Puutarhayrittäjä Liisa Lindroth: “Toivoisin, että koko ketju viljelijöistä kuluttajaan arvostaisi tuotetta”

Puutarha elää vuorovaikutuksessa huippukokkien toiveiden kanssa.

Liisa Lindroth aloitti työt suomalaisten raaka-aineiden parissa 12-vuotiaana vuonna 1974. Sen jälkeen hän on ehtinyt oppia yhtä jos toista suomalaisista kasviksista. Ensin torikauppiaana ja 1990-luvulta lähtien Lindrothin puutarhassa, joka operoi nykyisin nimellä DeliVerde.

“Olen nauranut, että me on oltu lähiruoan tuottajia jo ennen kuin koko sana oli keksitty. Meille se on laatua, puhtautta ja ajattelutapaa. Ketjun arvostamista sen jokaisessa vaiheessa. Vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.”

“Maailma on muuttunut. Aikojen alussa vihannekset oli vähän sellainen välttämätön paha, jota piti syödä, kun käskettiin”, Lindroth sanoo.

Lindroth tekee yhteistyötä useiden huippuravintoloiden kanssa ja siellä vierailevat huippukokit lyövät pöytään toinen toistaan villimpiä ideoita. Silloin puutarhan on tärkeä kuunnella. Pekka Terävän toiveesta (tai käskystä) Lindrothilla alettiin viljellä pikkuvihanneksia, Turun Kaskiksen Simo Raisio huomasi että fenkoleista lentää varret eli tillit pois ja pyysi niitä itselleen. Nykyisin puutarha myy myös varret.

Liisa Lindrothin mukaan Suomi on täynnä valistuneita viljelijöitä ja osaamista, mutta se ei välttämättä kohtaa kysyntää.

“Hyviä viljelijöitä on paljon, mutta ne saattavat olla niin viljelijöitä, etteivät ne aina löydä kuluttajaa.”

“Varmaan puuttuu markkinointi-, myynti- ja verkostoitumisosaamista. Tuntuu, että logistiikka on haaste, vaikka sen ei pitäisi olla niin vaikeaa.”

Hän toivoo, että koko ketju viljelijöistä kuluttajaan arvostaisi tuotetta. Esimerkkituotteeksi hän nostaa perunan.

“Suren sitä, että vaikka uusperuna on hyvä tuote, sitä ei arvosteta. Koko prosessin läpi sitä kohdellaan huonosti ja myydään halvalla ja huonokuntoisena.”

“Pitäisi ajatella, miten järkevällä kustannuksella saadaan kauppoihin ja ravintoloihin laadukasta raaka-ainetta.”

Arvostus tuotetta kohtaan on onneksi nousussa. Se näkyy yhteistyössä asiansatuntevien ravintoloiden kanssa.

“Ravintola-asiakkaiden intohimo, kekseliäisyys ja tekemisen meininki on uskomatonta. Mekin halutaan uskoa laatuun ja kekseliäisyyteen.”

“On kiva, että ruoasta ja kasviksista on tullut kaikkien asia. Kokit kilpailevat kasvisannoksilla ja kotona kokkaillaan ja kokeillaan.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi