Kiai! Tatamit täyttyvät

Kamppailulajien suosio kasvaa. Naiset ryntäävät kickboxing-, ju-jutsu- ja taiji-tunneille. Mikä itämaisissa itsepuolustuslajeissa kiehtoo? Haetaanko niistä turvaa, kuntoa vai hauskaa pyjamaa?

Pari kuukautta sitten langanlaiha televisioneurootikko Ally McBeal potkaisi työkaverinsa ja ex-rakastettunsa vaimon Georgian kickboxing-ottelussa tainnoksiin.

Sen jälkeen naiset ryntäsivät kickboxing-tunneille.

"Monella kurssilla yli puolet aloittaneista ovat olleet naisia", kertoo Ari Kangas Combat Academy of Finlandista. Samaa todistaa Suomen ainoan kamppailu-urheilunettilehden, Soturintien, päätoimittaja Kata Laurikainen.

Suomessa on arviolta 45 000 kamppailulajien harrastajaa. Saman verran on lajeja joskus harrastaneita. Lukua selittää se, että otsikon - kamppailulajit - alle lukeutuvat myös paini ja nyrkkeily. Kamppailulajit ovat eläneet 1990-luvulla Suomessa kulta-aikaa. Vuoron perään on ilmestynyt uusi muodikas kamppislaji. Pari vuotta sitten se oli ju-jutsu, joka on tasaisesti kasvattanut harrastajamääräänsä. Nyt - ju-jutsun lisäksi - suosiossa ovat kickboxing, thai-nyrkkeily, krav maga ja taiji.

Kaikki asiantuntijat korostavat, että erityisesti naiset ovat olleet innokkaita kamppailulajikurssilaisia. Katujen turvattomuudella lienee asian kanssa jotain tekemistä.

"Teimme tutkimuksen, miksi ihmiset tulevat kursseille. Kurssilta haluttiin kuntoa, mutta myös sosiaalista toimintaa. Itsepuolustuksen oppiminen oli motiivina kaikilla kurssille tulijoilla", kertoo turvamiesten kouluttaja, ju-jutsuasiantuntija Auvo Niiniketo.

Mutta monivuotiseksi kannusteeksi itsepuolustuksesta tuskin on.

"Nämä kamppailulajit ovat vähän kuin uimataito. Alun perin isäni vei minut uimaan, etten hukkuisi, mutta en minä enää käy uimassa sen vuoksi. Uin siksi, että se on kivaa."

Osittain kamppailulajien suosiota selittää se, että niistä löytyy sopiva itse kullekin. Voin hyvin kuvitella oman keski-ikäisen äitini harjoittamassa taijita aamukasteisessa puistossa, sen sijaan krav maga-tunnille en häntä änkisi. Rajuja lajeja välttelevät voivat tosin osallistua myös rankkojen lajien ns. easy-versiotunneille.

"Pyöreämmille herrasmiehille on thai-nyrkkeilystä mukailtu pappa-thai", kertoo Laurikainen ja todistaa samassa, että kamppailulajit ovat todella hyvä kuntoilumuoto.

"Yksi ylipainoinen mies laihdutti kolmekymmentä kiloa vain thainyrkkeilemällä."

Judo

Harrastelijat: 15 000
Naisia: 30%
Miehiä: 70%

Tuoteseloste: Judo eli pehmeä tie. Väkivallaton puolustukseen keskittyvä taistelutaito. Judo on maailman levinnein kamppailulaji, jossa pyritään mielen ja kehon hallintaan. Se on olympialaji. Suomeen se tuli jo 1950-luvulla. Eri tasoisille judokoille on eri väriset vyöt.

Kuka voi harrastaa: Kaikki, lapsetkin jo 4-vuotiaasta alkaen. Kuristamaan pääsee vasta 16-vuotiaana.

Näin se käy: Judo-ottelussa pyrkimyksenä on heittää vastustaja selälleen mahdollisimman suurella voimalla. Täydellisesti päätynyt heitto päättää ottelun ipponiin. Ottelu voi päättyä myös kuristusotteeseen tai käsilukkoon.

älä tee näin: Lyönnit, potkut ja jalkalukot ovat judossa kiellettyjä.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Ensimmäiselle tunnille voit tulla verkkareissa, mutta sen jälkeen kannattaa ostaa judogi eli judopuku. Kuten yleensä puvuissa, näissäkin on eroja; tavallisen judogin saa muutamalla satasella, hieno judogi maksaa. Varvastossut tarvitaan maton ja pukuhuoneen välillä liikkumiseen.

Mikä maksaa: Puku 200 mk, varvastossut 100 mk ja kolmen kuukauden alkeiskurssi n. 300 mk.

Apua: Judoliitto puh: 09-348 123 16

Karate

Harrastelijat: 15 000
Naisia: 30%
Miehiä: 70%

Tuoteseloste: Karate tarkoittaa tyhjää kättä. Laji on syntynyt Japanissa1500-luvulla, jolloin japanilainen Satsuma- klaani miehitti Okinawa-saaren ja kielsi asukkailta aseiden omistamisen. Karaten päämääränä on täydellinen persoona, joka saavutetaan harjoittelulla ja itsekurilla. Karaten nykyaikainen versio sai alkunsa 1920-luvulla. Karate tuli Suomeen 1960-luvulla. Karatessa on lukuisia eri tyylisuuntia.

Kuka voi harrastaa: Kaikki 5-vuotiaasta 70-vuotiaiseen.

Näin se käy: Karatessa harjoitetaan käsitekniikoita, lyöntejä, potkuja, torjuntoja ja väistöjä.

älä tee näin: Kiellettyjä alueita ovat kaulan alue, nivuset ja muut vaaralliset paikat. Niihin ei saa lyödä, lukuunottamatta joitain itsepuolustusharjoituksia.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Karatessa käytetään karate-gitä, joka sallii vapaan liikkumisen. Asu vyötetään erivärisillä vöillä. Varvastossut tarvitaan maton ja pukuhuoneen välillä liikkumiseen.

Mikä maksaa: Karate-gi eli karatepuku maksaa 250-750 mk, varvastossut 100 mk ja kolmen tai neljän kuukauden alkeiskurssi noin 400 mk.

Apua: Karate-liitto puh: 09-454 74 35

TAIJI

Harrastelijat: 700
Naisia: 70%
Miehiä: 30%

Tuoteseloste: Taiji tai kansankielellä kiinalainen aamuvoimistelu. Siitä on lukuisia eri tyylejä. Taiji on kung-fun suosituin muoto.

Kuka voi harrastaa: Kuka tahansa, ei suositella koululaisille.

Näin se käy: Liikkeitä toistetaan niin, että edellisen loppua ei voi erottaa seuraavan alusta. Liikkeet ovat potkuja, iskuja, vetoja, työntöjä ja niiden torjuntoja. Taijissä on hidas ja nopea sarja.

älä tee näin: Mikään liike ei saa olla kivulias.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Asu, jossa on helppo ja rento liikkua, tasapohjaiset kengät. Taijissa saatetaan myös käyttäää lisämausteena aseita: sapelia, miekkaa, keppiä tai seivästä.

Mikä maksaa: 10 viikon alkeiskurssi 350 mk.

Apua: Tai chi chuan puh 09-278 40 52

Ju-jutsu

Harrastelijat: 20 000
Naisia: 40%
Miehiä: 60%

Tuoteseloste: Ju-jutsu on japanilaista alkuperää oleva samuraiden taistelumuoto. Siinä on useita tyylisuuntia. Euroopassa on yleinen Auvo Niinikedon kehittelemä Hokutoyu ju-jutsu. Suomessa sotilaille ja poliiseille opetetaan omaa sovellettua ju-jutsua.

Kuka voi harrastaa: Kaikki.

Näin se käy: Aluksi harjoitellaan kaatumistekniikoita ja vapautumisotteita. Perustekniikoita ovat lyönnit, potkut, heitot, lukot, kuristukset ja kaatumistekniikat. Otteluharjoittelu kuuluu jokaisen harjoituksen vakio-ohjelmistoon.

älä tee näin: Kaikki liikkeet sallittuja.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Ju-jutsupuku eli ju-jutsugi ja rantasandaalit pukuhuoneista salille kulkemiseen. Tatamilla ollaan paljain jaloin. Alkeiskurssille ei tarvitse kuin verkkarit ja t-paidan.

Mikä maksaa: Kolmen kuukauden alkeiskurssi noin 400 mk ja ju-jutsupuku 400 mk.

Apua: Suomen ju-jutsu-liitto 09-519 649

Kickboxing

Harrastelijat: 2 500
Naisia: 35%
Miehiä: 65%

Tuoteseloste: Kickboxing eli potkunyrkkeily on Yhdysvalloissa keksitty kuntoilumuoto. Sitä kutsutaan myös kontaktikarateksi. Voimakkaina vaikuttajina ovat olleet karate, nyrkkeily ja japanilainen potkunyrkkeily. Otteleminen on tärkeä osa potkunyrkkeilyä. Kickboxingin toi Suomeen Auvo Niiniketo1980-luvulla

Kuka voi harrastaa: 15 vuodesta ylöspäin.

Näin se käy: Kickboxingissa olennaista ovat lyönti- ja potkutekniikat.

älä tee näin: Ei saa heittää, ei saa lyödä kyynärpäällä, potkia polvilla, ei saa tarttua kiinni.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Harrastajat pukeutuvat pitkälahkeisiin housuihin tai shortseihin. Sääri- ja alasuojat ovat suositeltavia. Nyrkkeilyhanskat. Salissa ollaan paljain jaloin.

Mikä maksaa: Nyrkkeilyhanskat 280 mk-500 mk, shortsit190 mk, t-paita100 mk, säärisuojat 150 mk, pääsuoja n. 300 mk ja 2-3 kuukauden alkeiskurssi 400-600 markkaa.

Apua: Combat academy of Finland 09-773 23 53

Thai-nyrkkeily

Harrastelijat: 1 000
Naisia: 20%
Miehiä: 80%

Tuoteseloste: Thainyrkkeily on thaimaalainen kamppailulaji. Sen alkukielinen nimi on Muay Thai. Thai-nyrkkeily perustuu vanhoihin thaimaalaisiin kamppailutaitoihin ja se on saanut vaikutteita englantilaisesta nyrkkeilystä. Ottelut käydään nyrkkeilykehässä.

Kuka voi harrastaa: Kaikki noin 15-vuotiaasta ylöspäin.

Näin se käy: Thainyrkkeilyyn kuuluu lyöntejä ja potkuja. Kova laji, jossa säännöt ovat melko vapaat.

älä tee näin: Amatööriottelussa ei saa lyödä suojaamattomilla kyynärpäillä. Pureminen, raapiminen, nivusiin lyöminen ja päällä puskeminen on kielletty.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Alussa t-paita, verkkarit. Myöhemmin harrastajat pukeutuvat ammattilaisnyrkkeilijöiden tapaan ja käyttävät otteluissa nyrkkeilyhanskoja.

Mikä maksaa: Nyrkkeilyhanskat 280 mk-500 mk, thaishortsit 190 mk t-paita 100 mk, säärisuojat 150 mk-, pääsuoja n. 300 mk ja kahden kuukauden kurssi 600 mk.

Apua: Combat academy of Finland 09-773 23 53

Krav maga

Harrastelijat: 3 000
Naisia: 30%
Miehiä: 70%

Tuoteseloste: Israelin armeijan lähitaistelutekniikka. Krav maga on taistelulajien best of-kooste. Liikkeet on tarkoitettu tosielämän väkivaltatilanteista selviämiseen. Kaikki krumeluurit krav magasta on karsittu.

Kuka voi harrastaa: Kaikki rikosrekisterittömät täysi-ikäiset.

Näin se käy: Krav Magassa harjoitetaan mm. lyöntejä, vapautumisotteita ja teräaseilta suojautumista.

älä tee näin: Anything goes.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Mustat suorat kangashousut, t-paita, ulkona säänmukaiset varusteet.

Mikä maksaa: Paita 100 mk, housut 150mk-200 mk, alasuojat 100 mk ja 2 kuukauden kurssi 600 mk.

Apua: Combat academy of Finland 09- 773 23 53, Budo center 09-673 270

Kendo

Harrastelijat: 100
Naisia: 20%
Miehiä: 80%

Tuoteseloste: Kendo on japanilainen budolaji. Kendo tarkoittaa miekan tietä. Kendo oli alunperin samuraiden sotataito. Kilpaileminen on kendossa olennaista.

Näin se käy: Lajissa käytetään miekan sijasta joustavampaa bambuasetta, shinaita. Aseella pyritään lyömään vastustajaa tiettyihin, ennalta määrättyihin kohtiin.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Kendokat eivät käytä oikeaa miekkaa, vaan bambusta tehtyä shinaita. Kendoilijan asuun kuuluu takki ja hakama (=hyvin leveälahkeiset housut) sekä suojat. Suojia eli doguja ovat mm. maski, jossa on teräsverkko ja olkapääsuojukset, rintapanssari, topatut käsineet ja alasuojat.

Apua: Kendoliiton edustajan puh: 09-662 769

Tae kwon do

Harrastelijat: 6 500
Naisia: 30%
Miehiä: 70%

Tuoteseloste: Moderni korealainen kamppailulaji. Nimi tarkoittaa potkun ja lyönnin tietä. Laji perustuu lähinnä vanhoihin korealaisiin taistelutaitoihin. Tae kwon do tuli Suomeen vuonna 1979.

Kuka voi harrastaa: Kaikki.

Näin se käy: Taekwondolle ovat tyypillisiä vahvat ja kehittyneet jalkatekniikat. Niiden lisäksi myös lyönnit ovat tärkeällä sijalla.

älä tee näin: Kilpailuissa vyötärön alapuolelle suunnatut lyönnit ja lyönnit päähän ovat kiellettyjä.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Valkoinen harjoitteluasu dopok, joka suljetaan kehitysasteen mukaisella vyöllä.

Mikä maksaa: dopok 100-1000 mk, kolmen kuukauden alkeiskurssi 300-400 mk.

Apua: Tae kwon do-liitto, puh: 09-348 12 505

Aikido

Harrastelijat: 3 000
Naisia: 45%
Miehiä: 55%

Tuoteseloste: Aikido on moderni japanilainen budolaji. Se tarkoittaa harmonisen voiman tietä. Aikidon filosofia perustuu uskonnollisiin kokemuksiin. Aikidoa on useita eri suuntauksia, joissa pääsääntöisesti ei kilpailla. Suomeen aikido tuli vuonna 1970.

Näin se käy: Aikidolle on tyypillistä pyöreät liikkeet, erilaiset heitot ja väkivallattomuuden periaate. Lajissa harjoitellaan myös puisilla aseilla: kepillä, puukolla ja miekalla, jotka tukevat vartalotekniikkaa. Aikidossa harrastetaan paljon lukkoja.

älä tee näin: Liikkeitä ei saa koskaa viedä niin loppuun, että toista satutetaan.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Aikidoka pukeutuu valkoiseen budopukuun, keiko-giin ja mustaan housuhameeseen, hakamaan. Hakamaa saa käyttää vasta, kun on suorittanut kolmannen kiun. Alkeiskurssilla ei tarvitse pukua, veryttelypuku ilman vetoketjua riittää.

Mikä maksaa: Keiko-gi 250-500 mk. Hakama 400-700 mk, sandaalit 100 mk, kolmen kuukauden kurssi 400-600 mk.

Apua: Aikidoliitto puh: 09-348 12 566

Kung-fu

Harrastelijat: 800
Naisia: 40%
Miehiä: 60%

Tuoteseloste: Kung fu on yleisnimi kiinalaisista kamppailutaidoista. Kiinassa ei yleisnimeä tunneta. Kung-fusta on kehittynyt satoja eri tyylisuuntia, jotka voidaan karkeasti jakaa sisäisiin ja ulkoisiin tyyleihin. Sisäisissä tyyleissä korostetaan vastustajan voiman hyväksikäyttöä, kun ulkoisissa tyyleissä voimaa käytetään voimaa vastaan. Myös taiji on kung fu -tyyli.

Kuka voi harrastaa: Kaikki teini-ikäisestä lähtien.

Näin se käy: Kung-fussa toistetaan liikesarjoja, joita eläimet tai luonnonilmiöt ovat innoittaneet; on esimerkiksi apinatyyli ja tiikerityyli.

älä tee näin: Vaihtelee liikesarjoittain.

Hei, mitä mä pistäisin päälle: Perinteinen kiinalainen asu eli esimerkiksi takki, jossa on narunapit.

Mikä maksaa: Vaatteet 200 mk-1000 mk, alkeiskurssi 300-500 mk.

Apua: Kung-fu-liiton edustaja numerossa 040-559 42 11

4 kommenttia

samvo

13.11.2006 11:31

kyllä kung fu on paras laji :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

n44b

8.2.2008 20:33

Paskat on, kung fu on kuuluisa vain elokuvien takia, parhaat lajit on KM, Karate ja ju-jutsu, vanha artikkeli (markka-aika) :D Ainiin unohdin thai nyrkeilyn, miinuksena on ettei opetella lukkoja, tai niistä irtautumisia taek won do on kanssa melko tehokas, mutta painottuu eniten potkuihin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

nipatsu

5.7.2010 02:30

Ai kung fu paskalaji? elokuvien takia vaan muka hyvä laji niinkö ei oo asia näin mulla on yks ystävä joka on harrastanu shaolin kung fua 5 vuotta ja kyllä on muuten taitava ja vahva ja nopea kaveri lyönneissä ja potkuissa on räjähtävää voimaa ja nopeutta tekniikkaa löytyy ja kyllä jos joku tavallinen teikäläinen sen päälle yrittäis käydä niin kyllä se sellasen helposti voittais ja taltuttais ja sitäpaitsi moni laji on syntyny kung fun pohjalta kung fu on karaten ja ju jutsun esi isä karate synty sen pohjalta kun kiinalaiset toi omat taistelutaitonsa okiwan saarelle sen kautta syntyi karate jota muutettiin kiinalaisista taistelutaidoista karateeksi ja muutettiin toisenlaiseksi ja luotiin omia tekniikoita ja liikkeitä
siitähän syntyi tehokas ja hyvä itsepuolustus taito ja nykyään karate on ihan eri juttu ku kung fu mutta toinen tekijä vaikuttaa toiseen tekijään jos joku ei tota usko voi käydä lukemassa karaten historiaa siellä sanotaan nimenomaan että kiinalaiset lajit on vaikuttanu karaten syntyyn ja se mun ystävä osaa tehdä myös bruce leen legendaarisen yden tuuman löynnin ja sivupotkun ja kumpikin liike on nimenomaan kung fusta ja kumpikin tekniikka todella vanhoja bruce lee oli ensimmäinen joka näytti nämä jutut länsimaalaiselle yleisölle olihan se varmaan ihme sillon kun ei ollut nähny vastaavaa ennen olihan bruce lee huippu taistelulajeissa ja oli montaa muuta mestaria valovuosia edellä sillon tekniikaltaan huippu taistelija ja kehitti oman taistelu filosofian jeet kune don tarkoittiko se tyhjän nyrkin tietä en nyt tarkkaa tota muista mutta sen ajatuksena on että ei oo mitään tyyliä tai tiettyä asentoa se on muodotonta taistelua jossa sulaudutaan täysin vastustajan olemuksee tottakkai jeet kune doo opetellaan tiettyjen lajien pohjalta mutta jonka kautta syntyy se oma taistelu tyyli ilman perinteisiä rajotuksia perinteet bruce leen mukaan rajottaa liikaa ihmistä taistelulajeissa joka pyörii vaan tiettyjen liikkeitten ja juttujen ympärillä jeet kune do on kamppailua ilman tyyliä tai asentoa joka syntyy monien eri taitselulajien pohjalta harjottelun myötä jokaselle kehittyy oma taistelu ominaisuus jossa on likkeet hyökkäykseen kuin hyökkäykseen sen takii bruce lee harjotti monia eri taistelulajeja koska halusi oppia taistelijana monipuoliseksi mutta bruce lee huomas että perinteet ja vanhat samat tekniikat taistelulajeissa rajottaa liikaa ihmistä se mikä taistelulajeissa ennen oli joustavaa ja sulavaa ja monipuolista on nykyaikana rajottunutta ja liijan vanhaa sen takii bruce lee loi jeet kune don koska oikee taistelulajin idea on se että ihminen voi aina kehittyä ja oppia lisää ja luoda sen oman taistelu systeeminsä muodoton taistelu on parass sillon mikään tyyli tai perinne ei rajota ihmistä taistelemasta ja kehittymästä tottakkai jeet kune doo opetellaan monie eri taistelulajien pohjalta siihen kuuluu wing tsung kung fu.nyrkkeily ja oli niitä vaikka mitä mutta niitten kautta aletaan saavuttamaan sitten se oikea määränpää muodoton taistelutyyli oma systeemi joka kehittyy jokaselle taistelijalle itelleen juurisopivaksi jos ette tajunu tätä mun löpinää käykääpäs lukemassa jeet kune dosta netistä löytyy paljon informaatiota kyseisestä taistelusysteemistä ja kannattaa lukea ja kuunella bruce leen sanoja jeet kune dosta en väitä etteikö perinteiset lajit ois hyviä varmasti on okiwan karate on kyl kova laji se ainoa oikee karate ja onhan se kung fukin hyvä laji jota mun ystävä harrastaa jokanen laji on omalla tavallaan hyvä mutta kyl se jeet kune do on musta järkevin vaihtoehto jos haluu oikeesti oppia relistista itsepuolustusta nykyajan maailmassa niin kyl toi jeet kune do on hyvä. tai krav maga on kans hyvä vaihtoehto. noi lajit on realistisia todellisia uhkatilanteita varten jossa on jätetty perinteet ja rajotukset poiss ja kaikki muu turha ei mulla muuta sit ollu vihatkaa tai rakastakaa mun kommenttii tää on mun mielipide se siitä rauhaa kaikille : )

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Noobs

17.3.2015 09:08

Ihan vaan pakko kommentoida kun tänne jotenkin eksyin...
Aina yhtä koomisia nämä pellet jotka ei asiasta mitään tiedä ja rupee julistelemaan "parhaat lajit" Ressukat kun ei tajua että se ei ole lajista vaan harrastajasta kiinni mikä on paras...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi