Ihminen 2.0

Transhumanistit uskovat jalostavansa ihmisrotua ja yhteiskuntaa kohti paratiisia. Kuolemattomuus saavutetaan jo vuonna 2030.

Ihmislaji on harmillisen heikko ja keskeneräinen. Onneksi transhumanistit tietävät, miten meistä jalostetaan parempia. He uskovat tosissaan, että sadan vuoden kuluessa maapalloa hallitsee jumalallinen tekoäly, nanorobotit kontrolloivat meriä, petoeläimet on geneettisesti ohjelmoitu vaarattomiksi ja ihminen elää ikuisesti.

Transhumanismi väittää, että tiede tulee muuttamaan ihmislajia perusteellisesti. Ihminen pääsee lähitulevaisuudessa muokkaamaan kehoaan, geeniperimäänsä ja tietoisuuttaan tavoilla, joista nyt osataan vain haaveilla. Tuloksena on ihminen+, ylimaallinen olento, joka ei ikäänny eikä tunne kärsimystä.

Muutos kohti uutta ihmisyyttä on käynnistynyt. Kyberpunk ei ole fiktiota. Vammautunut käsi tai silmä voidaan korvata hermostoon kytkettävällä kyberneettisellä korvikkeella. Plastiikkakirurgia saa ihmisen näyttämään ikäistään nuoremmalta. Lääketieteen läpimurtojen ansiosta elämme yhä pidempään. Geenimanipulaatio on jo todellisuutta, mutta eettiset kysymykset hidastavat sen soveltamista ihmiseen.

Myös kehon ulkopuoliset välineet voivat olla osa transhumanistista kehitystä. Myytävänä on robottihaarniska, joka antaa kantajalleen yli-inhimilliset voimat. Älypuhelimet syöttävät meille loputtomasti lisätietoa ympäristöstä. Ihmisen ja koneen välinen raja hämärtyy.

Suomalainen transhumanisti

Jani Moliis on tavallinen 31-vuotias suomalainen mies, jolla on kaksi tytärtä. Hän työskentelee liikkeenjohdon konsulttina, suunnittelee lautapelejä ja määrittelee itsensä transhumanistiksi. Hänen mielestään transhumanismi on luonteva jatko humanismille.

"Humanismissa fokuksena on ihmisyys. Transhumanismi lisää humanismiin ajatuksen siitä, että nykyisen kaltainen ihmisyys ei ole kehityksen päätepiste. Erityisesti teknologian kehittyminen tuo mukanaan paljon muutoksia."

Moliis ei ole kiihkomielinen. Valtaosa hänen läheisistään pitää transhumanismia etäisenä tieteisfantasiana, joka ei kosketa heitä. Moliis ei ole ryhtynyt käännytystyöhön. Toisinaan hänen ideoitaan saatetaan vähätellä, mutta kukaan ei ole ollut töykeä.

Suomessa transhumanismi on jäänyt hahmottomaksi liikkeeksi. Suomen Transhumanistiliiton toiminta on jäissä. Järjestölle ei ole yhteiskunnallista tilausta, sillä tutkimuksen vapaus on Suomessa hyvällä tolalla, ja suomalaiset suhtautuvat ihmisen parantelemiseen luontevasti. Transhumanismi ei kohtaa vastarintaa Suomessa. Maailmalla on toisin.

"Meillä ei ole vahvaa fundamentalistista uskonnollista ryhmää, joka suhtautuisi näihin asioihin avoimen vihamielisesti, toisin kuin Amerikassa", Moliis pohtii.

Olisi noloa kuolla nyt

Yhdysvallat on transhumanismin kehto. Aatetta kehitti 1970-luvulta alkaen tulevaisuudentutkimuksen professori FM-2030. Oudon nimensä hän omaksui siksi, että uskoi juhlivansa vuonna 2030 satavuotispäiväänsä kuolemattoman ihmiskunnan keskellä. Hän kuoli syöpään vuonna 2000.

FM-2030:n työtä ovat jatkaneet monet yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset ajattelijat. Vuonna 1998 filosofit David Pearce ja Nick Bostrom perustivat transhumanistiliiton, joka nykyisin tunnetaan nimellä Humanity+. Liitto on kattojärjestö useille transhumanismia ajaville tutkimusryhmille ja instituuteille. Siihen kuuluu noin 6 000 jäsentä.

Suurinta osaa transhumanisteista yhdistää myös halu ajaa eläintuotanto alas. Monet liikkeen johtavista ajattelijoista, mukaan lukien FM-2030, ovat olleet vegetaristeja. Tätä perustellaan nykyään muun muassa David Pearcen "hedonistisella imperatiivilla", jonka mukaan tieteellisen kehityksen tulee tähdätä kärsimyksen poistamiseen koko eläinkunnasta. Pearce uskoo eläintuotannon ongelman ratkeavan itsestään, kunhan tutkijat saavat kehitettyä keinotekoisesta lihasta kyllin hyvää ja halpaa.

Transhumanistit korostavat fyysisen terveyden arvoa. Monet syövät ravintolisiä ja harrastavat liikuntaa sekä välttävät tupakkaa ja alkoholia. Tätä perustellaan sillä, että pian tiede pysäyttää ikääntymisen. Olisi noloa kupsahtaa nyt, kun kuolemattomuus on aivan käsiemme ulottuvilla. Keksijä-transhumanisti Ray Kurzweil näyttää esimerkkiä ja kiskoo joka päivä satoja ravintolisätabletteja.

Jani Moliis ei ota transhumanismista stressiä:

"En tee asioita, jotka tekisivät minusta jotenkin transhumanistisemman kuin muut ihmiset. Katson, mitä syön ja huolehdin terveydestäni. Muutamat peruspillerit napsin. En tupakoi, mutta käytän alkoholia. Tiedostan, että pitäisi ryhtyä kasvissyöjäksi, mutta en ole saanut aikaiseksi."

Transhumanisteja löytyy poliittisen spektrin koko laajuudelta. Vajaa puolet heistä on jonkin sortin vasemmistolaisia, mutta etenkin yhdysvaltalaisissa transhumanisteissa on runsaasti libertaareja. Liikkeeseen kuuluu kommunisteja, vihreitä, keskustaoikeistolaisia ja piraatteja. Myös vanhan koulukunnan rasistinen äärioikeisto on löytänyt transhumanismin. Nämä ihmiset tuo yhteen ennen kaikkea halu kehittää tiedettä ja teknologiaa mahdollisimman nopeasti ja avoimesti. Transhumanismi on kuitenkin moniääninen ja keskusteleva suuntaus, eikä täyttä konsensusta ole saavutettu oikein mistään.

Näin rakennetaan ihminen+

Professori Esko Valtaoja on kyborgi. Hän kävi äskettäin kaihileikkauksessa, jossa hänen silmiinsä asennettiin keinotekoiset mykiöt. Valtaoja pitää useimpia transhumanistisista teknologioista toteutettamiskelpoisina.

”Keinotekoiset elimet ovat triviaaleja sovelluksia, jos ajatellaan, mitä bioteknologia periaatteessa mahdollistaa. Ihmistä jalostetaan jo nyt, emmehän me mikään kehityksen päätepiste ole.”

Nykyisin tutkijat osaavat kytkeä sokean ihmisen näköhermoon tietokonesilmän. Lähitulevaisuudessa kehitetään yli-inhimillisiä aistimia ja tietokoneistettuja piilolinssejä, joiden avulla on mahdollista nähdä pimeässä tai heijastaa näkökenttään virtuaalista dataa. Nanoteknologinen iho puolestaan voisi reagoida olosuhteisiin ja suojella kantajaansa ympäristön vaaroilta, kuten purevalta pakkaselta. Kyberneettisiä raajoja on jo olemassa, ja lähivuosina niistä tulee vähitellen tehokkaampia kuin luonnolliset vastineensa. Työn alla ovat kyberjalat, joilla voi juosta nopeammin kuin pikajuoksija, sekä keinotekoiset kädet, jotka mahdollistavat täydellisen tarkkuuden manuaalisessa työssä.

Pian ihminen voi ylittää myös henkiset kykynsä. Yksinkertaisin keino ovat nootroopit eli älyä ja keskittymiskykyä tehostavat kemikaalit, jotka nykyään ovat pääosin laittomia. Nootroopit kehittyvät, ja lähitulevaisuudessa abi voi napata älynapin, jolloin kirjoituksiin valmistautuminen muuttuu kevyeksi puuhaksi. Järisyttävämpi kehitysaskel olisi eksokorteksi eli aivokuoreen kytkettävä tietokoneimplantti, joka mahdollistaisi esimerkiksi telepatian ja suoran yhteyden muodostamisen aivojen ja tietoverkon välillä. Tämä läpimurto ei kuitenkaan odota ihan nurkan takana.

Lääketiede ja ravitsemustiede parantelevat ihmistä jatkuvasti ja monella tapaa. Vielä tärkeämmässä roolissa on geeniteknologia, joka muutaman kymmenen vuoden sisällä muuttaa lajiamme rajusti. Vanhemmat pääsevät räätälöimään lastensa perimää ja vähitellen ihmisistä tulee yhä terveempiä ja fiksumpia. Ihmisen keskimääräinen elinikä nousee entisestään.

Näkyjä paratiisista

Nämä kehitysaskeleet on kohtuullisen helppo sulattaa. Mutta trans-humanisteilla on mahtipontisempiakin teorioita. Jani Moliis pelkää, että villeimmät näyt voivat herättää muutosvastarintaa ja siksi transhumanistien pitäisi ensin puhua vain pienistä asioista ja edetä asteittain suurempiin. Moliisin pelko ei ole perusteeton. Monet transhumanistien visioista saavat liikkeen näyttämään friikkilahkolta.

Vai miltä kuulostaa haave rajattoman tehokkaasta, jumalallisen kaltaisesta tekoälystä, joka hoivaa ja huoltaa meitä kaikkia niin, ettei keneltäkään koskaan puutu mitään? Iso osa transhumanisteista ajattelee, että tämä niin kutsuttu ”superäly” tai ”teknologinen singulariteetti” ei ole pelkkää haihattelua, vaan aivan mahdollinen skenaario jo muutaman kymmenen vuoden päästä.

Otan yhteyttä David Pearceen. Eikö tämä nyt mene jo vähän överiksi? Pearcen mielestä ei. Sadan vuoden päästä tekoäly hallitsee koko maapalloa, eikä yhdenkään eläimen tarvitse enää kärsiä. Ihmiset ovat täydellisiä. Petoeläimet ohjelmoidaan geneettisesti niin, etteivät ne enää vahingoita ketään. Eläinpopulaatioiden hedelmällisyyttä manipuloidaan. Meriin lasketaan nanorobotteja, jotka ottavat vedenalaisen ekosysteemin hallintaan. Lopulta maapallon jokainen kuutiometri ja jokainen eliö on täydellisesti suunniteltu ja kontrolloitu, eikä kärsimystä enää ole.

Pearce esittelee myös muita epäsovinnaisia ideoita. Hänen mielestään Shulginin labrakemikaalit, joista tunnetuin on ekstaasi, ovat eräs lähihistorian tärkeimmistä tieteellisistä läpimurroista. Filosofi ehdottaa, että huumeita pitäisi kehittää turvallisempaan suuntaan ja käyttää tietoisuuden tutkimiseen.

"Useimmat transhumanistit ovat kiinnostuneempia kehittämään kapeasti määriteltyä älyä kuin tietoisuutta. Tulevaisuuden ihmiset eivät kuitenkaan ole pelkästään älykkäämpiä kuin me, vaan he tulevat kokemaan meille täysin vieraita tajunnantiloja", Pearce selittää.

Pearce saattaa olla oikeassa. Mikäli aivojen kopioiminen ja mielen siirtäminen tietokoneelle tulee mahdolliseksi, kuten transhumanistit olettavat, pitää ihmisen sopeutua olemaan jotain muuta kuin biologinen organismi. Millaista on olla kone tai täysin virtuaalinen olento?

Mielen siirtäminen on yksi tapa saavuttaa kuolemattomuus, mutta on muitakin menetelmiä. Vanhenemisen tutkija Aubrey de Grey maalailee teoriaa, jonka mukaan jo nykytieteen keinoin voitaisiin hidastaa solujen vanhenemista ja lopulta pysäyttää se kokonaan. Hänen mukaansa ensimmäinen tuhatvuotiaaksi elävä ihminen kävelee jo maan päällä. Transhumanistit puhuvat ikuisesta elämästä niin kuin se odottaisi aivan nurkan takana.

Mutta koska ihmiset eivät ole kuolemattomia, varakkailla trans-humanisteilla on tietysti oma kuolinrituaalinsa: syväjäädytys. Juuri kuoleman hetkellä transhumanisti pakastetaan, jotta tulevaisuuden lääkärit pääsisivät herättämään vainajan takaisin eloon ja parantamaan hänet vaivoistaan. Voisiko tämä toimia?

”"Ei pienintäkään mahdollisuutta", Esko Valtaoja kuittaa.

”"Transhumanismi menee usein uususkonnolliseksi kultiksi. Tekoälyn tutkimus on ollut tuskallisen hidasta. Emme osaa edes rakentaa tietokonetta, jonka voisi käskeä poimimaan lyijykynän pöydältä. Sadan vuoden sisällä ei nähdä kuolemattomia ihmisiä eikä ihmisen älyn ylittäviä koneita."

Tuhot ovat todennäköisiä

Sanon Moliisille, että transhumanismi vaikuttaa nörttien uskonnolta.

"Minulla on toivo paremmasta maailmasta, jossa kaikilla olisi hyvä elää", hän sanoo, ehkä hieman loukkaantuneena.

Transhumanistien maailmoja syleilevät spekulaatiot ovat Moliisille vain eräitä tulevaisuudenskenaarioita monien joukossa. Moliis ei ole edes varma, tuleeko ihmiskunta koskaan saavuttamaan täyttä teknologista potentiaaliaan. Ihminen ei välttämättä kykene hallitsemaan sitä voimaa, jonka transhumanistinen kehitys sille antaa.

"Jonkinlaiset tuhot ovat todennäköisiä, ja niiden rinnalla ydinpommit tulevat näyttämään pikku jutulta", Moliis myöntää.

Tuhoisia teknologioita voisivat olla tappajavirus tai voimakas, pahansuopa tekoäly. Moliis, kuten monet transhumanistit, on kuitenkin optimisti. Hän sanoo, ettei pelolle saa antaa valtaa, sillä teknologia kehittyy joka tapauksessa. Sitä pitää ohjailla oikeaan suuntaan.

Italialainen sosialisti-transhumanisti Riccardo Campa katsoo, että uhkien torjunnassa piilee transhumanismin viisaus. Euroopan nuoret vasemmistolaiset näyttelevät tässä keskeistä roolia. Kaikki degrowth-ajattelu on hylättävä välittömästi, sillä muuten kapitalistinen eliitti määrää ihmiskunnan suunnan ja ajaa meidät tuhoon. Vasemmiston on parhaansa mukaan vauhditettava tieteen kehitystä ja jaettava edistyksen hedelmät tasapuolisesti kaikkien kesken.

”Sosialistien pitää ottaa haltuunsa viimeisin teknologia ja käyttää sitä. Mikäli bioteknologia jää vain rikkaiden saataville, meitä odottaa luokkataistelun sijaan ihmislajien välinen taistelu. Tiedettä ei voi pysäyttää. Kieltolait tukisivat salakauppaa. Silloin teknologiaan pääsisi käsiksi vain pieni osa ihmisistä: roistot ja superrikkaat."

Esko Valtaoja tukee transhumanistien kamppailua taantumuksellisia voimia vastaan.

"Transhumanistien mukaan tiede ja teknologia mahdollistavat uskomattomia asioita. He ovat oikeilla jäljillä. Meitä ei ole luonut mikään pullantuoksuinen luontoäiti tai Jumala, siksi ihmistä pitää jalostaa. Transhumanismi muistuttaa, että tulevaisuus on luultavasti aivan erilainen kuin mitä odotamme."

9 kommenttia

FordTransit

8.3.2012 18:23

No joo... taas uusia täysin epäselviä käsitteitä jotka kohta vilahtelevat sujuvasti keskusteluissa vaikka kukaan ei teidä mitä ne merkitsevät. Kertokaa ihmeessä minulle mikä vi**u se transhumaani oikein on!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pilo

12.3.2012 17:18

En ole näiden hemmojen juttuihin perehtynyt, mutta onhan se aika selvää, että tekoäly tulee lopulta johtamaan maailmaa. Ellei sitten jotkut uskovaispellet tappele vastaan, niin kuin aika varmasti käykin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ikuinentalonpoika

14.3.2012 17:14

Tyypillistä tiedeuskoista paatosta. Tieteen rajattomiin mahdollisuuksiin uskoen, ihmishengistä ja valinnan vapaudesta piittamatta on tuotettu ihmiskunnalle ja luonnolle jo tähän mennessä loppumattomasti tuhoa ja kärsimystä. Ja vielä ollaan polleaa poikaa ja haaveillaan yli-ihmisen luomisesta. Tällaiset yli-ihmisfantasiat toistuvat erityisesti niillä, jotka eivät tunne riittävästi aate- ja tiedehistoriaa. Tieteeseen ja sen luomiin teknologioihin liittyy suuria riskejä, ja vastuulliset tutkijat toimivat eettisesti ehjältä pohjalta. Sen sijaan artikkelin perusteella näissä transhumanisteissa ei ole eettisyyden häivääkään, samoin vähääkään tervettä nöyryyttä tieteen tutkimia aiheita kohtaan. Suurta tuntematonta ei saada tutkittua suurilla puheilla ja uhomielellä, vaan nöyrällä ja kärsivällisellä tutkimusotteella. Tietty kärsivällisyys transhumanisteilta puuttuu, siksi he odottavat ratkaisevia tuloksia jo nopeasti, nykysukupolvien hyödyksi. Siksi voikin olla helpottunut siitä, että transhumanistien haaveet eivät tule käymään toteen. Artikkelin hurjimmat visiot täysin kesytetystä, hallitusta ja muokatusta maapallosta ovat näet jopa painajaismaisia visioita. Samalla tavalla kun uskonnollinen fanaatikko voi valtaan päästessään pilata muiden elämän, niin nämä transhumanistit tekisivät samoin.

Suosittelen luettavaksi George von Wrightin kirjoja, niissä edesmennyr akateemikko kertoo seikkaperäiseen ja helposti ymmärrettävään tapaan, miksi tiede on paitsi hyödyllinen, niin usein myös tavattoman vaarallinen ihmisille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Eskatologia

18.3.2012 17:12

Ikuinentalonpoika, kyynisenä on vaikea muuttaa maailmaa. Jos nykyhetki on niin kovin epämiellyttävä, niin miten ja millä perusteella voisit muuttaa sitä, jollet usko mihinkään visioon paremmasta tulevaisuudesta? Sinänsä homma menee tuttua rataa. Ihmiset jotka eivät usko mihinkään pelkäävät ja inhoavat kaikkia jotka uskovat johonkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Diudidiudi

19.3.2012 02:48

Eskatologia:
"kyynisenä on vaikea muuttaa maailmaa. Jos nykyhetki on niin kovin epämiellyttävä, niin miten ja millä perusteella voisit muuttaa sitä, jollet usko mihinkään visioon paremmasta tulevaisuudesta? Sinänsä homma menee tuttua rataa. Ihmiset jotka eivät usko mihinkään pelkäävät ja inhoavat kaikkia jotka uskovat johonkin."

Jaaha, jaaha. Nyt kun ei usko transhumanistien eskatologiaan, niin ei uskokaan sitten enää "mihinkään" ja "pelkää ja inhoaa kaikkia" johonkin uskovia... Viittaamasi kirjoittaja ei nähdäkseni edes sanonut nykyhetken olevan "niin kovin epämiellyttävä", että siitä pitäisi pyrkiä pää kolmantena jalkana keinoja kaihtamatta johonkin utopiaan (joka vieläpä monen mielestä lienee pikemminkin dystopia, ainakin liian todennäköisesti).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heppu2

3.7.2012 18:27

Kaikille mullistaville ideoille on naurettu kunnes ne käyvät toteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Katsotaankatsotaan

31.7.2012 19:37

Kiitän toimittajaa työstään ja mielenkiintoisesta aihevalinnasta. Informaatiota tarvitaan. Hyvä ote ja mielenkiinnon säilyttävä kirjoitus, jolle toivoisi jatkoa muuallakin. Vahvasti keski-ikäisenä rouvana ( toisin kuin Suomen transhumanistit:) ) aihepiiri kiinnostaa tässä kohden luonnon kiertokulkua seisovaa tutkailijaa: kuolenko kohta pois vai venyykö elämä teknologia-avusteisesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pakkokyborgisoitu

31.7.2013 15:15

Transhumanistinen liike ajaa mahdollisimman nopeaa ja avointa tieteellistä kehitystä, josta kaikki poliittiset siivet saavat oman osuutensa. Tämä kirjoittaja on uhri. Enkä ole ainoa. Meitä on maailmassa ja Suomessakin useita, jotka olemme teknologiakehittelyjen ihmisuhreja. Meihin on istutettu / injektoitu robottitekniikkaa, joista emme ole tarkemmin tietoisia. Kuitenikin jokaista meitä on käytetty ulkopuolelta kuin kauko-ohjattuna. Olemme ihmisiä, mutta välillä kuin zombieita. Rauhallisia luontoa rakastavia kaikki, mutta mielettömän koneälyn uhreina.

www.eucach.org

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi