Rakkauden rahoitusmallit

Kuka maksaa vessapaperit, vinyylit ja valkkarin?

Parisuhde on taloudellinen elämäntapa: OECD-asteikon mukaan pari tarvitsee ainoastaan puolitoistakertaiset tulot saavuttaakseen saman elintason kuin kaksi sinkkua. Silti tilastot näyttävät, että alle 35-vuotiaiden parien köyhyysriski on tuplaantunut 15 vuodessa. Syyttäkää pätkätöitä ja kalliita kämppiä.

Asiantuntijoiden mukaan taloustaidot opitaan kotona. Ruotsalais-amerikkalainen kaksostutkimus osoittaa, että yli 40 prosenttia ihmisen taloudellisesta käyttäytymisestä voidaan selittää geeneillä. Perimä vaikuttaa siihen, miten reiluksi tai epäreiluksi tilanne koetaan.

Nuoret aikuiset suhtautuvat rahaan muita avoimemmin ja pitävät sijoittamista luonnollisena asiana. Pariskunnat haluavat eri pankkitilit, mutta keskimäärin kaksi kolmasosaa perheen menoista hoidetaan yhdessä. Asumisen ja lainojen maksamisvastuu sovitaan yleensä selvästi. Nordean kansainvälisessä vertailussa suomalaisparit hoitavat talouden tasa-arvoisesti ja demokraattisesti.

Suomen Gallup selvitti Helsingin Sanomille parien raha-asioita syksyllä 2008. Pariskunnista 64 prosentilla on yhteiset rahat ja vain seitsemällä prosentilla oma talous. 29 prosenttia jakaa suuret kulut, kuten asumisen. Opiskelijapareista talouden jakoi 46 prosenttia. Lapset, omistusasunto ja avioliitto edistävät yhteistaloutta. Avoliitossa asuvat ja uusperheet pitävät raha-asiat mieluummin erillään.

"Toisella kierroksella olevat ovat tarkempia raha-asioistaan. Siperia opettaa", sanoo Nordean yksityistalouden ekonomisti Tarja Svartström. Varakkaimmat eivät halua jakaa kaikkea, vaan pitävät ainakin osan rahoistaan itsellään.

Väestöliiton Perhebarometrin mukaan lähes viisitoista prosenttia aviopareista riitelee rahasta joka viikko. Vain kotitöistä tapellaan enemmän. Yksi syy rahariitoihin saattaa olla miesten ja naisten erilaisissa arvioissa perheen taloustilanteesta, ainakin Yhdysvaltain kansallisen tutkimuslaitoksen seurantatutkimuksen mukaan. Tyypillinen aviomies arvioi parin tulot viisi prosenttia ja varallisuuden kymmenen prosenttia korkeammiksi kuin vaimo. Vaimot taas arvioivat parin velat 500 dollaria suuremmiksi kuin miehet. Molemmat vähättelivät toisen tuloja ja suurentelivat omia tulojaan. Nuorilla pareilla raha aiheuttaa eniten riitoja parisuhteessa.

Vältä riitoja, lue Cityn parisuhteen rahankäyttöopas.

1. Ennen kuin pistät hynttyyt yhteen

Yhteen muuttaminen on taloudellinen riski. Jos epäilet tulevan asuinkumppanisi luotettavuutta, selvitä muutamia faktoja etukäteen.

Verotiedot
Elääkö hän huomattavasti leveämpää elämää mitä ansiot antaisivat myöden?

Asuinpaikkakunnan verotoimisto tai tekstiviestillä numerosta 16400. Lisätiedot: www.16400.fi

Ulosottomies kolkuttelemassa?

Kirjallinen pyyntö mihin tahansa ulosottovirastoon paljastaa sinulle toisen kahden vuoden ulosottohistorian: maksamattomat verot, vakuutusmaksut, päivähoitomaksut tai oikeuden päätöksellä määrätyt muut ulosottokelpoiset maksut.

P.s. Eniten maksuhäiriöitä on keski-ikäisillä miehillä.

Tuomittu?

Jos haluat tsekata sydänkäpysi saamat tuomiot, käräjäoikeuden päätökset ovat pääsääntöisesti julkisia. Tietoja antaa sen paikkakunnan käräjäoikeus, jossa tuomio on annettu.

2. Valitkaa suhteen talousjärjestelmä!

Kaikki yhteistä: lainat, asunto, rahat
Tarja Svartström kommentoi: "Toinen voi rahoittaa toista, jos siitä on yhdessä sovittu. Sopii avioliittoon paremmin kuin avoliittoon."

Yhteiset käyttörahat, erillinen omaisuus ja lainat
Tarja Svartström
: "Uusperheissä omaisuus kannattaa ainakin pitää erillään, esimerkiksi jos toisella on lapsia edellisestä suhteesta."

Maksetaan yhteiset asiat tulojen mukaan, erillinen omaisuus ja lainat
Tarja Svartström:"Tuloihin suhteutettu maksuosuus on hyvä tapa rahoittaa yhteinen elämä. Erilliset rahat –malli sopii paremmin avoliittoon."

Maksetaan yhteiset asiat käytön ja omistuksen mukaan, erilliset omaisuus ja lainat
Tarja Svartström: "Yleisesti erilliset rahat –malli sopii paremmin avoliittoon. Säilyttäkää isojen ostosten kuitit."

Toinen maksaa elämisen, mutta raha, omaisuus ja lainat ovat erillisiä
Tarja Svartström: "Toinen voi tietoisesti rahoittaa toista, jos yhdessä näin sovitaan. Nuorille ei ole viisasta mennä heti yhteiseen talouteen, ero voi tulla todella kalliiksi. Jos toinen opiskelee ja toinen käy työssä, kannattaa enemmän maksavan kirjata paperille, mitä on maksanut."

Kukin maksaa miten sattuu, erillinen laina ja omaisuus
Tarja Svartström: "Suosittelen tekemään sopimuksen, joka tuntuu molempien mielestä reilulta. Sopimukseen tulee voida tarvittaessa palata ja sitä tulee voida muuttaa."

Kommetoija Tarja Svartström on yksityistalouden ekonomisti Nordeassa.

3. Pihi vai tuhlari?

Taloustieteilijät ovat tutkineet erilaisia peliteorioita ja havainneet, että vajaa kolmannes ihmisistä on hyperreiluja hyväksyessään tai hylätessään tarjouksia. Useimmilla on tapana vetää vähän kotiin päin.

Pitäisikö puoliso valita rahankäyttötavan mukaan?

"Ristiriidat eivät ole onnen este, jos löydetään tapoja käsitellä niitä ilman etääntymistä tai hajottavaa riitaa. Liiton tunneilmapiirille tärkeitä ovat turvallisuus, tasapuolisuus, oikeudenmukaisuus, välittäminen, epäitsekkyys ja sitoutuminen. Joskus toisen holtittomuus tai äärimmäinen pikkumaisuus raha-asioissa johtaa eroon", Väestöliiton pariterapeutti psykologi Arto Koskinen sanoo. Hänen mukaansa raha-asiat eivät ole vain raha-asioita, niihin sitoutuu tunteita.

4. Miten kakku jaetaan?

Jos asuisin kumppanini kanssa, haluaisin että rahamme olisivat

Osittain yhteiset 56 %
Erilliset 36 %
Yhteiset 8 %

Asun jo kumppanini kanssa. Rahamme ovat

Osittain yhteiset 54 %
Erilliset 34 %
Yhteiset 8 %

Perheen ruoka pitää maksaa

Tulojen suhteessa 59 %
Käytön suhteessa 41 %

Perheen matkat pitää maksaa

Tulojen suhteessa 54 %
Käytön suhteessa 46 %

Lähde: Cityn lukijat

5. Suhteeni rahaan

25 % 16–29-vuotiaista pitää rahaa erittäin tärkeänä asiana elämässään.

Lähde: Nuorisobarometri 2008

6. Raha sopii rakkauteen

Hyvin koulutetut työssäkäyvät ihmiset pysyvät parhaiten naimisissa. Paitsi jos nainen tienaa todella hyvin ja mies huonosti. Hyvätuloiset miehet eroavat harvoin, etenkin jos vaimo hoitaa kotia ja lapsia.

7. Älä tee näin

"Tein nuorena lapsen ja ostimme avomiehen kanssa laman kynnyksellä omakotitalon. Lapsen synnyttyä mies alkoi käyttäytyä vastuuttomasti: ei maksanut laskuja, ei lyhentänyt lainaa. Talon arvo romahti ja lainat kaatuivat minun niskaani. Tuli ero. Lähes kymmenen vuotta elin velkahelvetissä."
Nainen

"Hain eroa. Kävimme lapsesta ja omaisuudesta oikeutta. Rahaa paloi tappelussa niin, että jouduin muuttamaan pienempään asuntoon."
Nainen

8. Onnellinen loppu

"Aloimme seurustella jo lukiossa. Muutimme pian tyttöystäväni perimään asuntoon. Elämisen kulut maksoimme opintolainalla ja kesätyötuloilla. Aluksi näytti siltä, että vaimoni satsaa yhteiseen talouteen enemmän, mutta ajan myötä tilanne on tasaantunut. Kun vaimo opiskeli uutta ammattia, elätin perheen. Nyt käymme molemmat töissä, mutta tuloni ovat paljon suuremmat kuin vaimolla. Se ei minua haittaa, samassa veneessä ollaan ja päätökset tehdään yhdessä. En ymmärrä sitä, että perheenjäsenillä olisi eri elintasot."
Mies

Opiskelijapari asui pitkään avoliitossa. Mies perusti yrityksen. Laman aikana firma ajautui konkurssiin. Myös nainen perusti yrityksen. Avomies neuvoi, rahoitti ja avusti kaikessa, muttei ollut vaimon yrityksessä osakkaana. Mieheltä menivät lähes kaikki tulot ulosottoon, joten parin yhteisesti hankkima omaisuus pantiin avovaimon nimiin. Pyyteetön mies selvisi veloistaan ja pari avioitui.

3 kommenttia

Jyrki351515

22.3.2012 20:05

Itse jouduin tyttöystävän takia rahaongelmiin, piti hakea pikalainaa kunnes ei enää pystynyt ylläpitämään sitä meininkiä.

Kaikki pikavipit ovat huono valinta, mutta tätä yritystä kannattaa vältellä millä keinoilla hyvänsä.

http://www.pikalaina.ws/bigbank/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pikalaina

5.4.2012 12:46

Pikalaina -asiaa löytyy täältä:

http://lainaanetistaheti.com
http://pikavippiilmanpuhelintafi.com
http://www.lainaailmanvakuuksianetista.com
http://lainalaskurinetissa.com
http://lainaahetitilille.com/
http://lainaanopeastinetista.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Sarivantaalta

28.5.2012 23:20

Pikavipit ovat huonoja, mutta kilpailuttaminen lainoissa on myös asia joka unohtuu erittäin monelta. Kannattaa käydä täältä lukemassa lisää:

http://www.pikavippi.ws/etua-fi

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi