Rakkautta & Anarkiaa: Pervo tappaja, lentäviä miekkoja, kasariskeittausta ja muita tärppejä

Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaali juhlii 25-vuotista taivaltaan.

Skeittaus saattoi johtaa vankilaan 80-luvun Itä-Saksassa. Kuva elokuvasta This Ain't California.
Skeittaus saattoi johtaa vankilaan 80-luvun Itä-Saksassa. Kuva elokuvasta This Ain't California.

Rakkautta & Anarkiaa -festivaali järjestetään 25. kerran 20.–30. syyskuuta Helsingissä. Festivaali on vuosien varrella laajentunut kahdesta teatterista 14 saliin. Tänä vuonna valkokankailla nähdään ennätyksellinen määrä elokuvia: festivaaliohjelmisto koostuu yli 260 leffasta.

Ohessa kymmenen tärppiä, joihin kaikkiin löytyy vielä lippuja. Lippuja voi ostaa esimerkiksi R&A-sivujen ja Finnkinon verkkokaupan kautta.

A Royal Affair

Mads Mikkelsen. Siinä on tarpeeksi hyvä syy tämän tanskalaisen kuningashuonedraaman tsekkaamiseen.

1700-luvulle sijoittuvassa elokuvassa Mikkelsenin esittämä hovilääkäri sotkeutuu kolmiodraamaan, jossa häärii myös mieleltään epätasapainoinen Tanskan kuningas ja laiminlyöty nuori kuningatar. Trailerista selvinnee kumman kanssa Mikkelsen vehtaa.

Mikkelsen voitti roolistaan Hopeisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla. A Royal Affair on myös yksi Tanskan ehdokkaista vieraskielisen Oscarin sarjaan.

Lisää A Royal Affair -leffasta R&A-sivuilla!


Bully

Tämän kiusaamisen vastaisen dokumenttielokuvan korkea ikäraja raivostutti jenkkiteinin. City kirjoitti Bully-dokumentista viime maaliskuussa.

Michiganin high schoolissa opiskeleva Katy Butler perusti adressin, jossa Bullylle vaadittiin alhaisempaa ikärajaa. Adressin kommenteissa ihmeteltiin, miten väkivaltaiset viihde-elokuvat voivat saada alhaisen ikärajan samalla, kun väkivallan ja kiusaamisen vastainen dokumenttielokuva määritellään haitalliseksi.

Huhtikuussa Bullyn R-ikärajaa pudotettiin, kun ohjaaja Lee Hirsch poisti elokuvasta kaikki fuck-sanat, joiden takia se alun perin todettiin MPAA:n toimesta teineille epäsoveliaaksi. Nyt ikäraja on Yhdysvalloissa PG-13, minkä ansiosta 13-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat mennä katsomaan dokumentin.

Lisää Bully-elokuvasta R&A-sivuilla!


Comic-Con Episode IV: A Fan's Hope

Morgan Spurlockin ohjaama nörttidokumentti on a must see kaikille sarjakuvafaneille – ja miksei kenelle tahansa, jolla on jokin intohimon kohde.

Dokumentti käsittelee vuosittain San Diegossa järjestettävää Comic-Conia, maailman suurinta sarjakuva-alan tapahtumaa. Hyväntahtoisen dokumentin keskiössä ovat mm. aloittelevat sarjakuvanpiirtäjät, fantasiapukujen suunnittelija ja lelukeräilijä. Dokumentissa haastatellaan myös leffa- ja sarjisalan ammattilaisia, kuten Stan Leetä, Joss Whedonia ja Frank Milleriä, jotka avautuvat intohimoistaan ja Comic-Conin merkityksestä.

Spurlock tunnetaan parhaiten dokumentista Super Size Me (2004), jota varten hän söi 30 päivän ajan vain McDonald'sin tuotteita. Hänet muistetaan myös tositv-sarjasta 30 päivää (2005–2006, 2008), jossa hän esimerkiksi vietti 30 päivää vankilassa.

Lisää Comic-Con-elokuvasta R&A-sivuilla!


Damsels in Distress

Kuka ei pitäisi pastellinsävyisestä tyttökomediasta, joka on kuitenkin hieman vinksahtanut? Juonikkaista yläluokkakuvauksistaan tunnettu ohjaaja-käsikirjoittaja Whit Stillman palaa 15 vuoden tauon jälkeen elokuvamaailmaan älykkään surrealistisella komedialla.

Elokuva sijoittuu kuvitteelliseen eliittiyliopistoon, jonka kampuksella neitojoukko pyörittää kanssasisarilleen tarkoitettu keskusta. Steppausta terapiamuotona käyttävän keskuksen tarkoituksena on ehkäistä opiskelijoiden itsemurhia. Pastellia ja perinteistä ihmissuhdedraamailua tasapainottavat teräväkieliset henkilöhahmot.

Lisää Damsels in Distress -elokuvasta R&A-sivuilla!


Enkeleiden siivu

Jos tyttökomedia ällöttää, tässä komedia viskistä. Brittiohjaaja Ken Loachin rikoskomedia voitti Cannesissa Tuomariston palkinnon (Prix du Jury). Sitä pidetään juhlien kolmanneksi arvokkaimpana palkintona Kultaisen palmun ja Grand Prix'n jälkeen.

Loach tunnetaan ohjaajana, joka paneutuu sosiaalisiin epäkohtiin. Enkeleiden siivu -komediassa yhteiskunnallista kulmaa edustaa glasgowlainen väkivaltarikollinen, joka yrittää muuttaa elämänsä suuntaa. Se ei ole aivan helppoa, kun "lainattavana" olisi hieman maailman arvokkainta mallasviskiä.

Elokuvasta järjestetään lauantaina 22. syyskuuta erikoisnäytös, joka sisältää noutopöydän ja mitäpä muutakaan kuin viskimaistajaiset. Erikoisnäytös on netissä loppuunvarattu, mutta lippuja voi kuitenkin ostaa.

Lisää Enkeleiden siivu -elokuvasta R&A-sivuilla!


Flying Swords of Dragon Gate

Kiinalainen miekkaspektaakkeli 3D:nä – tarvitseeko sanoa enempää? Ohjaaja Tsui Harkin Detective Dee (2010) oli viime vuoden R&A-festivaaleilla suosittu. Tänä vuonna ohjaaja tekee paluun festivaalikansan iloksi Jet Lin tähdittämällä toimintapläjäyksellä.

Ming-dynastian miekkamies Zhou Huai (Jet Li) taistelee eunukkien epäoikeudenmukaista hallintoa vastaan. Kun hovin palvelijatar yritetään tappaa, mystinen naamiosankari rientää apuun. Pakomatkan varrella on majatalo Dragon Gate Inn, jossa salaisuudet pyrkivät päivänvaloon.

Flying Swords of Dragon Gate kahmi tänä vuonna viisi Hong Kong Film Awards -palkintoa teknisistä saavutuksistaan. Palkintojen joukossa on mm. pysti parhaasta toimintakoreografiasta.

Lisää Flying Swords of Dragon Gate -elokuvasta R&A-sivuilla!


Killer Joe

Näyttelijä Matthew McConaugheyn paidattomasta patsastelusta voisi vääntää vitsiä loputtomiin Matt Damonin tapaan, mutta tämä kieroutunut elokuva ei ole vitsi.

Kevyistä komediarooleistaan tunnettu McConaughey esittää seksuaalisten pakkomielteiden piinaamaa tappajaa. Miellyttävän oloinen, mutta täydellisen sekopäinen Killer Joe Cooper on turmeltunut rikosetsivä, joka tekee sivuhommikseen palkkamurhia. Pikarikastumisesta haaveileva roskasakkiperhe joutuu päästämään Cooperin elämäänsä tuhoisin seurauksin.

Ohjaaja William Friedkin tunnetaan esimerkiksi elokuvista Kovaotteiset miehet (1971), Manaaja (1973) ja Elää ja kuolla L.A.:ssa (1985).

Jos et ennätä festivaaleille, Killer Joe tulee laajaan elokuvateatterilevitykseen ympäri Suomen 28. syyskuuta.

Lisää Killer Joe -elokuvasta R&A-sivuilla!


Premium Rush

Kolmas kivi auringosta -komediasarjan pikkupoikana sekoillut Joseph Gordon-Levitt on viime vuosina luonut kiinnostavaa näyttelijänuraa elokuvayleisöjen riemuksi. Elokuvista Mysterious Skin (2004), 300 Days of Summer (2009), Inception (2010) ja 50/50 (2011) tuttu nuorimies tähdittää nyt läheltä piti -tilanteita täynnä olevaa Premium Rush -trilleriä.

Gordon-Levitt esittää uhkarohkeaa New Yorkin pyörälähettiä, joka saa toimitettavakseen mittaamattoman arvokkaan paketin. Lähetyksen haluavat tietenkin muutkin kuin sen oikea vastaanottaja. Michael Shannonin tulkitsema korruptoitunut kyttä punoo verisiä juoniaan: fiksipyörällä kaahailevan huimapään ruttaantumisen voi kätevästi lavastaa pelkäksi onnettomuudeksi.

Ohjaaja David Koepp tunnetaan parhaiten käsikirjoittajana. Hänen käsialansa näkyy mm. elokuvissa Carlito's Way (1993), Jurassic Park (1993), Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta (2008) ja Enkelit & demonit (2009).

Michael Shannon esiintyy myös toisessa R&A-leffassa, Take Shelter, joka eteni Sundance-festivaalien hitistä Cannesin Critic's Weekin pääpalkinnon voittajaksi ja kriitikkosuosikiksi.

Lisää Premium Rush -elokuvasta R&A-sivuilla!


This Ain't California

Oletko aina halunnut tietää, millaista olisi olla skeittaaja 80-luvun Itä-Saksassa? Niinhän me kaikki. Marten Persielin ohjaama dokumentti syventyy kiellettyyn lajiin ja hauskanpitoa kaivanneeseen nuorisokulttuuriin DDR:ssä.

Vanhoista arkistofilmeistä, animaatiosta ja tuoreesta kuvamateriaalista koostuva dokumentti seuraa entistä skeittijengiä, joka kokoontuu muistelemaan hiljattain menehtynyttä toveriaan Denis "Panik" Paraceckia. Elokuva pureutuu myös yleisellä tasolla skeittausilmiöön jaetussa Saksassa. Skeittilautojen osia salakuljetettiin lännestä, ja skeittaamisesta saattoi jopa joutua telkien taakse. Vielä vuonna 1988 eri puolilta maata yhteen kokoontuneet skeittaajat eivät saaneet yöpyä samassa hotellissa.

Lisää This Ain't California -elokuvasta R&A-sivuilla!


Whores' Glory

Michael Glawoggerin dokumentti avaa elokuvayleisöille kolmen maan ilotalojen ovet. Samalla elokuva päättää itävaltalaisohjaajan globalisaatiotrilogian, johon kuuluvat Megacities (R&A 1999) ja Workingman's Death (2005).

Dokumentti osoittaa, miten eri maiden kulttuurit ja uskonnot vaikuttavat naisen ja miehen väliseen suhteeseen myös bordellien seinien sisäpuolella. Bangkokin prostituoidut rukoilevat buddhalaistemppelissä. Tämän jälkeen he siirtyvät klubin "akvaarioon" odottamaan, että lasin takana olevat miehet tekisivät valintansa. Bangladeshissa naisten mielissä pesii ajatus siitä, että jonkun on tehtävä likainen työ, jotta naisia ei raiskattaisi kaduilla. Meksikon ja Yhdysvaltain rajalla Pyhän Kuoleman kultti sekoittuu seksiin, väkivaltaan ja huumeisiin.

Lisää Whores' Glory -elokuvasta R&A-sivuilla!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi