Suomi on ainoa maa Euroopassa, jossa asunnottomuus laskee – valitettavasti nuorten kohdalla tilanne on toinen

Asunnottomien yö nostaa esiin tänä vuonna sen, miten vaikea asunnottoman voi olla päästä palveluiden piiriin.

Kuva: Corey Motta / Unsplash

Asunnottomuus on aihe, josta useimmiten kerrotaan huonoja uutisia. Siksi on ilahduttavaa kuulla, miten Suomi on Euroopan ainoa maa, jossa asunnottomuus on laskenut. Ongelma ei kuitenkaan ole poistumassa, sillä nuorten asunnottomuus lisääntyy edelleen.

Vuonna 2017 asunnottomia oli yhteensä 7112 eli hieman yli 300 vähemmän kuin viime vuonna. Asunnottomuus on laskenut vuodesta 2012 ja pitkäaikaisasunnottomuus viimeisen kymmenen vuoden ajan. Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana asunnottomien määrä on saatu puolitettua Suomessa.

Alle 25-vuotiaiden ryhmässä nuorten asunnottomuus kasvoi 186 henkilöllä, vaikka muilla ryhmillä asunnottomuus on laskussa. Nuoria ilman asuntoa on Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn lukujen mukaan 1600.

Seura huomauttaa omassa artikkelissaan asunnottomuudesta, kuinka nuorilla suurin syy häätöihin on maksamattomat vuokrat. Nuoret eivät aina koe olevansa asunnottomia, vaikka tilastoihin päätyisivätkin.

”Monivelkaisuus on nuorilla lisääntynyt. Enää ei olla velkaa yhdelle taholle, vaan velka kertyy monesta eri lähteestä. Pikavippien ja muiden eri rahalaitosten heppoisten luottojen myöntämiset näkyvät nuorten velkakierteessä ja asunnottomuudessa”, sanoo ARA:n Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kuntastrategiat -hankkeen hankepäällikkö Sina Rasilainen kertoo Seuralle.

Kaikista asunnottomista tuttavien tai sukulaisten luona majailee Rasilaisen mukaan 80 prosenttia. Rasilainen puhuu “sohvasurffauksen” trendistä, joka on rantautunut Suomeen Euroopasta viime vuosina. Kavereiden nurkissa majailu saattaa vaikeuttaa avun antamista asunnottomalle, vaikka väliaikaisesti onkin usein toimiva ratkaisu.

Kun keskiviikkona vietetään jälleen Asunnottomien yötä yli neljälläkymmenellä paikkakunnalla. Helsingin Asunnottomien yön vuoden 2018 teema on palveluiden saatavuus ja resurssit.

Palvelut eivät tavoita kohdetta

Vailla vakinaista asuntoa ry huomauttaa, että palveluiden tulisi olla perustuslain mukaan yhdenvertaisesti kaikkien saatavilla. Nykyisellään asunnottomat kärsivät sosiaali- ja terveyspalveluiden puutteesta ja palveluiden riittämättömyys ja kyvyttömyys hakeutua hoitoon myös johtaa asunnottomuuteen.

“Ihmiset ovat eriarvoisessa tilanteessa, koska apua saavat nyt he, joilla on voimavaroja hoitaa asioitaan ja he, jotka ovat valmiita ottamaan sitä apua, mitä heille tarjotaan. Se ei ole välttämättä sitä, mitä he oikeasti pyytävät ja tarvitsevat”, Suomen Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmetyinen toteaa.

Yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää, että palveluihin pääseminen on kynnyksetöntä ja helppoa. Käytännössä tämä tarkoittaa ympärivuorokautisia palveluja, joihin voi hakeutua ilman ajanvarausta tai lähetettä. Myös ennaltaehkäiseviä, jalkautuvia ja kotiin vietäviä palveluja tulee lisätä. Lisäksi tarvitaan tukea palvelu- ja tukiviidakossa luovimiseen. Palveluissa tulee huomioida erilaiset kielelliset tarpeet esimerkiksi maahanmuuttajien ja selkokieltä tarvitsevien osalta.

“Kasvokkaisen kohtaamisen vähentymisen ja osaavimpien ehdoilla toteutetun digitalisaation myötä palvelut ovat etääntyneet ja ne ovat huonommin asunnottomien saavutettavissa”, sanoo Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Pitkittyessään asunnottomuus saattaa johtaa mielenterveyden ongelmiin ja päihteiden väärinkäyttöön. Toisaalta päihde- ja mielenterveysongelmat lisäävät asunnottomuuden riskiä.

Pienituloisuuden ja talousvaikeuksien lisäksi mielenterveyden haasteet ja päihteiden ongelmakäyttö ovat keskeisiä asunnottomuuden riskiä kasvattavia tekijöitä. Asunnottomuuden ennaltaehkäisyn kannalta päihde- ja mielenterveyspalveluiden toimivuus on iso kysymys; sekä sen kannalta, mitkä mahdollisuudet ihmiselle asunnottomuuden päätyttyä on saada elämä taas raiteilleen, kommentoi aikuistyön päällikkö Tuomas Tenkanen EHYT ry:stä.

Asunnottomien yö, 17.10.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi