Ravintola Lyon osoittaa Lux Helsinki -tapahtuman aikana kunnioitusta elokuvataiteelle

Lyonin edustalla pääsee katselemaan vanhoja filmejä (ja sisällä syömään valoaiheisen menun).

Supersuosittu valotaidetapahtuma Lux Helsinki valaisee Helsingin taas 5.–9. tammikuuta. Tällä kertaa City lyö hynttyyt yhteen festivaalin kanssa niin, että valofestari on nyt myös ravintolatapahtuma. Lux Eat tuo Lux Helsingin ajaksi kohtuuhintaisia erikoismenuja ja -annoksia 25 helsinkiläiseen ravintolaan ja ruokarekkaan.

Yksi näistä ravintoloista on kehuttu ranskalaisravintola Lyon, joka osallistuu Lux Helsinkiin myös omalla valotaideteoksellaan.

“Ammumme videotykillä ikkunasta katuun mustavalkoisia elokuvapätkiä, joissa näkyy helsinkiläistä historiaa”, kertoo Juha Lähteenmäki, Lyonin hovimestari.

Elokuvan ja valotaiteen yhdistäminen on kunnianosoitus lyonilaisille veljeksille Louis ja Auguste Lumièrelle, jotka olivat suuria elokuvatekniikan kehittäjiä. Vuonna 1895 he keksivät maailman ensimmäisen kinematografin, laitteen, jolla pystyi kuvaamaan, kehittämään ja projisoimaan elokuvia. 

“Elokuvat ovat mustavalkoisia mykkäelokuvia Lumièren veljesten tyyliin, ja ne on saatu kansallisen audiovisuaalisen arkiston kokoelmista”, Lähteenmäki kertoo.

“Lisäksi projisoimme Ranskan lipun värit ravintolan kattoon.”

Hauskan kytköksen Lux Eatiin tuo vielä se, että ranskan sana lumière tarkoittaa suomeksi valoa. Ravintola Lyonin viiden ruokalajin Lux Eat -yllätysmenu (50 €) on nimeltään Lyon lumières eli Lyonin valot.

Ravintola Lyon, Mannerheimintie 56. Lux Helsinki ja Lux Eat 5.–9.1. 

Lue lisää Lux Eatista ja Lux Helsingistä!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi