Hormonit avuksi painonhallinnassa

Syö paremmin, nuku enemmän ja pidä huoli hormonitasapainosta - laihdut vaivattomammin.

Tietokirjailija ja hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkolan mielestä laihduttamisessa ei ole mitään järkeä, jos ei ajattele samalla myös hormoneja. Hormonit nimittäin vaikuttavat kaikkeen: uneen, nälkään, painonhallintaan ja mielen hyvinvointiin. Omilla elämäntapavalinnoilla voi puolestaan vaikuttaa hormoneihin - ja kun kroppa toimii oikein, onnistuu painon pudotuskin vaivattomammin.

Jaakkolan hyvinvointiajatus pyörii muutaman tärkeän teeman ympärillä: hormonit, aineenvaihdunta ja ruokailu. Niihin liittyvät puolestaan uni, stressi ja painonhallinta.

"Ruoan määrän radikaali vähentäminen ei ole kestävä tie", Jaakkola kertoo uuden kirjansa julkistustilaisuudessa café Kokossa. 

"Liian moni elää säästöliekillä laihduttaessaan, vaikka tärkeämpää on osata valita oikeat ruoat. Syö paremmin, älä vähemmän."

Jaakkolan ruokailuneuvot perustuvat säännöllisyyteen, riittävään proteiiniin ja iltapainotteisiin hiilihydraatteihin. Proteiinilla ja säännöllisyydellä saadaan kroppa sellaiseen tilaan, jossa sen on helpompi kuluttaa energiaa. Väsyttävät hiilihydraatit taas kannattaa syödä aamun sijaan illemmalla - silloin paranee myös uni.

"Aamupuuron voi hyvin siirtää iltapalan paikalle. Aamiaiseen sopii paremmin munakas", Jaakkola sanoo.

Jaakkola uskoo, että riittävä ja hyvänlaatuinen uni on olennainen osa painonhallintaa. Kirjan mukaan parempi nukkuminen voi jopa kaksinkertaistaa laihdutustyön tulokset. Lisäksi kirjailija muistuttaa, että etenkin naisten tulisi tehdä enemmän voimaharjoitteita, jotta lihasmassa säilyisi läpi elämän. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, ja jokaisesta hyvinvoinnin osasesta on pidettävä huoli, jotta saa näkyviä tuloksia.

"Aineenvaihdunnan toiminta on tärkeää. Suoliston kunto vaikuttaa hormoneihin siinä, missä unikin."

Viime vuosina hormoneista ja etenkin stressistä saadun lisäkokemuksen ja -tiedon vuoksi Jaakkola päätti kirjoittaa vuonna 2011 ilmestyneen Hormonidieetti-kirjansa uusiksi. Uudessa painoksessa on erityisen paljon tietoa stressinhallinnasta, sillä se vaikuttaa hyvinvointiin ja painonhallintaan enemmän kuin moni ehkä uskoo. Kirja on Jaakkolan viides teos. Hän kirjoittaa hyvinvoinnista myös omilla nettisivuillaan

Kaisa Jaakkola: Hyvän olon hormonidieetti. Tammi. 224 sivua. Julkaistaan 22. tammikuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi