Firenze

Italialainen ulkoilmamuseo

Paikallista, eli Guccia, yllä Ferragamo-museoon, mars!
Paikallista, eli Guccia, yllä Ferragamo-museoon, mars!

Nykypäivän Firenze saa kiittää paljosta rikasta ja näyttävää historiaansa sekä sen tuomia turistivirtoja. Vaikka firenzeläiset ovat perinteisesti olleet yritteliäitä ja pienyrittäjyys kukoistaa yhä, liikemaailmassa Firenze ei ole ollut enää merkittävä tekijä menetettyään muodin keskuksen tittelin Milanolle 1970-luvulla.

Da Vinci ja Hannibal

Firenzen vanha keskusta lyö taiteen ja arkkitehtuurin ihailijoita halolla päähän. Jokaisen nurkan takaa tuntuu paljastuvan aina vain uusia korskeita rakennuksia ja patsaita. Vuosittain tämä nähtävyyksien runsaus aiheuttaa muutamalle tusinalle turistille Stendahl-syndrooman oireita – huimausta ja jopa harhanäkyjä.

Taiteen runsaudesta voidaan kiittää Firenzeä vuosisatoja, hallinnutta Medicin sukua joka tuki ja kannusti eri alojen taiteilijoita keskittymään olennaiseen. Kaupunkiin voidaan kytkeä monia tunnettuja nimiä: Michelangelo, da Vinci, Botticelli, Boccaccio ja Vasari.

hannibal Lecterkin kävi palazzo vecchiossa.
hannibal Lecterkin kävi palazzo vecchiossa.

Kaikille "pakollisiin" nähtävyyksiin kuuluu katedraali Duomo museoineen, kymmenien näyttelyhuoneiden Galleria dell’Accademia, Piazza della Signorian patsaskokoelmat sekä Museo del Bargellon veistoskokoelmat. Hannibal Lecter -fanit saavat lisäkicksejä etsiessään Palazzo Vecchion kaari-ikkunaa, johon Hannibal hirtti poliisi-Pazzin.

Fare bella figura

Näyttää hyvältä -lause on merkityksellisempi firenzeläisille kuin muille italialaisille. Eikä kyseessä ole vain yksinkertainen hyvin pukeutuminen, vaan tarkkaan harkittu ja mietitty kokonaisuus. Via Tornabuonilla, Via della Vigna Nuovalla ja Via Romalla on runsaasti luksusmuotiliikkeitä mukaan lukien Firenzen oman pojan Salvatore Ferragamon lippulaivaliike museoineen.

Vuosisatoja samassa paikassa sijainnut parfyymejä valmistava Farmacia di Santa Maria Novella (Via della Scala 16) on kokemus, jota ei voi jättää väliin, kuten ei myöskään maailmankuulun naamioiden tekijän Agostino Dessin Masks-liikettä (Via Faenza).

Ilta alkaa aperitivosta

Suurin osa Firenzen lukuisista tyylikkäistä baareista ja klubeista sijaitsee historiallisen keskustan reunamilla tai selkeästi kauempana. Raskasta musiikkia ja punkkia kuuntelevat suuntaavat Via Pulicciano 53:ssa

sijaitsevaan Ministryyn tai industrialisempaan Closeriin (Via Ghibellina 69). Joissakin baareissa, kuten entisen prostituoidun perustamassa kitch-baari Montecarlassa (Via de Bardi 2), vaaditaan jäsenyys.

Aamuun asti olevia klubeja löytyy riittävästi, ja näistä suosituimmat, vaikkakin jo hiukan vanhahtavat, Central Park ja Rio Grande sijaitsevat syrjässä Cascine-puiston reunamilla. Helposti säikkyvien kannattaa ottaa taksi sillä puolen yön jälkeen puistoon kerääntyvät kaupungin parittajat, huorat, transut sekä liuta muita hörhöjä.

Daavidhan se siinä! Missä Goljat?
Daavidhan se siinä! Missä Goljat?

Firenze

 • Asukkaita
  436 000
 • Sää
  Tammikuu +2 – +10
  Heinäkuu +18 – +32
 • Juoma
  Chianti on toscanalainen punaviini. Ruffino Riserva Ducale maistuu myös Tony Sopranosille.
 • Ruoka
  Yksinkertaista, mutta ensiluokkaisista raaka-aineista. Kastikkeet tai mausteet luovat "tavallisesta" ruoasta toscanalaista ruokaa. Pastaa ei arvosteta toscanalaisessa keittiössä. Tyypillinen ruoka: Trippa alla fiorentina eli eläinten sisuskaluja, vihannesten ja yrttien kera.
 • Ihmiset
  Kirjailija Dante Alighieri
  Muotitalon perustaja Guccio Gucci
  Filosofi Niccolo Machiavelli
  Ohjaaja Franco Zeffirelli
 • Kirja
  Giovanni Bocaccio: Decamerone. Kymmenen nuorta pakenee Firenzessä riehuvaa ruttoa maalle 1300-luvulla. Seksiä!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi