Ihmismuuri kiersi Lapinlahden sairaalan, koska kaupunki haluaisi myydä paikan tai korottaa vuokria sadoilla prosenteilla

Muutamassa vuodessa aktiiviseksi kohtaamispaikaksi ja mielenterveystyön tekijäksi noussut Lapinlahti saattaa kokea suuren muutoksen, jos kaupunki pitää linjansa.

Kuva: Ruutukaappaus

Viikonloppuna Lapinlahden vanhalla sairaala-alueella nähtiin vaikuttava kohtaaminen, kun iso joukko ihmisiä muodosti ihmisketjun sairaalarakennusten ympärille suojellakseen uhan alla olevaa paikkaa.

Mielenilmauksen tavoitteena on herättää keskustelua Lapinlahden tulevaisuudesta, joka on uhattuna, kun kaupunki kaavailee suojellun sairaalan myymistä. Nykyisten vuokralaisten, Lapinlahteen Lähdettä pyörittävän Suomen Mielenterveysseuran ja Osuuskunta Lapinlahden Tilajakamon, kanssa käydyt neuvottelut kariutuivat.

Kaupungin olisi näkemyksensä mukaan pitänyt korottaa vuokraa huomattavasti, sillä nykyinen vuokra ei kata rakennusten korjaus- ja ylläpitokuluja. Vuokralaisille korotukset olisivat tarkoittaneet satojen prosenttien hinnannousua.

“Mielestäni vuokralaiset voisivat jossain määrin olla mukana rahoittamassa tilojen kehittämistä ja tulevaa ylläpitämistä, mutta ei tämän korjausvelan maksamista”, Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi sanoi lokakuussa Ylelle.

Ylen tuoreessa jutussa Suomen Mielenterveysseura kommentoi, että neuvotteluja jatketaan kuitenkin vielä joulukuussa. 

Valtava muutos muutamassa vuodessa

“Viime vuosina Lapinlahti on kokenut luovan muutoksen. Suljettu sairaala-alue on avautunut ja moni kaupunkilainen on vasta löytänyt tämän Helsingin helmen. Vanhat potilashuoneet ovat muuttuneet 170 vuokralaisen eläviksi työtiloiksi, henkilökunnan ravintola hävikkiravintolaksi, Venetsia-rakennus ryhmä- ja museotiloiksi ja alueen pienemmätkin rakennukset ovat nyt toimintaa täynnä, yleistä saunaa myöden. Myös upea sairaalapuisto on oleellinen osa hyvinvointitoimintaamme”, Pro Lapinlahti Ry:n puheenjohtaja Katja Liuksiala totesi Muuri Lapinlahden puolesta -tapahtuman puheessaan

“Vielä viisi vuotta sitten nämä rakennukset olivat autioita ja huonokuntoisia. Toiminnan käynnistämiseksi olemme tehneet suuren ponnistuksen, jossa vapaaehtoisten panos on ollut aivan korvaamaton.”

Lapinlahden Lähde on tuottanut vanhan sairaalan alueelle mielen hyvinvoinnin ja kulttuurin keskuksen. Parisataa vuodessa järjestettyä tapahtumaa ovat keränneet paikalle 70 000 kävijää. Kaupunkilaisille yhteisöllistä toimintaa, vapaa-ajanviettomahdollisuuksia ja työllistymismahdollisuuksia tarjonnut, vapaaehtoisten avulla pyörivä Lapinlahden Lähde on palkittu moneen kertaan tekemisistään.

Osuuskunta Tilajakamo on puolestaan muodostanut Lapinlahteen monimuotoisen taiteilijoiden ja luovan alan toimijoiden yhteisön vuokraamalla tilojaan jäsentensä tarpeisiin.

On luonnollista, että ilmaistapahtumiin ja hyväntekemiseen keskittyneen Lapinlahden toimijoilla ei ole taloudellista resurssia vastata kiinteistöistä. Mielenterveysviikolla on kuitenkin aiheellista miettiä, millainen mutka hyvälle alulle saatuun työhön syntyy, jos paikka lähtee alta ja mitkä ovat vastaavan toiminnan kustannukset, jos ne joudutaan perustamaan nollasta johonkin muualle?

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi