Älyvapaa raha

Älypäät eivät välttämättä olekaan rikkaita.

Moni älykäs närkästyy urheilijan, kuskin tai laulajan palkkioista. Millä perusteella fiksun kuuluu saada eniten fyffeä?
Moni älykäs närkästyy urheilijan, kuskin tai laulajan palkkioista. Millä perusteella fiksun kuuluu saada eniten fyffeä?

On epäkohteliasta rohmuta kaikki rahat itselleen, joten fiksu keksii ahneudelleen hyvät perustelut. "Vaativa duuni" toimii aika hyvin.

Kuinka paljon älyllä tulisi rahastaa? Ohion yliopisto ja U.S. Bureau of Labor Statistics seurasivat 7 403 amerikkalaisen raha-asioita viiden vuoden ajan. Kaikki tutkittavat kävivät älykkyystestissä. Yllätys! Älykkäät ihmiset saavat keskimäärin muita parempaa palkkaa. Jokainen lisäpiste älykkyysosamäärässä nostaa palkkaa 202-616 dollaria vuodessa. Hyvin älykäs (ÄO 130, noin kahdella prosentilla väestöstä) saattaa tienata 12 000 taalaa vuodessa enemmän kuin normaaliälyinen (ÄO 100). Hyvästä liksasta huolimatta älykkäiden omaisuus jäi suht vaatimattomaksi.

"Kun suljimme pois koulutuksen, ammatin ja perinnön vaikutukset, eivät älykkäät vaurastuneet muita varmemmin. Itse asiassa älykkyystestissä 105 pistettä saaneet menestyivät paremmin kuin 110 pistettä keränneet", tutkimusta johtanut taloustieteen professori Jay Zagorsky kertoo Ohio State Research -sivuilla. Vauraudesta haaveilevan olisi fiksua vältellä tupakanpolttoa, avioeroa ja lihavuutta, ne tekevät ison loven kukkaroon.

Tutkijat selvittivät palkkojen ja nettovarallisuuden lisäksi tulonsiirrot, osingot, luottokorttien käytön, yli varojen elämisen ja konkurssit. Älyn ja taloudellisen järkevyyden välinen käyrä on epälineaarinen. Vähän keskitasoa vähälahjaisemmat (ÄO 90) ylittivät luottorajansa useammin kuin selvästi alle keskivertoälyn omaavat (ÄO 75). Normaaliälyiset vaurastuivat tasaisesti ja joutuivat muita harvemmin talousvaikeuksiin. Melko fiksuista (ÄO 115) vain viisi prosenttia oli ylittänyt tilinsä.

Hyvin älykkäät joutuvat talousvaikeuksiin normaaliälyisiä useammin: maksamattomat laskut ja konkurssit eivät olleet epätavallisia. Miksi skarpit hassaavat rahansa? Taloustieteilijät veikkaavat syyksi liiallista riskinottoa ja uskoa tulevaisuuden hyviin ansioihin. "Nerot" ovat varmoja omista näkemyksistään, eivätkä kuuntele muiden neuvoja ja varoituksia.

"Älykkäät kuluttavat enemmän. Kulttuurissamme äly avartaa tietoisuutta kulutusmahdollisuuksista. Halutaan tavaroita ja palveluja. Fiksuilla on korkeat odotukset ja usko siihen, että he ansaitsevat parempaa ja elintason kuuluu nousta", arvioi ekonomisti Richard Wolff New Scientist -lehdelle.

Kehityspsykologi Clancy Blair Penn Staten yliopistosta on tutkinut koulumenestykseen vaikuttavia seikkoja. Älyä tärkeämmäksi osoittautuivat hyvä keskittymiskyky sekä impulssien ja tunteiden kontrollointi. Tutkimusten mukaan osakesijoittamisessa pärjäävät pitkällä aikavälillä parhaiten kärsivälliset ja maltilliset yksilöt. Siis ole ahne ja pihi ja ota iisisti.

Monet kyseenalaistavat koko älykkyyden testauksen. Testit suosivat länsimaisen kasvatuksen ja hyvän koulutuksen saaneita. Vaurastumiseen vaikuttavat älyä enemmän kunnianhimo, motivaatio, energia, tahdonvoima, itsekuri ja henkinen tasapaino.

Kaikki älykkäät eivät halua valtaa ja rahaa. Moni kannattaa altruistisempia arvoja: kuinka voisi hyödyttää ihmiskuntaa parhaiten. Joensuun yliopiston psykologian professorin Hannu Rädyn mukaan ei ole kovin älykästä hyväksyä älykkyystestejä älyn päteväksi mittariksi. "Viisaus" ja älyn tarkastelu moraalisten arvojen kannalta on kiinnostavampaa.

"Vallassa olevat selittävät mielellään oman korkean asemansa juuri henkilökohtaisten ominaisuuksiensa kuten älyn ansioksi", Räty kertoo ja uskoo useimpien ihmisten hakevan elämänsisältönsä ei-aineellisista asioista:

"Esimerkiksi yliopistoihin hakeudutaan tutkimusmotivaation ja tiedonjanon takia." Psykologit Markku Verkasalo ja Jari Lipsanen Helsingin yliopistosta arvioivat, etteivät älykkyysmittauksissa esiin tulevat asiat ole välttämättä samoja, joita tarvitaan normaalielämässä pärjäämiseen.

"Rahan hankinta ei kaikissa töissä ole tärkein työn motiivi. Kunhan palkka riittää jokapäiväiseen elämiseen." Professori Zagorskyn mukaan professorit ovat yleensä hyvin älykkäitä ihmisiä, mutta kurkkaus yliopiston parkkipaikalle osoittaa Rolls Roycen ja Porschen puutteen. "Laitoksen parkkipaikalla on kyllä yksi hieno mersu, mutta se on toimistosihteerin auto", Verkasalo vahvistaa.

Lukijoilta

“Äly ei tuo suoranaisesti rahaa, mutta edesauttaa kuitenkin keskiluokkaisen elämän saavuttamisessa ilman suuria ponnisteluja tai riskinottoa. Liika äly on haitaksi rahanhankinnassa, koska silloin ihminen keskittyy muihin asioihin kuin rahaan, ja välttää konkurssin tekemistä. Rikkaaksi pääsemiseksi ei tarvita älyä, pelkkä hienotunteisuuden puute riittää.”
Mies, 37

“Ei takaa äly vaurautta: olen Mensan jäsen ja ihan normaalituloinen, tavallinen nainen. En ole koskaan kokenut elämäni tarkoitukseksi rikastua. Tulen toimeen ihan hyvin, kun on asunto ja ruokaa ja välillä voi matkustaa. Tavoittelisin enemmänkin mielenrauhaa kuin rikkauksia.”
Nainen, 38

“Tunsin aikanaan yhden kaverin, jota kutsuttiin vähemmän mairittelevilla lempinimillä hänen naamansa vuoksi. Mies oli kehittänyt keskustelukyvyn korvaamaan ilmeisiä ulkonäön puutteita, ei ollut siis epäsosiaalinen nörtti. Se pysty keskustelemaan kirjallisuudesta äidinkielen opettajan kanssa pari tuntia putkeen. Se oli aikanaan joku lapsinero. Olen nähnyt sen haalareissa kaupungin duunarina ja miettinyt miksi jätkä ei vain välitä.”
Nainen, 31

“ÄO:ni riittää Mensaan ja vähän päälle, mutta en ole vauras tai edes vaurastumassa. On kyseenalaista, onko älystä ollut enemmän haittaa vai hyötyä elämässäni: olen aina tuntenut itseni aavistuksen ulkopuoliseksi ja vähäinen ponnistelun tarve koulu- ja työuralla ei ole varsinaisesti tehnyt minusta ahkeruuden perikuvaa, mikä tietysti vaurastumisen kannalta olisi oleellista.”
Mies, 30

“Olen normaalituloinen nainen. En haluakaan rikastua, koska olen läheltä nähnyt että rikkaus ei tuo onnea. Mielummin olen onnellinen keskituloinen kuin onneton rikas. Fiksuus ei katso tilin saldoa.”
Nainen, 23

7 kommenttia

mensan jasen

18.3.2009 12:06

ÄO:ni riittää Mensaan ja vähän päälle, mutta en ole vauras tai edes vaurastumassa. On kyseenalaista, onko älystä ollut enemmän haittaa vai hyötyä elämässäni: olen aina tuntenut itseni aavistuksen ulkopuoliseksi ja vähäinen ponnistelun tarve koulu- ja työuralla ei ole varsinaisesti tehnyt minusta ahkeruuden perikuvaa, mikä tietysti vaurastumisen kannalta olisi oleellista.”
Mies, 30

olet varmaan kaynyt mensan testeissa vai oletko raja on 147

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jttgmmtm

18.3.2009 15:50

Ei yllätä mua lainkaan. Mutta oli kiva saada uumoilulleni vahvistus.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sivustakatsoja

21.3.2009 01:54

Mensan rajahan ei ole erityisen vaativa, ollen enemmänkin kansan syvien rivien seura kuin poikkeuksellisen lahjakkaiden yhteisö niinkuin oikeat, kuukauden pääsykokeen vaativat superkerhot. Mensalainenkin on hieman takansytyke, pikkukikkailua ja loppujenlopuksi aika vähäisen erinomaisuuden hypetystä ja hurmosta.

Erittäin korkea ÄO tuo ylemmyydentunnetta joka hallitsemattomana voi kehittyä ylemmyyskompleksiksi. Sen vaikutukset menojen hallinnassa saattavat olla arvaamattomat ja vielä lisäksi moni erittäin älykäs keskittyy ennemmin tieteeseen kuin tieteen muuttamiseen bisnekseksi.

Moni superälykäs saattaisi hyvinkin hyötyä taloudellisesti siitä että yhteistyökumppanina olisi perusfiksu ÄO reilun satasen tallaaja jolla on näkemystä sovelluksissa ja joka ymmärtää että paras ratkaisu saattaa olla käytännössä hyvän vastakohta. Bisneksen paikka jollekulle talouspuolen asiantuntijalle, sponssiverkosto huippuälykkäille konkurssitehtailijoille?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nyt selvisi

21.3.2009 20:18

Siis SEN takia mä en ole rikas. Mä olen liian fiksu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

juuuu

24.3.2009 17:55

Se, että tietää onko lukusarjan seuraava numero vaihtoehto a), b) vai c) ei tosiaan tarkoita, että osaa esim luoda suhteita tai olla hyvä pomo. Tyyppi saattaa myös olla patalaiska. Oikotietä onneen ei ole, paitsi nettipokeri...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

DeMarco

25.3.2009 11:47

Mensan käyttämä testi on vaihtunut ja samalla vaihtui käytetty keskihajonta. Sisäänpääsyn raja on siis nykyisin 131. Eli sisäänpääsyä ei ole helpotettu, sisään pääsevät edelleen 2% parhaimmistoon kuuluvat, tulosten asteikko vain on muuttunut.

http://www.mensa.fi/sivu.php/alytestit

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Optimoimaan oppinut

25.3.2009 15:45

Eikös ns. business-enkelien toiminta ole juuri tätä - rahoitetaan jonkun neronleimausta ja saatetaan saada suuri tuotto...
Suomalainen koulujärjestelmä ei ainakaan 70-80-luvulla erityisesti tukenut älykästä oppilasta, helpolla pääsi ja sen päälle koulukavereiden asennemaailma vahvisti alisuoriutumista, jolla vältti hikipinkoksi haukkumisen... Luokkatovereista rahallisesti menestynein on ehkä kaveri, joka joutui oikeasti tekemään töitä matematiikan arvosanojen eteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi