Ylen Sekasin on siistein, tärkein ja onnistunein useissa eri kanavissa näkyvä kampanja pitkiin aikoihin. Sen olemassaolosta on helppo iloita, vaikka teema on synkkä ja suosio kertoo ongelmista nuorison mielissä.
Suomen Mielenterveysseuran pyörittämä suosittu chat auttaa nuoria huolenaiheissaan, Sekasin näkyy some-kanavissa, ensi viikolla pyörähtää käyntiin toinen kausi Areenan Sekasin-sarjasta ja samaan aikaan julkaistaan Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle -kirja.
“Jokainen on joskus sekaisin”-slogan tekee selväksi kamppiksen ytimen. Mielenhäiriöiden kanssa painimisessa ei ole mitään väärää tai hävettävää. Oman itsensä hyväksyminen helpottuu, kun tarjolla on vertaistukea ja ammattilaisapua, ja juuri tätä Sekasin tarjoaa.
Sekasin-chat tarjoaa juttuseuraa verkossa nimettömänä ja luottamuksellisesti. Vastauksia huoliinsa saa mielenterveyden ammattilaisilta ja koulutetuilta vapaaehtoisilta. Arkisin klo 7–24 ja viikonloppuisin 15–24 palveleva chat pääsee suosionsa takia välillä ruuhkautumaan. Mikään murhe ei ole liian pieni tai iso, mutta päivystäjät joutuvat rajaamaan keskustelujen kestoa.
“Keskustelut ovat välillä intensiivisiä ja siksi keskusteluajan loppuminen voi tuntua ikävältä. On kuitenkin tärkeää, etteivät keskustelut kuormita liikaa, siksi rajaamme niiden pituutta. Haluamme myös antaa tasapuolisesti aikaa kaikille chattiin tulijoille. Voit aina tulla uudelleen juttelemaan”. kirjoitetaan chatin infosivulla.
Chat sulkeutuu puolilta öin, koska “toivomme, että öiseen aikaan sinäkin nukut”. Lauseessa kuuluu ymmärrys mielensä kanssa järkkyvien nuorten tilanteesta: uni ei välttämättä maista, jos mieli myllertää tai on maassa, mutta elämänrytmi ja lepo ovat niin tärkeitä, että niille pitää antaa mahdollisuus ongelmien jatkuvan prosessoinnin sijaan.
Kun aikuinen satuttaa
Vaikeimpia kokemuksia, mitä nuori voi kohdata, on väkivalta omien vanhempien taholta. Yle Puheen aamuähetyksessä 20-vuotias Henkka kertoi omista vaikeista ajoistaan, koska haluaa jakaa kokemuksensa myös muille. Nuorempana häneltä puuttui vertaistuki ja tieto vastaavista kokemuksista.
“Pienenä ajatteli, että se on oikein, kun äiti lyö. Ei tiennyt, että joku vois kokea samaa tai että se ois väärin.”
Henkka kertoo asian pysyneen piilossa, koska äiti oli huono puhumaan asioista ja sanoi hänelle, ettei kaltoinkohtelusta saisi kertoa kenellekään. Sen sijaan Henkka koki itsensä syypääksi saamaansa kuritukseen.
“Äiti ei oo ikinä pyytänyt anteeks tai sanonut tehneensä väärin.”
“Väkivalta lapsia kohtaan on valitettavan yleistä. Se on kriisitilanteessa yksi tapa purkaa pahaa oloa”, Pääkaupungin turvakoti ry:n vastaava sosiaalityöntekijä Minna Remes-Sievänen kertoo samassa Yle Puheen lähetyksessä.
Remes-Sieväsen mukaan fyysisen väkivallan lisäksi vanhempi voi tehdä henkistä väkivaltaa esimerkiksi eristämällä lapsen toisesta vanhemmasta tai syyllistämällä lasta kaikesta. Vaikeissa tilanteissa jäädään usein yksin asian kanssa, eikä vanhemmalla ole kykyä purkaa tilannetta, koska se vaatisi omien virheiden myöntämisen.
“Henkalla tilanne ois voinut olla toinen, jos äiti ois ottanut apua vastaan.”
Oman heikkouden ja pärjäämättömyyden myöntäminen on vaikeaa. Se kuitenkin helpottuu, kun siitä saa puhua ja Sekasin-kampanja ja muut saman tyylin avaukset tuovat ongelmat näkyviksi ja yhteisiksi.
Puhe parantaa
Oman panoksensa pöytään voivat tuoda myös tunnetut tyypit, jotka ovat käyneet läpi omat myllerryksensä. Ylen Sekasin-sivulle on kasattu tubettajien ja bloggaajien näkökulmia ja omakohtaisia kokemuksia mielenongelmista. Papananaama muistuttaa, että “vain hullut pysyvät järjissään”, Pupulandian Jenni kertoo erään masennuksen tarinan, Mansikkka sanoo, että “kaikki on joskus sekaisin” ja Tämän kylän homopoika tietää, että “Kaikki nuoret tyypit ovat sekaisin”.
Liken julkaisemassa uudessa Kirjeitä tuntemattomalle nuorelle -kirjassa Ylen tuottajan Anna-Maria Talvion pyyntöön vastasi joukko kiinnostavia suomalaisia, jotka tarjosivat selviytymiskeinoja nuorelle, joka tuntee seinien kaatuvan päällensä.
“Yritä löytää oma tehtäväsi maan päällä. Sellainen on olemassa. Älä huoli, se on vaikeaa, mutta löydät sen kyllä, kun lakkaat toteuttamasta muiden ihmisten odotuksia ja seuraat oman sydämesi ääntä,” kirjoittaa Paleface kirjassa.
Sekasin2 Yle Areenassa kaikki 10 jaksoa 2.11. ja Yle TV2:ssa 5.11. klo 22.