12 x uskottava cocktailbaari Helsingissä

Klassisesta kokeelliseen – Helsingistä löytyy paljon kiinnostavia cocktail-paikkoja.

Helsinki Drink Festival 2020 Vanhalla Ylioppilastalolla 6.-7.3.2020

Kaukana on jo ne ajat, kun suomalainen baarikulttuuri loisti totaalisesti poissaolollaan. Helsinki on nykyään koti toinen toistaan kiinnostavimmille cocktail-baareille ja tarjolla on niin määrätietoisesti toteutettuja klassikoita kuin villejä uutuuksiakin. Listasimme Stadin kiinnostavia cocktail-baareja, jottei sinun tarvitse miettiä after work -kohdettasi.

Näissä mestoissa henkilökunta on useimmiten osaavaa ja palvelualtista, mikä helpottaa cocktailien maailmaan tutustumista. Cocktailien kanssa ei kannata kangistua kaavoihin, vaan kokeilla rohkeasti. Aina voi ottaa lopuksi huikan vettä ja vielä yhden gin tonicin.

Trillby & Chadwick

Kuva: Trillby & Chadwick / FB

Trillby & Chadwick on Senaatintorin kupeesta Katariinankadulta löytyvä cocktail-paikka, jossa juomat tuovat mukanaan elämyksen. Mesta pitää tietää ennalta, sillä tummennetut ikkunat eivät paljasta mitään ulospäin. Ovesta pääsee pikkueteiseen, mutta siitä eteenpäin tarvitsee nostalgista apua sisään päästäkseen. Kuvia ei saa ottaa sisällä ja poistuminen tapahtuu mustien verhojen välistä takaoven kautta.

Cocktaileihin voi tutustua pienestä kirjasesta, jossa rakennetaan samalla historiallista etsivätarinaa. Tarjolla on laadukas ginivalikoima sekä etsivätarinaan sopivia juomia ja versioituja klassikoita, kuten Winter Delusion. 

Goldfish

Kuva: Goldfish / FB

Goldfish on Korkeavuorenkadulla sijaitseva cocktail-baari, jonka rima on korkealla. Tomi Björckin ja Matti Wikbergin pyörittämän pienen mestan tavoitteena on nousta maailman parhaiden cocktailbaarien joukkoon. Listalta löytyy 28 cocktailia, joiden joukossa paljon klassikoita. Päämestari Henri Halonen vastaa juomista ja valmistuksessa hyödynnetään esimerkiksi ruoanlaitossa opittuja tekniikoita. Makusiirapit keitellään itse ja juomissa hyödynnetään paljon tuoreita raaka-aineita.

The One Bar

Kuva: The One Bar / FB

Aiemmin A21-nimellä cocktailin ystävät Annankadulla vakuuttaneen baarin tilalla on nykyisin Gate A21 -niminen paikka, mutta sillä ei ole mitään tekemistä entisen A21:n kanssa. Gate A21:ssäkin juoma on pääosassa, mutta cocktailien ohessa myös pienpanimo-oluita ja muuta “matalan kynnyksen” juomaa.

Sen sijaan entisen A21-baarin tekijät jatkavat juuri avatussa Pasilan Triplan The Onessa, joka toimii kokeellisen Flavourium-ravintolan yhteydessä. Listalta löytyy A21:n vanhoja klassikoita, mutta myös uudenlaista pyöritystä maailman ympäri sekä eri aisteja kutkuttavia kokemuksia.

Runar

Kuva: Runar / FB

Runar on persoonallinen baari Fabianinkadulla. Tunnuksesta tuijottava ranskanbulldoggi asettaa tunnelman, kun istahdat muhkeisiin penkkeihin cocktailisi kanssa. Tässä on turha hötkyillä, bulldoggi tuntuu sanovan. Avainsanana on “no makeup” eli pyrkimys autenttisuuteen, joka näkyy cocktaileissa siinä, että turha kikkailu on jätetty pois ja tunnistettavat ja selkeät maut muodostavat harmonisia kokonaisuuksia.

Liberty or Death

Kuva: Liberty or Death / FB

Liberty or Death Erottajalla on jo Helsingin cocktail-skenen klassikko. Vuonna 2012 avattu baari on tuttu after work -mesta monelle ja hämyinen tunnelma imee asiakkaan sisäänsä imemään juomaa sisäänsä. Juomat vaihtuvat kausittain ja baarissa pyritään kunnioittamaan ekologisia arvoja.

The Cartel Room

Kuva: Cartel Room / FB

Kampista löytyvä The Cartel Room on yksi uusista tulokkaista Helsingin cocktailkartalla. Eteläisen Amerikan kartellitunnelmasta teemansa saava baari nojaa myös drinkkilistassaan latinalaiseen Amerikkaan ja Meksikoon. Menuun mahtuu täälläkin sekä omia sekoituksia että drinkkimaailman klassikoita. Tarjolla löytyy muun muassa eri tavoin eksoottiset omaan siirappiin ja ruisviskiin tukeutuva La Bruje Dulce sekä perulaiselle ruoalle kumartava Ceviche Sour

Chihuahua Julep

Kuva: Chihuahua Julep / FB

Chihuahua Julep on pyrkimys johonkin ihan uuteen. Erottajankadulta löytynyt tila oli perustajille Minna Kettuselle ja Jami Järviselle vastaus visiohin ja siitä lähtien unelmaa on rakennettu määrätietoisesti. Kännykät on täällä kielletty ja tummennetut ikkunat tarjoavat pakopaikan kadun hälinästä. Juomat pohjaavat vahvasti agave-alkoholiin ja uudelta listalta löytyy useita mescal-drinkkejä.

Rivø

Kuva: Rivo / FB

Rivø on saanut kehuja välittömästä palvelusta ja kekseliäistä cocktaileista. Albertinkadulta löytyvä mesta on legendaaristen Rivoleton ja Rivolin välistä löytyvä baari. Klassikkoravintolat olivat vielä hetki sitten uhan alla, kun ravintolalegenda Ragni Rissasen Rivoli Restaurants ajautui talousvaikeuksiin. Nyt paikan yrittäjänä toimii Ysibaarin taustalta löytyvä Niklas Engbom ja uusi aika toi mukanaan myös cocktail-baarin. Maaliskuun alussa Rivøssa päästään maistamaan historian toista drinkkilistaa.

Wintergarden

Kuva: Wintergarden / FB

Wintergarden eli talvipuutarha on Hotel St. Georgen kaunis kruununjalokivi, joka sijaitsee sisäpihalla lasikaton suojassa. Pekka Jylhän veistämä lintutaide tuo tilaan luonnon rauhaa ja upea sisustus saa mielen lepäämään. Cocktaileja löytyy signature-listalta kymmenen tarkkaan valikoitua yksilöä. Cocktailien tekoa ohjaa zero waste -ajattelu ja niinpä esimerkiksi sitrusten kuorista keitetään cordial-lientä ja vadelmasiirappia tehdessä siivilään jäävät vadelman siemenet kuivataan ja niistä tehdään vadelmalastuja.

Grotesk

Kuva: Grotesk / FB

Groteskin cocktailbaari on laatutietoisen cocktailin ystävän valinta. Ravintolasta tuttu tinkimättömyys näkyy myös drinkeissä, joihin tehdään kaikki siirapeista ja pyreistä lähtien itse. Sesongit näkyvät vahvasti cocktaileissa, samoin kuin alan uudet suuntaukset. 1800-luvulta saakka arvokkuutta kerännyt tila on yhtä aikaa klassinen että moderni.

The Bull & The Firm

Kuva: The Bull & The Firm / FB

The Bull & The Firm on hienosti Kallioon sopiva no bullshit -cocktailpaikka. Erityisesti ginit ovat baarissa hyvin edustettuina ja painotus on klassisissa sekoitettavissa juomissa. Shakeria talosta ei löydy lainkaan.


“Stadi on pullollaan paikkoja missä sheikataan juomat, päätimme ettemme ota shakereita ollenkaan, niin pystymme pitämään palvelunkin nopeana. Juomat tehdään kuitenkin laadukkaista raaka-aineista ja tarjoillaan tyylikkäistä laseista, on käsin leikattua kirkasta jäätä ja kaikki tehdään laatu aina edellä”, Kondo sanoo.


Butchers

Kuva: Butchers

Butchers on hakenut inspiraatiota New Yorkin Meatpacking Districtiltä, ja tavoitteena on ollut luoda tyylikäs, mutta helposti lähestyttävä cocktailbaari, johon mahtuu hyvin juhlimaan isommallakin porukalla.

Konseptiin kuuluu, että vielä pikkutunneillakin tarjolla on laaja valikoima laadukkaita cocktaileja, ja henkilökuntaa niin paljon, että juomaa ei tarvitse jonottaa kohtuuttoman kauan.

 

Helsinki Drink Festival 2020 Vanhalla Ylioppilastalolla 6.-7.3.2020

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi