Saurahuone – Ihana lounaskahvila avattiin Käpylän "urbaanille maaseudulle"

Luomuviinejä, rikkaita raaka-aineita, panimo-oluita ja iätöntä hengailua. Tätä on upouusi lounaskahvila Saurahuone.

Saurahuoneen omistaja Johanna Sauramäki iloisena tiskin takana.
Saurahuoneen omistaja Johanna Sauramäki iloisena tiskin takana. Kuva: Jessica Sorola

Kaupunkimainen viehätys ulottuu nyt Käpylään, jonka sydämeen avattiin upouusi lounaskahvila. Kahvila syntyi kalliolaisen Johanna Sauramäen innostuksesta ruokamaailmaan ja sen trendeihin. Sauramäki on koulutukseltaan graafikko, jonka yritys toimittaa catering-palvelua graafisen suunnittelun ohella. Seuraava askel olikin perustaa näitä asioita yhdistävä paikka. Lopputuloksena syntyi Saurahuone, jossa toimii yrityksien osien emoaluksena sekä asiakaskahvilana.

"Halusin perustaa monitoimitilan, jossa voisin operoida kaikkia Sauran palveluita", kertoo Sauramäki.

Liiketilaa haettiin ensin Kalliosta, mutta tilaisuuden ennättäessä piste päätettiin perustaa Käpylään.

“Olen koko ikäni asunut Kalliossa ja rakastan sitä paikkaa. Sain kuitenkin hyvän tarjouksen Käpylän liiketilasta ja koska Käpylä on toiseksi ihanin paikka Helsingissä, tuntui luontevalta avata yrityksen pesä sinne. Käpylä kun on tälläinen urbaani maaseutu”, hymähtää Sauramäki.

Lounaskahvilan sisustus on täysin käpyläläinen. Se on koottu lähialueen asukkaiden vanhoista tavaroista.

“Talo on viime vuosituhannelta ja halusin ostaa alueen asukkailta siihen sopivia tavaroita. Monet olivat siitä hyvin mielissään”, Sauramäki kuvailee.

Isoa ikkunaa koristaa vetopasuuna, jonka Sauramäki on saanut kulkuriveljeltään lahjaksi avajaisten kunniaksi. Tilasta löytyy myös rytmimunia ja vanha vinyylisoitin, millä asiakkaat saavat soittaa mieleistään musiikkia. Paikka onkin hyvin kotoisa ja olohuonemainen.

Näin somaa kahvilan sisällä on.
Näin somaa kahvilan sisällä on. Kuva: Jessica Sorola

“Haluan, että Saurahuoneesta muodostuu paikka, jossa kaikenikäiset vauvasta vaariin voivat kohdata toisensa. Tilat ovat tiiviit, noin 25-asiakaspaikkainen, mutta siinä lienee osakseen paikan tunnelmallisuus", kuvailee Sauramäki.

Bravuureikseen Sauramäki luokittelee venäläiset ja aasialaiset keitot. Tarjonta on kahvilassa kasvispainoitteista, mutta sieltä löytyy myös lihavaihtoehtoja. Listalla on myös salaatit, leivät, pullat ja piirakat. Menun pääperiaatteena toimii lauseke kaikille jotakin. Lounas on tarjolla arkisin kello 11–14 hintaan 7,90–10 euroa.

Perustaja kertoo viettäneensä lapsuuden kesät maatilalla, jossa lautaselle saapui ruokaa vain omasta maasta. Tästä perinteestä kiinni pitäen muodostui osa lounaskahvilan raaka-ainevalikoimasta.

“Raaka-aineemme ovat melko luomua. Kaikki tosin ei ole. Olemme kuitenkin tarkkoja siitä, mistä tuotteet valmistamme. Raaka-aineiden tulee olla puhtaita ja maistuvia”, Sauramäki kertoo. 

Syyskuun alusta alkaen Saurahuoneella vietetään poke-perjantaita, jolloin juhlitaan viikonlopun tuloa havajilaisella poke bowl -kulhoilla. Kulho kasataan asiakkaan edessä, jolloin ne räätälöidään jokaiselle maistuvaksi. Poke bowlin voi täyttää kasviksilla, hedelmillä, lihalla tai lähes millä vaan.

Saurahuoneen painopiste on ruuan raaka-aineiden lisäksi juomissa. Paikka suosii keskieurooppalaisia luomuviinejä, eri toten itävaltalaisen Hörmann-tilan viinejä. Viinilajikkeita saapuu kahvilaan myös Ranskasta ja Italiasta.

“Itävallassa on mitä parhaimmat viininvalmistusolosuhteet. Siellä on paljon perheyrityksiä ja perheyrittäjänä haluan tukea sellaista toimintaa”, perustelee Sauramäki.

Pienpanimotuotteet on myös otettu valikoimaan Stadin Panimolta. Kahvilalta löytyy myös oma nimikko-olut Saura, joka on vahvasti humaloitu, mutta raikas pale ale. Saura 5,5 % maksaa paikan päällä 6,50 euroa ja mukaan otettuna 6 euroa.

Kahvila on saanut lämpimän vastaanoton ja asiakkaat ovat jo kyselleet millon samanlainen avataan Kallioon.

“Olen erittäin tyytyväinen tähän alkuun. Ihastuin koko Käpylään niin, että päädyin muuttamaan sinne. Vaikka Kallio onkin aina rakas”, Sauramäki huokailee.

Lounaskahvila Saurahuone, Pohjolankatu 43. Avoinna ma-pe 8 – 18, la 10 – 18 ja su 10 – 16.

Tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin.
Tarjonnasta löytyy jokaiselle jotakin. Kuva: Jessica Sorola

Stadin Panimon tuotteet ja Sauran oma pale ale.
Stadin Panimon tuotteet ja Sauran oma pale ale. Kuva: Jessica Sorola

Vetopasuuna kiinnittää huomion kahvilan ikkunassa.
Vetopasuuna kiinnittää huomion kahvilan ikkunassa. Kuva: Jessica Sorola
Kerro kyselyssä oma kahvilasuosikkisi
 
powered by Typeform

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi