Ravintola Wildin hyönteisillallisella maistellaan toukkia, jauhomatoja, muurahaisia ja sirkkoja

Hyönteiset taipuvat monenlaiseen kokkaukseen. Jouni Toivasen ja Ossi Palonevan käsissä niistä syntyy kokonainen seitsemän ruokalajin illallinen.

Maistuisiko annos avokadoa ja jauhomatoja, karitsaa ja muurahaisia sekä ankkaa ja mopanetoukkia? Muun muassa näitä herkkuja on tarjolla villiruokaravintola Wildin hyönteisillallisella, jota varten Michelin-kokki Jouni Toivanen on loihtinut yhdessä villiruokakokki Ossi Palonevan kanssa seitsemän ruokalajin menukokonaisuuden.

Toivanen ja Paloneva näkevät hyönteisissä rajattomasti mahdollisuuksia. Syötävien lajikkeiden joukosta löytyy jatkuvasti uusia raaka-aineita, jotka tarjoavat kokeille uusia makuja ja positiivisia haasteita.

”Sehän tässä kokin kannalta on mielenkiintoisinta, kun raaka-aineisiin ja makuarsenaaliin tulee täysin uusia juttuja ja täytyy alkaa ihan nollasta miettiä, mihin ne maut sopivat”, Paloneva sanoo.

Toivasen mukaan hyönteiset taipuvat illallisen raaka-aineeksi siinä missä muukin ruoka. Jotkut hyönteiset tosin ovat niin pieniä, että niitä on käytettävä mausteiden tapaan.

”Pelkkänä pääraaka-aineena ne ovat toki hieman haastavampia, mutta halusin tässä menussa tuoda esiin, että niitä voi käyttää myös annoksen osana tuomassa sitä makua”, Toivanen sanoo.

Jouni Toivanen ja Ossi Paloneva saavat hyönteiset maistumaan.
Jouni Toivanen ja Ossi Paloneva saavat hyönteiset maistumaan.

Hyönteiset saavat näkyä lautasella

Koska illallisen teemana on hyönteiset, niille on varattu annoksissa näkyvä rooli. Sirkkoja ja matoja ei siis piilotella jauhettuina ruoan sekaan, vaan tarkoituksena on, että annoksista saa selkeän käsityksen siitä, mitä syö.

”Ruoassa ja syömisessä tällainen elämyksellisyys on tärkeää ja tässä se on konkreettisesti läsnä”, Paloneva sanoo.

”Minulle kokkina on tietysti tärkeintä, että se on maistuvaa ja hyvää ruokaa, mutta kyllä tykkään vähän hätkähdyttääkin”, Toivanen virnistää ja muistuttaa, että jos alkaa liikaa ällöttää, lautasta ei ole pakko syödä tyhjäksi.

Toivasen omaksi suosikkiraaka-aineeksi on noussut kuhnuritoukka, joita jää yli hunajantuotannosta. Kun mehiläistarhalla ei enää tarvita kuhnureita, kuhnuritoukista tulee tarhoille jätettä, jonka voi nyt hyödyntää ruoantuotannossa.

”Ne ovat kuitenkin todella hyvää proteiinia ja se maku on tosi hyvä. Paahdettuna se on todella pähkinäinen ja omintakeinen, Ossi oli saanut siitä jopa vähän ankanmaksan makuista”, Toivanen sanoo.

Aterian kruunaa kuhnuritoukilla höystetty suklaakakku.
Aterian kruunaa kuhnuritoukilla höystetty suklaakakku. Kuva: Wild

Suomalaiset suhtautuvat hyönteisiin kiinnostuksella

Vaikka monet suhtautuvat hyönteisruokaan vielä hieman epäillen, Paloneva uskoo hyönteisten mahdollisuuksiin nousta osaksi suomalaisten ruokavaliota. Turun yliopiston tutkimuksen mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista ilmoittaa olevansa kiinnostunut hyönteisruoasta, kun vastaava luku esimerkiksi Ruotsissa on alle 40 ja Saksassa 25 prosenttia.

Toivasen ja Palonevan mukaan kyseessä on pohjimmiltaan tottumiskysymys. Eivät hyönteiset ole rapuja, hummereita tai etanoita kummempia, kunhan niihin tottuu. Harva suomalainen pitää kahvistakaan ensimmäisellä maistamiskerralla, Toivanen huomauttaa.

”Monet hyönteiset ovat sellaisia, että alkuun yllättyy siitä mausta ja vaatii muutaman kerran, että maku normalisoituu. Se on mielenkiintoista uusissa mauissa, että joutuu miettimään mistä tykkää ja minkä takia tykkää mistäkin”, Paloneva sanoo.

Kuluttajille on tällä hetkellä tarjolla lähinnä valmiita hyönteiselintarvikkeita, kuten sirkkagranolaa ja sirkkaleipää, jotka eivät tarjoa juurikaan kokkausmahdollisuuksia.

Paloneva uskoo, että saatavuuden parannuttua myös kotikokit saadaan innostumaan hyönteisruoasta ja hyönteisistä voi tulla varteenotettava vaihtoehto myös suomalaisten ruokapöytään.

”Hyönteisten osalta pitää vain saada hinta alas, saatavuus helpommaksi ja lisää reseptiikkaa. Pitkä prosessi se on, mutta ihan täysin mahdollinen”, hän summaa.

Villiruokaravintola Wildissa järjestetään erilaisia teemaillallisia kerran kuussa. Hyönteisillallinen tarjoillaan lauantaina 24. maaliskuuta. Liput ja lisätiedot: Ravintola Wild.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi