African Pots toi afrikkalaiset herkut Helsinkiin

Vallilassa Mäkelänkadulla palveleva lounasrafla totuttaa suomalaiset pikku hiljaa eksoottisiin makuihin.

African Potsin keittiömestari Harry Ukeje ja myynnistä ja markkinoinnista vastaava Richmond Ghansah.
African Potsin keittiömestari Harry Ukeje ja myynnistä ja markkinoinnista vastaava Richmond Ghansah.

Afrikkalaista ruokaa Helsingin Mäkelänkadulla lounasaikaan tarjoilevan African Potsin ovesta astuva ruokailija kohtaa hurmaavan mausteiset tuoksut. Ne nousevat buffet-pöydästä, joka pitää sisällään monipuolisen kattauksen afrikkalaisia makuja. Tuoksut viestittävät, että tässä mestassa lähtee nälkä, vaikkei ihan perinteisillä eineksillä lähtisikään.

African Potsin taustalla on afrikkalaisten ja afrikkalais-eurooppalaisten yhdistys Afaes ry, joka esittelee kantasuomalaisille afrikkalaista kulttuuria, järjestää koulutuksia ja työpajoja sekä auttaa afrikkalaisia integroitumaan sekä suomalaiseen yhteiskuntaan että muihin afrikkalaisiin.

“Järjestön lähtökohtana on vähän kliseisesti edistää monikulttuurisuutta Suomessa. Tarkoituksena on vahvistaa kahdenvälistä kotoumisprosessia erilaisin keinoin – ruokaa, taidetta, tapahtumia”, African Potsin kassan takana häärivä, erinomaista suomea puhuva ja paikan markkinoinnista vastaava Richmond Ghansah kertoo.

Ruoka on aina ollut kulttuurin ytimessä. African Pots on tarjoillut safkaansa jo vuosia festareilla ja tapahtumissa. Festarikojuilla käyneet ovat halunneet lisää.

“Meille on tullut lukemattomasti palautetta, että voisitteko perustaa tämmöisen paikan. Meidän piti miettiä kauan. Monen vuoden ajan halusimme oppia ymmärtämään meidän asiakaskuntaa, jotta sitten kun paikka joskus avataan, tiedämme, kenelle se ruoka kohdistuu”, Ghansah sanoo.

Asiakaskunnan toiveisiin vastataan muun muassa runsaalla kasvisruokatarjonnalla.

“Vaikka emme laiminlyö lihansyöjiäkään – kaikille löytyy jotakin.”

Syyskuisen torstain buffet-pöydästä löytyy mahtavia makuja. Erikoisin tarjolla oleva safka lienee ruokabanaanit, jotka ovat kuin hieman makeampi versio lohkoperunoista, mutta eivät juuri bataattia imelämpiä. Parasta pöydässä tällä kertaa on syviä makuja sisäänsä kätkevä tomaattikastike.

“Pyrimme esittelemään pikku hiljaa afrikkalaista ruokaa. Ei niin, että tungemme heti kaikkea liian eksoottista. Esimerkiksi ruokabanaani on ensin ihmisille sellainen, että mikä tää on? Mutta sitten kun ne maistaa pari kertaa, ne alkaa tottua makuu ja oppii yhdistelemään sitä kastikkeiden kanssa. Meiltä löytyisi tosi eksoottisiakin juttuja, joita me on vielä pidetty piilossa. Tässä mennään ihan rauhassa, meillä ei ole mihinkään kiire”, Ghansah kertoo.

Keittiössä viimeinen sana on keittiömestari Harry Ukejella. Afrikassa ruuanlaitto on usein perheiden yhteinen ohjemanumero. Perheensä ruoanlaittoa läheltä seurannut Ukeje rakastui ruokaan kotimaassaan Nigeriassa ja päätti Suomeen saapuessaan jahdata unelmaansa. Kokkikoulu Vantaan Varia-ammattiopistossa mahdollisti sen, että ruoanlaitosta tuli hänelle ammatti.

“Valmistamme enimmäkseen länsi-afrikkalaista ruokaa. Afrikkalainen ruoka saattaa vaikuttaa täällä samalta, mutta maustamisesta ja valmistustavasta löytyy eroja. Tarkoituksena on leikkiä ja naittaa koko afrikkalainen ruoka yhteen, koska sikäläinen ruoka on täällä kokonaisuudessaan vierasta”, Ukeje sanoo.

African Pots tekee lounaan lisäksi cateringiä ja paikkaa voi kysyä myös yksityistilaisuuksiin. Suositut afrikkalaisten ruoan kurssit ovat myös saamassa pian jatkoa ja paikka uudet nettisivut.

African Pots, Mäkelänkatu 45, Helsinki.
African Potsin safkaa tarjolla viikonloppuna Planet Suvilahti -tapahtumassa 4.-5. syyskuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi