. Tekevätkö nuo nyky-Suomenkin puolueiden ajamat kivat asiat kansallissosialistisen diktatuurin tekemästä kansanmurhasta jotenkin pienemmän pahan? Eivät. Liittyykö koko nasseasia mitenkään Suomen suurimman kirjallisuustilaisuuden tekemään Hännikäisen kiusaamiseen? No, natsitkin sortivat "väärinajattelijoita". Ja kirjaroviot leimusivat.

Kiuas-kustantomo on "niitä heikoimpia". Vika ja syy ei ole epämääräisen "muun", vaan se voidaan yksilöidä Ronja Salmeen, joka toiminnanjohtajana on vastuussa messujen touhuista. Hän on kertonut edustavansa neljännen aallon feminismiä, siis sekopäistä kulttuurimarxismia, uhriutumisvalehtelua ja moraalisäteilyä. Saman porukan ideologiseen saasteeseen kuuluu juuri tuo mainittu "turvallinen tila" (safe space) -höpinä. Minkään oikean turvallisuusasian, kuten paloturvallisuuden, kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, vaan kyse on hysteerikkojen itsekkäästä fiilarirunkkailusta, täysi-ikäisten henkisten lasten versio viisivuotiaiden "sormet korviin ja huutoa" -metodista.

Pohjimmiltaan kyse ei ole Hännikäisestä. Uusvasemmistolainen töhnä leviää USAsta ja Kanadasta Suomeen. Äsken täälläkin kiellettiin yliopistossa "väärinajattelijan" tilaisuus. Tuo kehitys pitää pysäyttää.

https://www.youtube.com/watch?v=aEettFbTTNE

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi