Puuhiiligrilli on Rugosan keittiön sydän

Lauttasaaren Rugosassa aterioidaan merellisessä ympäristössä merivesiakvaarion äärellä.

Kaikki Rugosan annokset saavat makua aidosta puuhiiligrillistä.
Kaikki Rugosan annokset saavat makua aidosta puuhiiligrillistä.

Varaa pöytä

Lounasaikaan Ravintola Rugosan buffetpöydän äärellä käy kuhina, kun lähialueen asukkaat ja työporukat poimivat lautasilleen lounassalaattia ja sushia. Lämpimän pöydän valikoimassa on tänään uunilohta, pitkään haudutettua riistapataa sekä kanaa. Kasvisruokana tarjolla on mausteista kikhernepataa.

Paikalliset ovat löytäneet Lauttasaareen tammikuussa avatun ravintolan nopeasti ja päivisin paikka täyttyykin lounastajista. Illat ovat toistaiseksi rauhallisempia, mutta viikonloppuisin vilskettä riittää, joten pöytävarausta suositellaan.

“Ensimmäisillä viikoilla meillä oli niin rohkea tarjous, että olimme aivan täyteen buukattu”, yhdessä miehensä kanssa La Rugosaa pyörittävä Milka Kalmanlehto kertoo.

Skandinaavisia ja välimerellisiä makuja

Vaikutteita ruokalistaan on haettu maailmalta. Rugosan kansainvälisessä keittiössä edustettuina ovat etenkin välimerelliset ja skandinaaviset maut.

Keittiön sydämenä toimii puuhiiligrilli, joka antaa arominsa kaikille Rugosan annoksille. Salissa katseen vangitsee valtava merivesiakvaario, jossa värikkäät trooppisen veden kalat uivat sulassa sovussa mureenan ja katkarapujen kanssa.

“Meillä on merellinen teema ja siihen merellinen Lauttasaari sopii tosi hyvin”, Kalmanlehto sanoo.

Puuhiiligrillattu nieriä tarjoillaan grillatun parsan kera.
Puuhiiligrillattu nieriä tarjoillaan grillatun parsan kera.

Merellinen teema on läsnä myös ravintolan nimessä. Rugosa on jo sukupuuttoon kuollut sarvikoralli, joka eli silloin kun elämä on siirtynyt mereltä maalle. Rugosa tukee korallien ja merien suojelua Suomen luonnonsuojeluliiton kautta ja pyrkii vähentämään toiminnassaan esimerkiksi muovijätettä. Ruokavalinnoissa ravintola suosii luomua ja lähiruokaa.

Savun aromia puuhiiliuunista

Iltalistalla grilliruoat pääsevät oikeuksiinsa. Kaikki ruoka käy puuhiiligrillin kautta, joka tuo annoksiin savun aromia.

Grillistä nousee iltaisin myös näyttävä erikoisannos, jossa tulisilla hiilillä tarjoillaan maistelulajitelma kanaa, lampaan paahtopaistia, naudan entrecôtea ja sisäfileetä sekä kauden kasviksia. Annos on kokille haastava, sillä lihat jatkavat kypsymistään vielä pöydässä.

Kalmanlehdon mukaan suosituin annos on kuitenkin perinteinen sisäfile. Myös kokonaisena paistettua päivän kalaa menee paljon.

Puuhiiliuunissa grillattu lampaan paahtopaisti on mureaa ja viherkasvien reunustama ravintolatila on avara ja viihtyisä. Ei ihme, että paikalliset ovat ottaneet paikan omakseen.

“Varsinkin nyt kun metro kulkee, niin tänne on helppo päästä, ja on kuitenkin tällainen luonnon rauha. Tosi paljon rauhallisempaa kuin ihan tuolla ytimessä”, Kalmanlehto iloitsee.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi