Veli Elohopea

Jari Litmasen takana jalkapallotaivaalla säihkyy yhä kirkkaammin 24-vuotias pystytukka; ikiliikkuja vasemmalta laidalta. Hän on Lahdesta Euroopan eliittiin tiensä raivannut Joonas Kolkka, joka kiusaa pian HJK:n puolustusta.

Suomen maajoukkueen kolmas maali lokakuun vierasottelussa Turkkia vastaan oli vakuuttava näyttö Joonas Kolkan osaamisesta. Taitava ja nopea Kolkka murtautui väkisin läpi vasemmalta laidalta ja antoi nappisyötön Jari Litmaselle, joka harvoin epäonnistuu maalintekopaikan saatuaan. Suomi siirtyi 3-1 johtoon ja peli oli pelattu. "Kyllähän se harmitti, että en mahtunut Turkki-ottelussa avauskokoonpanoon. Varsinkin, kun omasta mielestäni sain kentälle tultuani jotain aikaiseksikin", sanoo Joonas Kolkka, jolla syystä tai toisesta on edelleen vaikeuksia vakiinnuttaa asemansa maajoukkueen aloituskokoonpanossa. Turkki-ottelun komea ratkaisumaali oli kahden lahtelaisen yhteistyön tulosta, sillä Joonas Kolkka on Jari Litmasen tavoin Lahden Reippaan kasvatti, kuten oli myös ensimmäisenä suomalaisena Englannin valioliigassa (silloisessa I divisioonassa) pelannut Pertti Jantunen.

Mikä on Reippaan salaisuus, kun seura vielä 80-luvulla, talousvaikeuksien ja hiipuvan menestyksen keskellä, pystyi tuottamaan Litmasen ja Kolkan tasoisia huippupelaajia? "Reippaan juniorityö oli 80-luvulla erinomaista", Joonas ylistää. "Harjoittelin kahden juniori-ikäluokan kanssa, siihen päälle vielä seuran järjestämät aamupäivän tehotreenit Jalkarannassa ja iltapäivän vapaaehtoiset henkilökohtaisetharjoitukset. Harjoittelu vain kerran päivässä olisi ollut ehdottomasti liian vähän."

Suomalaista jalkapalloilua riivasi vuosikymmeniä sanonta "vain lahjattomat harjoittelevat". Melkein synnynnäinen urheilija Joonas Kolkka ei väitettä allekirjoittanut, vaan treenasi raivokkaasti. Kolkalle kertyi vuosina 1986-95 kaikkiaan 11 300 harjoitustuntia, joista vain 40 prosenttia seuran ja maajoukkueen treeneistä. Ylimääräistä henkilökohtaista harjoittelua Kolkalle kertyi kymmenen vuoden aikana siis noin 7 000 tuntia, siis kaksi tuntia joka päivä. Jalkapallon ohessa Joonas pelasi viisi vuotta Reippaassa jääkiekkoa, harrasti yleisurheilua ja jopa jääpalloa. Lahden koulujen mestaruuskisoissa Joonas voitti kultaa mm. pituushypyssä ja luistelussa. Yksi Joonaksen sivulajeista oli nyrkkeily. "Nyrkkeily oli hyvää harjoittelua siinä mielessä, että sai voimaa koko kroppaan aivan eri tavalla kuin futistreeneissä", Joonas Kolkka toteaa.

Jari Litmanen on toisen polven jalkapalloilija - isänsä Olavi edusti takavuosina Reipasta menestyksekkäästi ja piipahti myös maajoukkueessa. Myös Joonas Kolkka on toisen polven urheilija. Setä Väinö Kolkka oli 70-luvun maajoukkuekiekkoilija ja Suomen mestari HIFK:n joukkueessa, toinen setä Erkki Kolkka juoksi 400 metrin sileää SM-mitalien ja maaotteluedustusten arvoisesti ja isä Eino Kolkka oli menestyvä tanssija ja voimistelija. Eino Kolkka on näihin päiviin asti ollut myös Joonaksen henkilökohtainen valmentaja.

Kova harjoittelu ja perimän myötä saatu lahjakkuus eivät automaattisesti tehneet Joonas Kolkasta huippujalkapalloilijaa. Kolkka voitti juniorien SM-tekniikkamestaruuskisoissa mestaruuden peräti viisi kertaa, mutta peleissä Joonas kärsi pienestä koostaan. Hiljalleen Joonas siirtyi henkilökohtaisissa harjoituksissa isänsä ohjauksessa tekniikasta voimanhankintaan, ja tulostakin alkoi tulla. Ensimmäisen liigaottelunsa RoPS-Reipas Kolkka pelasi Rovaniemellä 16-vuotiaana. "Se peli ei tosin mennyt kovin hyvin. Pelasin vain toisen puoliajan", Joonas naureskelee liigadebyyttiään. Reipas hävisi 0-11.

Myllykosken kautta maailmalle
Harva pelaaja tekee läpimurron pelatessaan II divisioonassa, mutta Joonas Kolkalta se onnistui. II divisioonaan vajonnut Reipas nousi kaudella -93 takaisin ykköseen ja Joonas Kolkka voitti 19 maalillaan lohkon maalikuninkuuden. "Kehitys oli jotenkin polkenut paikallaan, mutta silloin alkoi tuntua, että tästä voi vielä jotain tullakin." Kauden päätyttyä MyPan valmentaja ja Kolkan vanha tuttu Lahden ajoilta, Harri Kampman, nappasi Kolkan Myllykosken erittäin lahtelaispitoiseen joukkueeseensa. Kahden MyPa-kautensa aikana Joonas Kolkka pääsi SM-mitalien ja eurocupien makuun, ja ensimmäisen A-maaottelunsa Kolkka pelasi Virossa lokakuussa -95. Samassa ottelussa Joonas teki myös ensimmäisen A-maaottelumaalinsa.

MyPasta Joonas Kolkka siirtyi ammattilaiskentille, Hollannin liigaan ja Tilburgin Willem II:een. "Alku oli erittäin hankala", Kolkka muistelee. "Juuri kun piti näyttää kaikki osaaminen, sattui loukkaantuminen ja sen perään pitkä toipumisaika." Kolkka kuntoutui, ja pelasi Willem II:ssa kaksi hyvää kautta. Jälkimmäinen kausi 1997-98 sujui niin lennokkaasti, että sen päätteeksi Joonas pääsi Hollannin liigaraamatun, Voetbal International -julkaisun valitsemaan liigan tähtimiehistöön. Samalla Kolkan sopimus Willem II:n kanssa umpeutui ja Joonaksella oli vapaat paperit vaihtaa seuraa. "Sain tarjouksia mm. Englannista, Espanjasta, Saksasta, Belgiasta ja Hollannista. Mutta pidän niin paljon Hollannin liigan hyökkäävästä pelityylistä, että valitsin PSV Eindhovenin. Saahan tässä tietysti unelmoida, että vielä joskus pelaa Englannin, Saksan tai peräti Italian liigassa", sanoo Joonas Kolkka, mutta ei suostu kommentoimaan Eindhovenin maksamaa palkkaa mitenkään. "Palkoista emme keskustele edes pelaajaporukassa. Siitä aiheutuisi vain turhaa kränää ja kateutta." Asiantuntija-arvioiden mukaan Kolkka ansaitsee noin kolme miljoonaa markkaa kaudessa. Hänen työsuhdeautonsa on Mersu.

"Ihmeellinen systeemi"

Joonas Kolkan pelit maineikkaassa PSV Eindhovenissa ovat sujuneet hyvin. Kolkka on paria viimeistä ottelua lukuunottamatta ollut joukkueensa vakiokalustoa, mutta PSV Eindhovenin kausi on kokonaisuutena alkanut vaisusti. Mestareiden liigassa PSV on HJK-voittonsa jälkeen kokenut kolme tappiota ja Hollannin liigassa perinteisesti kärkipaikoista taistellut Eindhoven on juuttunut keskikastiin. Pari viimeistä peliä Joonas on viettänyt vaihtopenkillä. "Joukkue omaksui puolustavamman pelityylin, jossa ei ole roolia laitahyökkääjille. Se on tavallaan vähän ihmeellinen systeemi", Joonas ihmettelee. "Nyt ei auta muu kuin yrittää vallata takaisin paikka aloituskokoonpanossa."

Eindhovenin kausi on ollut kummallisen epätasainen, hyvää peliä seuraa huono peli ja pelaajanipusta ei millään näytä löytyvän sitä oikeaa ryhmittymää. "Eikä onnikaan ole hymyillyt. Kaiserslauternia vastaan hävisimme kotiottelun huonon tuurin takia. Vieraspelikin oli hyvin hallussa, kunnes maalivahtimme sai punaisen kortin ja vaikeudet alkoivat", Joonas kuvailee marraskuun alun 1-3 tappioon päättynyttä Mestareiden liigan Kaiserslautern-ottelua.

Eindhovenissa kävi viime kesänä melkoinen liikenne - pelaajia tuli ja meni kasapäin. Kaiken lisäksi valmentajakin vaihtui, kun Bobby Robson otti Eindhoveniin vuoden pestin. "Mielestäni valmentajakaan ei ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla", Kolkka sanoo. Syksyn maajoukkuepeleissä Kolkka on onnistunut erinomaisesti. EM-karsinnan Moldova-ottelussa Joonas laukoi Suomen avausmaalin ja teki esityön toiseen sekä 3-2 kotivoiton ratkaisseeseen kolmanteen maalin. Moldova-pelissä Kolkka vaihdettiin lopussa pois kentältä, vaikka Joonas olisi mielellään pelannut loppuun asti. Vierasottelu Pohjois-Irlantia vastaan sujui koko joukkueelta vaisusti. Kolkka syötti pelin alussa Jonatan Johanssonin läpiajoon, mutta Johanssonin nosto meni sentin poikineen ohi maalin. "Jos siitä olisi tullut maali, olisimme menneet johtoon ja koko ottelu olisi sen jälkeen voinut olla aivan erinäköinen. Peli Pohjois-Irlantia vastaan oli periaatteessa helpompi kuin Turkki-ottelu pari päivää myöhemmin."

"Pari päivää myöhemmin" Turkissa tehtiin suomalaista jalkapallohistoriaa. Suomi kukisti maalein 3-1 isäntämaan, joka neljä päivää aikaisemmin oli kaatanut Saksan 1-0. Kansainvälisistä näytöistä huolimatta Joonas Kolkan paikka maajoukkueen avauskokoonpanossa ei ole itsestäänselvyys, ja Turkissakin Kolkka jälleen kerran aloitti vaihtopenkillä. "Siellä lähdettiin pelaamaan niin puolustusvoittoisella systeemillä, että en mahtunut avauskokoonpanoon. Meillä oli ottelun alussa käytännössä seitsemän puolustajaa, joten minulle ei jäänyt pelipaikkaa."

Joonas Kolkka nähdään Helsingin Olympiastadionilla seuraavan kerran Mestareiden liigan ottelussa HJK - PSV Eindhoven. "HJK on pelannut Mestareiden liigaa loistavasti, en olisi uskonut että ne ovat niin hyviä. Lopputulosta en lähde veikkaamaan, mutta epäilen, että Eindhoven tekee ainakin yhden maalin enemmän kuin HJK."

Taitava avaimenperä, vahva rimpula

Suomen Palloliiton valmennuspäällikkö Jyrki Heliskoski valmensi Joonas Kolkkaa nuorisomaajoukkueissa kuuden vuoden ajan, 15-vuotiaiden ryhmästä 21-vuotiaisiin.
"Joonaksella oli jo 15-vuotiaana hirveästi henkilökohtaista taitoa, joten Joonas pystyi nauttimaan pelaamisestaan. Kolkan ongelma oli fysiikan puolella, hän oli aluksi liian pieni ja heiveröinen. Joonas oli sellainen avaimenperä ja rimpula, ettei sitä aina uskaltanut laittaa kentälle. Tuntui, että isokokoiset vastustajat survovat Joonaksen jalkoihinsa."
"Myöhemmin Joonas kehitti fyysistä puoltaan. Joonas on hyvä esimerkki siitä, että kova työ ja ankara harjoittelu vievät pitkälle."

Miltä Jyrki Heliskosken mielestä näyttää Kolkan tulevaisuus ammattilaiskentillä ja maajoukkueessa?
"Erittäin hyvältä. Nyt Joonas on saanut fyysisenkin puolen kuntoon - vaikka Joonas on pieni, niin nyt se on silti myös erittäin vahva."
"Joskus Kolkan otteista näki, että se on harjoitellut paljon yksin, pelaaminen muiden kanssa ei aina luonnistunut. Nyt tämäkin puoli on kunnossa."

Eikö Joonas Kolkan paikka maajoukkueen aloituskokoonpanossa pitäisi viimeistään nyt olla jo selviö?
"Jos tarkoitat Turkki-ottelua, niin ymmärän kyllä miksi Richard Möller Nielsen ei valinnut Joonasta aloitukseen. Se on taitava valmentaja, ja Möller Nielsen oletti, että Turkki tulee alussa todella kovaa. Tärkeintä oli varmistaa voimakas puolustus ja toimiva pääpeli."
"Ennen peliä en keskustellut Möller Nielsenin kanssa, mutta mulla oli sellainen kutina, että Joonas ei mahdu avauskokoonpanoon. Mutta kun mä näin Kolkan vähän ennen pelin alkua, sanoin Joonakselle, että "ottelun aikana sinut varmasti vaihdetaan kentälle. Keskity siihen, ole kovana." Joonaksen rooli maajoukkueessa on tällä hetkellä sellainen, että se on erittäin tärkeä pelaaja, oli se sitten kentällä tai vasta tulossa sinne."

Minkälainen tyyppi Joonas Kolkka on Heliskosken mielestä kentän ulkopuolella?
"Joonas on aina tullut erittäin hyvin toimeen pelikavereidensa kanssa, kaikki ihailevat Joonaksen taitoja. Kolkka oli nuorisomaajoukkueissa koko ajan yksi tähdistä, ei missään nimessä vain yksi komppiryhmän jäsenistä."

Joskus muinoin Lahdessa kiersi villi huhu, joka liitti Joonas Kolkan mukaan äärioikeistolaiseen toimintaan. Miten nuorten maajoukkueen valmentaja koki huhut suojattinsa yhteyksistä mokomaan puuhailuun?
"Meillä on monella lapsellinen menneisyys. Ja tämä kuviohan meni jotenkin niin, että kaksi jätkää, joista toinen oli Joonas, poseerasi Uusi Lahti -lehden valokuvassa Venäjän armeijan koppalakit päässään. Se oli jätkille itselleen tsoukki, mutta kyseinen lehti otti jutun tosissaan - jätkät taas ei. Jotenkin luulen, että Joonas haluaa unohtaa tämän valokuvan. Ja sen mä voin sanoa, että jos kundi harjoittelee kolme kertaa päivässä, niin se ei millään ehdi uusnatsiksi tai aktiiviseksi äärioikeistolaiseksi."

Missä Jyrki Heliskosken mielestä piilee Lahden Reippaan taika, kun seura on kasvattanut kaksi Suomen taitavinta jalkapalloilijaa, Jari Litmasen ja Joonas Kolkan?
"Litmanen ja Kolkka pääsivät hyödyntämään Suomen ensimmäisen jalkapallohallin tuomat edut ja nauttimaan lahtelaisesta futiskaupunkikulttuurista. Nythän Suomessa on nuoria taitavia jalkapalloilijoita enemmänkin - on syntynyt hallirottien sukupolvi. Ne viettää talvella kaikki päivät hallissa kyttäämässä, milloin olisi tilaa käydä kentällä. Ja jos siellä on joku tauko, ne singahtaa sinne välittömästi."

PSV Eindhovenin Joonas Kolkka Mestareiden liigan ottelussa HJK:ta vastaan Olympiastadionilla 25.11.

2 kommenttia

Jack111

26.3.2007 23:46

Mainio juttu! Kolkka on edelleen kuuma nimi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

pekkaeinari

3.9.2007 13:37

NAZI achtung,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi