Suomalaisohjaaja Samira Elagoz haki netti-ilmoituksella osallistujia dokumenttiinsa ja päätyi panemaan ja vetämään huumeita

Craigslist Allstars asettaa miehet muiden katseen alle.

Elagoz ja "Taikuri".
Elagoz ja "Taikuri".

Mies runkkaa. Mies soittaa pianoa. Mies puhuu. Samira Elagozin dokumenttielokuva Craigslist Allstars kuvaa ensikohtaamisia miesten kanssa, jotka on haettu netti-ilmoituksella. Kautta historian miehet ovat kuvanneet naisia taiteessa. Elagoz haluaa Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla näytetyllä elokuvallaan muuttaa perinteistä valta-asetelmaa.

“Olen erittäin iloinen trendistä, jossa naiset ottavat virtuaalista tilaa ja päättävät itse millaisena heidät nähdään. Instagram on tästä hyvä esimerkki. Jo projektin alkuvaiheessa päätin kuvata ainoastaan miehiä. En kuitenkaan halunnut esineellistää heitä, vaan ottaa miehet mukaan antamalla kameran myös heidän käyttöönsä”, Elagoz kertoo.

Ensikohtaaminen valikoitui dokumentin aiheeksi, sillä kahden tuntemattoman ihmisen välinen yhteys kameran läsnäollessa kiinnostaa Elagozia. Hän ei halunnut kuvata tuntemattomien päivittäistä elämää, mutta ymmärsi luovansa epätodellisen tilanteen. Toisen ihmisen kutsuminen kotiinsa ja sen videointi ei ole tavallista.

2-CB or not 2-CB

Elagozin ilmoitus Craigslist-palvelussa.
Elagozin ilmoitus Craigslist-palvelussa.

Yhdessä elokuvan kohtauksessa Elagoz ja “The Magician” syövät huumeita ja harrastavat seksiä yhdessä monta päivää. Heidän tapaamisensa näytetään tavalla, joka ajan kulumisen lisäksi osoittaa vuorovaikutuksen kehittymistä kahden ennestään tuntemattoman ihmisen välillä.

“Loin elokuvaa varten systeemin, jolla varmistin olevani turvassa. En halunnut olla huolissani tai sensuroida itseäni. Joku voisi tosin sanoa, että vaaran mahdollisuus on osa kiinnostavinta journalismia tai taidetta”, Elagoz kertoo.

Yksi miehistä olisi halunnut piiskata Elagozia takapuolelle ja katsojan silmin lähes painostaa siihen. Elagoz puuttuu tilanteeseen nopeasti ja selittää, ettei halua näytellä ohjaajaksi kutsumansa miehen projektissa. Toinen mies taas kertoo reseptin täydellisen sperman makuun.

Moni elokuvan kohtauksista liittyi seksiin tai seksuaalisuuteen jollakin tavalla. Elagoz näkee kiinnostavana miehen seksuaalisuuden kuvaamisen naisen näkökulmasta. Hänen mukaansa asetelmaa näkee toisinpäin liian usein. Netti-ilmoituksella osallistujien hakeminen saattoi Elagozin mukaan myös vaikuttaa siihen, että niin moni miehistä päätti näyttää juuri seksuaalisuuttaan.

“En tiennyt miehistä juuri mitään ennen tapaamista, he näyttivät mitä halusivat näyttää”, Elagoz sanoo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi