Voiko taiteella muuttaa maailmaa?

Katutaiteilija Sampsa kysyy töissään isoja kysymyksiä. Näyttely Galleria Contempossa tammikuussa.

Kid pointing.
Kid pointing.

Katutaiteilija Sampsan töitä on näkynyt viime vuosina muun muassa Helsingin, Pietarin ja Pariisin katukuvissa – katutaiteen perusolemukseen kuuluu tilan haltuun ottaminen.

Sampsa ei kuitenkaan ole tyytynyt pelkästään tilanhallinnallisten kysymysten esittämiseen. Hänen teoksensa ovat myös sisällöltään poikkeuksetta kantaa ottavia.

Tammikuussa yleisölle tarjoutuu mahdollisuus nähdä Galleria Contempossa Sampsan uusimpia töitä.

"Kaupan keskusliikkeet sopivat ruuan hinnoista keskenään ja poliitikot trokaavat maamme kaivosyhtiöille. Meidän kansalaisten tehtävä on osoittaa ongelmia sormella ja vaatia vastauksia. Me emme halua seuraavaa talvivaaraa, tule jammailemaan kanssamme kulttuurilla – häiriköimään", Sampsa kannustaa yleisöään.

Lady Putin.
Lady Putin.

Culture Jamming – Part 1 -näyttelyssä Sampsa ottaa kantaa esimerkiksi Venäjän poliittiseen tilanteeseen presidentti Vladimir Putinin hahmon kautta. Lady Putin -teos on vastaus Venäjän viranomaisten päätökselle takavarikoida Konstantit Altuninin teoksia pietarilaisesta galleriasta elokuussa 2013.

Esillä on myös teos Little Brother, jossa samoin poseeraa presidentti Putin. Yksi versio samasta teoksesta takavarikoitiin joulukuussa museonäyttelystä Venäjän Omskissa. Sananvapauden tila tulevassa olympialaisten isäntämaassa jättää toivomisen varaa.

Sampsa ei kuitenkaan rajoita aiheiden kirjoa näyttelyssään pelkästään Venäjään. Osansa taiteilijan – ja yleisön – huomiosta saavat myös kulutuselektroniikan tarvitsemia mineraaleja henkensä kaupalla tuottavat lapset ja lähes messiaaninen edesmennyt Steve Jobs. Vaatimuksillaan tuotantoketjun tehostamisesta ja kulujen suitsimisesta Applen johtaja Jobs piti huolen siitä, että jokaisen iPhonen ja MacBookin matka raaka-aineesta kuluttajalle on täynnä luurankoja.

Apple ja Jobs eivät tietenkään ole ainoita, tai edes suurimpia roistoja joita maailma on päällään kuunaan kantanut. Silti, markkinajohtajan asema on aina toimia suunnannäyttäjänä ja Applen viitoittama tie johtaa yhä uusiin uhreihin.

Ajankohtaiseen tekijänoikeuskeskusteluun Sampsa osallistuu teoksella TTVK Apes. Teos kuvaa sitä kovakouraisuutta, jota Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry. on harjoittanut pienimpiäkin tekijänoikeuksien rikkojia jahdatessaan. Itselleen lähes viranomaisen roolin ottanut TTVK tuli suurelle yleisölle tunnetuksi niin sanotun Chisugaten yhteydessä loppuvuodesta 2012.

Vuosi sitten Sampsan ensimmäinen soolonäyttely täytti Jätkäsaaren Makasiini L3:n ullakon ja toimi lähtölaukauksena Järkeä tekijänoikeuksiin -kansalaisaloitteelle. Nyt – reilu 50 000 allekirjoitusta myöhemmin – tuo kansalaisaloite on eduskunnan käsiteltävänä. Ehkä taiteella todella voi muuttaa maailmaa.

"Mielestäni yksi kiinnostavimmista uusista stadilaisista katutaiteilijoista", Sampsan tekemisiä kommentoi kriitikko Otso Kantokorpi.

Sampsa: ”Culture Jamming – Part 1”
Yhteistyössä Häiriköt – Kulttuurihäirinnän aakkoset
Galleria Contempo - 9.1. - 2.2.2014
Lönnrotinkatu 23, 00120 Helsinki

2 kommenttia

shiwan8

7.1.2014 15:20

Voihan taiteella muuttaa maailmaa, mutta koitappa saada jotain sellaist taidetta esille joka pitää sisällään totuuden eikä ole mediaseksikästä. Se on mahdoton tehtävä nykymaailmassa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

kaupunkilaikasikyt

19.1.2014 14:25

Näyttely oli upea! Askel kohti eurooppalaista kulttuurikaupunkia. Todella kansainvälisiä duuneja!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi