Bilehile-Auroran rooli oli Mimosa Willamolle “supersiisti larppi” – Itseironinen näyttelijä perseilee somessa ja pelkää live-esiintymisiä

Jussi-palkitun Mimosa Willamon viimeisin roolisuoritus Aurora-elokuvassa on herättänyt myös kansainvälistä huomiota.

Mimosa Willamo näyttelee pääosan Miia Tervon ohjaamassa Aurora-elokuvassa, joka sai ensi-iltansa 25. tammikuuta.
Mimosa Willamo näyttelee pääosan Miia Tervon ohjaamassa Aurora-elokuvassa, joka sai ensi-iltansa 25. tammikuuta. Kuva: Riikka Möhkölä

“En oikeastaan halunnut näyttelijäksi. En koskaan ajatellut, että näin kävisi. Sattuman kaupalla päädyin tekemään näyttelijän duuneja ja meni hyvin. En valita”, Mimosa Willamo sanoo.

Valittamisen aihetta ei pahemmin näyttäisi olevan. Viisi vuotta sitten Willamo pokkasi parhaan naissivuosan Jussi-palkinnon ensimmäisestä elokuvaroolistaan elokuvassa Päin seinää. Sen jälkeen on tosiaan mennyt ihan kivasti.

Willamo on työskennellyt ahkerasti sekä elokuvissa että television puolella. Kallion lukion kasvatti on tehnyt kahdeksanvuotiaasta asti dubbaushommia. 15-vuotiaana lohkesi paikka Ylen lastenohjelman Galaxyn juontajaksi. Esiintymiskokemusta on kertynyt.

Willamo ei ole käynyt Teatterikorkeakoulua, tuota suomalaisnäyttelijän opinahjoista arvostetuinta. Hän painelee menemään ylioppilastutkinnolla. Alalla ei kuitenkaan olla suhtauduttu Willamoon yhtään kylmäkiskoisesti tai vähättelevästi.

“Se on mörkö, joka mulla on vaan omassa päässäni. Mulla on huijarisyndrooma, että eihän tämä voi mennä näin, kun olen vain ylioppilas. Mun elämä mullistui Päin seinää -leffan myötä viisi vuotta sitten, ja siitä lähtien kaikki on ollut aivan ihania ja kannustavia. Pikkuhiljaa alan päästää irti siitä möröstäni”, Willamo kertoo.

Teatteri on Willamolle kuitenkin vieras maaperä, joka pelottaa häntä paljon. Kameranäytteleminen on tuttua ja nastaa puuhaa, mutta liveyleisön edessä kaikkensa antaville näyttelijöille hän nostaa hattua.

“Haluaisin mennä pelkoani kohti, mutta samalla se ahdistaa tosi paljon. Juontokeikka livenä on jo semmoinen juttu, että voi mennä viikon yöunet, vaikka ois laput kädessä.”

Ison maailman ulkonäkökeskeisyys

Willamon viimeisin työ Aurora-elokuva on huomioitu myös kansainvälisesti. Miia Tervon ohjaama elokuva avasi Göteborgin elokuvafestivaalin, jossa vieraili myös yhdysvaltalaisen viihdealan Variety-lehden toimittaja.

Varietyn elokuva-arvostelussa Willamoa kehuttiin karismaattiseksi tähdeksi, joka kansainvälisten roolitusagenttien kannattaisi huomioida Willamon hyvän ulkonäön sekä sujuvan englannintaidon vuoksi.

Suoranainen ulkonäön arviointi kalskahtaa hieman suomalaisen korvaan. Yhdysvalloissa kilpailu viihdebisneksessä on brutaalia, ja ulkonäöllä on valtava merkitys, mikä selittää toimittajan kommentointia.

“Jos haluaisin kiivetä tuonne suureen maailmaan, niin pitäisi panostaa ihan sikana. Niin perseestä kuin se onkin, niin siellä sillä on todella paljon väliä sillä, miltä näyttää”, Willamo miettii.

Ison jenkkijulkaisun huomio luonnollisesti imartelee. Willamo suhtautuu juttuun sen vaatimalla innolla. Viestejä Varietyn julkaisusta alkoi putoilla ystäviltä, kun nuori näyttelijä oli keskellä omaa muuttokaaosta.

“Koti oli aivan räjähdyksen partaalla. Elän elämäni hienoimpia hetkiä, mutta samanaikaisesti täällä on tämmöinen kaaos, joka pitää hoitaa. Ei pääse kilahtamaan hattuun, kun katsoo omaa elämänhallintaansa”, Willamo toteaa.

Willamo on kiitollinen siitä, että Suomessa hän voi vapaasti ilmestyä haastatteluihin vain ripsivärit silmissä. Muuten voi vapaasti näyttää siltä, miltä aidosti näyttää. Siksi hän loukkaantuisikin, mikäli suomalaisissa kritiikeissä kommentoitaisiin ulkonäköä.

“Variety on iso ja siisti juttu. Kyllä mä kuitenkin pahoittaisin mieleni, jos Suomessa kritiikeissä keskityttäisiin siihen, olenko mä hyvännäköinen vai en. Sillon alkaisi korpeamaan, että ei kai me täällä eletä vielä semmoisessa kuplassa.”

Auroran näytteleminen supersiisti larppi

Koska Willamo itse suuntaa mielenkiinnon kohteensa toisaalle kuin esimerkiksi meikkaamiseen, oli rovaniemeläisen bilehile-kynsiteknikon näytteleminen varsin erilainen kokemus aiempiin töihin verrattuna.

“Omalla tavallaan se oli supersiisti larppi, olla muutama kuukausi pitkät blondit hiuslisäkkeet päässä, räpsyripset ja aivan hurjat kynnet kädessä. Vittu se oli vaikeeta elää niillä kynsillä”, Willamo kiroaa antaumuksella.

Auroraa Willamo kuvailee villiksi, suoraksi, riettaaksi ja onnettomaksi. Hahmosta välittyykin muiden mielipiteistä vähät välittävä vaikutelma. Kuitenkin samaan aikaan Aurora pitää huolta läheisistään.

“Olin aivan innoissani siitä, että saan tehdä vahvan naisroolin. Aurora ei tue elokuvassa ketään muuta hahmoa. Hän on tuuliviiri, joka puhuu rumia ja on toisinaan törkeäkin. Kuitenkin samanaikaisesti Aurora on empaattinen, rakastava ja lempeä, mutta ihan dorka”, Willamo listaa.

Espoossa, avoimessa perheessä kasvaneelle Willamolle Auroran kipukohdat eivät tarjonneet samaistumispintaa. Ongelmista on aina voinut puhua, eikä asioiden hoitamatta jättämisen sekä hiljenemisen kulttuuria ole ollut.

Teatterin lava on Willamolle pelottava paikka: "En ole yhtään kotonani liveyleisön edessä."
Teatterin lava on Willamolle pelottava paikka: "En ole yhtään kotonani liveyleisön edessä." Kuva: Riikka Möhkölä

Instagramin kiiltokuvamaailmaan itseironialla

Haastattelua edeltävänä iltana Willamo on ollut Ylen Efter Nio -ohjelman kuvauksissa. Kukaan ei ollut kertonut hänelle, että myös ruotsalainen feministiräppäri Silvana Imam oli tulossa samaiseen lähetykseen.

Willamo ei reagoinut tilanteeseen omien sanojensa mukaan hyvin. Elokuvapiireissä seikkaillessa kokemusta isojenkin tähtien tapaamisesta on jo karttunut, mutta Imamin tapaaminen tuli puskista ja oli fanitytölle kova paikka.

“Miksen mä voinut vaan sanoa, että 'wow, sun musa on antanut mulle niin paljon, sul on mieletön lavakarisma ja kaikki se työ, mitä teet tasa-arvon eteen, on uskomatonta', mutta ei! Mä oon, et 'äää, otetaaks kuva!'. Aina saa hävetä itseään,” Willamo pudistelee päätään.

Näistä aidoista elämänsä kommelluksista Willamo päivittää Instagram-tililleen hyvällä huumorilla. Vaikka some on täynnä kiilloteltuja kuvia, paineita toisenlaisen kuvaston esittämisestä ei ole tullut.

“Tuntuu tosi hassulta, että vaan koska mulla on julkinen ammatti, niin mun pitäs alkaa miettiä, mitä mä mun henkilökohtaiseen sosiaaliseen mediaan laitan,” Willamo miettii.

Hän muistuttaa, että jokaisella on päätäntävalta siitä, mitä sisältöä seuraa tai kuinka itse somettaa. Kaikilla on omat mielenkiinnon kohteensa. 

Willamolle jonkin muun elämän esittäminen olisi haastavampaa kuin totuuden näyttäminen. Monilla tilanne on täysin päinvastainen, ja someen silotellaan elämän rosot ja hymyillään, kun tekisi mieli itkeä.

“Se on hauska leikkialusta omalle perseilylleen. Jos joku haluaa sitä seurata, niin nice! On paljon siistimpää, että voin kertoa muuttokaaoksestani ja sitten taas kun on ensi-ilta, voin kertoa, miten siistiä oli ja kuinka sairaasti mulla oli irtoripsiä.”

Willamo uhkuu tervettä itseluottamusta. Varietyn letkautus on löytänyt sekin paikkansa. Willamon Instagram-tilin biossa lukee nyt “please take note of my good looks.”

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi