Voiko kuukausi toisen elämää tehdä hulluksi?

Seeing-I projekti yrittää ottaa selvää, mihin ihminen loppuu ja mistä ympäristö alkaa.

Mark Farid on valmis koeasetelman tuomiin riskeihin.
Mark Farid on valmis koeasetelman tuomiin riskeihin. Kuva: Freel & Gorse

Seeing-I on hämärä projekti, joka yrittää päästä erikoisen koeasetelman kautta käsiksi ihmisyyden suuriin kysymyksiin. Ideana on laittaa yksi sankari, Mark Farid, viettämään 28 päivää, 24 tuntia vuorokaudessa virtuaalisessa todellisuudessa. Hänen päähänsä laitetaan virtuaalielämän mahdollistava, Oculus Riftiä muistuttava headset, jonka kautta hän kokee toisen ihmisen elämää kuukauden jakson ilman taukoja. Farid tulee asustamaan pienessä huoneessa, jossa on sänky, vessa ja suihku.

Sitten tarvitaan tietysti se toinen kaveri. Koeasetelma vaatii, että kyseessä on heteromies, joka elää parisuhteessa ja asuu puolisonsa kanssa, koska se vastaa Faridin elämäntilannetta. “Toisen” päähän laitetaan silmälasit, jotka kuvaavat hänen elämäänsä yötä päivää, intiimeimmätkin hetket mukaan lukien. Faridin puolestaan pitää tahdittaa elämänsä “toisen” rytmiin: syödä, nukkua ja paskoa silloin, kun toinenkin tekee niin. “Toista” haetaan vielä ja tarkemmat kriteerit löytyvät hakusivulta.

Farid käy läpi mittavat psykologiset tutkimukset ennen kuin hyppää kokeeseen 2015 syksyllä. Koekuukauden aikana psykologi käy tarkkailemassa hänen käytöstään tunnin päivässä. Projektin taiteellinen puoli on se, että 23 tuntia vuorokaudessa Farid on vielä valitsemattomalla paikalla kansan nähtävillä. Katsojat näkevät tilan, jossa Farid hengailee ja erillisen ruudun kautta sen, mitä hän näkee parhaillaan omien virtuaalilasiensa läpi. Jakson aikana koehenkilö ei saa puhua kenenkään kanssa.

Kuva: Freel & Gorse

Projektista uutisoinut VICE aikoo seurata homman etenemistä tasaisin väliajoin ja projektista on luvassa myös dokumenttielokuva, kun, tai jos, se on saatu maaliin.

Mitä tällä kaikella pyritään saavuttamaan? Yksi iso kysymys, johon projektin toivotaan tuovan valaisua on se, kuinka paljon yksilöstä on sisäsyntyistä ja kuinka paljon kulttuurista identiteettiä, joka on rakentunut ympäristön vaikutuksesta? Alkaako “toisen” elämä elämä ottaa myös koehenkilöä haltuun ja vaikuttaa hänen persoonaansa, käytökseen tai muistiin?

Biologian ja ympäristön painoarvoa ihmisen kehityksessä on yritetty selvittää iät ja ajat. Se on yksi tieteen peruskysymyksiä. Siksipä Seeing-I-projektin vetäjät Farid, kuraattori Nimrod Vardi ja dokumentaristi John Ingle etsivätkin parhaillaan kontakteja eri yliopistoista, jotta saavat parhaan asiantuntimuksen analysoimaan projektin mahdollisuuksia ja tuloksia.

Projektin tiimoilta tehtiin pari kuukautta sitten 24 tunnin kokeilu, jolla testattiin tekniikan toimivuutta ja toteutettavuutta yleensä. Ainoa havainto muuttuneesta käyttäytymisestä saatiin, kun “toinen” pelasi Grand Theft Autoa ja Faridin kädet imitoivat pelin liikkeitä.

VICEn haastattelema lääkäri sanoi olevansa huolissaan Faridin puolesta. Hän epäili, ettei Mark suinkaan pääse eroon omasta persoonastaan. Kokemus voi olla kuitenkin niin rankka, että se muuttaa häntä pysyvästi.

Seeing I 24 Hour Test from John Ingle on Vimeo.

1 kommentti

Franny_Berry

11.12.2014 19:11

Tuntuu melkoisen rasittavalta kokeelta. Miten lie ukko pärjää... Minulle tulee jo paha olo, kun ajattelisin olevani jompi kumpi koehenkilö - varsinkin "toinen" (kyttääminen puistattaa liikaa).

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi