Aasia rokkaa Maailma kylässä -festivaalilla

Kaisaniemen puistossa kuullaan toukokuussa aasialaisia rytmejä.

Muun muassa kiinalaista folkmusiikkia esittävä Hanggai esiintyy Maailma kylässä-festivaalissa.
Muun muassa kiinalaista folkmusiikkia esittävä Hanggai esiintyy Maailma kylässä-festivaalissa.

Oletko koskaan kuullut korealaista postrockia, filippiiniläistä jazzia, kambodzhalaista psykedeelistä poppia, kiinalaista hillbillyrockia tai indonesialaista indietä? Nyt siihen on mahdollisuus, kun Maailma kylässä -festivaali tuo modernit aasialaiset soundit Kaisaniemen puistoon ja Rautatientorille toukokuun viimeisenä viikonloppuna 25.-26.5.

"Tänä vuonna festivaalilla on paljon sellaista aasialaista musiikkia, jota harvemmin kuulee Suomessa. Kaukoidän musiikin painotusten myötä meillä on ensimmäistä kertaa ohjelmaa myös hieman raskaamman musiikin ystäville", kertoo festivaalituottaja Kai Artes.

"Kaakkois- ja itä-aasialaisen musiikin monipuolisuus yllätti myös meidät festivaalijärjestäjät. En tiennyt, että siltä suunnalta löytyy näin loistavia jazz-, indie- tai elektroartisteja", jatkaa promoottori Nelli Korpi.

Filippiineiltä kotoisin oleva Charmaine Clamor on luonut jazzpino-musiikkityylin, joka yhdistelee jazzia, soulia ja filippiiniläistä kansanlaulua. Los Angeles Times on kutsunut laulajaa yhdeksi tämän hetken lahjakkaimmista jazzlaulajista. Kiinan tunnetuimpiin artisteihin kuuluva Hanggai edustaa toista ääripäätä sekoittamalla mongolialaista kurkkulaulua, sähkökitaraa, perinnesoittimia ja punkhenkeä.

Indonesialainen indiebändi White Shoes & The Couples Company ihastuttaa retrodiskolla, klassisella jousisoundilla ja 70-luvun vintagekoskettimilla. Bändi on esiintynyt muun muassa CMJ Music Festivalilla ja MIDEM:ssä.

The Cambodian Space Project esittää ja restauroi musiikkia kambodzhalaisen popin kulta-ajalta 60-luvulta sekä säveltää psykedeelistä khmervaikutteista rockia. Etelä-Korean vuoden 2013 Music Awardseissa parhaan crossover-albumin palkinnon voittanut Jambinai tuo heavymetallin ja postrockin ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaalille.

Sunnuntain iltaklubilla indonesialais-yhdysvaltalainen Filastine feat Nova pistää kehiin urbaanit elektroniset soundit.

Festivaalilla on runsaasti ohjelmaa myös muilta mantereilta, muun muassa Sierra Maestra Kuubasta ja Totoo Zebingwa & Sanaa Sana Tanzaniasta. 20- ja 30-luvun svengin nimeen vannova Sierra Maestra on kuubalaisen sonin johtotähti. Buena Vista Social Clubin luojana tunnettu Juan De Marcos Gonzalez perusti Sierra Maestran 70-luvulla. Bändin kanssa lavalle nousee kotimainen Kuukumina.

Suomalaisen rocklyriikan uudisraivaaja Ismo Alanko esiintyi ensimmäisellä Maailma kylässä -festivaalilla vuonna 1995. Lähes 20 vuotta myöhemmin Alanko on vähintään yhtä ajankohtainen ja suosittu uuden albuminsa myötä.

Toinen kotimainen pääesiintyjä PMMP ei ole aiemmin festivaalin lavalle astunut, vaikka moni on odottanut sitä jo vuosia. Kantaaottavasta bändistä on kymmenessä vuodessa kasvanut yksi kotimaisen musiikkitaivaan kirkkaimmista tähdistä.

Muita kotimaisia pääesiintyjiä ovat Don Johnson Big Band, Diandra, Kuningasidea, Johanna Juhola & Reaktori, Aino Venna, Color Dolor ja lastenbändi Fröbelin Palikat.

Festivaalin yli 150 ohjelmanumerosta suuri osa on asiaohjelmaa: keskusteluja, haastatteluja ja tietoiskuja. Tämän vuoden pääteema, ihmisoikeudet, näkyy monessa asiaohjelmanumerossa.

Asiaohjelmassa käsitellään rasismia, kamalari-orjuutta, politiikkaa, vettä, vessoja, ihmiskauppaa, perhesuunnittelua, työntekijöiden oikeuksia, kehitysyhteistyötä, globaalia epätasa-arvoa, sananvapautta, mielipidevankeja ja taloutta.

Mukana keskusteluissa ovat muun muassa presidentti Tarja Halonen sekä poliitikot Erkki Tuomioja (sdp), Heidi Hautala (vihr), Sampo Terho (ps), Sirpa Pietikäinen (kok), Nils Torvalds (rkp), Liisa Jaakonsaari (sdp), Riikka Manner (kesk), Hannu Takkula (kesk), Petri Sarvamaa (kok), Mitro Repo (sdp/sit.), Anneli Jäätteenmäki (kesk), Aila Paloniemi (kesk), Silvia Modig (vas), Hanna Mäntylä (ps), Jani Toivola (vihr), Sofia Vikman (kok), Astrid Thors (rkp), Pentti Arajärvi (sdp), Ilkka Kantola (sdp), Li Andersson (vas), Oras Tynkkynen (vihr) ja Anni Sinnemäki (vihr).

Kansainvälisiä puhujia ovat muun muassa egyptiläinen kirjailija Ahmad Khalid Tawfiq, venäläinen kirjailija Jeremei Aipin sekä iso-britannialaisettutkija Andy Hall ja järjestöjohtaja Helen Sworn.

Maailma kylässä on vuodesta 1995 lähtien järjestetty koko perheen ilmaisfestivaali. Se on yksi Suomen suurimmista festivaaleista ja suurin järjestö-, kehitysyhteistyö- ja monikulttuurisuustapahtuma. Vuonna 2012 festivaali teki yleisöennätyksen arviolta 105 000 kävijällä.

Festivaalilla on musiikin ja asiaohjelman lisäksi paljon runoutta, katutaidetta, liikuntaa, lastenohjelmaa, ruokaa eri puolilta maailmaa sekä satoja näytteilleasettajia. Teatteria ja tanssia on tänä vuonna ennätysmäärä. Teatteriohjelma julkaistaan 29.4.


Maailma kylässä -festivaali Kaisaniemen puistossa ja Rautatientorilla lauantaina 25.5. kello 11–20 ja sunnuntaina 26.5. kello 11–18. Päivätapahtumaan on vapaa pääsy, sunnuntaiklubin liput 8-10 euroa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi