Roope Salminen & Koirat yrittää tosissaan tehdä coverista coolia

Tuoreella videolla markkinoidaan torstain Taiteiden yötä Juhani Merimaan ja Eppu Salmisen avustuksella.

Roope Salminen & Koirat liikenteessä.
Roope Salminen & Koirat liikenteessä. Kuva: Nina Lindfors

Roope Salminen & Koirat on kova bändi, vaikka coverbändi onkin. Torstain Taiteiden yössä ryhmä ottaa pääroolin Tavastian lavalla ja pyrkii tarjoamaan hoppicovereillaan yön viihdyttävimmän kokemuksen.

Se tuskin on hirveän kaukana. Alppipuiston Kansanjuhla oli erinomainen esimerkki siitä, mihin Koirat pystyvät. Siellä nautiskeltiin hittikavalkadista, joka tuntui aluksi epäilyttävältä nuoren suomalaisräppärin Jay-Z-versioinnin yllättäessä yleisön. Alkuhämmennyksestä selvittiin ja Suomen kansallislauluna esitelty Bomfunk MC´sin Freestyler räjäytti pankin. Paatuneimmatkin hipit tanssivat puiston takakulmassa. Rage Against the Machine ja muut omat ikivihreämme pitivät huolen lopusta.

Roope Salminen & Koirat satsaa keikkojensa markkinointiin. Porukka julkaisee isoista keikoista videotrailerit, jotka toteutetaan yhdessä osaavan tuotantotiimin kanssa. Oma kiinnostus nollabudjetin lyhäreihin hyödynnetään musan esiintuomisessa. Tuoreimmalla videolla markkinoidaan Taiteiden yötä ja Tavastian Juhani Merimaa on menossa mukana jo toista vuotta putkeen.

Osa videoista esittelee soittajien vakuuttavaa osaamista, vai mitä sanotte tästä Mikko Saarisen rumpusoolosta? Live-videoiden laatu kestää hyvin vertailun, samoin Salmisen freestyletaidot.

City jututti Koirien Roope Salmista ja Ossi Saarista videoiden tekemisestä ja bändin meiningeistä yleensä.

Miksi videoita?

Roope: Videot tuntuu meille luonnolliselta tavalta tuoda itseämme julki - bändissä on paljon leffadiggareita ja tyyppejä, jotka ovat tehneet lyhäreitä kimpassa nollabudjetilla jo skideinä. Ainakin mulle kysymys on siitä, että saa jatkaa leikkimistä parhaiden ystävien kanssa näin aikuisenakin. Jos siitä on keikkojen kannalta hyötyä, niin se on tietenkin plussaa.

Ossi: Ollaan vuosien varrella huomattu, että videot on meidännäköinen juttu mainostaa meidän tärkeimpiä keikkoja. Niiden tekeminen on hauskaa, koska meillä on hyvä ja luova porukka, jonka kanssa ei tule tylsää. Samalla se on kuitenkin tosi työlästä, koska halutaan panostaa videoiden laatuun.

Miten kova työ tuoreimman videon tekeminen oli?

R: Pätkä vaati venymistä koko crewiltä. Saimme mukaan mahtavan videotuotantoporukka Rookien sekä pari sponsoria, joilta tarvittavaa tavaraa irtosi ystävähintaan. Kaikki tekivät todella pitkää päivää - erityisesti nostan hattua näyttelijöille, jotka pahimmillaan odottivat sateessa useita tunteja, jotta saimme pari sekuntia käyttökelpoista materiaalia nauhalle.

Miten tähtivieraat saatiin mukaan?

R: Tälle uusimmalle videolle itse asiassa kaikki näyttelijät, jotka päätyivät pätkään, pyysivät itse päästä mukaan. Laitoin Facebookiin yleisen casting callin pari päivää ennen kuvausten alkua ja valitsimme ilmottautuneista sopivimmat tyypit. Tuntui todella kivalta, että niin moni tyyppi oli valmis jeesaamaan ja antamaan aikaansa auttaakseen meitä. Juhani Merimaa otti videon puheeksi jo keikallamme minilavalla Ruisrockissa ja vaati roolia.

Mitä mahdollisuuksia videot tarjoaa Juhani Merimaalle ja tapahtumamarkkinoinnille?

R: Juhani Merimaalle meidän videot tarjoaa ainakin mahdollisuuden näyttää itsestään sellaista puolta, jota suuri kansa ei välttämättä tunne! Merimaa on ollut erittäin joustava, idearikas ja heittäytynyt täysillä mukaan. Esimerkiksi tämän videon alun monologi on improvisoitu paikan päällä löyhien ohjeidemme perusteella. Tottakai tapahtumamarkkinoinnille myös tekee hyvää se, että keikalla on traileri, jota ihmiset oikeasti haluavat jakaa sosiaalisessa mediassa. Mutta ei sitä voi miettiä videota tehdessä. Me lähdemme siitä, että tehdään hyvä pätkä ja jos se lähtee leviämään, niin sitten se lähtee.

Millaisella tiimillä videot syntyvät?

R: Kaikki meidän videot on tehty vähän vaihtuvilla kokoonpanoilla. Olemme tehneet yhteistyötä Rookien, Time Filmsin sekä Luomustudion (keikkataltiointien muodossa) kanssa. Toistaiseksi katsotuin pätkämme - 'Roope Salminen & Ruudolf salilla' - tehtiin muutamassa tunnissa niin, että rumpalimme hoiti ohjauksen ja kuvauksen ja synistimme tuli mukaan leikkaamaan ja tekemään äänet. Tämä uusin taas vaati kolme kuvauspäivää ja mukana oli ulkopuolinen ohjaaja, kuvaaja, äänittäjä, valomies ja leikkaaja. Pääasia on kuitenkin se, että kaikki tekevät töitä samaa maalia kohti ja että videoista tulee Koirien näköisiä. Ideat ja käsikirjoitukset videoihin lähtevät luonnollisesti bändiltä ja me myös rukkaamme leikkausta ja lopullista ilmettä kunnes se on juuri sellainen kuin kaipaamme.

Onko tekeminen hauskaa?

R: Helvetin hauskaa.

Miksi covereita?

O: Meidän bändi perustettiin siksi, koska haluttiin päästä esittämään meidän lempibiisejä kavereille. Yhden illan jutuksi tarkoitettu projekti poiki kuitenkin lisää keikkoja ja sillä tiellä ollaan edelleen. Nyt vajaan kolmen vuoden cover-keikkailun jälkeen ollaan alettu myös työstää omaa materiaalia. Siitä lisää ensi vuonna.

R: Kuten Ossikin sanoi, bändi lähti vähän vahingossa liikkeelle. Alunperin Ossi oli kuullut kun freestyleen humalassa kotibileissä ja vedän Eminemiä karaokessa ja kysyi haluaisinko lähteä messiin tälläiseen juttuun että kasataan bändi ja heitetään yks keikka räppicovereita. Oli niin kivaa, että tällä tiellä ollaan vieläkin. Valinnasta soittaa covereita on tullut sekä kritiikkiä että kiitosta - monen hoppibilebändi on tervetullut lisä musaskeneen ja jotkut ovat sitä mieltä, että coverit eivät kuulu räppiin. Toivoisin, että mahdollisimman moni meininkiä epäilevä tulisi katsomaan livenä, miltä Koirien meininki näyttää!

Alppipuistossa kuultiin Bomfunkia, Rage Against the Machinea, Jay-Z:tä ja kumppaneita, mitä nämä artistit ja niiden hittibiisit merkitsee meidän sukupolvelle?

O: Noi artistit, joita mainitsit, on sellaisia, joita meidän sukupolvi on kuunnellut paljon nuoruudessa. Sen lisäksi, että halutaan päästää jengi nauttimaan tämän päivän hiteistä Kanye Westin, Macklemoren ja muiden tahtiin, halutaan tuottaa porukalle myös nostalgisia fiiliksiä. Kauhean moni bändi ei ole tietääkseni coveroinut esimerkiksi Bomfunk MC'sin Freestyleria. Ollaan saatu monet yllättymään siitä, miten hyvin elektronisemmatkin biisit sopii livebändille.

R: Hyviä muistoja, hyviä fiiliksiä. Meidän nuorin yleisömme koskaan oli Aura Festeillä tänä kesänä, ja jengi ei tiennyt Freestyleria. Tuli todella vanha olo! Mutta onneks yleisö tuntu diggaavan ja jos me saatiin edes yksi vuonna 1998 syntynyt tyyppi kiinnostumaan Bomfunkin tuotannosta niin koen että päivän hyvä työ on tehty.

Miten se vaikuttaa fiilikseen keikoilla, että jengi todennäköisesti tuntee biisit todella hyvin?

O: Totta kai on siistiä, että jengi osaa sanat keikoilla ja laulaa messissä. Siihen me pyritään myös oman musan kanssa tulevaisuudessa. Se antaa itseluottamusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta yleisön kanssa. Halutaan, että bileet on sekä yleisössä että lavalla. Ei me kuitenkaan olla tyydytty ihan pelkkien hittiputkien vetämiseen. Meidän ohjelmistosta löytyy yllättäviäkin biisivalintoja maustamaan settejä.

R: Ossi vastas tähän hyvin. Haluun lisätä vaan, että musta on todella siistiä jos jengi pääsee laulamaan mukana - se näyttää hyvältä ja tuo fiilistä että me ollaan tässä kimpassa, yleisö ja bändi. Lisäksi on ollut todella isoja biisejä, joita ollaan mietitty ohjelmistoon ja on vaan tullut sellainen olo, että meillä ei tähän biisiin oo oikeestaan enää mitään annettavaa. Homma ei mene niin, että heti kun joku hiphop-kappale on Spotifyin kuunnelluin niin Koirat ottaa sen ohjelmistoon. Kaikille träkeille pitää löytyä oikea paikka setissä ja niiden pitää inspiroida meitä jotenkin.

Onko jätkillä mitään omaa tuotantoa?

R: Ei haluta alkaa huutelemaan ennen kuin on jotain valmista. Sen verran voi kai sanoa, että oma tuotanto on seuraava askel ja sinne päin ollaan jo vähän hiivitty. Palataan asiaan ensi vuonna!

Millainen musiikkihistoria bändiltä löytyy?

O: Kaikilla meidän bändistä on enemmän tai vähemmän taustaa Pop&Jazz Konservatoriossa. Me kaikki ollaan myös opiskeltu Sibelius-lukiossa paitsi Roope, joka kävi lukion Kalliossa. Ollaan soitettu erilaisissa projekteissa yhdessä yli kymmenen vuoden ajan.

R: Itse puhaltelin trumpettia reilun vuosikymmenen ennen kuin siirryin suunsoittoon ja nyt treenaan päivittäin lähinnä laulua, flowta ja tekniikkaa.

O: Roope Salminen & Koirat pantiin kasaan siinä vaiheessa, kun tuntui, että meillä on jotain uutta annettavaa suomalaiselle musaskenelle.

Mitkä keikat ovat olleet päräyttävimpiä tähän saakka?

R: Eka Tavastia tämän vuoden tammikuussa ja ekat festarikeikat tänä kesänä. Oon tosin saanut marinoituneemmilta artisteilta ja bändeiltä kuulla ystävällistä kuittailua siitä, miten pähkinöinä oon oikeestaan joka keikasta. Tää on kaikki vielä todella uutta, porukka ei tiedä meitä ja jokainen keikka tuntuu mahdollisuudelta tehdä vaikutus uusiin ihmisiin ja tuoda hyvää energiaa jengille.

O: Oltiin St. Rastan kanssa Tavastialla keikalla myös tammikuussa ja siitä tuli ikimuistoinen ilta. Se on ollut ainakin mulle tämän kesän Helsingin puistokonserttien ohella mieleenpainuvin keikka.

Millaiset odotukset Taiteiden yön suhteen?

O: Nyt tiedossa on taas uudistunut setti, yllätysvieraita ja tietenkin Taiteiden yön parhaat bileet!

R: Toivon, että siitä tulee hienon kesän huipennus. Ollaan nähty paljon vaivaa sitä iltaa varten, ja toivon että ihmiset diggaa ja ehkä yllättyykin. Aion nauttia täysillä joka hetkestä lavalla ja antaa aivan kaikkeni, en tiiä tuleeko tällästä kesää enää koskaan. Toivottavasti!


Taiteiden yö torstaina 22.8.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi