Lapinlahden Lähde on mielen hyvinvoinnin keskus

Lapinlahden autioituneen sairaala-alueen elvyttämisprojekti on käynnissä - ja se on ihastuttava.

Lapinlahden sairaala valmistui vuonna 1841 Suomen ensimmäiseksi laitosmaiseksi psykiatriseksi sairaalaksi. Se on kaunis, valtava valkoinen rakennus ihan keskustan kainalossa, ja sen pihapiiriin kuuluu sauna, pikkuinen uimaranta ja suuri puisto rantakallioineen. Viimeiset potilaat poistuivat sairaalasta vuonna 2008, ja sen jälkeen rakennus on ollut lähes kokonaan autio. Sairaalan eri siivet ovat olleet päiväkoti- ja lastenkotikäytössä, mutta nyt rakennus on täysin tyhjillään - lukuunottamatta Lapinlahden Lähde -hankkeen kahvilaa.

Lapinlahden Lähde on projekti, jonka tavoitteena on elävöittää kaunista Lapinlahden sairaalan seutua siten, että se palvelee kaupungin asukkaiden mielen ja sielun hyvinvointia. Kesäkuussa rakennuksen nurkkaan avattu kahvila toimii näillä näkymin ainakin syyskuulle, kunnes neuvottelut vuokrasopimuksen jatkamisesta ja tilojen laajenemisesta selviävät. Ympärivuotiseksi kaavailtu kahvila tarjoilee kahvia, teetä, kakkua, pullaa ja jäätelöä sekä herkullisia itse tehtyjä mehuja.

Tulevaisuuden visiona on kahvilan lisäksi muun muassa ravintola, hostelli, tapahtuma- ja kulttuuritila sekä työtilaa yhteistyökumppaneille. Toimintojen on tarkoitus työllistää pitkäaikaistyöttömiä ja mielenterveyskuntoutujia.

"Tavoitteena on myös saada sairaalan ainutlaatuinen ympäristö elävämmäksi muun muassa puistojoogalla, kajakkivuokralla, saunalla ja uintimahdollisuuksilla. Suunnitelmia on paljon", kertoo Pro Lapinlahti ry:n puheenjohtaja Katja Liuksiala. Pro Lapinlahti on 26 vuotta alueella toiminut yhdistys, joka on vahvasti mukana Lapinlahden Lähde -hankkeessa.

Hanke syntyi pari vuotta sitten, kun Helsingin kaupungin remonttisuunnitelmat sairaalan muuttamisesta kehitysvammaisten erityisasunnoiksi peruuntuivat. Yhtäkkiä Lapinlahti oli jälleen ilman tulevaisuuden suunnitelmaa.

"Silloin vanha ajatus sairaalasta mielen hyvinvoinnin talona lähti uudelleen elämään", Liuksiala kertoo.

Lapinlahden Lähde- hankkeen takana on yhteistyössä lukuisia erilaisia tahoja yrityksistä, oppilaitoksista ja ryhmistä julkkiksiin ja yksityishenkilöihin. Porukka pyrkii luomaan Lapinlahdesta kaikille avoimen hyvinvoinnin keskuksen.

"Yhteiskunnallinen yrittäjyys on hankkeessa tärkeää. Haluamme toiminnassamme tarjota osatyökykyisille ja kuntoutujille työllistymismahdollisuuksia."

Adressin Lapinlahden Lähteen puolesta voi allekirjoittaa netissä. 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi