Prinsessa-Tukholma

Karoliina Sallinen kokeili prinsessatyyliä Tukholmassa.

Karoliina Sallinen eli päivän prinsessa Madeleinellekin sopivalla tavalla. Madeleine kuvassa kesällä 2008.
Karoliina Sallinen eli päivän prinsessa Madeleinellekin sopivalla tavalla. Madeleine kuvassa kesällä 2008.

1. Viiden tähden Grand Hotel

Jos haluat nauttia tyylikkäät aamujuomat kuninkaallisella hovihankkijalla, yöpymispaikkasi tulee olla vuonna 1874 ovensa avannut Grand Hotel. Kaupungin ainoan samppanja-aamiaisen (Pol Roger) tarjoaa hotelli, jonka käytävillä on nähty punaposkisten pikkoloiden lisäksi muun muassa Greta Garbo, Shakira ja Daniel Craig.

330 neliön sviitti on nimetty Kuningas Kaarle Kustaan tädin, Prinsessa Lilianin mukaan. Vuonna 1915 syntynyt Lilian oli aikoinaan Grand Hotellin luottoasiakas, joka saattoi marssia itse keittiöön tilamaan ruokansa. Prinsess Lilian -sviittiin kuuluu minikokoinen leffateatteri, flyygeli sekä sokerina pohjalla oma stookkauskaukoputki suunnattuna kohti vastapäisen kuninkaanlinnan ikkunoita. Väsynyt reissaaja kiittää, kun illan koittaessa henkilökunta (joka tuntuu pelottavan näkymättömälle) hiipii avaamaan vuoteesi asetelleen yöveden ja aamutohvelit oikeille paikoilleen. M&M-karkit saa muuten – todistetusti – lajiteltuina värin mukaan! Ja sisustustakin voi kuulemma yrittää muuttaa...Valitettavasti kaikkea tätä ei kuitenkaan pääse kokeilemaan Victorian häiden aikaan. Kaikki huoneet ovat nimittäin jo varattuja. Eikä Lilian-sviittiä pystynyt varaamaan verkosta.

Grand Hotel: Södra Blasieholmshamnen 8, www.grandhotel.se, merinäköalallisia sviittejä alkaen 1 200 euroa yö

2. Svenskt tenn ja Palmgrens

Prinsessat eivät pyörähdä missä tahansa liikkeissä. Kuninkaallisten materiaalisista tarpeista vastaavat maan 130 hovihankkijaa, joista 60 sijaitsee pelkästään Tukholman alueella. Vierailevan wanna-be-prinsessan kannattaa ottaa yhteyttä Smart City Shopping -yritykseen. SCS tarjoaa yksilöllistä shoppailuopastusta, jonka avulla pääsee kurkistamaan hovihankkijoiden maailmaan. Shoppaukseen sopivaa vaatetusta voi käydä hankkimassa Les Chambres -liikeestä, joka myy muun muassa Rich & Skinnyä, Issaa ja Karl Lagerfeldiä.

Kuninkaalliselta shoppailureissulta voi löytyy muutamia tarpeellisia käyttöesineitä: Nahkaliike Palmgrensilta myy muun muassa nahkaisia plaseeraustelineitä ja matkakokoisia rasioita, jossa voi säilyttää paidan nappeja (toimiva vinkki opiskelija-asuntoon). Sisustusliike Svenskt Tennissä, joka tunnetaan parhaiten Josef Frankin värikkäistä tekstiileistä, mukaan saattaa tarttua Prinssi Carl Philipin suunnittelema koriste takan edustalle (CPB 2101, 13 900 kruunua). Prinssi Rohkea on pistänyt koristeessaan linnan palamaan.

http://www.smartcityshopping.se, Les Chambres, Nybrogatan 20, http://www.leschambres.se, Palmgrens, Sibyllegatan 7, www.palmgrens.se, Svenskt Tenn, Strandvägen 5, www.svenskttenn.se

3. Master Training -sali

Jumppaa prinsessatyyliin. Daniel Westlingin tarinaa voi kutsua nykyajan prinsessakertomukseksi. Täysin tavallisesta perheestä, Ockelbon pikkukaupungista Tukholmaan muuttanut kuntosaliyrittäjä tapasi töissään kruununprinsessan, he rakastuivat ja pian koko maailma tunsi Danielin. Joten Master Training -salilla treenaaminen kannattaa.

Master Training, Nybrogatan 57 A

4. Opera Källaren ja Berns Asian

Ruotsalaiset keksivät kaiken ennen meitä. Jopa Kiinan! Hotelli Bernsiin 1940-luvulla perustettu kiinalainen ravintola on herännyt uudelleen henkiin, ja niinpä huikeat köttbullarit tarjoillaankin kookosmaidon, syömäpuikkojen ja riisin kera. Kuninkaallisen arvokkaan paikasta tekee kuitenkin Bernsissä järjestettävä vuotuinen Fashion Week -tapahtuma (tänä vuonna 16.8. alkaen), jonka suojelina Prinsessa Madeleine on toiminut vuodesta 2008.

Toisen kokeilemisen arvoisen ravintolaelämyksen tarjoaa kuninkaallisen kokin, Stefano Catenassin, luotsaama legendaarinen Opera Källaren. Kellari tosin menetti Michelin-tähtensä juuri tänä vuonna, mutta mausta tähti ei voinut tipahtaa. Erilaiset sorbetit, tonnikala, häränpihvi ja banaanitoffeesta tuunattu jälkiruoka ovat luksusta, samoin jäädyke ja juustonaksua erehdyttävästi muistuttava alkupalapallura. Seitsemän ruokalajia maksaa 3 000 kruunua. Catenassi tekee ruuat myös Victorian häihin.

Berns Hotel, Näckströmsgatan 8, www.berns.se, Opera Källaren, Karl XII:S torg, www.operakällaren.se

5. Café Opera -yökerho

Stureplanin tunnettuun yökerhoryppääseen kuuluu luonnollisesti seurapiiripörrääjien ja kuninkaallistenkin suosima Café Opera. Ruotsin kuuluisin yökerho onkin sanansa mittainen: geelitukkaiset rahamiehet ja ruskettuneet ruotsalaiskaunottaret kohtaavat näiden diskovalojen alla. Caféssa ovat käyneet muun muassa Madonna, Tiger Woods, Paris Hilton. Jopa itse kuningas! Café myy vip-kortteja (noin 3 000 kruunua), mutta todellisuudessa ostetuista vipeistä ei taida olla apua. Jonutuksen välttää olemalla Madonna tai oikea prinsessa, tai tulemalla ovelle jo ennen hämärän saapumista. Asemaa luksusyökerhona kuvaa se, että Café on ollut pystyssä jo vuodesta 1980 (nimeä ei ole vaihdettu kertaakaan), ja tavallisena keskiviikkoiltanakin oven edustalla pörrää toinen toistaan hienompia limusiineja (ja joo, ovessa ei lue strippipaikan nimeä). Asiakkaiden kuvat voi kurkkia nettisivuilta. Ja kotiinsa saa sosieteettitunnelmaa Operan cd-levyllä.

Café Opera, Karl XII:S torg, www.cafeopera.se

Prinsessa Victorian ja Daniel Westlingin häät 19.6.

1 kommentti

sorrys

9.5.2010 16:44

Luulin että tässä oli ideana mennä itse paikanpäälle kokeilemaan "prinsessa"-juttuja eikä kirjoittaa nettisivuilta/blogeista kopsattuja juttuja?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi