Mirel Wagner friikkifolkin polulla

South by Southwestiin matkustavaa laulajaa suitsutetaan kansainvälisessä mediassa.

Mirel Wagner saa näytönpaikan rapakon takana.
Mirel Wagner saa näytönpaikan rapakon takana.

Mirel Wagner elää jännittäviä aikoja. 23-vuotias, Etiopiasta Suomeen adoptoitu laulajatar kiertää ensi kuussa ensimmäistä kertaa Jenkeissä. Ohjelman jännittävin stoppi tapahtuu Texasissa, kun Wagner hyppää musiikkialan vaikuttajien eteen legendaarisessa South by Southwest -tapahtumassa.

Maineikas newyorkilainen viikkolehti Village Voice otti Wagnerin käsittelyynsä. Lehti liittää Wagnerin uuden levyn friikkifolkiksi nimettyyn genreen. Artikkelin mukaan Wagnerin Suomessa ja Saksassa julkaistu levy kuuluu Amerikkaan. Siellä Wagnerin esikoislevyn julkaisee brooklyniläinen Friendly Fire -levy-yhtiö.

Friikkifolk-leimaa lyötiin USA:ssa artisteille vuoden 2004 tienoilla ja Wagner olisi istunut tuolloin nousevaan genreen erinomaisesti. Musiikkitoimittajat odottivat uudesta saundista musiikkiteollisuuden uutta elinehtoa.

"Mutta vuonna 2012 Wagner on kappaleidensa kanssa ikään kuin oma saarekkeensa. Ne, jotka kerran tungettiin epämääräisten New Weird America tai friikkifolk määritelmien alle, ovat nyt hajaantuneet kuuluisuuteen, nimettömyyteen tai huonoon maineeseen", Grayson Currin kirjoittaa Village Voicessa.

Currin luettelee friikkifolkiin kuuluvia artisteja, kuten Joanna Newsonin, Comets on Firen ja Marissa Nadlerin, mutta pohtii myös kuinka erikoiset genrerajat sopivat huonosti monelle niihin liitetyistä artisteista.

New Weird America, jonka edustajiksi mainitaan muun muassa Iron & Wine ja Antony & the Johnsons, tai friikkifolk ovat kirjoittajan mukaan genreinä kiinnostavia, koska ne ammentavat pitkältä musiikin historiasta ilman selkeää lähtökohtaa. Matkalle on mahtunut Bob Dylanin, Leonard Cohenin ja Ornette Colemanin kaltaisia suuria nimiä, mutta tunnistettava ankkuri puuttuu.

Suomesta löytyy Wagnerin aikalaisia. Sekä Helmi Levyjen että Fonal Recordsin katalogeista voi bongata Wagnerin hengenheimolaisia. Esimerkiksi Joose Keskitalon tummanpuhuvat ja usein kuolemaan viittaavaat sanoitukset osuvat yksiin Wagnerin tekemisten kanssa. Wagnerin englanninkieliset sanoitukset tekevät hänestä myös kansainvälisesti kiinnostavan.

Myös saksalainen Spex-lehti suitsuttaa Wagnerin albumia. Arviossa kehutaan naisen minimalistista ilmaisua, joka on Suomessa voittanut puolelleen raskaan musiikinkin ystäviä. South by Southwestin sivuilla mainitaan Wagnerin minimalismin olevan parasta mahdollista.

Saa nähdä, miten Wagner onnistuu erottumaan edukseen South by Southwestissä, joka on lähtökohtaisesti erikoinen paikka laulajan tyylille, barbecue buffeteineen ja aamuun asti jatkuvineen dance-bileineen.


City haastatteli Mirel Wagneria vuoden ensimmäisessä numerossa.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi