Sinua vakoillaan

Tietorekisterit ovat salaisia, mutta eivät kuitenkaan. Sinusta tallennettuja tietoja katsoo joku, jonka ei niitä kuuluisi nähdä. Lue, kuka.

Sinusta tallentuu joka päivä tietoa erilaisiin rekistereihin, ja joka päivä noita rekistereitä käytetään väärin. Henkilökohtaisia asioitasi vakoilevat esimerkiksi sairaanhoitaja, myyjä, kirjastotäti, pankkitoimihenkilö ja sossun virkailija. Nyt he kertovat, miten ja miksi.

Kuolemisesta on tullut noloa.

Jos nimittäin kuolisit tänään, läheisesi saisivat pienellä vaivannäöllä selville käyntisi psykiatrilla, eläketietosi, tukihakemuksesi Kelaan, Google-hakusi, videovuokrauksesi, maksamattomat kirjastosakkosi, ja kyllä, viimeisimmän kondomiostoksesi.

Tosin ei sillä niin väliä: moni saattaa katsella niitä jo eläessäsi, viimeksi tänään.

Meistä kerätään tietoa sadoilla eri tavoilla. Joka päivä tietomme tallentuvat lukuisiin eri rekistereihin, joita ylläpitävät valtio, kunnat ja yritykset. Yliopistolla ja ammattikorkeakouluissa tiedetään, mitä opiskelemme ja millä tahdilla. Jos opinnot eivät etene, selitykset on kirjattu ylös. Bonuskortit rekisteröivät ostoksemme. Jätämme tietoja itsestämme kirjastoon, kuntosalille ja videovuokraamoon, sairaalasta ja poliisista nyt puhumattakaan.

Uusin ajatus on tietullien kerääminen satelliittipaikannuksella. Hallitusohjelmassa luvataan selvittää satelliittipaikanteisten tienkäyttömaksujen käyttöönoton mahdollisuus. Satelliittipaikannus tarkoittaa sitä, että kun auto ajaa tietylle alueelle, satelliitti rekisteröi sen. Lasku seuraa perässä tai maksu veloitetaan tililtä heti.

Järjestelmä, joka on teknisesti helppo toteuttaa, tuo kuitenkin mukanaan yhden ongelman. Tietosuoja.

Ei liene yllättävää, että poliisi on innostunut mahdollisuudesta. GPS-paikantimien lisääminen pakollisena varusteena autoihin mahdollistaisi liikkumisen vaivattoman seuraamisen. Kätevää, mutta entä jos ei halua tulla seuratuksi, jos haluaa matkustaa ihan salaa mökille?

Kun puhutaan tietosuojasta, esiin nousee usein kolme kysymystä.

Ensinnäkin, ketä muka kiinnostaa? Onhan absurdia, että joku tsekkailisi menemisiäni tai ostoksiani huvikseen. Väärä luulo: kyllä kiinnostaa. Tässä jutussa haastatellut ihmiset kertovat, miksi.

Rekisterejä ylläpitävät tahot vakuuttavat mielellään, että rekisterejä ei missään tapauksessa käytetä väärin.

Se on kukkua. Järjestelmiä käytetään väärin ihan koko ajan. Useimmiten kyseessä on melko viaton uteliaisuus. Halutaan tietää, mitä elokuvia julkkis vuokraa, onko naapuri vielä sairaalassa, nostaako siskontyttö edelleen tukia tai millaisesta kirjallisuudesta söpö tyttö pitää. Jos joku rekisterejä ylläpitävä taho väittää, että heidän rekisteriään ei koskaan käytetä väärin, älä usko. Jos se on mahdollista, sitä takuulla myös tehdään. Rekisterien väärinkäyttäjät, joita tässä jutussa haastatellaan, eivät ole mitään harvinaisia yksittäistapauksia. Monessa paikassa tirkistely on ihan kansanhuvi.

Toiseksi, mitä salattavaa rehellisellä kansalaisella olisi?

Argumentti on tuttu esimerkiksi Saksan sisäministerin Wolfgang Schäublen suusta vuonna 2008. Paikallinen hakkeriryhmä Chaos Computer Club kopioi hänen sormenjälkensä ja julkaisi sen netissä osoituksena siitä, kuinka helppoa se on.

Schäuble played it cool. Hän tajusi, että omia sanojaan tietoturvasta on sovellettava myös oman itseen.

"Ei sormenjälkeni ole salaisuus. Kuka tahansa voi saada sen, ei minulla ole pelättävää", hän julisti Der Spiegel -lehdelle.

27.2.2012 F-Securen myyntijohtaja Mikko Hyppönen taas heitti HS.fi:n uutisessa ajatuksen henkilötietojen muuttumisesta entisestä julkisemmiksi:

"Ihmisten yksityisyys murenee nyt nopeammin kuin koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa. Ehkä tämä on luonnollinen muutos. Ehkä tästä ei pitäisikään olla huolissaan. Ehkä on ihan jees, että yhdysvaltalaiset firmat tietävät meistä ihan kaiken."

Miksi tietoja ei saisi katsella? Jos rekisterejä käytetään väärin, mitä väliä?

Ei välttämättä mitään. Useimpia kuitenkin häiritsee ajatus, että esimerkiksi poliisissa työskentelevä ex-mies voi halutessaan tarkastella, missä entisen vaimon auto tällä hetkellä liikkuu. Tai että tuore poikaystäväkandidaatti vilkuilee, millaisten vaivojen kanssa olet käynyt lääkärissä. Ja vaikka siitä ei varsinaisesti ole haittaa, tarvitseeko alakerran pojan tietää, missä kohtaa kuukautta tamponiostokset yleensä tehdään? Älä vähättele itseäsi: monen mielestä sinun henkilökohtaiset asiasi ovat tavattoman mielenkiintoisia. Annetaan urkkijoiden kertoa.

Videovuokraamo

"Martina Aitolehdellä oli aika muhkeat sakot, lähemmäs 40 euroa, se on vuokraleffasta aika paljon", sanoo Liisa.

Liisa oli töissä Filmtownissa. Hänen mukaansa siellä pääsi kiinni asiakkaiden tietoihin pelkällä nimellä.

Tietoihin tallentuivat henkilötietojen lisäksi lainaushistoria "ainakin viiden vuoden ajalta" myymäläkohtaisesti. Esimerkiksi toisella puolella Suomea tehdyt vuokraukset eivät näkyneet Liisan työpaikalla. Sakot sen sijaan näkyivät.

Filmtownissa työskennellessään Liisalla oli usein tylsää töissä. Silloin hän stalkkasi paikallisen kuuluisan järjestyksenvalvojan tietoja.

"Yksi kaveri, joka oli myös Filmtownissa töissä, oli kirjoittanut sen lisätietoihin inside-läpän. Kerran se tuli asiakkaaksi ja rupesin aikani kuluksi tutkimaan sen tietoja. Nauroin pää punaisena siellä tiskin takana. Sitten se tajusi, että nauroin sille ja kysyi kassalle tullessaan, että mitä siellä lisätiedoissa tällä kertaa lukee. Menin ihan punaiseksi ja kerroin, sitten poistin tiedot. Hävetti."

Ennen kuin Liisa lopetti työt, hän lisäsi reippaasti bonuksia omaan ja kavereidensa tileihin. Että voi sitten käydä vuokraamassa vähän halvemmalla myöhemmin.

Jaakko työskenteli abivuotenaan Makuunissa, jossa pääsi käsiksi ihmisten tietoihin melko vaivattomasti.

"Martina Aitolehti ja Koop Arponen", Jaakko muistelee.

"Koop Arposesta tuli vakiasiakas, kun sen kanta-Makuuni sulkeutui. Se yritti selitellä niitä sakkojaan koko ajan."

Makuunissa työskennellessä tuli paljon hiljaisia hetkiä.

"Silloin selailtiin vuorojen vaihtojen välissä yhdessä mitä ikinä mieleen juolahti. Ja pyyhittiin kavereiden sakkoja."

Sosiaalitoimiston virkailija

Esko on ollut töissä sosiaalitoimistossa Etelä-Suomessa. Tällä hetkellä hän ei ole työsuhteessa.

Sossuun tulee paljon hakemuksia. Asiakirjoja pyöritellään koko ajan. Päätöksiä syntyy. Valtaosa on sähköisenä, mutta osa tulee paperilla.

Paperilla tulleet hakemukset säilytetään aakkosjärjestyksessä. Niitä voi käydä kaivelemassa kuka vain, eikä jälkiä jää mihinkään.

"Olen kerran hakenut asiakkaan saapunutta paperihakemusta. Tiesin siskoni hakeneen toimeentulotukea, joten samalla vilkaisin, josko hänen hakemuksensa löytyisi sieltä. Ei sieltä mitään löytynyt. Yritin miettiä naapureita ja kaikkia kun kerran tirkistelyn makuun pääsin, mutta ei sitten tullut mitään mieleen."

Esko ei uskaltanut katsoa samaa enää koneelta, koska siitä jää jälki järjestelmään.

Siellä olisi näkynyt, että Esko on käynyt katsomassa asiakkaan x tietoja. Koneelta olisi nimellä voinut hakea tiedot asiakastapaamisista, hakemuksista, niiden käsittelyvaiheesta ja päätöksistä.

Mutta Eskon työkaverilla oli samaan aikaan yksi julkkisasiakas toimeentulotukiasiakkaana. Siitä supistiin kahvihuoneessa. Muuten kyseinen paikka oli "tylsä sossu olla töissä".

"Olen menossa muutaman kuukauden päästä toiseen sosiaalitoimistoon töihin. Toivon, että siellä saisin vähän muhevampaa. Ihan vain uteliaisuuttani! En minä sillä kenellekään pahaa."

Sairaala

"Iso osa sairaalahenkilökunnasta vilkuilee potilastietoja koko ajan. Erityisen kiinnostavia ovat julkkikset, mutta sukulaisten ja tuttavien tietoja tiiraillaan myös paljon", sanoo Saana.

Tietoihin on helpointa päästä käsiksi, jos tietää potilaan henkilötunnuksen tai edes syntymäajan, mutta useimmiten pelkällä nimelläkin tärppää.

Saanan mukaan potilastietoihin jää merkintä joka kerran, kun joku on tarkastellut niitä. Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan tiedä, että heillä on oikeus nähdä lista hoitajista ja lääkäreistä, jotka ovat lukeneet heitä koskevat potilastiedot.

"Ja jos potilaat tietävätkin tästä oikeudesta, he eivät jaksa tai kehtaa pyytää listaa nähtäväksi."

Saana sanoo, että kun Meilahden sairaalaan saapuu joku julkkis, koko torni, Meilahden sairaalan 15-kerroksinen päärakennus, tietää muutamassa tunnissa.

"Kun esimerkiksi Tony Halme, Matti Vanhanen ja Mauno Koivisto tuotiin sairaalaan, koko osasto liimaantui näyttöpäätteisiin. Viime viikolla erään julkkiksen lapsi tuli osastollemme. Kukaan ei edes tajunnut, että hän on sukua tälle julkkikselle, kunnes julkkis itse kävi katsomassa lastaan. Yhtäkkiä potilas alkoikin kiinnostaa, ja omahoitajan sijaan hänen papereitaan kävi katselemassa koko osasto."

Tieto sairaalaan tuoduista leviää enimmäkseen perinteiseen tapaan juoruilemalla.

"Yleensä homma menee niin, että joku kaveri toiselta osastolta soittaa, että meille tuotiin se ja se julkkis. Tavallisesti minun ei edes tarvitse itse avata potilastietoja, koska kaveri lukee ne minulle puhelimessa ääneen. Siitä ei voi jäädä kiinni.

Usein tieto tulee päivystävältä lääkäriltä tai apulaislääkäriltä. He käyvät päivystyksen välissä syömässä tai kahvilla omalla osastollaan, ja tuovat samalla ensikäden tietoa siitä, kuka on juuri tuotu päivystykseen."

Sanan mukaan sairaalahenkilökunnan puolustuksesi on sanottava, että tieto leviää melko harvoin esimerkiksi iltapäivälehtiin. Meilahden sairaala on niin iso, että siellä on julkkiksia hoidossa ihan koko ajan. Julkkis on hauska piristys, mutta ei niin iso asia, että ura kannattaisi riskeerata vuotamalla lehdille.

"Jos terveys ja jaksaminen sallivat, monet julkkikset soittavat itse juorulehtiin ja kuittaavat vinkki- ja haastattelupalkkiot. Joskus myös omaiset soittavat vihjeitä lehdistölle, julkkiksen luvalla tai ilman sitä."

Stalkkauksen kohteeksi joutuakseen ei tarvitse olla telkkarista tuttu,

"Sukulaisten, tuttavien, naapurien ja eksien tietoja tarkastellaan myös. Siitä ei kuitenkaan puhuta niin paljon, se on jotenkin häpeällisempää." Mutta onhan se kiinnostavaa vilkuilla, onko siskon uusi poikaystävä ollut jostain syystä hoidettavana, onko naapurin rouvan hoitojakso jo ohi tai onko ex-miehellä syöpä.

Tavaratalo

"Meitä on kielletty kertomasta asiakkaidemme nimiä julkisuuteen", Petteri täsmentää noin viidettä kertaa.

"Jo ekana päivänä sanottiin, ettei koskaan saa puhua asiakkaista mitään, vaikka olisi kuinka julkkis."

Petteri muistuttaa olevansa lojaali työnantajalleen eikä halua, että lehteen kirjataan hänen asemaansa tai toimipaikkaansa yrityksessä, mutta järjestelmän toimivuutta hän raottaa. Petterillä on pääsy Stockmannin kanta-asiakasrekisteriin.

Sinne tallentuvat kanta-asiakkaiden henkilötietojen lisäksi tiedot ostoksista. Petteri kertoo, että hän näkee koneelta jokaisen kuitin, jonka asiakas on tehnyt, edellytyksenä toki, että asiakas on näyttänyt kanta-asiakaskorttia ostoksen yhteydessä.

Stockmannin rekisteriselosteessa, kohdassa "rekisterin tietosisältö" lukee henkilötietojen jälkeen näin: Stockmann-kortilla rekisteröidyt ostokset ostopaikka-, tavararyhmä- ja kuukausitasolla enintään kolmen vuoden ajalta.

Tavararyhmätason sijasta järjestelmään tallentuukin jokainen yksittäinen tuote.

Jos naapuri on kanta-asiakas, hänen tietojaan on helppo tutkia.

Oletko sinä, Petteri, avannut naapurisi tai jonkun julkkiksen tietoja salaa? Syvä hiljaisuus. Ähkimistä.

"Kun kysyt noin, vastaan että en. Mutta niistä puhutaan taukohuoneessa, jos jonkun julkkiksen kanssa on asioitu."

Eikö siitä jää kiinni, jos selailee julkkisten tietoja?

"Asiakaspalvelun nimissä voi tehdä Stockmannilla mitä vain", Petteri sanoo.

"Jos joku sattuisi näkemään, että minulla on auki jonkun tiedot, voisin vastata, että vaikka kodinkoneosastolta soitettiin, että asiakkaan kanta-asiakaskortti on unohtunut kotiin. Silloin etsin asiakkaan nimellä ja kerron myyjälle hänen kanta-asiakaskorttinsa numeron, ja myyjä lyö sen manuaalisesti kassaan."

Hetken kuluttua Petteri vielä lisää:

"Julkkiksia käy Stockmannilla jatkuvasti, päivittäin. Harmi vaan, ettei täällä myydä esimerkiksi seksileluja. Mutta on ihmisten ruokaostoksetkin tarpeeksi kiinnostavia."

Myös minulla on Stockmannin kanta-asiakaskortti. Testaan vielä ostosten tallentumisen. Otan yhteyden Stockmanniin ja pyydän tietojani.

Minulta pyydetään kanta-asiakaskorttini numero. Henkilötietojani ei kysytä. Minua palvelevaa henkilöä ei siis kiinnosta, omistanko kortin oikeasti vai olenko kenties varastanut sen.

Kysyn edellisen päivän ostoksiani. Missä toimipisteessä, minulta kysytään. Helsingin tavaratalossa, vastaan.

Minulle kerrotaan ensin, että koneelta löytyy kaksi erillistä kuittia. Kun tivaan tarkemmin, kerrotaan, että kyseessä on Herkkuostos ja kosmetiikkaostos. Kun kysyn vielä lisää ja vakuutan, että minun on asiakkaana saatava tietää, saan kuulla, että olen ostanut ruisleipää ja hiuslakan.

Lisäksi saan kuulla, että olen tehnyt Exclusive-ostorajaa kerryttäviä ostoja tänä vuonna 818,50 euron edestä.

Kirjasto

"Nykyään työ on paljon tylsempää kuin ennen", sanoo Taru.

"Asiakkaat lainaavat ja palauttavat arkaluontoiset kirjat automaatilla, eikä pääse niin helposti stalkkaamaan, kuka lainaa jotain pervoja opuksia."

Nykyään lainat myös pyyhkiytyvät palautettaessa, eikä vuosien takaiseen lainaushistoriaan ole enää pääsyä. Helpoiten asiakkaiden tietoja pääsee selaamaan kirjastokortin numerolla, toiseksi helpoiten henkilötunnuksella. Tarun mukaan pelkän nimen ja syntymäajan tietäminen riittää, mutta vaatii paljon enemmän töitä.

"Jos söpö poika palauttaa lainoja, jätän hänen tietonsa auki. Katselen sieltä, mitä hänellä on lainassa, paljonko sakkoja on maksamatta, mitä on varauksessa ja mitkä varaukset hän on peruuttanut."

Vaikka söpö poika ei osuisi omalle kohdalle, vaan palauttaisi kirjansa jollekulle muulle, se ei pysäytä Tarua. Hän käy nappaamassa pojan palauttaman kirjan ja katsoo sieltä söpöläisen tiedot. Kirjassa nimittäin säilyvät tiedot kahdesta edellisestä lainaajasta, ja sieltä on helppo tarkistaa pojan kirjastokortin numero.

Joskus Taru vilkuilee sukulaisten lainoja.

"Emme ole siskoni kanssa väleissä. Tiedän kuitenkin hänen henkilötunnuksensa ja käyn välillä katsomassa, mitä hän lainaa. Aika tylsä kirjamaku, lähinnä dekkareita."

Taru kertoo, että muutama vuosi sitten kirjastoissa oli iso ongelma: henkilökunta uusi omia ja kaverien lainoja yli sallitun rajan sekä poisti omia ja kavereiden sakkoja. Nykyään se on hankalampaa, sillä koneelle jää tieto siitä, kuka maksuja on poistellut.

Myös kirjastossa julkkikset kiinnostavat eniten.

"Kun julkkis palauttaa kirjan, jätän hänen tietonsa auki koneelle. Joskus katselemme niitä yhdessä työkaverini kanssa. Muutaman kerran olen ottanut ylös julkkiksen tai kiinnostavan miehen kirjastokortin numeron, jotta pääsen katselemaan hänen lainojaan uudelleenkin."

Pankki

"Mulla on kyllä ihan helvetin muhkeita salaisuuksia", aloittaa pankissa työskennellyt Sari.

Pankin työntekijät pystyivät näkemään asiakkaiden tilitiedot suoraan nimellä hakemalla. Henkilötunnusta ei tarvittu. Vierailusta jäi tietenkin jälki.

"Asiakkaan tietoihin ei saa luvatta katsoa, mutta jos omana asiakkaana käy joku julkkis, niin siitähän saa vaikka mitä kiinnostavia asioita selville!"

Toki Sarin asiakkaana kävi kiinnostavia julkkiksia, mutta hän vakuuttaa, ettei koskaan kertonut niistä kenellekään. Edes työkavereille. Kurkkasi vain itse.

Jos Sari olisi uteliaisuuttaan halunnut vilkaista, häneltä oltaisiin voitu tulla kysymään asiasta. Se olisi kuitenkin ollut epätodennäköistä.

"Silloin olisi voinut sanoa, että toisesta konttorista soitettiin ja kysyttiin jotain asiaa."

Sari kuitenkin paljastaa, että tietää erään entisen kollegan, joka on katsonut tuttavansa tietoja, saanut potkut ja potkujen lisäksi syytteen. Potentiaalisen poikaystävän tai naapurin leskirouvan tilin tarkastelu ei siis ole ihan vaaratonta.


Haastateltavien nimet on muutettu.

20 kommenttia

Arkkienkeli

12.4.2012 12:47

"Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan tiedä, että heillä on oikeus nähdä lista hoitajista ja lääkäreistä, jotka ovat lukeneet heitä koskevat potilastiedot."

Tämä ei pidä paikkaansa. Olen itsekin halunnut tietää vastaavan asian ja tehnyt pyynnön terveydenhuoltoon asiasta. Pyyntö evättiin.

"Nykyään lainat myös pyyhkiytyvät palautettaessa, eikä vuosien takaiseen lainaushistoriaan ole enää pääsyä."

Tämäkään ei pidä paikkaansa. Helmet.fi kautta saa nähtäville koko lainaushistorian vuosienkin takaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ei_ole_

13.4.2012 03:47

Onko nuo kaikki sairaus- ja potilastiedot nahtavana missa tahansa sairaalassa? Ja miten pitkalle?
Onko asiakkaalla/potilaalla oikeus poistattaa vanhoja tietojaan, tai saada potilastiedot salaiseksi?
Ja kun ollaan naita tietoja urkkimassa: onko minulla oikeutta saada vaikka vaestorekisterissa nahda isani tietoja? (jo kuollut - tiedan henkilotunnuksen, mutta en tieda kuka isani oli, joten olisi kiva tietaa jos se olisi vaikka jossain vaestorekisterin uumenissa)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Valinpitamaton

13.4.2012 11:37

Mua ei kyllä kiinnosta pätkääkään, että urkkiiko joku Turpo-Urpo siellä hikiset kourat näppiksellä tietoja siitä, montako tamponia ja kondomia ostin männävuonna. Tiedän itse, etten ole tehnyt mitään epäilyttävää, josta olisi jäänyt jälki jonnekin tiedostoon.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ex-kirjastolainen

13.4.2012 16:11

"Taru" taitaa kyllä olla noista stalkkausmenetelmistä päätellen töissä jossain ihan muualla kuin kirjaston asiakaspalvelutiskillä. Tietokantoihinhan on tosin pääsy myös kirjaston johtajistolla...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

no_jaa

13.4.2012 16:41

Olen hoitaja, ja joskus on kiinnostanut, millä tavalla omat terveydenhuollonkäynnit on mahdollisesti kirjattu. Toistaiseksi uteliaisuus on pysynyt kuitenkin kurissa, enkä ole katsonut "oma-aloitteisesti" työpaikan päätteeltä omia tietojani. Saapa nähdä, saisinkohan joskus aikaiseksi pyytää omat tietoni virallista tietä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jorel

13.4.2012 19:35

Itse olin Helsingin kaupungin sairaalassa eikä siellä todellakaan urkittu yhtään mitään. Meille "taviksille" kai sitten se työetiikka ja vaikkapa "tietosuoja" oli/on tärkeätä.

Ehkä siellä HUS:n puolella sitten on touhu erilaista, kun suurin osa väestä tulee yliopistolta ilman sen kummempaa kosketusta oikeaan elämään...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tittelituure

14.4.2012 00:51

Mistä tuon listan omia potilastietoja katselleista henkilöistä voi pyytää?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jorel

14.4.2012 11:30

Kirjallinen allekirjoitettu pyyntö tai henkilökohtainen käynti, ehkäpä tietohallinnosta vastaavalle tai ylilääkärille.

Mikäli pyyntö evätään, tieto tästä täytyy saada kirjallisena mukaanlukien perustelut epäämiselle. Pelkkä "Ei" ei siis riitä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kirjastoseta

15.4.2012 20:26

Arkkienkeli: tiedot säilyvät Helmetissä, mutta kirjastonhoitajat eivät pääse niihin käsiksi. Kirjastonhoitajille näkyvistä tietokannoista lainaustiedot pyyhkiytyvät. Pääset itse halutessasi tarkastelemaan lainaushistoriaasi kirjautumalla sisään Helmetiin henkilökohtaisella tunnusluvullasi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kirjastozeta

16.4.2012 09:22

Helmetissä lainaushistoria tallentuu ainoastaan jos olet klikannut "aloita lainaushistorian tallentaminen". Muuten ei lainoista jää mitään tietoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hgraa

16.4.2012 17:57

Kun olin kirjastossa töissä, niin kyllä siellä poistettiin koneelta omat sakot, mutta sitä ei pidetty mitenkään arveluttavana, vaan itsestäänselvänä työn luontaisetuna. Ei kenellekään tullut mieleen ajatella, että siinä olisi jotain pahaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Outolempi_999

18.4.2012 12:19

Se mikä nyt tuli selväksi on suomen nuorison huono moraali. Että näin löyhäpäistä jengiä sitä otetaan töihin.

Eipä ole käynyt kertaakaan mielessä että urkkisin jonkun tietoja, ja olen sentään töissä suomen suurimmalla operaattorilla. Jo jos sellaista on kysytty niin olen pitänyt kysymystä loukkaavana, kuten kolleganikin.

Vahvistaa vain mielikuvaani siitä että alle 30 vuotiaista ei ole kuin imemään peukkua ja nostamaan tukia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kauhistus

19.4.2012 14:08

Arkkienkeli, ei sieltä Helmet.fi.sta kirjaston työntekijät pääse kenenkään lainaushistoriaa katselemaan, vaan ainoastaan lainaaja itse niin halutessaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kkkkdkkkdlfk

19.4.2012 21:01

Outolempi_999, jutussa ei kyllä missään sanota että nää kaikki olis alle 30-vuotiaita...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_false_target

20.4.2012 09:59

New York Timesillä oli hyvä artikkeli siitä kuinka paljon yritykset tietävät ihmisten asioista, esimerkiksi sen onko ostoksilla käyvä nainen raskaana vai ei (tämän tekemien ostoksien perusteella). Kannattaa lukea jos kiinnostaa:

How Companies Learn Your Secrets
http://www.nytimes.com/2012/02/19/magazine/shopping-habits.html?_r=1&pagewanted=all

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

blobloblo

20.4.2012 13:00

"Onko nuo kaikki sairaus- ja potilastiedot nahtavana missa tahansa sairaalassa? "
Olen hoitaja, ja käsittääkseni vain tietyn sairaanhoitopiirin tiedot voi nähdä. Eli esim. jos työskentelen Helsingin sairaanhoitopiirissä, en esim. näe mitään tietoja Mikkelin sairaanhoitopiiristä. Myöskään yksityisten firmojen tietoihin ei pääse kunnaliselta tasolta eikä toisinpäin. Näihin pitää pyytää erillinen lupa.

"Onko asiakkaalla/potilaalla oikeus poistattaa vanhoja tietojaan, tai saada potilastiedot salaiseksi?

Et voi poistattaa vanhoja tietoja, ne hävitetään sitten kun kuolet ELLET ole syntynyt muutamana tiettynä päivän (joita en muista) esim. 27.1, silloin tiedot säilytetään vielä muistaakseni 100 vuotta kuolemasi jälkeen.
Yleensä kun menet jonnekin uuteen paikkaan hoitoon, annetaan lappu jossa voit kieltää että kyseisessä paikassa ei saa tarkastella kaikkia vanhoja tietojasi. Kokonaan et voi kuitenkaan kieltää.

onko minulla oikeutta saada vaikka vaestorekisterissa nahda isani tietoja?"
Tod.näk tuhottu kaikki paperit. Ja jos isäsi ei ole sinua "tunnustanut" et saisi papereita silloin muutenkaan.

Toivottavasti en nyt kovin huijannut, joku voi korjata jos tuli väärää informaatiota :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tietohallinto

20.4.2012 14:17

Unohditte kokonaan tietohallinnon roolin. Pääsevät käsiksi kaikkiin mahdollisiin tietoihin ja historiaan kiinni. Niin ettei mitään merkintöjä jää mihinkään. Tiedot pyyhkiytyvät, höpö höpö. Eikä pyyhkiydy, niitä vaan ei näytetä kaikille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

City-email

20.4.2012 14:29

Oli varmaan mukavaa katsella kaikkien käyttäjien lähettämät valokuvat läpi päivän päätteeksi ennen kotiin suuntaamista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anukatariina Solonen

20.4.2012 23:07

Vakoilua, kyllä....

Tuli viime viikolla ilmoitus, että hyökkääjä yrittää kaapata koneeni City.fi-sivuston kautta. Ilmoitin siitä ja ihmettelin tietoturvan tasoa ja vastauksessa ilmoitettiin, että hakkeri on ilmeisesti saatu taltutettua....

toivottavasti!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Joukkourkittu

23.4.2012 10:39

Jokaisella on oikeus saada tietoonsa omia terveystietoja katsoneet henkilöt. (Tietosuojavaltuutetun sivuilta lisää infoa.) Itse olen tilannut omien terveystietojeni lokitiedot niin yksityiseltä kuin julkiseltakin puolelta ja nyt niitä selvitellään eri viranomaistahojen kanssa. Urkkijoita nimittäin riittää ! Tämän jälkeen olen saanut muutaman yksityisen lääkäriaseman
kanssa sovittua, hyvin vaivattomasti, että tietoni salataan ja niitä pääsee katselemaan vain ko. tekstin kirjoittanut lääkäri. Suosittelen lokitietojen tilaamista. Käräjille vaan, eihän tällainen muuten lopu !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi