Harvardin tohtori hehkuttaa Suomen koululaitosta

Tony Wagner matkustaa dokumenttileffassa Suomeen ottamaan selvää, miksi maamme on aina tutkimustulosten kärjessä.

Harvardin tohtori Tony Wagner on erittäin vakuuttunut suomalaisen koulutuksen toimivuudesta.
Harvardin tohtori Tony Wagner on erittäin vakuuttunut suomalaisen koulutuksen toimivuudesta.

Suomalaisilta saattaa silloin tällöin päästä unohtumaan, miten erinomaisen koulutuksen maamme tarjoaa kaikille tasapuolisesti. Täällä maristaan luokkien koosta, opettajien huonosta palkkauksesta, ja mistä milloinkin. Suomessa asiat ovat kunnossa verrattuna lähes mihin tahansa maailman maihin, ja tutkimustulokset todistavat sen.

Harvardin tutkija ja tohtori Tony Wagner ja dokumentaristi Bob Compton päättivät matkustaa Suomeen ja selvittää, mistä maamme menestys johtuu amerikkalaisesta vinkkelistä katsottuna. Tuloksena on tunnin mittainen The Finland Phenomenon -dokumentti, joka tuo esiin menestyksemme yksityiskohtia. Niitä pidetään täällä monesti itsestäänselvyyksinä.

Dokumentissa verrataan Suomea Minnesotan osavaltioon, koska se vastaa Suomea kokoluokaltaan, ja koska osavaltioilla on USA:ssa suhteellisen suuri vapaus päättää opetuksestaan. Skandinaavien asuttama Minnesota on kärkipäässä USA:n sisäisissä vertailuissa. Tohtori Wagner kuitenkin muistuttaa, että sijoittuminen Yhdysvalloissa kärkeen, ei tarkoita kansainvälisessä vertailussa vielä juuri mitään.

Dokumentin mukaan Suomessa painotetaan sitä, että oppiminen olisi kiinnostavaa. Asioita ei opeteta vain ulkoa, vaan toivotaan opetettavien asioiden ymmärtämistä. Esimerkiksi pythagoraan lauseen opettaminen tapahtuu ymmärtämisen kautta. Tosielämän esimerkit kertovat, mihin opittua tarvitaan, joten se tekee oppimisesta mielekkäämpää.

Wagneria pyöritetään videolla kouluissa, jotka ovat varmasti Suomen parhaimmistoa ja niinpä Wagnerille piirtyy erittäin positiivinen kuva. Epätasa-arvoisuus Suomen koulujen välillä on ilmeisestikin lisääntymässä, mutta edelleen ollaan kaukana maista, joissa ongelmat ovat todella suuria.

Youtuben videokommenteissa viriää mielenkiintoista keskustelua. Kommentit sivuavat politiikkaa, niissä ihmetellään suomalaisten nuorten englanninkielen taitoa ja osa porukasta ilmoittaa muuttavansa Suomeen.

2 kommenttia

Jugistoteles

12.12.2011 18:59

Sen yliopiston nimi on Harvard, ei Harward :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

City

13.12.2011 11:54

Jugistoteles, hyvä huomio. Nyt korjattu ja toimittaja ripitetty.
-Jesse

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi