Urbaani legenda: Turussa vaanii sarjamurhaaja

Aurajoki voi tappaa. Legenda kertoo, että Turussa liikkuu sarjamurhaaja Veteenheittäjä, joka valikoi uhreikseen etenkin nuoria miehiä.

Kyllä se kivalta näyttää, mutta kaikille se ei ole turvallinen.
Kyllä se kivalta näyttää, mutta kaikille se ei ole turvallinen.

Myöhäinen lauantai-ilta, aikainen sunnuntaiaamu. Nuori mies hoipertelee Turun keskustan kuppilasta kotiinsa. Matka kulkee Aurajoen toiselle puolelle, ehkä Kupittaalle, Vasaramäkeen, Marttiin, kauemmaksikin. Jotkut valitsevat joenviertä seuraavan reitin kohti Ylioppilaskylää ja Halisia.

Aamulla äiti yrittää soittaa. Puhelin ei hälytä. Kaverit eivät ole nähneet miestä sitten narikkajonon. Taksikuski kertoo viimeisiä näköhavaintojaan:

"Siinä Kauppatorin Hesburgerilla se oli."

Nuori mies häviää jäljettömiin. Ihmiset supattelevat:

"Se on taas iskenyt se Turun sarjamurhaaja. Heittää nuoria miehiä Aurajokeen."

Murhaajalla on monta lempinimeä. Puhutaan Veteenheittäjästä ja Sarjatuuppijasta. Jotkut nimittävät murhamiestä Setä Olviksi. Murha.infon nimimerkki Sue-Ellen tietää kertoa, että kaverin kaveri on kotimatkalla tähän murhaajaan joskus törmännytkin mutta "hyvän kuntonsa ansiosta selvinnyt siitä kertomaan."

Murhamies oli kuulemma hypännyt sekavana uhrinsa eteen ja uhannut heittää tämän jokeen. Vanhan vitsin mukaan Veteenheittäjä vaanii usein miehiä, jotka käyttävät sepaluksellisia housuja: huhujen mukaan monella ruumiilla on ollut löydettäessä sepalus auki.

Salaliittoteoreetikkojen suosimalla Sinikivi-sivustolla murhaajaa on profiloitu tarkemmin. Hän käyttää apunaan sähkölamautinta ja työskentelee syksystä vappuun asti. Hukuttamisen murhaaja on valinnut tekotavaksi siksi, että vesi piilottaa todisteet. Eikä kukaan osaa epäillä mitään, onhan hukkuminen melko yleinen kuolinsyy.

Poliisi tiedottaisi taas, että tapaukseen ei liity rikosta. Ehkä kyseessä on sama mies, joka urbaanin legendan mukaan murhasi nuoria miehiä ruotsinlaivoilla 1990-luvulla, sivustolla pohditaan.

Turun sarjamurhaajasta kertovilla tarinoilla on todellisuuspohjaakin. Nuori mies ilmoitti viime kesänä poliisille, että kolmen tuntemattoman miehen joukko oli heittänyt hänet ilman varoitusta Tuomikirkkosillalta jokeen.

Pelastuslaitos saa Turun seudulla vuosittain noin 80 sukellushälytystehtävää. Niistä 70 liittyy Aurajokeen. Jotkut heitetään väkisin, jotkut putoavat vahingossa. Ja aina löytyy joku, jonka mielestä on hauskaa yrittää uida joen toiselle puolelle. Virtaus saattaa kuitenkin yllättää: puolisentusinaa ihmistä hukkuu jokeen vuosittain.

"Minulla tai kollegoilla ei ole mitään muistikuvaa siitä, että johonkin Aurajoen vesipelastustehtävään liittyisi niin sanottua veteenheittäjää", kertoo Mika Viljanen Varsinais-Suomen Pelastuslaitokselta.

"Tänäkin kesänä meitä ovat työllistäneet uimarit, jotka käyvät vähän virkistäytymässä pienessä maistissa. Tosin niitäkin on ollut yllättävän vähän."

Legendaa tai ei, Aurajoen mustaan syleilyyn uppoaa joka vuosi yhä uusia pahaa-aavistamattomia uhreja.

Katosi jäljettömiin

Viimeisen viiden vuoden aikana Aurajoki on koitunut ainakin Atso Luoman, Mikko Heinon, Ville Metsänsalon ja Antti Itälän kohtaloksi. Näistä nuorista miehistä jokainen oli palaamassa kotiin illan riennoista keskustassa. Poliisin mukaan tapauksiin ei liity rikosta. Turussa on myös kadonnut useita nuoria. Runosmäessä asuva 23-vuotias Jonna Jokiranta katosi ravintolaillan päätteeksi 18.12.2009. Jokiranta lähti Runostuopista hieman ennen yhtä yöllä, mutta kukaan ei tiedä, onko hän suunnannut kotiinsa Nostoväenkadulle. Poliisin mielestä myös henkirikos on mahdollinen. Jussi Neuvonen, 21, katosi jäljettömiin ravintolaillan päätteeksi vuonna 2000. Opiskelijahaalareihin pukeutunut Neuvonen oli nostanut pilkun jälkeen 200 markkaa käteistä. Myöhemmin miehen tyhjä lompakko löytyi Kaskentien Kesoililta, mutta Neuvosta ei etsinnöistä huolimatta löydetty. Netissä spekuloidaan, onko Neuvonen kohdannut matkansa pään Aurajoessa vai onko hän joutunut pimeän taksikuskin surmaamaksi. Villein teoria esittää, että Neuvonen olisi joutunut elinkauppaa tekevän venäläisen mafian uhriksi.

2 kommenttia

Skeptikko

25.1.2014 15:10

Murha.Infossa nyt "tiedetään" paljon muutakin kuin Veteenheittäjän olemassaolo. Eipä silti, ihan mehevä kaupunkitarinahan Aurajoen sarjamurhaaja on, mutta aika epätodennäköinen. Jos totta puhutaan, on varmempiakin tapoja ihmisen hengiltä ottamiseen kuin nakkaaminen veteen, käyttipä oletettu tappaja sitten sähkölamautinta tai ei. Mutta onhan spekulointi ja vilunväristely aina mukavaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TKU2014

27.11.2014 04:54

Urbaani legenda kehittyy helposti kun känniset kaatuilevat ja joskus tarkoituksella hyppelevät veteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi