Suuri aamiaistesti 2008

Tuomas Vimma etsi ja löysi kaupungin parhaan aamiaisen. Hyvää ruokahalua.

Tsekkaa vuoden 2012 aamiaistestit!

Jo Kafka kirjoitti, että aamiainen on päivän tärkein ateria (tosin syömishäiriön, masennuksen ja tubin riivaamalta eksistentialistilta ei varmaankaan pitäisi ottaa elämänohjeita vastaan). Yön aikana on yleensä kulunut melkoisesti aikaa viimeksi nauttimastamme ateriasta ja kehomme on vajonnut eräänlaiseen paastotilaan. Tuhti fiksi hiilihydraatteja, rasvaa, proteiineja sekä vitamiineja potkaisee päivän aivan eri tavalla käyntiin kuin pelkkä työmatkalla mukaan noukittu latte. Aivomme tarvitsevat ennen kaikkea hiilareita lähteäkseen kunnolla käyntiin. Lukuisat testit ovat osoittaneet, että aamupuuronsa kiltisti lusikoineet pärjäävät koulussa ja työelämässä paremmin.

Kunnollisen aamiaisen löytäminen Helsingistä ei aina ole ollut helppoa, mutta hotellien rinnalle on viime vuosina ilmestynyt melkoinen määrä aamiaista tarjoavia ravintoloita. Ekbergin aamiaispöytä on ehtinyt jo muodostua suoranaiseksi käsitteeksi. Kuudellatoista eurolla saa viettää vaikka koko sunnuntaiaamunpäivän Aleksanterinleivoksia mässäten. Ekbergin ovatkin löytäneet – ylläri pylläri – raskaana olevat naiset. Vaikka 16 euroa saattaa kuulostaa jonkun mielestä kovalta hinnalta, ei se ole kuitenkaan lähimainkaan kaupungin kallein aamiainen. Hotelli Tornin ylimmässä kerroksessa tarjoiltava ateljeeaamiainen upeine näköaloineen köyhdyttää 35 euroa, jolla saisi jo kahden ruokalajin lounaan Chez Dominiquesta.

Parempi myöhään

Kaupungin aamiastarjontaan tutustuessa yllättää positiivisesti se, että lähes kaikissa kiinteähintaisissa brekkaripaikoissa aamiaista saa aina puoli yhteentoista saakka. Monella edellisenä iltana hippajalassa olleella matkustavaisella on hotellin aamiaisbuffetti jäänyt pelkästään huhupuheiden varaan sen päättyessä käsittämättömän varhain. Ainakin Torissa, Bar 9:ssä sekä Tin Tin Tangossa aamiaista saa koko päivän, aina keittiön sulkeutumiseen saakka.

[AD]

Ylivoimaisesti suosituin tuntuu olevan pohjoismaalainen muunnelma mannermaisesta aamiaisesta, joka sisältää leikkeleitä, juustoja, muroja, keitettyjä ja paistettuja munia sekä erilaisia leipiä. Mehu tarjoillaan jostain syystä lähes poikkeuksetta puolen desilitran shottilaseista, oli kyse sitten Juissista tai kalliista ruotsalaisesta tuorepuristetusta nektaarista. Hedelmätarjonta osoittautui Kämpiä lukuun ottamatta heikoksi.

Louniainen vai aamas?

Baijerilaiset, puolalaiset sekä hobitit nauttivat perinteisesti kaksi aamiaista. Kakkosbrekkaria ei pidä sotkea brunssiin – paremman väen aamiaisen ja lounaan välimuotoon – joka tarjoillaan yleensä klo 10–12. Brunsseja tarjoavia ravintoloita on nykyisin Helsingissä kiitettävän paljon. Tyylikkäitä vaihtoehtoja sunnuntaibrunssin nauttimiseen ovat Töölönranta, Rivoli, Fabian sekä Fanny goes to Hollywood.

Yleinen nyrkkisääntö maailmalla on se, että mitä pohjoisemmassa asutaan, sitä tukevampi on aamun ensimmäinen ateria. Esimerkiksi Englannissa perinteisesti ainoa tapa syödä hyvin on ollut nauttia aamiainen kolme kertaa päivässä. Perinteistä englantilaista aamiaista papuineen ja paistettuine tomaatteineen löytyy ainakin Iso Roobertinkadun Bali-Haista sekä Kämpistä. Toinen herrasmiehen aamiaiseen luontevasti istuva elementti taas loisti poissaolollaan. Yhtään ravintolaa, josta saisi ostereita ennen kello kymmentä aamulla, ei kaupungista löytynyt.

Vaikka croissant ei ole alunperin ranskalainen keksintö, vaan se on 1600-luvun Budapestista, omaavat ranskalaiset kiistatta ylimmän auktoriteetin mitä voisarviasioihin tulee. Moni Ranskassa asunut valitteleekin kunnollisten croissantien puuttumista Helsingissä. Pariisilaiset kriteerit (sisältä pehmeä, ulkoa rapea) täyttävän voisarven löytäminen osoittautuikin lähes ylivoimaiseksi tehtäväksi. Lähimmäksi pääsi yllättäen rautatieaseman ravintola Eliel kahden euron croissantillaan, jonkalaisen olisi melkein voinut kuvitella saavansa Boulevard St. Germainin varrelta. Pinnat Avecralle.

Ylös, ulos ja drinkille!

Perinteisesti on pidetty sääntönä, että ainoa alkoholijuoma, jota voidaan tyylikkäästi nauttia ennen puoltapäivää on samppanja. Tuoremehun kanssa yhdistettynä siitä syntyy nestemäinen aamiainen nimeltä Mimosa, jonka piristävän vaikutuksen nimeen monet vannovat. Etikettisäännöille kintaalla viittaavat, ja hiukan terävämpää starttia päiväänsä haluavat, ovat yleensä tilanneet Bloody Maryn, Ramos Gin Fizzin tai brandylla vahvistetun kahvin (café carajillo tai café coretto kielestä riippuen). A-oikeuksilla varustettuja aamiaispaikkoja Helsingistä löytyy lukuisia, eikä yhdessäkään niistä katsottu kieroon aamuista tissuttelua. Tyylikkäin ympäristö aamusamppanjalle on itseoikeutetusti Kämp, jossa päivän ensimmäisen Bollingerin voi poksauttaa auki heti yhdeksältä. Myös Stockmannin baari on kuulemma ollut aamujanoisten suosiossa jo pidemmän aikaa.

Suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa henkilöä kohden – lähes kymmenen kiloa vuodessa. Höyryävä kupillinen arabicaa muodostaakin monen mielestä aamiaisen selkärangan. Siksipä kaupungin parhaasta aamiaisesta kirjoittaessa ei kahvia voida sivuttaa olankohautuksella. Kahvin laatu vaihtelee kahviloissa ja ravintoloissa teenmakuisesta litkusta todellisiin laatukahveihin. Ei lienekään yllätys, että kaikki monen kympin luksushotelliaamiaisten kanssa tarjoillut kahvit olivat ensiluokkaisia. Kaupungin parhaan kahvikupin koti oli kuitenkin Kalevankadulla sijaitseva Gran Delicato.

Kuinkas sitten kävikään?

Entäs se kaupungin paras aamiainen? Parhaiten aamiaisasioissa hemmoitellaan Bulevardin kulmilla asuvia. Vaikka Ekbergin aamiainen onkin erästä huippukokkia lainatakseni ”melkoisen väsähtänyt näinä päivinä”, pärjää se kilpailussa silti kunnialla. Mutta jos otetaan huomioon hinta-laatusuhde, tarjoiluajat, valikoimien laatu sekä määrä, palvelu, siisteys, tarjolla olevat lehdet sekä kuun asento, aamiaiskilpailun voittajaksi nousee kulman takana sijaitseva Krulla ja sen 10,30 euroa maksava kaupungin paras aamiainen. Suosittelemme. Heikoimmalla tolalla aamiaiset olivat Kalliossa, josta ei irronnut Picnicin patonkia kummempaa ennen kello kymmentä aamulla. Yhdeksältä olisi tosin ollut tarjolla kahden euron keskioluttuoppeja tai 40 euron thaimaalaista hierontaa happy endingillä.

Oliver Werner Krulla’s

Fredrikinkatu 41

  • Milloin aamiaista: Aamiaisbuffet ma–pe 7.30–10.30, la–su brunssi 10.00–15.30
  • Mitä maksaa: Aamiainen 10,20 e
  • Kahvi: Keskitasoa selvästi parempaa.
  • Tarjolla: Melko pieni paikka, joten lounasaikaan saattaa olla ryysistä.
  • Ruuhka-aika: Pekonia, makkaroita, munia, erilaisia aamiaismuroja, tuoremehuja, hyvä juusto- ja leikkelevalikoima, hedelmäsalaattia, oliiveja, silliä, sekä korvapuusteja.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Jos pekonit ja makkarat jättäisi väliin, olisi aamiainen silti hintaansa nähden kaupungin paras.
  • Lehdet: Hyvä valikoima naistenlehtiä, iltapäivälehdet, Hesari.
  • Arvosana: 10-
  • Plussat: Tarjolla lukuisia erikoiskahveja sekä laaja tee- ja kaakaovalikoima. Paras hinta-laatusuhde.
  • Miinukset: Ei alkoholitarjoilua.
  • info: www.krullas.com, 09 497 530

Hotelli Kämp / Yume

Kluuvikatu 2

  • Milloin aamiaista: ma–pe 6.30–10.30, la–su 7.00–11.00 (myös juhlapyhinä)
  • Mitä maksaa: 15 e – 29 e
  • Kahvi: Erinomaista.
  • Tarjolla: Ranskalaisesta aamiaisesta (16 e) mannermaiseen aamiaiseen (25 e) ja englantilaiseen aamiaiseen (26 e). Runsas buffetpöytä (29 e), jossa graavikaloja, juustokärry, pekonia, munia, kymmentä eri leipää.
  • Ruuhka-aika: Kannattaa varata pöytä aina.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 1h
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Kaupungin paras hedelmävalikoima.
  • Lehdet: Kansainväliset bisneslehdet hyvin edustettuina.
  • Arvosana: 9 ½
  • Plussat: Räävitöntä porsastelua suuren maailman tyyliin.
  • Miinukset: Se hinta…
  • info: www.hotelkamp.fi, 09 584 09356

Café Ekberg

Bulevardi 9

  • Milloin aamiaista: ma–pe 7.30–10.30, la–su 8.30–17, su 10–17
  • Mitä maksaa: 8,80 e arkisin, 16 e la–su
  • Kahvi: Erinomaista.
  • Tarjolla: Täysi buffetaamiainen pekoneineen, munineen, muroineen, puuroineen, juustoineen, leikkeleineen sekä leivoksineen.
  • Ruuhka-aika: Tasaisesti pitkin päivää.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Leivokset korvaavat nakit.
  • Lehdet: Hesari, Kauppalehti, Sport & Hälsa, Svenska Dagblaget sekä Navigare.
  • Arvosana: 9
  • Plussat: Upea miljöö, leivonnaisia buffetissa, A-oikeudet.
  • Miinukset: Ei juurikaan huomautettavaa.
  • info: www.cafeekberg.fi, 09 681 1860

Karl Fazer Café

Kluuvikatu 3

  • Milloin aamiaista: ma–pe 7.30–10.30, la 9–11.30
  • Mitä maksaa: 9,90 e arkisin, 15,50 e la brunssi
  • Kahvi: Maistuvaa.
  • Tarjolla: Hieman vajaa buffetaamiainen. Kahta leikkelettä, kahta juustoa, perusvihannekset, keitettyjä kananmunia, hedelmäsalaattia, jogurttia, puuroa, minicroissanteja, kahvia, mehuja, smoothieita sekä kakkua.
  • Ruuhka-aika: hyvin väljää aamuisin
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Perussetti ei ehkä aivan hintansa väärti.
  • Lehdet: Financial Times, HBL, Hesari.
  • Arvosana: 8
  • Plussat: Tyylikäs sali, loistavaa kakkua, langaton internetyhteys, erikoiskahvi puoleen hintaan.
  • Miinukset: Perusbuffetin puutteet (makkarat, pekonit sekä munakokkeli uupuivat).
  • info: www.fazergroup.com, 020 729 6702

La Société de Cochon

Mannerheimintie 14

  • Milloin aamiaista: ma–pe 8–10.30
  • Mitä maksaa: 6,50 e – 9,50 e
  • Kahvi: Hyvää.
  • Tarjolla: Erikokoisia valmiita aamiaissettejä. 8,50 euron Leijona-aamiainen sisältää ruis- tai täysjyväleipää, kurkkua, tomaattia, muutaman viipaleen juustoa ja kinkkua, salaattia, keitetyn munan, tuorepuristettua appelsiinimehua.
  • Ruuhka-aika: 140 asiakaspaikkaa takaa tilaa aamuisin.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Muutakin kuin munaa ja kinkkua tarjolla.
  • Lehdet: Deko, Image, Anna, Gloria, City, Tekniikan maailma sekä Tuulilasi.
  • Arvosana: 8
  • Plussat: Vertti Kiven suunnittelema tyylikäs sali.
  • Miinukset: vessapoletit
  • info: www.cochon.fi, 020 761 9888

Ravintola Bali-Hai

Iso Roobertinkatu 35

  • Milloin aamiaista: ma–pe 11–22, la–su 12–22
  • Mitä maksaa: 10 e
  • Kahvi: ok
  • Tarjolla: Pekonia, kananmunia, juustoa, papuja, salaattia sekä leipää. Erityispyynnöstä paistettuja tomaatteja.
  • Ruuhka-aika: Lounasaikaan sekä töiden jälkeen.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min – 1h
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Jättää kasvissyöjän melko kylmäksi.
  • Lehdet: Iltapäivälehdet.
  • Arvosana: 8
  • Plussat: Ystävällinen palvelu, A-oikeudet, aamiaista tarjolla koko päivän.
  • Miinukset: Myöhäinen aukeamisaika.
  • info: 09 179 904

Ravintola Tori

Punavuorenkatu 2

  • Milloin aamiaista: ma–pe 10–22, la 12–22, su 14–23
  • Mitä maksaa: 1,8 e – 8,5 e
  • Kahvi: ok
  • Tarjolla: Aamiaislistasta voi valita mielensä mukaan. Jogurttia ja mysliä (2,4e), puuroa (2,7e), makkaroita (3e), paistettuja munia (3e), pekonia (2,5e) sekä omeletteja (5,2–6 e). Toasteja sekä lämpimiä leipiä (3,5 – 8,5 e).
  • Ruuhka-aika: Lounasaikaan ja iltaisin usein tukossa.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min – 1h
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Valikoima on melko lihapainotteinen.
  • Lehdet: Iltapäivälehdet, Hesari, Viini, Suomen Kuvalehti sekä sekava lajitelma muita.
  • Arvosana: 8-
  • Plussat: Aamiaista aamusta iltaan, A-oikeudet.
  • Miinukset: Toisinaan vaikea saada pöytää.
  • info: www.ravintolatori.fi, 09 687 43790

Café Tin Tin Tango

Töölöntorinkatu 7

  • Milloin aamiaista: ma–to 7–24, pe 7–02, la 9–02, su 10–24
  • Mitä maksaa: 4,50 e – 7,80 e
  • Kahvi: ok
  • Tarjolla: Erilaisia aamupalalautasia, joista löytyy kahvia, kananmunia, leipää, juustoa, meetvurstia, croissanteja sekä jogurttia.
  • Ruuhka-aika: Ei pahempaa ryysistä.
  • Varaa aamiaiseen aikaa: 30 min
  • Sopiiko kasvissyöjälle: Aamiaisvaihtoehtojen ainoa hedelmä on omena.
  • Lehdet: Iltapäivälehdet, sekava lajitelma muita
  • Arvosana: 7 ½
  • Plussat: Lämmitetty terassi, aamiaista aamusta iltaan, pesukoneet, sauna.
  • Miinukset: Tylsähköt aamiaissetit.
  • info: www.tintintango.info, 09 270 90972

Suosittelemme