Tim Burton ihmetteli pari vuotta sitten leffansa ikärajaa Suomessa – tänään sinäkin voit ihmetellä

Televisiossa esitetään 23. elokuuta Sweeney Todd, joka sai Suomessa K-18-leiman. Epärealistisen tekoveren fanit voivat vain ihmetellä.

"Kaikki ansaitsevat kuolla", laulaa Johnny Depp musikaalissa, joka on vähän synkempi kuin High School Musical.

MTV3 esittää torstain myöhäisillassa Tim Burtonin ohjaaman ja Johnny Deppin tähdittämän kauhumusikaalin Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi (2007).

Valtion elokuvatarkastamo kielsi elokuvan alle 18-vuotiailta vuonna 2008, kun se saapui suomalaisiin elokuvateattereihin.

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, ettei kukaan alle 18-vuotias saanut mennä katsomaan elokuvaa edes huoltajan kanssa. Suomalaiset Burton-fanit keräsivät nimiä adressiin elokuvan ikärajan alentamiseksi, ja levitysyhtiö Sandrew Metronome valitti päätöksestä. Tämä oli turhaa. Päätös piti myös valituksen käsitelleessä elokuvalautakunnassa.

Elokuvatarkastamon perustelut olivat seuraavat: "Kuvaohjelma on väkivaltaisuutensa vuoksi omiaan vaikuttamaan haitallisesti lasten kehitykseen."

Tim Burtonkin hämmästyi Suomessa langetetusta ikärajasta. "Sääli. Elokuva on fantasiaa, ekspressionismia. Niin outoa kuin se onkin, parhaan palautteen olen saanut teini-ikäisiltä tytöiltä, 12–16-vuotialta. He rakastavat traagista romanssia – ja tietävät hyvin, että veri ei ole aitoa", Burton kertoi Suomen Kuvalehdelle tammikuussa 2008.

Stephen Sondheimin Broadway-musikaaliin perustuva elokuva on siis verinen. Väärin perustein vankilaan tuomittu Sweeney Todd (Johnny Depp) vannoo kostavansa epäoikeudenmukaisen rangaistuksensa sekä vaimonsa ja tyttärensä järkyttävän kohtalon. Kun Todd vankilasta vapauduttuaan palaa Lontooseen ja avaa jälleen parturiliikkeensä, hänestä tulee Fleet Streetin paholaisparturi, jonka asiakkaat katoavat jälkiä jättämättä. Partateriä tai verta ei säästellä. Etenkään verta, joka näyttää harvinaisen epärealistiselta.

Lisäksi suuri osa dialogista lauletaan, mikä omalta osaltaan etäännyttää katsojaa jo muutenkin yliampuvasta fantasiaelokuvasta. On hyvin vaikea ymmärtää, miksi elokuvatarkastamo päätyi niin korkeaan ikärajaan.

Elokuvatarkastamossa ikärajasta äänestettiin: äänet menivät 3–2. Kaksi olisi antanut Sweeney Toddille ikärajan 15. Alhaisempi ikäraja olisi tarkoittanut sitä, että elokuvan olisivat päässeet katsomaan myös kaksi vuotta nuoremmat huoltajan seurassa. Muissa Pohjoismaissa elokuvan korkein ikäraja on K-15.

Valtion elokuvatarkastamo jäi historiaan tämän vuoden alussa. Elokuvia, tv-ohjelmia ja pelejä ei enää tarkisteta etukäteen. Nyt elokuvien ja kuvatallenteiden levittäjät päättävät ikärajat itse. Valtion elokuvatarkastamon tilalle on perustettu Mediakasvatus- ja kuvaohjelmakeskus eli Meku, joka valvoo ikärajojen antamista. Ennen ikärajat olivat K-7, K-11, K-13, K-15 ja K-18. Nyt ne ovat 7, 12, 16 ja 18, tai elokuva voi olla kaikenikäisille sallittu. Ikäraja 18 on edelleen ehdoton, mutta muiden ikärajojen elokuvia teattereihin pääsevät katsomaan kolme vuotta nuoremmat aikuisen seurassa.

Levittäjät antavat varmasti elokuvilleen armollisempia ikärajoja: mitä alhaisempi ikäraja, sitä enemmän elokuvalla on potentiaalista yleisöä. Toisaalta vihaiset vanhemmat voivat valittaa ikärajoista, joten toiminnassa ei kannata juurikaan perseillä.

Valtion elokuvatarkastamo joutui viime vuonna myöntämään virheensä liittyen animaatioelokuvaan. Disneyn Autot 2 -piirretyllä ei ollut ikärajaa, mutta sen väkivaltaisuus yllätti pikkulasten vanhemmat. Tarkastamon silloinen johtaja Maarit Pietinen myönsi, että elokuvalla olisi pitänyt olla K-7-ikäraja. Tarkastamo ei kuitenkaan muuttanut lainvoimaista ikärajaa jälkikäteen, sillä muutosta saattoi vaatia vain elokuvan levittäjä. Uuden lain myötä yleisö voi vaatia minkä tahansa elokuvan uudelleentarkastukseen.

Jos Sweeney Todd olisi julkaistu teattereissa nyt, niin siitä olisivat päässeet epäilemättä nauttimaan myös 13-vuotiaat tekoverifanit. Ainakin siihen asti, kun kukkahattutädit olisivat saaneet vihiä asiasta. Viimeistään tänään alaikäiset voivat salaa tallentaa K-18-musikaalin digiboksille ja korkeintaan nauraa, kun veri lentää.

Sweeney Todd: Fleet Streetin paholaisparturi MTV3:lla torstaina 23.8. klo 23:05

1 kommentti

AapeRonkka

23.8.2012 11:38

Kyllähän tuo elokuva aika raaka ja väkivaltainen paikoitellen on, olkoonkin vain pelkkää fantasiaa. Katsoin elokuvan aikuisseurassa kotiteatteriympäristössä pari vuotta sitten, ja osa noista kolmekymppisistä katsojista ei pystynyt katsomaan elokuvan kaikkia jaksoja verisyydestä johtuen. Mutta tuo on tietenkin ihan yksilöllistä.

Jos kuitenkin halutaan kieltää osa elokuvista alle 18-vuotiaila, mieluummin juuri liian pelottavat tai raa'at leffat kuin vain elokuvat joissa vilautellaan hieman ihmisen ihan luonnollisia kehonosia tai näytetään normaalia rakastelua.

Tyypillistä amerikkalaista tekopyhyyttä on moralisoida ja kauhistella ihan luonnollisellakin seksuaalisuudella (perversiot asia erikseen), mutta pitää raakaa väkivaltaa ja jopa sen ihannointia ihan hyväksyttävänä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi