Valioliiga

Heitä Urheiluruutu juhlii viiden vuoden päästä. Esittelemme maajoukkueemme toivot.

Roope Kakko ottaa rennosti.
Roope Kakko ottaa rennosti.

Suomalaisurheilijat tekevät maailmalla kelpo tulosta, mutta miksi maamme olympiamitalit ovat pääosin keihäänheitosta, painista ja ammunnasta, eikä esimerkiksi juoksulajien kuninkuusmatkalta 100 metriltä? Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jarmo Mäkelällä on asialle selitys.

“100 metrin juoksulla mitataan ihmisen suorituskykyä nopeudessa. On tutkimustuloksia siitä, että muut rodut Karibialta ja tietyistä osista Afrikkaa tuleva musta rotu on nopeudessa edullisemmassa asemassa kuin suomalainen ihmisrotu.”

Suomalaisten geeniperimä tekee siis meistä metsästyskansaa. Uskoo ken tahtoo, me selvitimme 15 Suomi-urheilun lupausta. Mukana myös juoksijoita.

Peli ennen urheilua

Golfari Roope Kakko svingaa kohti Amerikkaa.

Maanantai-iltana Roope Kakko pakkaa tavaroitaan kotona Espoon Saunalahdessa. Aamulla Kakko lentää Tsekkeihin, jossa hän pelaa golfin Euroopan-kiertueen osakilpailussa. 27-vuotias Kakko on yksi harvoista kilpailuilla elantonsa ansaitsevista suomalaisista golfareista. Tänä vuonna pelkästään Euroopan-kiertueelta on Kakon kassaan karttunut hieman yli 150 000 euroa. Mitä rahan eteen on tehtävä? Mistä huippu-urheilija joutuu luopumaan?

“En koe, että olisin joutunut golfin takia luopumaan mistään. Päinvastoin olen saanut paljon tästä pelistä. On hienoa päästä tekemään ammatikseen sitä, jonka takia nuorena heräsi aikaisin aamulla ja lähti kahdeksaksi viheriölle”, Kakko luettelee.

Lätinät sikseen. Kaikkihan tietävät, että huippu-urheilijan arki on askeettista, eikä menestystä tule ilman ahkeraa harjoittelua.

“Jos golfia nyt haluaa urheiluksi sanoa”, Kakko huomauttaa.

“Ennen kaikkea se on mielestäni peli. Fysiikka ei golfissa ole yhtä tärkeässä osassa kuin monissa muissa lajeissa. Suurin osa ammattipelaajista kuitenkin harjoittelee, kuten urheilijat. Kaikki nousevat nuoret pelaajat ovat hyvässä kunnossa. On myös toisia, jotka ottavat rennosti, kuten Miguel Angel Jiménez, jonka näkee aina rangella sikari suussa ja viinilasi kädessä. Golfissa on niin monta tapaa menestyä. Kaikkien on vain löydettävä omansa.”

Kakko kertoo ihanteellisen treenipäivän olevan täysi kierros golfia (noin 4 tuntia), jonka päälle vielä kolme tai neljä tuntia lyöntiharjoituksia. Täysi työpäivä siitä tulee täyteen. Tuskin se aina jaksaa hymyilyttää?

“Golf tuntuu työltä silloin kun peli ei kulje. Joskus nuorempana olen huonoina päivinä lyönyt mailojakin rikki, mutta nykyään olen rauhallisempi. Viimeksi rikoin mailan suutuspäissäni 18-vuotiaana.”

Kännissä kentällä

Monessa muussa lajissa 27-vuotias urheilija on jo uransa iltapuolella, mutta golfissa pelaajat ovat yleensä parhaassa iskussaan 35-vuotiaina. Sitä ennen on kuitenkin tehtävä paljon työtä. Kakko aloitti pelaamisen viisivuotiaana. Kun 15-vuotiaana maajoukkuekuviot tulivat mukaan, hän päätti jättää muut lajit ja panostaa täysillä golfiin. Lukion jälkeen harjoittelusta tuli täysipäiväistä. Kakko ei haikaile menetetyn nuoruuden pariin, sillä nuoret huippu-urheilijatkin elävät nuoruuttaan kovan harjoittelun lomassa.

“Ensimmäiset kännit otimme maajoukkueleirillä Tunisiassa, jossa alkoholia oli helppo saada. Olin noin 15-vuotias ja ensimmäisiä kertoja pois äidin helmoista. Join neljä kaljaa ja oksennus tuli”, Kakko kertoo.

“Joskus poikien kanssa saimme baarin jälkeen huippuidean lähteä kentälle pelaamaan. On vaikea sanoa, kuka siinä touhussa jäi voitolle, mutta pallot lopulta reikiin löysivät kun tarpeeksi monta kertaa löi.”

Kakko kuitenkin vannoo tarinoiden olevan poikkeuksia. Baarireissuista luopuminen ei ole ollut kova paikka.

“Olen aina ollut kurinalainen ja välttänyt kupin ottamista. Kännin vaikutukset kestävät pitkään, enkä halunnut nuorempanakaan antaa vastustajille tasoitusta. Aika vähän tulee nykyäänkin häppää otettua. Se on muutama kerta vuodessa.”

Ryyppykavereiden lisäksi golfin parista on löytynyt muutakin. Kahdeksan ja puoli vuotta sitten maajoukkueleirillä kipinät lentelivät. Juhlailtana yökerhon puolella Kakko iski kiinni nuoreen tyttölupaukseen. Siitä asti hänellä on ollut tyttöystävänään Suomen menestynein golfari Minea Blomqvist. Vuonna 2006 pariskunta muutti yhteen ja kohta luvassa on muutakin.

“Häät tulevat kyllä. Aikataulu on olemassa. Homma on ihan haarukassa,” Kakko väistelee. Ehkä hän tosiaan on jäänyt golfkentillä plussan puolelle. Tosin Me Naisten mukaan paarin hääpäivän määrää golfkalenteri.

116 parasta

Seuraavana maanantaina Kakko on taas Suomessa. Kaksi tuntia koneen laskeutumisen jälkeen hän on jo matkalla pelaamaan snookeria. Tsekeissä Kakko pääsi kisan puolivälin tiputuksesta jatkoon, mutta lopulta jäi jatkoon päässeistä viimeisten joukkoon. Palkintotilille kilahti 3 725 euroa.

“Olisin toki tyytyväinen, jos joka viikon työstä tienaisin saman. Siitä kertyisi hyvä kuukausipalkka.”

Euroopan kiertueen rahalistalla Kakko on sijalla 129. Kauden jälkeen 116 parasta saa pelioikeuden kiertueella ensi vuodeksi. Loput mukaan haluavat joutuvat syksyllä käytäviin karsintoihin, joihin Kakkokin pelkää joutuvansa. Päätavoitteena mielessä on kuitenkin USA:n PGA tourin karsinnat.

“Tärkeää olisi saada vakituinen pelipaikka, mieluummin tietysti Amerikkaan, koska Minni pelaa siellä. Amerikassa myös palkkiot ovat paljon suurempia. En ole edes katsonut niitä tarkkaan, mutta Amerikan pienimmät kilpailut vastaavat Euroopan suurimpia.”

Blomqvistilla on jo asunto Orlandossa, jossa myös Kakko on harjoitellut talvikaudet. Jos pelioikeus irtoaa, muutto olisi helppo.

“Kesällä voisi tulla vähäksi aikaa Suomeen.”

Ykkösketju

Roope Tonteri, 17 v

Lumi- ja rullalautailu

Lautailee pyörillä ja ilman. Lumilautailu ykköslaji, toista vuotta junnumaajoukkueessa. Aloitti 8-vuotiaana Mielakassa. Opiskelee matkailualaa.

Harrastaa minicrossia. Laskee harvemmin halfpipea.

”Paippeja on Suomesta niin vaikea löytää, että sitä varten pitäisi mennä ulkomaille”, Tonteri sanoo.

 • Näytöt: World Rookie Champion 2009
 • Suomen paras: Halfpipen maailmanmestaruus (Antti Autti)

Minna Nikkanen, 21 v

Seiväshyppy

19-vuotiaiden Euroopan mestari vuodelta 2007 ja alle 23-vuotiaiden EM kakkonen vuodelta 2009. Tänä vuonna parantanut Suomen ennätystä kolme kertaa. Edustaa Someron Esaa. Kilpailee seiväshypyn kuningattaruudesta toisen lupaavan hyppääjän Vanessa Vandyn kanssa. Opiskelee Turussa puutarhuriksi.

 • Näytöt: SE 446 cm
 • Suomen paras: sama

Emily Penttilä, 16 v

Golf

SM-kakkonen. Otti heinäkuussa ensimmäisen Finnish Tour -osakilpailun voiton. Golfaa kuudetta kauttaan. Aloittaa syksyllä Brändö gymnasiumin. Golfin lisäksi harrastaa ratsastusta.

”Ensin lukio, sitten collegeen ja sen jälkeen ammattilaiseksi”, 16-vuotias Penttilä summaa tulevaisuutensa.

 • Näytöt: Naisten SM 2.
 • Suomen paras: LPGA:n rahalistan 44. (Minea Blomqvist)

Niko Roiko, 16 v

Amerikkalainen jalkapallo

Vaahteraliigaa hallinneen Porvoon Butchersin juniori lähtee opiskelijavaihtoon kokeilemaan Amerikan kenttiä. Vaihtoi lajiin jääkiekosta lisäkontaktin toivossa. 175 senttiä, 75 kiloa. Puolustuksen takamies.

”Jos jatkomahdollisuus Jenkeissä tulee, jään sinne mielelläni”, Roiko sanoo.

 • Näytöt: PM alle 16-vuotiaissa.
 • Suomen paras: Paikka NFL-joukkueen pelaajakehitysohjelmassa (Seppo Evwaraye ja Michael Quarshie)

Ella Räsänen, 15 v

Juoksu 200 m

Tampereen Pyrinnön teinisensaatio kohautti Kalevan kisoissa juoksemalla kahdensadan metrin matkalla SM-hopeaa. Juoksee kovempaa kuin kukaan suomalainen saman ikäisenä. Vahvuutena luontainen kyky juosta loppuun asti täyttä vauhtia. Ensimmäiset juoksukilpailut 4-vuotiaana. Varasuunnitelmana viulusoitto, jota harrastanut kymmenen vuotta.

 • näytöt: 24,81 s
 • Suomen paras: 22,39 s

Mikael Granlund, 17 v

Jääkiekko

Ollut otsikoissa sopimussotkuista Kärppien kanssa. Muutti kesäkuussa Helsinkiin, pelaa ensi kauden HIFK:ssa ja opiskelee Mäkelänrinteen lukiossa. Yläasteen päästötodistuksen ka 9,1. Pelasi ensimmäisen maaottelunsa alle 20-vuotiaiden joukkueessa 16-vuotiaana. Ei pelaa golfia.

 • Näytöt: Nuorin Suomea nuorisomaajoukkueissa edustanut pelaaja.
 • Suomen paras: Stanley cup x 5 (Jari Kurri)

Niklas Ajo, 15 v

Ratamoottoripyöräily

Hallitsee GP125-luokan SM-sarjaa. Saanut oppinsa isältään, Aki Ajolta. Isä johtaa MM-sarjassa kilpailevaa Ajo Motorsport tallia, jossa myös Mika Kallio aiemmin ajoi. Sai ensimmäisen moponsa 2-vuotiaana, mopokortin heinäkuussa.

”On hyvin erilaista ajaa mopolla liikenteessä, koska täytyy varoa myös muita, eikä voi koko ajan ajaa täysiä”, Ajo sanoo.

 • Näytöt: Suomen GP125 sarjan johto
 • Suomen paras: Paikka MotoGP-luokassa (Mika Kallio)

Tero Mäntylä, 18 v

Jalkapallo

Siirtyi TP-Seinäjoesta Englannin Portsmouthin akatemiaan viime vuoden alussa 16-vuotiaana. Valioliigadebyytti on erittäin ajankohtainen. Juniorimaajoukkueiden veteraani. Puolustaja. Pelasi lentopalloa 12 vuotta, yltäen maajoukkuetasolle. Lentopallovuosilta jäljellä hyvä pomppu. Opiskelee Seinäjoen lukiossa internetin kautta Englannista.

 • Näytöt: Sopimus valioliigajoukkueen kanssa.
 • Suomen paras: Jari Litmanen

Tanja Kylliäinen, 16 v

Uinti

Ui kesäkuussa 400 metrin sekauinnin Suomen ennätyksen. Asunut koko ikänsä Yhdysvalloissa, Baltimoressa. Isä suomalainen. Tanssinut 12 vuotta, erityisesti hiphoppia. Ei puhu suomea.

”Tulevaisuudessa aion opetella muutakin kuin kirosanat ja numerot”, Kylliäinen lupaa.

 • Näytöt: 400 m sekauinnin SE: 4:50.43
 • Suomen paras: 4:50.43

Janne Elonen-Kulmala, 19v

Vapaaottelu

60-kiloisten Suomen mestari ja kolminkertainen nuorten Suomen mestari. Kesällä harjoitteli Las Vegasissa. Moderni vapaaottelija, jolla vain vähän potkunyrkkeilytaustaa. Ammattilaiseksi vuosi sitten. Vasenkätinen. Hyvä vasen suora ja positiopaini. Otellut jo yhteensä 34 ottelua. Ammattilaisena voittamaton.

 • Näytöt: voitot-häviöt-tasan ammattilaisena 2-0-0
 • Suomen paras: Mikko Rupponen 16-5-2

Matleena Laakso, 14 v

Taitoluistelu

Ensimmäinen porilainen maajoukkueluistelija. Toista kautta B-maajoukkueessa. Pitää erityisesti liu´uista ja kolmois-salchoweista. Kuninkaanhaan peruskoulun liikuntaluokalla.

”Haluan arvokisoihin edustamaan Suomea ja ehkä liikunnan opettajaksi”, Laakso sanoo.

 • Näytöt: Mukana alle 19-vuotiaiden MM-kisoissa
 • Suomen paras: Euroopan mestaruus (Laura Lepistö)

Henri Kontinen, 19 v

Tennis

Saavutti heinäkuussa ensimmäisen Challenger-tason voiton. 18-vuotiaiden EM-hopeaa, Wimbledonin poikien finaalipaikka, poikien nelinpelin voitto Ranskan avoimissa. Yhden käden rystylyönti. Opiskellut Nick Bollettierin tennisakatemiassa. Myös pikkuveli Micke on tennislupaus. Pitää Juissi-sekamehusta. Lempi televisiosarjoja Pako, 24 ja Lost.

 • Näytöt: ATP listasijoitus 789.
 • Suomen paras: ATP listasijoitus 13. (Jarkko Nieminen)

Ari Mannio, 22 v

Keihäs

22-vuotiaiden Euroopan mestari. Berliinin MM-kisojen varamies. Lehtimäen Jyskyn kasvatti. Pelaa myös jääkiekkoa. Erämies jonka vapaa-aika kuluu metsässä ja kalassa. 186 cm, 100 kg. Päätavoitteena Lontoon Olympialaiset.

”Pikkuhiljaa mennään eteenpäin ja pyritään parhaaseen mahdolliseen kuntoon vuodeksi 2012”, Mannio sanoo.

 • Näytöt: ennätys: 85,70 m
 • Suomen paras: 93,09 m (Aki Parviainen)

Mikko Kivinen, 21 v

Pituushyppy

Voitti heinäkuussa alle 23-vuotiaiden EM-pronssia. Alunperin kolmiloikkaaja, mutta vaihtoi kolme vuotta sitten pituushyppyyn. Juoksi 18-vuotiaana 100 metriä alle 11 sekunnin. Opiskelee Kuortaneella hierojaksi.

”Tulevaisuudessa mennään urheilun ehdoilla. Jos tulosta syntyy, jäävät jatko-opiskelut myöhemmäksi”, Kivinen sanoo.

 • Näytöt: ennätys: 789 cm
 • Suomen paras: 822 cm (Tommi Evilä)

Valtteri Bottas, 19 v

Formula

Ensimmäistä vuotta Formula 3 -eurosarjassa. Voitti viime vuonna Formula Renault 2.0 Eurocupin. Voittanut ainoana suomalaisena Formula 3 Masters -kutsukilpailun. Aloitti cartingin 6-vuotiaana. Maajoukkuevalmennettava vuodesta 2002. Autonasentaja, harrastaa hiihtoa. Managereina Mika Häkkinen ja Häkkisen taustavoimana toiminut Didier Coton.

 • Näytöt: Formula 3 Masters -voitto
 • Suomen paras: 2 x F1-mestaruus (Mika Häkkinen)

4 kommenttia

EM KISAT SUOMESSA

24.8.2009 10:31

naisten futiksen em-kisat menossa, Cityn paskalehti ei noteeraa eikä tässäkään artikkelissa yhtään naisfutaajaa. Maailman nopeimmin kasvava laji...yli 20 miljoonaa rekisteröityä pelaajaa world wide.

pienen suomen junttikansa katsoo keihäänheittoa. kas kun ei yhtään räkäposkihiihtälupausta ollut tuossa listassa

Suomi-Tanska 1-0!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jugular

24.8.2009 11:57

Panem et circenses.

Tekisivät jotain ihmiskunnan eteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Fak

28.8.2009 15:53

Uusiourheilijoille tiedoksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

julpero

28.8.2009 18:05

Tiedoksi Suomen urheiluliiton valmennusjohtaja Jarmo Mäkelälle: Uusiempien tutkimusten mukaan nykyihmisiä ei voida jakaa eri rotuihin. Esim. Helsinkiläisen ja karjalalaisen geenit voivat erota toisistaan enemmän, kuin helsinkiläisen ja kiinalaisen geenit - olisi siis harhaanjohtavaa pusua pohjoiseurooppalaisista ja aasialaisista eri rotuina.

Tällaisia letkautuksia "mustasta" ja "valkoisesta" rodusta pidetään useissa piireissä myös erittäin provokatiivisina ja poliittisesti epäkorrekteina...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi