Juo tätä olutta ja pelasta maailma

Brittiläisen Toast Alen valmistuksessa käytetään muuten roskiin joutuvaa leipää.

Tristam Stuart on ruoka-aktivisti, joka esitteli vuonna 2012 TED Talk -lavalla huolensa leivästä, jota heitetään jatkuvasti käyttökelpoisena menemään. VICE kertoo, kuinka neljä vuotta myöhemmin Stuart pyörittää omaa brittiläistä Toast Ale -olutmerkkiään, joka hyödyntää valmistuksessaan ylijäämä leipää paikallisista leipomoista.

Idea on varsin yksinkertainen: Toast Ale käyttää viljan jyvien sijasta leivänpaloja oluen panemiseen. Leipä on brittien eniten hävittämä ruoka-aine ja Stuartin kehittämä idea on käytännöllinen ja hauska ratkaisu ruokajäteongelman vähentämiseksi. Briteissä roskiin lentää vuodessa arviolta 15 miljoonaa tonnia vuosittain. Se vastaa 24 miljoonaa leipäsiivua.

Stuart itse uskoo, että hävikkiolut saattaa olla ensimmäinen askel isompien ruokahävikkiin liittyvien ongelmien ratkaisemisessa. Oluesta saamansa voitot hän kanavoi hävikkiä vastaan taistelevan Feedback-järjestönsä toimintaan.

“Pyrimme olemaan tekemättä kompromisseja niiden kanssa, jotka heittävät ruokaa hukkaan, mutta haluamme myös osoittaa ja juhlia sitä, miten ruokahävikkiin löytyy ravitsevia, herkullisia ja bisnes-ystävällisiä ratkaisuja”, Stuart selittää VICElle.

“Vastaani ei ole tullut parempaa esimerkkiä kuin oluen tekeminen käyttökelpoisesta leivästä, joka joutuisi muuten roskiin.”

Olut painetaan Hackneyn panimossa ja panimon päässä idea ostettiin saman tien. Stuart itse jännitti, millaista olutta leivän palasten avulla saadaan aikaiseksi. Sommelier-kurssin käyneen herran epäilykset olivat korkealla, mutta ne osoittautuivat turhaksi.

“Se oli klassinen englantilainen ale. Sillä hetkellä tajusin, ettei meillä ole käsissämme ainoastaan coolia ratkaisua ruokahävikkiin, vaan myös erinomainen olut, joka tuo oman lisänsä panimokenttään.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi