Teurastamolle suunnitellaan piippusaunaa

The Helsinki Distilling Companyn tislaamotiloihin tulee paitsi baari, suunnitelmien mukaan myös sauna.

Teurastamo on eittämättä Helsingin kiinnostavimpia alueita paitsi historiallisen arkkitehtuurinsa ansiosta, myös sinne perustettujen paikallisten yritysten vuoksi. Yksi niistä on reilu vuosi sitten pystyyn pantu The Helsinki Distilling Company, kolmen miehen tislaamo, joka pyrkii helsinkiläisen tislausperinteen uudelleenelvytykseen.

"Helsingissä oli ennen 11 tislaamoa. Viimeinen niistä paloi maan tasalle Kruunuhaassa vuonna 1918", kertoo Séamus Holohan, The Helsinki Distilling Companyn toimitusjohtaja.

HDCO haluaa elvyttää vanhoja helsinkiläisiä perinteitä tislaamalla hyvää, suomalaista alkoholia. Tislaamon päätuote on viski, jota kypsytellään tynnyrissä vähintään kolme vuotta. Tynnyrilliseen voi sijoittaa itse tai kaveriporukassa (jos on muutama tonni ylimääräistä), mutta maistelemaan pääsee vasta, kun viski on kypsynyt. Viskejä odotellessa tislaamossa panostetaan giniin. Homma toimii: HDCO:n gini sai ansaittua tunnustusta saamalla kutsun brittiläisen Master of Maltin maineikkaaseen Ginvent-joulukalenteriin. Raikastamon kanssa yhteistyössä luotu, viime kesänä julkaistu ginipohjainen lonkero uppoaa kansaan kuin häkä. Lisäksi tislaamossa tehtaillaan akvavitiä ja calvados-tyyppistä Apple Jackia.

HDCO vastaa Teurastamon alueen suosioon tarpeellisella lisällä. Ensi kesänä tislaamon yhteyteen aukeaa gini- ja viskibaari, josta voi jo remonttivaiheessa sanoa tulevan upea. HDCO:n suuret suunnitelmat eivät kuitenkaan lopu baariin ja terassiin, sillä tiloihin aiotaan rakentaa myös sauna.

“Vuokrasopimuksessamme edellytetään, että pidämme vanhan savupiipun lämpimänä, jottei se hajoa. Siksi ajattelimme, että rakennamme piippuun saunan”, Holohan kertoo ylpeästi hymyillen.

Ajatus on loistava. Sauna on paitsi erikoinen ja kiinnostava arkkitehtoninen lisä kaupunkitarjotaan, myös mielenkiintoinen luomus energianäkökulmasta katsottuna. Sitä lämmitettäisiin nimittäin tislaamon viskin tuotannon sivutuotteena. Teurastamon trendikäs ja monipuolinen alue saisi viskisaunasta kiinnostavan vierailukohteen sekä turisteille että kaupunkilaisille. Tynnyreiden omistajille kokemus olisi erityisen hieno: kylpeä nyt saunassa, jota lämmitetään "oman viskin" höyryillä.

“Suomalaiset ovat saunakansaa. Miksemme siis syleilisi saunakulttuuria myös täällä”, Holohan sanoo.

2 kommenttia

suntuperainen

5.1.2016 11:09

Kruununhaka, ei Kruunuhaka

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Peteeee

7.1.2016 18:57

Hyvä idea tuo sauna! :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi